Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 966

Objavljeno prije

na

PLUS

RAMO BRALIĆ, direktor Fonda zdravstva Crne Gore, priznao je da duge liste čekanja osiguranika na zdravstvenu zaštitu mogu biti potencijalni izvor korupcije. Bralić je kazao da je razgovarao sa mnogim osiguranicima, koji su mu iscrpno pričali o korupciji. ,,Međutim, kad se od njih traži da to stave na papir, da bude argumentovano, oni na to nijesu spremni”. Iako, reklo bi se mali, ovo je značajan korak za crnogorsko zdravstvo. Ministar zdravlja Miodrag Radunović uporno ponavlja da u Crnoj Gori ima korupcije kao u bilo kojoj zemlji EU. Očigledno je sve stvar percepcije. Bralić se požalio i na državu – za zdravlje građana izdvaja svega 250 eura godišnje po glavi stanovnika. Manje od nas izdvaja samo Albanija. Solidarnost je na djelu – zaposleni od bruto plate mjesečno izdvajaju za zdravstvo 10,5 odsto. Dovoljno za liječenje u Švajcarskoj. Drugo je pitanje koliko poslodavaca zaposlenima uplaćuje poreze i doprinose. Kriza je.
vrhovnisudVRHOVNI SUD CRNE GORE presudio je da se bivšem radniku Radoja Dakića isplati razlika u zaradi za šest godina. Time je Vrhovni sud preinačio presude podgoričkog Osnovnog i Višeg suda. Presudom Vrhovnog suda, otvara se prostor da svoje pravo ostvare i oko 400 bivših radnika Radoja Dakića, koji vode slične postupke, kojim traže pravo na isplatu iznosa zbog manje isplaćenih zarada u periodu od početka 1997. do juna 2003. godine. Podgorička kompanija, koja ne radi godinama, raspolaže zemljištem čija je procijenjena vrijednost 52,92 miliona eura. Od tog novca prvo bi trebalo da budu namireni radnici. Sada makar imaju čemu da se nadaju.

MINUS

predragnenezicPREDRAG NENEZIĆ, ministar turizma i zaštite životne sredine ocijenio je da je Crna Gora posvećena očuvanju životne sredine za dobrobit današnjih i budućih generacija. Na otvaranju 5. Sajma ekologije objasnio je da Crna Gora očuvanjem životne sredine doprinosi uspješnom sprovođenju evropskih i evroatlanskih integracionih procesa. Nekako u isto vrijeme ugledni američki magazin Forbs objavio je listu ekološki najčistijih država na svijetu na kojoj nema Crne Gore. Od silnog rada oko ekologije nijesmo imali kad sa dostavimo podatke pa jedine ekološke države na svijetu nema među 149 zemalja u kojima je analizirano stanje životne sredine. Na vrhu popisa najčistijih zemalja svijeta je Švajcarska. Forbs ističe da je riječ o zelenom raju u kojem, zahvaljujući između ostalog, očuvanoj životnoj sredini i čistom vazduhu, stanovnici prosječno žive 81 godinu. Drugo mjesto dijele Švedska i Norveška. Od zemalja regiona, najbolje je rangirana Slovenija koja je zauzela 15. mjesto. Hrvatska je na 20. mjestu. Albanija je na 25, Bosna i Hercegovina na 48, dok je Makedonija na 78. mjestu liste koju je objavio Forbs. Mi smo van konkurencije.

dpszenaVALENTINA RADULOVIĆŠĆEPANOVIĆ, član Izvršnog odbora DPS-a, obavijestila je javnost da će veća zastupljenost žena i dalje pobuđivati interesovanje njene partije, ,,ali ne radi popunjavanja zacrtanih kvota”. “Takav pojednostavljen pristup svođenja suptilnosti ženskog bića na puku cifru ili isključivo rodnu pripadnost zapravo je uvrjedljiv za ženu”, zaključila je. Da za DPS žene nijesu samo cifra, Radulović-Šćepanović je odlučila da razjasni nakon primjedbi koje su sa raznih strana stigle zbog činjenice da je na poslaničkoj listi vladajuće koalicije bio zanemarljiv broj žena. Prema njenim riječima, prethodni sastav parlamenta ne može se podičiti velikim brojem žena, jer ih je bilo svega 11 odsto, odnosno ukupno devet. Radulović-Šćepanović je, međutim, primijetila da su većinu od tog broja, njih pet, činile predstavnice DPS-a, dok je jedna bila iz SDP, a samo tri iz opozicije. Stvar je popravljena tako što su među prvih 50 imena na listi vladajuće koalicije sada bila – tri ženska. Važna je suptilnost.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo