Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 983

Objavljeno prije

na

PLUS


ILIJA VUJOŠEVIĆ, bivši predsjednik Socijaldemokratske partije, jedan je od rijetkih crnogorskih profesora spreman da otvoreno govori o najvećim problemima Crne Gore. Dvadesetogodišnji period posrtanja, zatim porođajne traume sticanja nezavisnosti I traljav proces uspostavljanja demokratskih institucija vlasti u novoj državi porodili su, po njegovom mišljenju, mnoge probleme. ,,U prvom redu to je razoren moralni sistem, što je dovelo do provale organizovanog kriminala, mita, korupcije I ostalih oblika špekulativne ekonomije i socijalne patologije”, tvrdi Vujošević. Profesor Vujošević smatra da je, poslije dvadeset godina, prekompozicija ove vlasti postalo jednako važno pitanje kao što je bilo pitanje sticanja nezavisnosti Crne Gore. On kaže da je prekompozicija moguća uz demokratski pritisak nezavisnih grupa civilnog sektora i sa pretežnim učešćem partija unutar suverenističkog bloka. ,,Makar to sad ličilo na ‘science fiction’, ja vjerujem u tu evolutivnu mogućnost s obzirom na to da je ovakvo ekonomsko i socijalno stanje na duži rok neodrživo. Dio DPS-a ostao bi aktivni politički subjekat, a Crna Gora bi postala društvo sa izvjesnijom mogućnošću izbora alternative”, reko je Vujošević.

pljevljaSAT na kuli u blizini Husein-pašine džamije u Pljevljima nakon više godina zastoja ponovo pokazuje tačno vrijeme. Popravljen je zahvaljujući Pljevljaku Nedžadu Bubici koji živi u Sarajevu. On je nabavio novi elektronski satni mehanizam umjesto mehaničkog koji je do sada korišten. ,,Bubica je od svog novca kupio novi satni mehanizam i uredio sve što je bilo potrebno u sahat kuli. Kula je povezana sa satelitskim programom tako da u Pljevljima uvijek imamo tačno vrijeme”, kazao je predsjednik Islamske zajednice u Pljevljima Bahrija Brahić. Sahat kula se nalazi u dvorištu Husein-pašine džamije. Nema preciznih podataka kada je sagrađena, a pretpostavlja se da je sat napravljen krajem 18. vijeka. Prvi put je prestao da radi tokom Drugog svjetskog rata kada je italijanska komanda naredila da se kazaljke zaustave i skine klatno jer su partizani koristili zvona za izvođenje akcija u gradu. U posljednjih petnaestak godina sat nije radio, a 2004. je restauriran i ponovo pušten u rad, ali je vrlo brzo ponovo prestao da kuca.

 

MINUS


zabljakOSNOVNI SUD U ŽABLJAKU zabranio je mještanima šavničkog sela Komarnica da uznemiravaju i sprečavaju sječu u šumi Dragišnica, koja je na korišćenje dodijeljena koncesionaru, mojkovačkom preduzeću Trudbenik. Ljudi iz Komarnice godinama upozoravaju da će, nakon uništenja šume, njihove kuće i imanja odnijeti rijeka Komarnica. Trudbenik je od države dobio pravo da za pet godina posiječe 19 hiljada metara kubnih jelove i bukove građe u kompleksu Dragišnica. Uprava policije javila je da će sa lokaliteta Dragišnica – Komarnica povući svoje službenike, koje je poslala kako bi očuvala red i mir. „S obzirom na to da se Uprava za šume oglasila saopštenjem da je Osnovni sud u Žabljaku utvrdio da koncesionar postupa u skladu sa važećim zakonima, Uprava policije je donijela odluku da angažovane policijske snage povuče sa terena”. Ni Uprava policije ni sud nijesu javili ništa na temu – zašto, uprkos rješenjima nadležnih inspekcija, trudbenici nijesu spriječeni da probiju kilometre puta kroz Nacionalni park Durmitor.

 

zabranjeno-pusenjePUŠENJE na javnim mjestima u Crnoj Gori je, evo, pet godina zabranjeno. Od avgusta 2004. ne smije se duvaniti, pored ostalog, u sredstvima javnog prevoza, diskotekama, poslastičarnicama, bistroima, picerijama i objektima brze hrane, ugostiteljskim objektima u kojima se služi hrana i tako dalje. Pušenje je dozvoljeno samo u tačno obilježenom prostoru, namijenjenom pušačima, koji je odvojen od nepušačkog dijela. Taj prostor ne smije biti veći od 50 odsto ukupne površine. Vlasnik ili korisnik javnog prostora, po ovom Zakonu, može u potpunosti zabraniti pušenje u cijelom javnom prostoru koji posjeduje. Objekti za prodaju duvana moraju biti udaljeni od javnih mjesta koje su predmet zabrane pušenja najmanje 150 metara. Ovih dana se u centu Ankare okupilo oko hiljadu vlasnika i zaposlenih u barovima i restoranima, protestujući zbog zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima. Učesnici demonstracija tvrde da pooštravanje propisa o zabrani pušenja u zatvorenim javnim prostorima ugrožava njihov rad. Ko im je kriv kad se nijesu dosjetili da se zakon ne mora poštovati kao u Crnoj Gori. Pa da puše – ko Turci.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo