Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 986

Objavljeno prije

na

PLUS

CETINJSKI GIMNAZIJALCI uporno brane svoj stav da žele starog direktora svoje škole Miomira Đurišića, zato što smatraju da je veoma dobro radio. Pored ostalog, pred školom su održali javni čas, kojem su prisustvovali učenici, većina profesora, ogroman broj roditelja, kao i građana Cetinja. Učenica Milena Roganović, podsjetila je ministarstvo i državu na prava djeteta, koja propisuje konvencija UN. Ona je kazala da svaka osoba treba da ima pravo na slobodu govora, mišljenja, informisanja, udruživanja, pravo da bira i bude biran. Profesorica Nataša Stojanović rekla je da joj je čast što se nalazi ispred škole sa velikim brojem gimnazijalaca koji imaju šta da kažu. Ministarstvo je u međuvremenu procijenilo ,,da su se stekli svi uslovi da se otpočne sa nastavnim procesom” u Gimnaziji, nakon ,,konstituisanja organa upravljanja i određivanja vršioca dužnosti direktora”. Priprijetili su da ‘status učenika prestaje, ako u toku jednog polugodišta ima dvadeset pet ili više neopravdanih časova’.

 

bukovicaBRAĆA ZEKOVIĆ, Petar i Pavle, koji žive i rade u Sjedinjenim Američkim Državama, redovno šalju novac i pomažu rodni kraj – Gornju Bukovicu na Durmitoru. ,,Poslali su novac, preko brata Nova koji je ostao na imanju, pa su tokom raspusta okrečene sve prostorije u školi u Gornjoj Bukovici. Ofarbani su prozori i vrata i rekonstruisane vodovodne instalacije. To je urađeno i u seoskoj ambulanti”, kazao je direktor OŠ Jovan Ćorović u Gornjoj Bukovici Zoran Dacić. On je dodao da su braća Zeković u školi u Donjoj Bukovici, gdje više nema đaka, platili adaptiranje jedne od prostorija kako bi se u njoj okupljali mještani sela. U klupama je OŠ Jovan Ćorović ima 20 đaka, od kojih su tri prvaci. ,,Prošlog ljeta Petar i Pavle su sopstvenim sredstvima izgradili vodovod za svoju kuću, ali i za 20 uglavnom staračkih domaćinstava. Spremni su i dalje da pomažu”, kaže Dacić.

MINUS


krompirKROMPIR sa tri puta povećanim sadržajem kadmijuma, koji će u Srbiji biti uništen, proizveden je u Zeti, izvoznik u Srbiju bila je firma Plodovi Crne Gore, a bio je namijenjen lancu supermarketa Delta Maxi. Fitosanitarna inspekcija Srbije naredila je uništavanje 20 tona krompira iz Crne Gore zbog povećanog sadržaja opasnog metala kadmijuma. Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da je laboratorijskom analizom uzorka pošiljke krompira utvrđeno da ne ispunjava uslove propisane Zakonom o bezbjednosti hrane. Centar za ekotoksikološka ispitivanja potvrdio je ovaj nalaz. Teški metal kadmijum taloži se u organizmu, veoma je otrovan, ima kancerogeno dejstvo, oštećuje bubrege i izaziva anemiju i bolesti kostiju. Iz Fitosanitarne uprave Crne Gore je sopšteno da je zabranjena dalja proizvodnja krompira dok se ne utvrdi porijeklo kadmijuma. Prema nepotvrđenim informacijama moguće je da krompir zagađen gasovima iz Kombinata aluminijuma.


udzbeniciMINISTARSTVO RADA I SOCIJALNOG STARANJA neće na vrijeme, kako su obećali, obezbijediti besplatne udžbenike za 14 hiljada djece čije su porodice korisnici materijalnog obezbjeđenja i djecu bez roditeljskog staranja. Iz ministarstva su, osam dana po početku školske godine, objasnili da će udžbenici u škole ,,stići ovih dana”, te da je za distribuciju zadužen Zavod za udžbenike. U Zavodu, međutim, tvrde da “čekaju zeleno svjetlo iz ministarstva” ,,Ne možemo početi sa isporukom udžbenika jer nam iz ministarstva nijesu saopštili koliko udžbenika i u kojim školama treba isporučiti”, kazala je Aleksandra Hajduković, savjetnica u Zavodu.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo