Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 987

Objavljeno prije

na

PLUS

ODBOR ZA RODNU RAVNOPRAVNOST zaključio je da ženama bez bračnih partnera treba omogućiti pravo na vantjelesnu oplodnju. On će Skupštini uputiti amandman na Predlog zakona o liječenju neplodnosti asistiranim reproduktivnim tehnologijama. Nada Drobnjak, predsjednica Odbora, ocijenila je da su sadašnjim Predlogom zakona žene diskriminisane po osnovu bračnog stanja. ,,Ko smo mi da zakonom zabranimo ženama pravo na materinstvo”, rekla je Nada Drobnjak i podsjetila da su prava žena garantovana Ustavom. Poslanica SNP Snežana Jonica primijetila je da žena ako je zdrava i sama može ostvariti potomstvo, jer nju zakon ne ograničava. ,,Očigledna je diskriminacija ako žena koja je sama i ne može prirodnim putem da zatrudni nema pravo na vantjelesnu oplodnju.” Članovi odbora saglasni su da treba izmijeniti odredbu prema kojoj pravo na liječenje neplodnosti imaju samo žene koje žive u trajnoj bračnoj ili vanbračnoj zajednici. Poslanica Pokreta za promjene Dušanka Džakula – Tušup zapitala je šta je sa muškarcima, koji nijesu oženjeni, žele dijete, a Predlogom zakona zabranjeno je surogat materinstvo.

tea-gorjancADVOKATSKA KANCELARIJA PRELEVIĆ poklonila je udžbenike i školski pribor učenicima područnog odjeljenja škole Božidar Vuković Podgoričanin, u Kampu II, na Vrelima Ribničkim. Akcija je organizovana u saradnji sa Koalicijom NVO Romski krug. ,,Đaci kojima smo prošle godine donirali udžbenike i dalje su u obrazovnom sistemu. Advokatska kancelarija Prelević i dalje će pomagati kad joj se za to ukaže prilika”, kazala je tom prilikom Tea Gorjanc-Prelević. Koordinator NVO Romski krug Vaselj Begaj pozvao je ,,privatni sektor” i sve ostale koji su u mogućnosti, da krenu stopama advokatske kancelarije Prelević, kako bi pomogli ,,integraciju romske djece u sistem”.

MINUS


gordana-djurovicGORDANA ĐUROVIĆ, ministarka za evropske integracije, kreativno je odgovorila na pitanje da li je Prva banka privilegovana kad preko nje idu transakcije vezane za prodaju akcija EPCG: ,,Da li je zabranjeno da jedna kompanija izabere jednu banku, govorimo na nivou principa, vjerovatno nije. Zašto je baš ta kompanija izabrala tu banku, to je pitanje za tu kompaniju”. Ministarka se izjasnila i o slobodi medija: „Svako od nas ko se bavi javnim poslom, zna da može biti izložen kritici, zna da ta kritika ne mora uvijek da bude objektivna i nepristrasna. Posebno treba imati u vidu da je ovo još uvijek jedna tradicionalna i patrijarhalna sredina, gdje ljudi posebno drže do svog dostojanstva. Naš temperament je specifičan i moramo imati u vidu da nije isto kada se nešto desi na Zapadu i kod nas. Ipak smo mi malo drugačiji nego, recimo, Norvežani ili Danci.” Impresivno.


radniciGUBITNIKE TRANZICIJE očekuje novo prilagođavanje Evropi. ,,Predložili smo rješenje po kojem bi se novčana nadoknada nezaposlenima koristila najduže 24 mjeseca kao i u zemljama okruženja”, objasnili su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja i Zavoda za zapošljavanje. Te dvije kuće pripremile su novi zakon o zapošljavanju koji treba uskoro da uđe u skupštinsku proceduru. Do sada novčana nadoknada je trajala čak i do 15 godina za ljude koji su imali 25 godina radnog staža i isplaćivana je dok se ne ispuni puni radni staž 40 godina ili do navršavanja godina života za ostvarivanje prava na penziju. Iznos nadoknade bio je u visini najniže penzije u Crnoj Gori. ,,Takva rješenja nijesu u skladu sa evropskim standardima”, kazao je Zoran Jelić, direktor Zavoda za zapošljavanje. On je pojasnio da se pravo na novčanu nadoknadu u zemljama Evropske unije, na primjer u Njemačkoj, koristi najduže devet mjeseci. Drugih razlika između Crne Gore i Njemačke, valjda, nema.Valja prištedjeti – Zavod očekuje dolazak na evidenciju 2.300 radnika koji će ostati bez posla.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo