Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 990

Objavljeno prije

na

PLUS

STJEPAN MESIĆ, predsjednik Hrvatske, posthumno je zbog doprinosa razvoju hrvatske kulture odlikovao don Branka Sbutegu. Sveštenik Biskupije Kotor, intelektualac, pisac, mecena i humanista, don Branko Sbutega (preminuo 2006. godine) zaslužio je odlikovanje Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. Najavljeno je da će predsjednik Mesić, povodom obilježavanja Dana nezavisnosti, uručiti odlikovanje bratu Don Branka Sbutege, Antunu Sbutegi, ambasadoru Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom viteškom Malteškom redu. Red Danice Hrvatske je ustanovljen 1995. godine i dodjeljuje ga Predsjednik Republike hrvatskim i stranim državljanima za specijalne zasluge za nauku, kulturu i druge društvene djelatnosti. Odlikovanje sa likom Marka Marulića je namijenjeno osobama koje su se posebno istakle na kulturnom planu. Znak Reda ima oblik osmokrake zvijezde na čijem srednjem dijelu je medaljon sa likom hrvatskog renesansnog književnika Marka Marulića.
najlepsi-parNAJLJEPŠI zaljubljeni par, Jovana Đurović i Darko Backović iz Nikšića, dobili su na poklon plac za gradnju kuće u okruženju etno-sela Montenegro u Gornjim Breznima, opština Plužine. Oni su pobijedili u konkurenciji 80 parova na manifestaciji Dani zaljubljenih, čiji su organizatori vlasnici etno-sela Montenegro Gornja Brezna Milonja i Radonja Blagojević. Najljepši zaljubljeni par je uz poklon-plac, nagrađen i vikendom u vili Mango u Rafailovićima, večerom u restoranu Vukov most u Nikšiću, zlatnim nakitom u vrijednosti od 100 eura. Prema riječima Milonje Blagojevića, manifestacija će ubuduće biti organizovana svake godine. Blagojević je kazao da su učesnici manifestacije morali potpisati ugovor o zaljubljenosti, kojim se svaki muškarac obavezao da će u tom etno-selu ostati dva dana sa svojom voljenom, poštovati njene prohtjeve, odreći se TV, kladionice i društva. „Tek kada sve to ispuni, par ulazi u spisak zaljubljenih, fotografiše se i dobija cvijeće i fotografije, kao uspomene na manifestaciju”, rekao je Blagojević.

MINUS


Filip_Vujanovic_Nenad_StevoFILIP VUJANOVIĆ, predsjednik Crne Gore, bio je na Generalnoj konferenciji UNESCO-a u Parizu. Pohvalio se, pored ostalog, kako su “,,prirodno bogatstvo Nacionalnog parka Durmitor, sa kanjonom rijeke Tare, prepoznati po svojoj univerzalnoj vrijednosti i upisani na Listu svjetske baštine”. Riječ je o onoj istoj Tari, koja je jedva odbranjena od potapanja koje je posljednji put isplanirano u vrijeme kad je sadašnji predsjednik Crne Gore bio premijer. Vujanović je uvjeren da značaj crnogorske prijestonice zavrijeđuje da bude međunarodno priznat, adekvatno zaštićen i valorizovan sa vizijom budućeg regionalnog centra kulturne saradnje i da Cetinje bude nominovano za Listu svjetske baštine. Možda se, ako Cetinje službeno postane dio svjetske baštine, I sam predsjednik Vujanović tamo preseli. Crna Gora je, rekao je Vujanović, ,,pokrenula niz inicijativa kako bi pokazala brigu o sadašnjim, ali i budućim zaštićenim područjima, tretirajući ih kao prioritete državne politike”. Jasno se vidi po prekopavanju Nacionalnog parka Durmitor.


struja2_WSTRUJA bi u Crnoj Gori ponovo mogla da poskupi. Uprava Prenosa zatražila je od Regulatorne agencije za energetiku da joj odobri 34,3 miliona eura za pokrivanje godišnjih troškova. Poskupljenje struje je moguće jer u Prenosu procjenjuju da će imati veće troškove u odnosu na do sada odobravane u okviru regulatorno dozvoljenog prihoda na nivou Elektroprivrede. Uz to, EPCG ima mogućnost da podnese regulatoru poseban, redovan zahtjev za pokrivanje troškova. Cijena kilovat sata električne energije, koju je Regulatorna agencija odredila za domaćinstva i ostale potrošače, važi do 31. decembra i za dvotarifna brojila iznosi 8,21, odnosno 9,84 centa za jednotarifna. Sad se zahtjev Prenosa analizira. ,,Ovo je početna faza razmatranja podataka, na osnovu kojih će se utvrditi iznos za pokrivanje godišnjeg troška Prenosa”, rekli su iz Regulatorne agencije. Ne treba sumnjati da će regulator imati razumijevanja.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo