Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 993

Objavljeno prije

na

PLUS


MEHO HONSIĆ, iz rožajskog sela Honsići, na sajmu u Novom Sadu dobio je zlatnu medalju za kvalitet jagnjećeg mesa. On je rekorder u proizvodnji jagnjećeg mesa i trenutno gaji 170 ovaca rase ,,soro”. ,,Nikada nijesam podigao nijedan kredit jer mi je ovako život lakši”, objasnio je Honsić. ,,Gajimo i deset krava, pa imamo dosta posla ali mi smo naučili da radimo i ne žalimo se, jer nam se sve isplati. Naš godišnji prihod dostiže i do 20.000 eura”, kazao je Honsić. U poslu mu pomažu supruga, sin i kćerka. ,,Da imamo put uslovi za stočarstvo bi bili mnogo povoljniji. U tom slučaju bi se omladina zadržala na selu ali baš iz tog razloga najčešće odlaze u inostranstvo”, kažu Honsići. Kad zarade novac nabavljaju mašine za lakšu obradu imanja. Bez zaduživanja su nabavili traktor, balirku, kosačicu. Honsići važe za selo sa najviše stočnog fonda u Crnoj Gori, jer njegovi mještani isključivo žive od poljoprivrede i stočarstva.

goranradonjicGORAN RADONJIĆ, crnogorski kik bokser, osvojio je titulu prvaka svijeta. On je trijumfovao na šampionatu u austrijskom Vilahu, u disciplini lou kik, kategorija preko 91 kilogram. ,,Dođoh, vidjeh i pobijedih. Prošetao sam se do zlatne medalje, iako mi žrijeb nije bio naklonjen. Ne bi bio gori ni da su ga namjerno sastavljali. Presrećan sam, ovaj trenutak sam čekao dugo godina. Bio sam motivisan, željan uspjeha. Rad i treninzi su se isplatili”, kazao je Radonjić na konferenciji za novinare. Selektor reprezentacije Ivan Strugar istakao je da je u Vilahu postignut izuzetan rezultat. Prema njegovim riječima, na pozitivan utisak značajno su uticali i ostali crnogorski kik bokseri, od kojih se još bolji rezultati mogu očekivati na narednim takmičenjima. Trener reprezentacije Predrag Lekić kazao je da ne pamti da je neki borac na tako superioran način osvojio titulu prvaka na nekom šampionatu. Predsjednik Kik boks saveza Crne Gore Derviš Selhanović naglasio je da o Radonjićevom uspjehu najbolje govori činjenica da bivši SSSR ima više kik boksera nego Crna Gora stanovnika.

MINUS


unicef1BATINE su u Crnoj Gori i dalje omiljeni način za vaspitavanje djece. Više od polovine roditelja jednom sedmično udari svoje dijete, iako 77 odsto njih smatra da djecu tokom vaspitanja nije potrebno fizički kažnjavati, pokazalo je istraživanje UNICEF-a. Djecu uglavnom kažnjavaju majke – 69 odsto, očevi su manje revnosni – djecu bije njih 21 odsto. Kada dijete uradi nešto pogrešno, 46 odsto roditelja mu ne objašnjava zašto to ne bi trebalo raditi. Fizičko kažnjavanje djeteta, kažu u UNICEF-u, čini da se ono osjeća loše, podriva njegovo samopouzdanje i samopoštovanje, vodi ka razvijanju negativnih osjećanja djeteta prema roditelju koji ga udara i narušava povjerenje koje dijete ima u tog roditelja. Istraživanja pokazuju da je efektna kazna ona koja slijedi odmah nakon greške djeteta, koja je u skladu sa pravilima dogovorenim sa djetetom i koja je racionalno objašnjena – tako da dijete razumije zašto je kažnjeno. ,,Samo sedam odsto očeva uči djecu prvim moralnim principima, odnosno objašnjava šta je loše, a šta dobro”, navode iz UNICEF-a.

 

skupstina-crne-goreZASTITNIK jjudskih prava i sloboda u Crnoj Gori upao je u pravnu prazninu. Ustavom je predviđeno da predsjednik države predlaže Skupštini ombudsmana, dok je postojećim Zakonom o zaštitniku ljudskih prava i sloboda precizirano da to radi Administrativni odbor. Da bi se ovaj propis uskladio sa najvišim pravnim aktom, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava pokrenulo je proceduru za njegovu izmjenu još u maju, ali očekuju da ga Skupština usvoji tek u decembru. Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Sabahudin Delić smatra da nema prepreke da Filip Vujanović predloži kandidata za ombudsmana, te da ga ne koči usklađivanje postojećeg zakona sa Ustavom. Predsjednik Senata udruženja pravnika Stanko Marić, međutim, smatra da se svako ustavno načelo mora razraditi zakonom i da nam, ako bi se Ustav tako primjenjivao, zakoni ne bi trebali. ,,Čudno je da niko već dvije godine nije pokušao da uskladi zakon sa Ustavom, nego se čekalo da istekne mandat ombudsmanu. Nedopustivo je da država bude bez ombudsmana”, ocijenio je Marić. Prvom crnogorskom ombudsmanu Šefku Crnovršaninu šestogodišnji mandat je istekao 21. oktobra. Sad zaštitnika nema, ali važno je da su nama ljudska prava na srcu.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo