Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 984

Objavljeno prije

na

PLUS

NOVA ŠKOLSKA GODINA neće, kako je bilo najavljeno, početi štrajkom prosvjetnih radnika jer im se do kraja godine neće umanjiti plate, kako je bilo predviđeno Vladinim mjerama štednje. Predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević najavio je da neće biti štrajka prosvjetnih radnika ukoliko plate budu redovne. Pavićević je rekao da je prioritet Ministarstva da do kraja godine redovno isplati plate i penzije, a sva ostala davanja biće u „zoni štednje”, odnosno „na čekanju”. Sve najavljene Vladine mjere štednje, kako je rečeno u Ministarstvu finansija, biće implementirane ukoliko se pogorša ekonomsko-finansijska situacija. To podrazumijeva smanjenje cijene rada sa 55 na 50 eura, ukidanje toplog obroka i regresa i smanjenje plata pripravnicima na 30 odsto.

studenti-amfiteatarANTIKORUPCIJSKA KAMPANJA radi prevencije korupcije za vrijeme prijema u učeničkim i studentskim domovima u Crnoj Gori u ovoj školskoj godini počela je u četvrtak. Riječ je o nastavku kampanje koju je Uprava za antikorupcijsku kampanju, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i nauke, počela prošle školske godine. Objektivna lista kriterijuma, od kojih je najvažniji uspjeh, garantuje učenicima i studentima da će raspodjela mjesta u podgoričkim domovima biti transparentna, poručili su predstavnici te ustanove, Ministarstva prosvjete i Uprave za antikorupcijsku inicijativu. U okviru kampanje biće distribuiran promotivno-preventivni materijal – posteri, brošure o korupciji, antikorupcijskim mjerama i aktivnostima, kao i informator o korupciji i načinu borbe protiv nje. Materijal će biti distribuiran na mjestima gdje se predaju dokumenta za prijem u domove učenika i studenata. Kampanja je inicirana povodom pritužbi studenata da se prilikom raspodjele soba dešavaju zloupotrebe.

 

MINUS

mljekara-002RADNICI PODGORIČKE MLJEKARE nemaju zaštitu kod državnih institucija, tvrdi član Izvršnog i Štrajkačkog odbora Mljekare Radovan Đurđić. On je izjavio da je Poreska uprava glasanjem u Privrednom sudu legalizovala korupciju, kriminal i nezakonite radnje većinskog vlasnika i izvršnog direktora Mljekare. »Zbog toga smo podnijeli prijavu protiv Poreske uprave, ali se naše prijave ne rješavaju ili traju u beskonačnost«, saopštio je Đurđić. Podgorička Mljekara ne radi od 2. aprila, dok su zaposleni u toj kompaniji pet godina umjesto plata dobijali bonove. Radnicima tri godine nijesu uplaćivani doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje, a duguju im se i tri plate iz 2005. godine, kao i zarade iz prošle i ove godine. Zaposlenima se duguje topli obrok i prevoz iz ove i prošle godine, kao i regres. Zatvaranje Mljekare u jeku globalne ekonomske krize bilo bi apsurdno, ocijenio je generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Veselin Vujanović. Vujanović smatra da je Mljekara sposobna da proizvede mlijeko i mliječne proizvode koji se uvoze, ali da je možda problem u uvoznim lobijima koji hoće da unište sve što se u Crnoj Gori može proizvesti.


shinawatraap2_468x570TAKSIN ŠINAVATRA, bivši premijer Tajlanda i lice sa crvene Interpolove potjernice, nalazi se od utorka u Crnoj Gori, saopštio je portaprol Demokratske partije Tajlanda Teptai Sepong. Tu vijest potvrdio je i Šinavatrin savjetnik, prenose crnogorski mediji.
“Telefonirao sam Taksinu da bih provjerio navode da mu je zabranjen boravak u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i rekao mi je da ti izvještaji nisu tačni. Vlada UAE mu nije zabranila boravak, a Dubai je nedavno napustio zbog odlaska u Crnu Goru u kojoj je obavljao neki posao”, izjavio je savjetnik Patama. Uprava policije Crne Gore, međutim, demantovala je te informacije. Nezvanično se odavno tvrdi da odbjegli tajlandski premijer namjerava da za sto miliona eura kupi popularne Havaje kod Budve koje prodaje Prva banka pošto joj raniji vlasnik Havaja Cane Subotić nije vratio kredit. Crnogorska vlast nikad nije javnosti objasnila kako je Šinavatra postao vlasnik crnogorskog pasoša (broj I38kd3695), pa će vjerovatno malo ko povjerovati i u policijski demanti da Šinavatra nije ovih dana opet dolazio u Crnu Goru.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo