Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 989

Objavljeno prije

na

PLUS


STUDENTKINJE završnih godina Pravnog i Fakulteta političkih nauka, Anita Zećiri i Biljana Alković, prve su pripadnice zajednice Roma i Egipćana , koje su dobile smještaj u podgoričkom Studentskom domu. Fondacija za stipendiranje Roma saopštila je da su Alković i Zećiri smještene u objektu koji dijele sa najboljim studentima i postdiplomcima sa svih fakulteta. ,,U ovom slučaju primijenjene su mjere afirmativne akcije koje je naložio ministar prosvjete Sreten Škuletić. On je time postao prvi ministar koji je omogućio smještaj romskih i egipćanskih studenata u studentske domove”, piše u saopštenju. Biljana Alković iz Ulcinja, studentkinja je završne godine programa žurnalistika FPN-a i urednica magazina Inkluzija. Prošle studijske godine FSR je promovisao za najuspješnijeg studenta, a 2008. godine dobila je nagradu Ministarstva kulture za najbolji istraživački prilog o socijalnoj inkluziji Roma. Anita Zećiri iz Herceg Novog je studentkinja završne godine Pravnog fakulteta u Podgorici. Ona je potpredsjednica Romskog savjeta u Crnoj Gori i koordinatorka mentorskog programa u Fondaciji za stipendiranje Roma. Za naše prilike, vijest je lijepa. Inače, pomalo je tužno.
beranski_korzoJAPANSKA VLADA donirala je Domu zdravlja u Beranama ambulantno vozilo i medicinsku opremu u vrijednosti od 53,7 hiljada eura. Dom zdravlja u Beranama biće bogatiji za najmodernije ambulantno vozilo opremljeno EKG-om, defibrilatorom, ultrazvukom i setovima za imobilizaciju i reanimaciju. Japanska ambasada ranije je pomogla razvoj domova zdravlja u Andrijevici, Cetinju, Tivtu, Kotoru i Nikšiću. Crnogorski ministar zdravlja, Miodrag Radunović, podsjetio da je Vlada Japana donirala opremu vrijednu više od dva miliona eura, kojom su modernizovane ključne klinike Kliničkog centra i nikšićkih i kotorskih opštih bolnica. ,,Japan je do sada pružio deset miliona eura ekonomske pomoći Crnoj Gori”, rekao je je ambasador Japana u Crnoj Gori Tošio Cunozaki. On je objasnio da Japan, pored zaštite životne sredine i obrazovanja, zdravstvenu zaštitu smatra jednom od najvažnijih oblasti svoje ekonomske pomoći.

MINUS


milutin-simovicMILUTIN SIMOVIĆ, ministar poljoprivrede, odlučno je stao na branik crnogorskog krompira i nezavisnosti. Uz odgovarajuće vertikale i istorijske paralele. Na Krompirijadi u Nikšiću osvrnuo se na krompir obogaćen kadmijumom: ,,Ove godine slavimo kulturu krompira nakon pokrenute priče, rekao bih sa željom da se uruši imidž poljoprivredne proizvodnje Crne Gore, da se pokuša kazati da državne institucije nemaju snage da iskontrolišu svoje granice, da nemamo nadležne institucije koje mogu da upravljaju rizikom u sistemu bezbjednosti hrane, da nemamo odgovarajuće laboratorijske kapacitete”. I tako dalje. Ambasador Srbije u Podgorici Zoran Lutovac izjavio je da bi crnogorski ministar poljoprivrede trebalo da, umjesto iznošenja političkih insinuacija na račun Srbije, odgovori otkud višak kadmijuma u krompiru i kako se takav proizvod našao u prometu u Srbiji. ,,Priča o krompiru sa viškom kadmijuma nije pokrenuta u namjeri da se uruši imidž poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori već je njen cilj da se kontaminirani krompir ne stavlja u promet, jer to nije u skladu sa propisima”, rekao je Lutovac. Poslije se Simović još ljutio. Samo nije odgovorio – otkud kadmijum u krompiru.

 

filip-vujanovicFILIP VUJANOVIĆ, predsjednik Crne Gore, odgovorio je na pitanje – koliko je za integracije Crne Gore opterećujući postupak koji se protiv bliskih saradnika premijera Mila Đukanovića vodi u tužilaštvu u Bariju za međunarodni šverc cigaretama? Ne da se prepričati: ,,U Italiji se ti postupci tretiraju bez posebnih uticaja na politički život i vrijednost političara. Svjedoci smo da se protiv uglednih italijanskih političara, u prošlosti i sada, vodilo i vodi mnogo krivičnih procesa pa to ne sprečava građane Italije da ih na izborima podržavaju. Uvjeren sam da brojna medijska istraživanja realno potvrđuju visoku političku popularnost i legitimitet aktuelnog predsjednika Vlade Italije i ako prema njemu postoje krivični procesi i medijski se saopštavaju ocjene njegovog privatnog života kojima se želi oboriti njegova popularnost. Očigledno sve to ne utiče na njegovu popularnost iskazanu u izbornoj volji građana Italije, koji su glasali i sa doživljajem tih krivičnih postupaka i informacija o njegovom privatnom životu. Dakle, očigledno moramo poštovati prezumpciju nevinosti jer je od krivične prijave do pravosnažne presude svako lice u krivičnom postupku nevino. To se odnosi i na lica koja ste označili u vašem pitanju… U suprotnom ne treba nam pravosuđe nego inkvizicija javnog mnjenja”. A tek kako visoka bijaše politička popularnost Benita Musolinija…

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo