Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 991

Objavljeno prije

na

PLUS


AUTOPUT Bar- Boljari zvanično je počeo da se gradi. To je, objašnjavaju upućeni, najveća crnogorska investicija ikad. Radovi počinju u selu Gornje Mrke, 10-tak kilometara od Podgorice. Riječ je o dijelu najkomplikovanije dionice od Podgorice do Mateševa koji bi trebalo da bude završen za četiri godine. Najavljeno je da će gradnja autoputa trajati sedam do osam godina. Nosilac posla, hrvatski konzorcijum Konstruktor-Inženjering najavio je da će početni biti geodetski, geofizički I geološki radovi, kao i probijanje pomoćnih puteva. Vlada Crne Gore i hrvatski i konzorcijum su uložili po 25 miliona eura za početak pripremnih radova. Konstruktor finansijsku garanciju za preostalih 407 miliona za prvu dionicu treba da preda do 9. decembra ove godine. Veliki radovi na objektima, mostovima i tunelima, betoniranje stubova, portala i ostalog, počeće sljedeće godine.


centar-za-socijalni-radMALIŠANI IZ VRTIĆA ,,NAŠA RADOST”, njih dvadeset, odnijeli su pakete sa odjećom, obućama, igračkama i slatkišima u podgorički Centar za socijalni rad. Paketi, koje su kako kažu ,,sami napravili”, namijenjeni su djeci čije su porodice materijalno ugrožene. Mališani su zamolili zaposlene u Centru da ih, kada budu predavali pakete, ,,obavezno pozdrave”. ,,Solidarnost i briga o drugima uče se od vrtića”, prokomentarisala je direktorica Centra Vukica Novaković.

MINUS


logonewsMLADI SDP-a odlučno su stali na branik obraza, časti i poštenja Crne Gore. Silno su bili uvrijeđeni zaključkom stalnog koordinatora Sistema Ujedinjenih nacija i stalnog predstavnika UNDP u Crnoj Gori Aleksandra Avanesova da je Podgorica provincija i ostalo, te su mu donijeli korpu sa voćem i ostalim potrepštinama koje mu, navodno, nedostaju. „Na sastanak smo došli ne samo kao mladi SDP-a već i kao građani Crne Gore. Mi znamo kako izgleda situacija u Crnoj Gori i svakodnevno se trudimo da je popravimo. Ali, daleko od toga da mislimo da je situacija u Crnoj Gori baš takva kakvu je ambasador naveo”, kazala je predsjednica mladih SDP-a i članica Glavnog odbora SDP-a Crne Gore Jelena Mitrović. Ona je rekla da je Avanesov prihvatio ovakav njihov stav. Višestruke su koristi od ove akcije. Najveća je, ipak, ta što smo saznali da mladi SDP-a postoje. U odnosu na takvu blagodet tričavo je što, na primjer, nikad nećemo saznati šta su mislili o štrajku cetinjskih gimnazijalaca.

HUMANOST ljubitelja rock muzike, u skladu sa humanošću koja inače stanuje ovdje, pokazala se – nikakvom. Dva humanitarna koncerta održana u podgoričkom lokalu Berlin, na kojima su nastupili rock bendovi Automn for Free i Shin-Ei, uspjela su u svakom, osim u smislu humanosti. NVO Udruženje za afirmaciju alternativne kulture odlučilo je da ulaz na koncerte bude slobodan, a da se prilozi ostavljaju u ćupovima koji su bili postavljeni na vidnom mjestu. Prve večeri akcije, uprkos velikom broju posjetilaca, u ćupovima je na kraju koncerta bilo 50 eura. Organizatori su, kažu, sa razočarenjem posmatrali kako ljudi čitaju velike natpise na ćupovima, a onda se samo okreću i ulaze na koncert ne ostavivši ni centa. Promijenili su taktiku i stajali ,,kao policajci” pored vrata i svakome ko uđe objašnjavali o kakvoj akciji se radi. Iako je bilo mnogo manje posjetilaca, sakupljeno je oko 100 eura. Pomoć koju je Udruženje za afirmaciju alternativne kulture namijenjena je otorinolaringološkom odjeljenju cetinjske bolnice Danilo I. Predstavnik Udruženja Damir Ibišević naglasio je da publiku na koncertima nijesu činila djeca, već odrasli, zreli ljudi.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo