Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 977

Objavljeno prije

na

PLUS

PREDSTAVNICI PARLAMENTARNE SKUPŠTINE SAVJETA EVROPE, Žan Šarl Gardeto i Serhio Holovati upozorili su crnogorske vlasti da „Crna Gora mora prestati sa praksom kažnjavanja novinara, mora dekriminalizovati klevetu i raditi više na obuci sudija vezano za sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava i primjenu Evropske konvencije o ljudskim pravima”. To samo neke od preporuka koje su dvojica evropskih izaslanika dali crnogorskim vlastima. „Odredbe krivičnog zakonika u Crnoj Gori se zloupotrebljavaju da bi se stvorila prepreka ključnom igraču demokratskog društva, a to je štampa”, kazao je Gardeto. On je istakao da u demokratskim zemljama budu jedna ili dvije tužbe protiv novina, ali da ne postoji „set tužbi gotovo na organizovan način”. „To može predstavljati zloupotrebu sudskog sistema koji pristaje da bude iskorišćen za određeni cilj”, kazao je on. Holovati je istakao da u Crnoj Gori postoji tendencija kažnjavanja novinara „koja se pretvara u normalnu praksu” jer se ne radi o jednom ili dva slučaja. Dvojica izaslanika Parlamentarne skupštine SE kritikovali su i izbor Savjeta RTCG. Oni su kazali da je „neprihvatljivo da Savjet RTCG bude biran u parlamentu jer to nije vladina, već televizija građana Crne Gore”.
977barstrujaSTRUJA će, ako sve bude kako je planirano, pedesetak godina nakon elektrifikacije i industrijalizacije, poteći i u hercegnovskom zaseoku Bjelotina. Sijalice će, objavile su novine, konačno zamijeniti petrolejke i u posljednjim kućama u hercegnovskoj opštini koje nemaju struju. Oko tri i po kilometra električnih vodova, razvučenih preko 110 stubova, dovešće do kraja sedmice struju u zaseok Bjelotina na Sitnici. Time je ispunjeno obećanje koje su prije više od četiri mjeseca dali odgovorni u Elektroprivredi i Ministarstvu poljoprivrede da će pomoći da struju konačno dobiju vrijedni stočari u zaleđu Herceg Novog. Biće osvijetljene kuće u kojima žive porodice Vavić, Tomašević i Ćirković, kao i nekoliko vikendica. Projekat je koštao oko 70.000 eura. ,,Prezadovoljni smo što ćemo konačno živjeti kao ostali svijet”, kazao je Marko Vavić, mještanin koji čitav život živi bez struje. Svečano puštanje struje planirano je za 13. jul. Anno Domini 2009.

 

MINUS

977barnenezicPREDRAG NENEZIĆ, ministar turizma došao je na genijalnu ideju. Da se Crna Gora u sred jula počne posvećivati glavnoj turističkoj sezoni. ,,Sada je najvažnije posvetiti se glavnoj sezoni, jer još ima prostora za povećanje tražnje, prije svega povoljnijim paketima za odmor, a narednih dana će i cijene u privatnom sektoru biti u centru pažnje”, saopštio je ministar. Nenezića u lijepom pričanju o turizmu ništa ne može pokolebati. Ni puste plaže, ni ocjene turističkih radnika da je sezona u pojedinim gradova gora nego ikad. On je ocijenio da je ova turistička godina, iako vanredna po svim parametrima u cijelom svijetu, u Crnoj Gori ,,dobro pripremljena i jedna je u nizu u kojoj je poboljšan kvalitet, odnos cijene i vrijednosti, kao i raznovrsnost ponude”.


977barsekulicPREDRAG SEKULIĆ, politički direktor DPS-a, otkrio je da
„niko, pa ni poslenici javne rijeci, nema pravo da bude unaprijed oslobođen odgovornosti za neprofesionalizam”. Komentarišući Inicijativu Novinarskog samoregulatornog tijela (NST) za preispitivanje odredbi regulative o novčanim kaznama za klevetu, Sekulić je kazao da će DPS podržati svaki predlog koji je u skladu sa evropskim standardima, kao što je to ta stranka uradila kada je trebalo ,,dekriminalizovati klevetu”. Primijetio je i da, ,,više ili manje sakrivene političke ambicije pojedinih medijskih magnata, ne mogu biti opravdanje za medijski linč neistomišljenika”, kao i to da ne treba izgubiti iz vida činjenicu da je sud jedino mjesto gdje se može odbraniti od neistina iznijetih u medijima i zatražiti satisfakcija za narušeni ugled. ,,Žao mi je što NST nije imalo snage da uputi apel kolegama iz medija da budu što profesionalniji kako ne bi na sudu morali da dokazuju istinitost svojih tvrdnji”, kazao je Sekulić. Kolege ima da s dužnom pažnjom postupaju prema likovima i djelima naših vođa. Kolege koje to ne rade ima da budu srećne što ne idu u zatvor. Kraj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo