Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 976

Objavljeno prije

na

PLUS

MILA KASALICA, ekonomska analitičarka, uradila je studiju o poslovanju Prve Banke. Studija Slučaj Prve banke prezentovana je ove sedmice, a izdavač analize je NVO Alternativa. Kasalica je objasnila da se studija bavi kolapsom u crnogorskom supervizorskom okviru koji se nije pozabavio rastom Prve banke, čija je političko-biznismenska, vlasnička, menadžerska i struktura upravljačkog odbora dovela do značajne pasivizacije nacionalnog regulatora, koja je kulminirala usvajanjem novog Zakona u bankama. Kasalica je kazala da su kafansko-kuloarski krugovi „progurali” amandmane na zakon o bankama, ali da „ dokaza o tome nema zato što nema stručne rasprave o tome”.
odzacarRUDIJA KARUŽIĆ – NJUNJO, nekadašnji hercegnovski dimnjačar, zaslužno je pobjegao zaboravu. Njegova skulptura postavljena je na početku pješačkog dijela Njegoševe ulice u Herceg Novom. Njunjo je, kako je objasnio tvorac ideje o postavljanju statue, Slobodan Popović, ujedno i direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, ,,jedan od gradskih likova koji su šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka bili obilježje grada i reprezentovali ga bolje nego predsjednici opštine i direktori hotela”. Skulpturu je uradio podgorički vajar Velibor Pavićević. ,,To je prva u nizu onih koje planiramo da postavimo kao ukras gradskih trgova, ulica, skverova i pjaceta”, kazao je Popović, pozivajući mlade autore da pomognu ovu ideju, kako bi se Novi ukrasio i oplemenio po ugledu na Lisabon ili Barselonu.

MINUS

vranjinaAUTOBUSI koji su sa Kosova vozili turiste na Crnogorsko primorje kamenovani su prije nekoliko dana u Zeti i Vranjini. Na magistralnom putu između sela Bijelo Polje i Bistrica u Zeti, kamenovana je kolona od pet autobusa kosovskih registarskih oznaka, saopštila je policija. Policijska patrola je zatekla jedan autobus na kojem je, od kamenovanja, bilo naprslo prednje vjetrobransko staklo, a ostala četiri autobusa su nastavila kretanje do mjesta Vranjina, gdje su kamenovani još jednom. Na tri autobusa oštećena su prednja vjetobranska stakla, a na jednom su polomljena dva bočna stakla na desnoj strani autobusa. Uprava policije je saopštila da će, kako bi spriječila ovakve događaja, organizovati pratnju turističkih autobusa sa Kosova od graničnog prelaza do Ulcinja ili drugog odredišta. Fina turistička ponuda, još ljepša tradicionalna crnogorska gostoljubivost.

elektroREGULATORNA AGENCIJA ZA ENERGETIKU smanjila je cijenu struje za samo tri odsto iako je u decembru prošle godine nezakonito odlučila da struja poskupi deset procenata. ,,Smanjenje cijena struje od tri odsto premalo je i ne odgovara presudi Upravnog suda”, ocijenio je Stevo Muk, jedan od pokretača postupka za poništenje Odluke o izmjeni tarifa za električnu energiju. ,,Komplikovanom matematikom, za koju još ne znam je li tačna, uspjeli su se smanjiti neki troškovi, a drugi povećati, kako bi iznos koji bi trebalo da bude vraćen građanima bio zanemarljiv. U svakom slučaju on ne odgovara procentu poskupljenja struje iz decembra”, rekao je Muk. Iz Elektroprivrede Crne Gore javili su da će utrošenu struju za jun obračunati po novim cijenama, dok će naknadno odrediti obeštećenje za period od decembra prošle do maja ove godine. Prema njihovim procjenama, ,,korekcije” po domaćinstvu iznosiće u prosjeku oko šest eura ili euro po mjesecu. Vlada je velikodušno javila da neće ukinuti subvencije za struju, uprkos ovako značajnoj uštedi. Sve skupa dodatni je doprinos blagostanju u našoj zemlji.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo