Povežite se sa nama

Uncategorized

BEZ POLITIČKOG DOGOVORA OPOZICIJE U BUDVI: Borba oko predsjedničke fotelje

Objavljeno prije

na

Prošla su dva mjeseca od završetka lokalnih izbora u Budvi i tijesne pobjede opozicionih stranaka i koalicija koje su osvojile 17 od ukupno 33 odbornička mandata u Skupštini grada, ali nova lokalna uprava još nije formirana i ne zna se kada će.

Dugotrajna dogovaranja bez vidnih rezultata, izuzev imenovanja predsjednika Skupštine, pokazuju priličnu neozbiljnost i neogdovornost političkih subjekata. Predstavnici Demokrata Crne Gore, stranke koja je osvojila sedam odborničkih mjesta i Demokratskog fronta sa istim brojem mandata, ne mogu preći ni korak dalje u pregovorima o formiranju vlasti, od izbora prvog čovjeka turističke metropole. Glavni problem je u tome – ko će zasjesti u fotelju predsjednika Opštine Budva.

Iako je dogovor već bio postignut prije mjesec dana, kada je javnosti saopštena zajednička odluka Demokrata, DF-a, koalicije Budva mora – SDP, URA, LP i koalicije Bura Budi Budvu, SNP – Demos, da će novi predsjednik Opštine biti nosilac liste Demokrata CG, pravnik Dragan Krapović, to izgleda više ne važi. Dogovor čak devet političkih stranaka, koliko ih učestvuje u formiranju nove lokalne uprave, bio je kratkog vijeka.

U Demokratskom frontu očigledno ne mogu da se pomire sa gubljenjem predsjedničke funkcije obećane biznismenu Marku Batu Careviću, nosiocu izborne liste DF-a, pa su odugovlačenje političkog sporazuma oko podjele resora u novoj upravi iskoristili da se pitanje gradonačelnika, koji u međuvremenu nije imenovan, ponovo stavi na dnevni red. Povod za ovu neočekivanu odluku bio je taj, što je nezadovoljan načinom pregovora i povećih zahtjeva DF-a oko podjele vlasti, Krapović na jednom od sastanaka ponudio povlačenje Demokrata i pružanje manjinske podrške Frontu i strankama sa manjim brojem mandata, za formiranje izvršne vlasti u Budvi. Ponudu Krapovića odbile su druge stranke, dok je DF manjinsku vlast prihvatio kao savršen model vladanja Budvom u kome će svog kandidata, Bata Carevića, ustoličiti umjesto Krapovića.

Iako je takav scenario u startu odbijen od ostatka opozicije, u nastavku pregovora DF insistira na ponovnom izjašnjavanju o kandidatu za predsjednika Opštine i pokušava na svaki način da za svoju ideju pridobije glasove predstavnika partija koje su prethodno podržale Krapovića.

Ovakav obrt razočaranim građanima Budve liči na političku trgovinu, zakulisne dogovore sa strankama koje su osvojile jedan ili dva mandata, na podjelu nezasluženih funkcija i tantijema u vidu nagrade za naprasnu promjenu stava glede gradonačelnika Budve.

Nova situacija u odnosima budvanske opozicije pokazuje nedosljednost i prevrtljivost njenih predstavnika kojima je podjela izbornog kolača važnija od očekivanja građana Budve koji su im ukazali povjerenje za formiranje nove gradske uprave i rješavanje teških dugo gomilanih nevolja.

Tokom maratonskih dogovaranja opozicija je demonstrirala nedostatak međusobnog povjerenja, nesposobnost da pronađe pravi model vladavine više političkih partija, što je velikodušno obećavala tokom izborne kampanje.

Jalova dogovaranja opozicije pokazuju kako je svakoj od stranaka mjesto predsjednika Opštine od najvećeg političkog značaja, zbog kojeg su spremni da rizikuju sve pa i krah pregovora, ponavljanje izbora i gubitak povjerenja građana.

Niko od predstavnika opozicionih stranaka nije spreman da daje izjave za javnost dok traju pregovori. Kako se nezavanično saznaje, Demokrate su na pregovrački sto dostavile svoju poslednju ponudu o zajedničkom formiranju vlasti, pa će se uskoro znati da li je ona prihvaćena ili će građani Budve opet na izbore.

Dok opozicionari svakodnevno sastanče, trguju i nadgornjavaju, u budvanskom DPS-u rade punom parom. Gradska kasa se ubrzano prazni. Svakog dana po neki povjerilac blokira račun Opštine i naplati stara dugovanja. Sudske presude iz sporova starih više od dvije decenije vrijedne više od milion eura, baš sada postaju izvršne. Kome god je Opština nešto dugovala, naplatio je u protekla dva mjeseca.

Aktuelni predsjednik Srđa Popović donio je većinu opštinskih strateških dokumenata koje je morala pripremiti nova vlast.

Na javnoj raspravi našao se Predlog odluke o budžetu za 2017. godinu. Budžet je planiran na iznos od nešto više od 39 miliona eura. Na istom nivou kao i prošle godine, iako prošlogodišnji nije u cjelosti realizovan.

Predloženi su nacrti Programa uređenja prostora Opštine i Programa investicionih aktivnosti za narednu 2017., godinu. Za planirane investicije predviđena je potrošnja od skoro 19 miliona eura budžetskih sredstava, što je za oko 2,5 miliona više nego u tekućoj godini.

Zanimljivo je da je predloženi program investicija, odnosno uređenja prostora i ulaganja u gradsku infrastrukturu, prije svega u zapuštene saobraćajnice u Budvi, Bečićima, Svetom Stefanu i Petrovcu, istovjetan sa programom za ovu ili 2015. godinu. To je zapravo prepisan dokument sa istim stavkama, istim ulicama, raskrsnicama, kružnim tokovima, šetalištima ili kanalima koje treba izgraditi ili rekonstruisati, po istim detaljnim urbanističkim planovima, sa istovjetnim ili malo većim troškovima.

Ključni opštinski dokumenti, Program investicionih aktivnosti i Program uređenja prostora prepisuju se iz godine u godinu. Što znači da DPS vlast ni jednu od planiranih investicija nije realizovala. Nije ni mogla, pare su išle na druge, preče obaveze prema članovima kriminlne organizacije. Samo ove godine glavnina budžetskih sredstava, oko 24 miliona eura, otišla je na vraćanje dugova koje je vlast napravila.

Turistički centar Crne Gore DPS ostavlja sa zapuštenim saobraćajnicama, sa betoniranim odvodnim kanalima i poplavama koje stižu sa prvim kišama. Izgrađene su i asfaltirane samo one saobraćajnice koje vode do vila i hacijendi bivših gradskih funkcionera po njihovim rodnim selima. Ili ulice oko njihovih investicionih poduhvata, stambenih kompleksa u budvanskom polju. Dok je centar grada prepušten zubu vremena. Može se samo pretpostaviti na šta liče i u kakvom su očajnom stanju ulice i trotoari u centru ,,turističke metropole”, nadomak Starog grada. Posebno je alarmatno stanje saobraćajne infrastrukture u Petrovcu i Svetom Stefanu, čije je rješenje vlast godinama planirala ali nije realizovala. Kao ni ostale iz opširnih programa koje odbornici iz godine u godinu usvajaju.

Maratonsko dogovaranje opozicije može blokirati rad Opštine. Kraj decembra je zakonski rok do kojeg se mora usvojiti budžet Opštine za narednu godinu. Valja očekivati da će nova vlast u Budvi biti formirana do kraja godine.

Branka PLAMENAC

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Fratar – gigant

Objavljeno prije

na

Objavio:

Bosanski franjevac Marko Oršolić i iz bolesničke postelje šalje gigantske poruke,signale bosanskohercegovačkoga jedinstva u različitosti! Njegov angažman doista je angažman giganta medju vjerskim i političkim pigmejima .Za sve su”kriva”dva elementa:bosnoljublje i neviđeni kozmopolitizam

 

U Sarajevu živi bosanski franjevac Marko Oršolić. Podrijetlom iz najplodnijeg dijela Bosne i Hercegovine fra Marko Oršolić proveo je golemi dio života u Sarajevu”prisvojivši ” ovaj grad, identificirajući se sa ljudima, navikama i običajima “šeherskim”…Obrazovan na uzornim i prestižnim katoličkim učilištima fra Marko je stekao čak četiri”poslijediplomska”zvanja i postao jedan od najobrazovanijih katoličkih svečenika u Bosni i Hercegovini

Osnovavši medjunarodnu humanitarnu udrugu i multinacionalni centar IMIC fra Marko Oršolić dao je osobito za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu golemi doprinos rješavanju brojnih egzistencijalnih problema gradjana raznih vjera i nacionalnosti.

Njegov spisateljski rad, osobito u knjizi Zlodusima unatoč zapažen je kako u žanru angažirane publicistike jednako i na planu teologijskih i politoloških traganja u suvremenom svijetu.

Iako mu posljednjih decenija zdravstvene prilike ne dozvoljavaju da osobito aktivno djeluje fra Marko i iz postelje šalje gigantske poruke,signale bosanskohercegovačkoga jedinstva u različitosti! Njegov angažman doista je angažman giganta medju vjerskim i političkim pigmejima. Za sve su”kriva”dva elementa:bosnoljublje i neviđeni kozmopolitizam.

Gradimir GOJER

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Ekološka,  ali naški

Objavljeno prije

na

Objavio:

Od kako je Crna Gora postala prva ekološka država na svijetu, sebi i prirodi koja nas okružuje napravili smo više nevolja nego što smo ih riješili, ili makar sanirali. Čini se kako je nadležnima najvažnije da izlobiraju đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar

 

Prođe još jedan državni praznik. Možda nijeste ni primijetili, pošto smo Dan ekološke države i 32. godišnjicu njenog proglašenja obilježili skromno, u krugu porodice. A, šta bi i slavili?

Ilegalna eksploatacija pijeska, ilegalna sječa šuma – čak i u granicama Nacionalnih parkova, ilegalne deponije smeća na svakom koraku, ilegalan lov i ribolov, zatrovane rijeke, odumiruća jezera, zagađen vazduh… I, uglavnom, frustrirajuća ravnodušnost sa kojom se sve to posmatra.

Uoči „praznika“ bili smo svjedoci neuobičajene polemike između čelnika Agencije za zaštitu životne sredine i resornog Ministarstva kulture i medija oko budućnosti Kotora i Nacionalnog parka Durmitor na Listi svjetske baštine UNESCO-a. Pozivajući se na nezvanične informacije, iz Agencije su upozorili da bi na predstojećem samitu UNESCO u Rijadu, Kotor mogao biti brisan sa Liste, a NP Durmitor svrstan među one kojima takva sudbina predstoji u skoroj budućnosti, ukoliko se stvari suštinski ne promijene (tzv. crvena lista).

Iako neprijatne, te najave nijesu baš iznenađenje. Ne treba UNESCO da nas obavijesti koliko smo spremni i sposobni da upropastimo, zagadimo i odložimo rješenje evidentiranih problema. Dok ne bude kasno. Ipak, nakon kritika i demantija iz Ministarstva i SO Kotor, direktor Agencije je revidirao  objašnjavajući kako je njegova izjava bila „nesmotrena“. I izvinio se zbog nepreciznosti.

Ako to znači da više nećemo uočavati posljedice rada ilegalnog kamenoloma iznad Risna (za još tri nova na istoj lokaciji čeka se saglasnost Agencije); da će divljom gradnjom budvanizovano podnožje Durmitora i okruženje Žabljaka, sve do obronaka kanjona Tare, iznenada postati ugodno našim čulima; dok će se krišom posječena stabla smrča i jela sa teritorije Nacionalnog parka preko noći obnoviti – onda je sve u najboljem redu.

Možemo onda da se okrenemo prečim brigama.

Podgorica još nema kolektor za preradu otpadnih (kanalizacionih) voda. Ako je vjerovati stanovnicima Botuna, koji tvrde da će životima sprječavati njegovu izgradnju u svom selu (SO Zeta), neće ga ni biti u dogledno vrijeme. Mada je svakome jasno da je kolektor neophodan, kako Podgorici tako i cijelom Primorju koje se, podsjetimo, vodom za piće snabdijeva sa izvorišta u Skadarskom jezeru. U koje Morača donosi sve to što nose ona i njene pritoke iz Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Zete. Novac za izgradnju odavno je obezbijeđen, uglavnom donacijama iz EU (riječ je o nekih 40 miliona). Nedostaje  volje i sposobnosti da se pronađe kompromis i završi započeti posao.

Nikšićka deponija i dalje gori. Nekada se to vidi i osjeća manje, nekada više, ali požar u dubini deponije tinja/plamti godinama. I truje. „Na pragu smo rješenja višedecenijskog problema – deponije Mislov do i usklađivanja procesa upravljanja otpadom sa evropskim standardima”, najavio je neki dan predsjednik Opštine Nikšić. Dobra je to vijest. Samo po malo bajata. Isto je, naime, obećano i prošlog septembra. I ko zna koliko puta prije. Pa ništa.

O Plavskom jezeru i Adi Bojani gotovo se  i ne govori. Osim kao o “resursima” koje treba “valorizovati”. Legalnom ili ilegalnom gradnjom. To da i jednom i drugom prijeti nestanak – znamo. Stručnjaci kažu da znaju kako se taj proces može spriječiti ili makar značajno usporiti. Ali, nema para. Baš kao ni volje da se utiče makar na to što ljudski faktor dominantno doprinosi prirodnim procesima koji prijete da nam u bliskoj budućnosti oduzmu te bisere. Na žalost potomstva koje, takođe, odlazi iz Crne Gore. Bez povratne karte.

Tužne priče pričaju i Tara, Bjelasica, Lovćen, Lim, pljevaljska kotlina, Zeta… Ima li iko da ih čuje? Ili je, ipak, najvažnije da izlobiramo tamo đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar. Dok ne bestragamo sve to što smo dobili na poklon od prirode i predaka.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Knjige i vatra

Objavljeno prije

na

Objavio:

Možemo se složiti ili ne složiti  sa razlozima vodećih zapadnih zemalja koje niijesu glasale za rezoluciju  o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu.  Iz različitih  perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje ne izgledaju jednako opasno. Ali demokratske vlasti su dužne da svoje odluke pojasne građanima.  U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili

 

Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHRC) usvojilo je, većinom glasova, prošle nedjelje u Ženevi, rezoluciju o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu počinjeno “javno i s predumišljajem” uz odobrenje skupa od strane švedske policije.

Usvojenim tekstom su zemlje članice UN pozvane da “spriječe i procesuiraju djela i zagovaranje vjerske mržnje koja podstiču na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje”.

Crna Gora, koja je članica Vijeća UNHRC u mandatu 2022-2024, našla se među zemljama koje su glasale protiv usvajanja te Rezolucije. Baš kao i SAD, Velika Britanija, Kostarika i članice EU trenutno zastupljene u Vijeću. Za Rezolucije su glasale Kuba, Kina, Indija, Ukrajina, afričke i zemlje članice Organizacije islamske saradnje. Ukupno 28 od 47 članica Vijeća UNHRC, uz 12 protiv i sedam uzdržanih.

“Žao nam je što smo morali glasati protiv ovog neizbalansiranog teksta, ali on je u suprotnosti sa našim stavovima kada je riječ o slobodi izražavanja”, objasnila je svoju odluku američka ambasadorka pri UNHRC. “Ljudska prava štite ljude a ne religije, doktrine, uvjerenja ili njihove simbole”, pridodao je francuski ambasador, naglašavajući kako “ni na Ujedinjenim nacijama ni na državama nije da definišu šta je sveto”.

Možemo se složiti ili ne. Iz različitih perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje očito ne izgledaju jednako opasno. Ali, nesporno je da su demokratske vlasti dužne da svoje odluke pojasne građanima. U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili.

Mnogi su od Vlade i resornog Ministarstva vanjskih poslova zatražili odgovor kako se i zašto crnogorska delegacija, nakon svega što nam se dešavalo i dešava od 90-tih prošlog vijeka do danas, opredijelila da glasa protiv tog dokumenta.

Iz vlade su pitanja ignorisali.  Ostalo je samo da nagađamo  jesu li premijer Abazović,  koji vodi i resor vanjskih poslova, i njegovi saradnici nepokolebljivo privrženi pravu na slobodu iznošenja stavova, koliko god oni bili radilkalni i opasni, ili su samo iskoristili priliku da na pitanju javnog spaljivanja svetih knjiga, demonstriraju lojalnost “zapadnim saveznicima”. Kada to već, slijedeći lične interese, ne mogu uraditi na nekim drugim poljima (poštovanje zakona, moralna i politička odgovornost, transparentnost rada i donošenja odluka…).

Kad – kaza nam se samo. Među javnim kritičarima crnogorskog glasanja o Rezuluciji o vjerskoj mržnji našao se građanin Crne Gore koji nije zaštićen javnom funkcijom. Svoje stavove je ubrzo  morao pojašnjavati pred policijskim inspektorom. Nakon toga, policajac je  tužilaštvu predložio da tog građanina,  po službenoj dužnosti, goni  zbog podrivanja ustavnog sistema. Srećom, tužilaštvo je odbilo taj prijedlog.  Isljeđivani intelektualac je zamolio da ostane aniniman, kako ne bi dodatno uznemiravao porodicu.

Toliko o nepovrjedivosti prava na slobodu mišljenja i izražavanja u Crnoj Gori.

Iz Stokholma je stigla nova priča. Nakon protesta na kome su paljene stranice Kurana, švedskoj policiji obratio se građanin koji je prijavio naum da javno spali Bibliju i Toru. I on je dobio odobrenje nadležnih, ali je umjesto lomače za svete knjige okupljenim novinarima izjavio: “Sloboda izražavanja ima ograničenja koja se moraju uzeti u obzir. Ako ja zapalim Toru, drugi Bibliju, treći Kuran, ovdje će biti rata. Želio sam pokazati da to nije u redu.”

Ko, eventualno, nije razumio o čemu je govorio Ahmad Alush, neka baci pogled na stare pljevaljske zidine koje odnedavno “krasi” grafit: Kad se vojska na Kosovo vrati.  “Oni koji su stih iz Amfilohijeve pesme ispisali na zidu… postupili su u punom skladu sa raison d’être  ove pesme. Njena vokacija – kao i vokacija nacionalističke poezije u celini – jeste da zove u rat”, napisao je srpski etnolog, antropolog, aktivista za ljudska prava Ivan Čolović, prije pola godine, kada se isti stih počeo pojavljivati na beogradskim fasadama.

Pitanje je samo želimo li da pročitamo. Il’ da palimo.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo