Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 989

Objavljeno prije

na

PLUS

OPOZICIONI ODBORNICI u Skupštini Podgorice bili su kreativni. Inspirisani tvrdnjama gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše da su ga novinari Vijesti sačekali i napali iz žbunja, održali su konferenciju za novinare ispred kafea Art, gdje se dogodio incident između Mugoše i novinara. Moto im je bio – U kom grmu leži žbun. ,,Kao što se može vidjeti, u blizini ovog kafea nema nikakvog gustog rastinja koji bi stranim plaćenicima omogućio da se sakriju sa svojim krvavim arsenalom oružja, koji se sastojao od olovke, notesa, fotoaparata i pakla Orbit žvaka”, rekao je odbornik Socijalističke narodne partije Milan Knežević. ,,Izgleda da je bivšem gradonačelniku,poslije 13 sati napornog rada, toliko pala koncentracija da mu se od fotoaparata pričinio hekler, a od pokošene trave gusto žbunje i palme”, dodao je on. ,,Ako uz to dodamo i činjenicu da je Bulevar Svetog Petra Cetinjskog najosvjetljeniji dio grada, ako se izuzmu pojedine hacijende na Marezi, onda je pravo čudo kako su se strani plaćenici, potpomognuti opozicijom, uspjeli tako vješto kamuflirati”, dodao je Knežević.
nocistrazivacaNOĆ ISTRAŽIVAČA, prvi festival nauke u Crnoj Gori biće održan 25. septembra. Riječ je o manifestaciji posvećenoj promociji nauke, profesije istraživača i ličnosti koje se bave ovim poslom, koja se istog dana održava u preko 200 gradova u Evropi. ,,Cilj ovakvih događaja, koje finansira Evropska komisija kroz program za nauku je da se prevaziđe jaz koji postoji između naučnika i šire javnosti. Toga dana biće upriličeni susreti naučnika – istraživača sa javnošću, tokom kojih će se na zabavan, opušten, ali istovremeno i edukativan način, rad naučnika približiti mladim ljudima i svima koji budu posjetili manifestaciju” objasnila je dr Branka Žižić, predstavnica Ministarstva prosvjete i nauke. Čeda Ivanović iz Prirodnjačkog muzeja kazala je da crnogorsko školstvo ima neadekvatan pristup prirodnim naukama, zbog čega su one đacima teške i nerazumljive, te da đacima fali više rada na eksperimentima. Manifestacija će biti održana u prostorijama Muzeja i galerija Podgorice i ispred podgoričke knjižare Karver na obali Ribnice i trajaće od podneva do ponoci.

MINUS


kerumŽELJKO KERUM, gradonačelnik Splita, izjavio je da su Srbi i Crnogorci u prošlosti nanijeli mnogo zla Hrvatima i da ne bi pristao da mu oni ,,uđu u porodicu”. ,,Nikad Srbin nije bio niti će biti zet u mojoj obitelji”, rekao je gradonačelnik Splita gostujući u emisiji Hrvatske televizije Nedjeljom u dva. Hrvatska radio-televizija sapštila je da izjave njihovih sagovornika nisu stavovi hrvatskog javnog servisa. Predstavnici hrvatskog Ministarstva inostranih poslova poručili su da izjave Keruma ne odražavaju stav ministarstva i da su neprimjerene i neprihvatljive. Kerum se na kraju izvinio. Izvinjenje je, pored ostalih tražio i ambasador Crne Gore u Hrvatskoj Goran Sito Rakočević. Začudio se da državna televizija pušta ,,primitivne i ksenofobične napade”. Samo da se neko u Hrvatskoj ne sjeti da od crnogorske ekselencije, kao uzvratnu mjeru, traži izvinjenje za primitivizam i ksenofobiju koja je zračila iz njegovih tekstova devedesetih.

knjigeMINISTARSTVA rada i socijalnog staranja i prosvjete i nauke oko 20. septembra pohvalila su se kako su obezbijedila besplatne udžbenike za djecu korisnika prava
na materijalno obezbjeđenje porodice, onu bez roditeljskog staranja koja se nalaze na porodičnom smještaju i djecu palih boraca. Učenici romske nacionalnosti koji će ove godine pohađati prvi razred osnovne škole, dobili su preko školskih biblioteka besplatne komplete udžbenika i školski pribor. Djeca sa smetnjama u razvoju koja su uključena u redovan vaspitno-obrazovni proces, takođe dobijaju besplatne udžbenike preko školskih biblioteka. Gotovo istovremeno dok je pomoćnica ministra rada i socijalnog staranja Snežana Mijušković na javnom servisu na sva usta hvalila vladinu velikodušnost, inkluziju i ostalo, jedan je dječak još jednom došao u školu bez knjiga. I još dječaka i još djevojčica. Drukčiji od drugih i po tome. Ministarstva nijesu imala kad da na vrijeme prebroje đecu. Da im na vrijeme kupe bar po dvije sveske, bio bi, valjda, prevelik trošak za državnu kasu.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo