Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 992

Objavljeno prije

na

PLUS


RUKOVODSTVO DRUŠTVA ZA UNAPREĐENJE NARODNE MEDICINE Crne Gore doniraće svoje organe. Pozvali su državnike i poslanike da se pridruže tom humanom činu. „Pozivamo i sve vjerske zajednice u Crnoj Gori i njihove poglavare da apeluju na vjernike i građane da se u što većem broju pridruže ovoj akciji”, napisali su u saopštenju. U Društvu ističu da se donacijom svojih organa spašava na stotine oboljelih građana Crne Gore. Ocjenjuje se da je Predlog zakona o uzimanju i presađivanju djelova ljudskog tijela u svrhu liječenja od ogromnog značaja, ako se zna da na transplantaciju bubrega u Crnoj Gori čeka više od 200 bolesnika. „Ako Španija, kao izrazito katolička zemlja, ima tri put više donatora od evropskog prosjeka, ili Engleske, moćne države, zašto se i mi ne bi priključili tom uzvišenom pozivu”. Predsjednik Srbije Boris Tadić nedavno je postao dobrovoljni davalac organa.
silvio_berlusconi_10ITALIJANSKE ŽENE, njih oko 97.000, potpisalo je peticiju Žene koje je premijer uvrijedio nakon što je Berluskoni kazao ljevičarki Rozi Bindi da je ,,više lijepa nego što je pametna” ismijavajući i njen izgled i inteligenciju.
Od tada su se na Internet mreži Fejsbuk pojavile brojne inicijative solidarnosti sa Rozom Bindi, održani su protesti u gradovima poput Ređo Emilija, dok je odgovor Bindijeve – ,,Ja nijesam žena vama na raspolaganju” – postao slogan koji se štampa na majicama i plakatima. ,,Neka neko kaže Berluskoniju da nije Džordž Kluni”, kazala je senatorka Patricija Bunjano, nazivajući ga ,,šovinistom”. ,,Uvredljivo je što uvijek govori o ženama u estetskim terminima”, dodala je ona. Uvreda na račun Bindijeve tokom večernje televizijske emisije svega nekoliko dana nakon sto je Berluskoniju ukinut imunitet od sudskog gonjenja neočekivano je otvorila vrata za feminističke napade. Više od 3000 žena poslalo je svoje fotografije sa natpisima: ,,Žene koje je uvrijedio čovjek koji nosi puder” i ,,Nijesmo vaše konkubine”. U svoju odbranu Berluskoni je kazao da se radilo o šali u ,,trenutku razočaranja”.

MINUS

miomir-mugosa-498MIOMIR MUGOŠA, podgorički gradonačelnik, trudio se, koristeći sva raspoloživa sredstva, da potkopa donošenje zakona o kretanju lica sa invaliditetom uz pomoć psa vodiča. Na skupštinskom odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje predlagao je amandmane I tražio da Predlog zakona bude vraćen na doradu, jer ,,nema adekvatno pravno utemeljenje”. Nijesu ga podržale partijske kolege. ,,Tvrdim, a neće proći mnogo vremena, da ćemo ovim zakonom pokvariti najbolju namjeru iz radnog zakonodavstva u vezi sa licima sa invaliditetom. Šta će kome da ih zapošljava ako im sve mora posebno obezbijediti? To nije u korist njihove integracije, jer ovaj zakon ne omogućava da ih ne gledamo sa sažaljenjem. Živi bili pa vidjeli”, poručio je Mugoša. Odbor je podržao amandman poslanika DPS-a Zorana Srzentića da se pristup i boravak psa vodiča u zdravstvenim ustanovama ograniči na čekaonice i apoteke. On je upozorio da ,,bismo mogli doći u situaciju da lice sa psom hoće da uđe na intenzivnu njegu, u operacionu salu ili u prostorije za terapiju teških bolesnika”. Ljudi kojima je potreban pas vodič još jednom su dobili tretman terorista.

sloboda-medijaMEDIJSKE SLOBODE u Crnoj Gori idu sigurnim korakom unazad. Prema najnovijem izvještaju o stanju medijskih sloboda u svijetu naša zemlja je na 77. mjestu, objavila je međunarodna organizacija Reporteri bez granica. U odnosu na izvještaj iz prošle godine, Crna Gora je pala za 24 mjesta, a od susjednih zemalja samo su Hrvatska i Albanija gore ocijenjene. Makedonija je na 34. mjestu, Bosna i Hercegovina na 39, Srbija na 62, Kosovo na 75, Hrvatska na 78, a Albanija na 88. mjestu. Na prvih pet mjesta nalaze se Danska, Švedska, Irska, Norveška i Finska, koje nemaju nijedan negativan bod. Izvještaj mjeri stepen slobode koju novinari i medijske organizacije uživaju u pojedinoj zemlji, kao i napore pojedinih vlada da se ta sloboda poštuje.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo