Povežite se sa nama

Uncategorized

BEZ POLITIČKOG DOGOVORA OPOZICIJE U BUDVI: Borba oko predsjedničke fotelje

Objavljeno prije

na

Prošla su dva mjeseca od završetka lokalnih izbora u Budvi i tijesne pobjede opozicionih stranaka i koalicija koje su osvojile 17 od ukupno 33 odbornička mandata u Skupštini grada, ali nova lokalna uprava još nije formirana i ne zna se kada će.

Dugotrajna dogovaranja bez vidnih rezultata, izuzev imenovanja predsjednika Skupštine, pokazuju priličnu neozbiljnost i neogdovornost političkih subjekata. Predstavnici Demokrata Crne Gore, stranke koja je osvojila sedam odborničkih mjesta i Demokratskog fronta sa istim brojem mandata, ne mogu preći ni korak dalje u pregovorima o formiranju vlasti, od izbora prvog čovjeka turističke metropole. Glavni problem je u tome – ko će zasjesti u fotelju predsjednika Opštine Budva.

Iako je dogovor već bio postignut prije mjesec dana, kada je javnosti saopštena zajednička odluka Demokrata, DF-a, koalicije Budva mora – SDP, URA, LP i koalicije Bura Budi Budvu, SNP – Demos, da će novi predsjednik Opštine biti nosilac liste Demokrata CG, pravnik Dragan Krapović, to izgleda više ne važi. Dogovor čak devet političkih stranaka, koliko ih učestvuje u formiranju nove lokalne uprave, bio je kratkog vijeka.

U Demokratskom frontu očigledno ne mogu da se pomire sa gubljenjem predsjedničke funkcije obećane biznismenu Marku Batu Careviću, nosiocu izborne liste DF-a, pa su odugovlačenje političkog sporazuma oko podjele resora u novoj upravi iskoristili da se pitanje gradonačelnika, koji u međuvremenu nije imenovan, ponovo stavi na dnevni red. Povod za ovu neočekivanu odluku bio je taj, što je nezadovoljan načinom pregovora i povećih zahtjeva DF-a oko podjele vlasti, Krapović na jednom od sastanaka ponudio povlačenje Demokrata i pružanje manjinske podrške Frontu i strankama sa manjim brojem mandata, za formiranje izvršne vlasti u Budvi. Ponudu Krapovića odbile su druge stranke, dok je DF manjinsku vlast prihvatio kao savršen model vladanja Budvom u kome će svog kandidata, Bata Carevića, ustoličiti umjesto Krapovića.

Iako je takav scenario u startu odbijen od ostatka opozicije, u nastavku pregovora DF insistira na ponovnom izjašnjavanju o kandidatu za predsjednika Opštine i pokušava na svaki način da za svoju ideju pridobije glasove predstavnika partija koje su prethodno podržale Krapovića.

Ovakav obrt razočaranim građanima Budve liči na političku trgovinu, zakulisne dogovore sa strankama koje su osvojile jedan ili dva mandata, na podjelu nezasluženih funkcija i tantijema u vidu nagrade za naprasnu promjenu stava glede gradonačelnika Budve.

Nova situacija u odnosima budvanske opozicije pokazuje nedosljednost i prevrtljivost njenih predstavnika kojima je podjela izbornog kolača važnija od očekivanja građana Budve koji su im ukazali povjerenje za formiranje nove gradske uprave i rješavanje teških dugo gomilanih nevolja.

Tokom maratonskih dogovaranja opozicija je demonstrirala nedostatak međusobnog povjerenja, nesposobnost da pronađe pravi model vladavine više političkih partija, što je velikodušno obećavala tokom izborne kampanje.

Jalova dogovaranja opozicije pokazuju kako je svakoj od stranaka mjesto predsjednika Opštine od najvećeg političkog značaja, zbog kojeg su spremni da rizikuju sve pa i krah pregovora, ponavljanje izbora i gubitak povjerenja građana.

Niko od predstavnika opozicionih stranaka nije spreman da daje izjave za javnost dok traju pregovori. Kako se nezavanično saznaje, Demokrate su na pregovrački sto dostavile svoju poslednju ponudu o zajedničkom formiranju vlasti, pa će se uskoro znati da li je ona prihvaćena ili će građani Budve opet na izbore.

Dok opozicionari svakodnevno sastanče, trguju i nadgornjavaju, u budvanskom DPS-u rade punom parom. Gradska kasa se ubrzano prazni. Svakog dana po neki povjerilac blokira račun Opštine i naplati stara dugovanja. Sudske presude iz sporova starih više od dvije decenije vrijedne više od milion eura, baš sada postaju izvršne. Kome god je Opština nešto dugovala, naplatio je u protekla dva mjeseca.

Aktuelni predsjednik Srđa Popović donio je većinu opštinskih strateških dokumenata koje je morala pripremiti nova vlast.

Na javnoj raspravi našao se Predlog odluke o budžetu za 2017. godinu. Budžet je planiran na iznos od nešto više od 39 miliona eura. Na istom nivou kao i prošle godine, iako prošlogodišnji nije u cjelosti realizovan.

Predloženi su nacrti Programa uređenja prostora Opštine i Programa investicionih aktivnosti za narednu 2017., godinu. Za planirane investicije predviđena je potrošnja od skoro 19 miliona eura budžetskih sredstava, što je za oko 2,5 miliona više nego u tekućoj godini.

Zanimljivo je da je predloženi program investicija, odnosno uređenja prostora i ulaganja u gradsku infrastrukturu, prije svega u zapuštene saobraćajnice u Budvi, Bečićima, Svetom Stefanu i Petrovcu, istovjetan sa programom za ovu ili 2015. godinu. To je zapravo prepisan dokument sa istim stavkama, istim ulicama, raskrsnicama, kružnim tokovima, šetalištima ili kanalima koje treba izgraditi ili rekonstruisati, po istim detaljnim urbanističkim planovima, sa istovjetnim ili malo većim troškovima.

Ključni opštinski dokumenti, Program investicionih aktivnosti i Program uređenja prostora prepisuju se iz godine u godinu. Što znači da DPS vlast ni jednu od planiranih investicija nije realizovala. Nije ni mogla, pare su išle na druge, preče obaveze prema članovima kriminlne organizacije. Samo ove godine glavnina budžetskih sredstava, oko 24 miliona eura, otišla je na vraćanje dugova koje je vlast napravila.

Turistički centar Crne Gore DPS ostavlja sa zapuštenim saobraćajnicama, sa betoniranim odvodnim kanalima i poplavama koje stižu sa prvim kišama. Izgrađene su i asfaltirane samo one saobraćajnice koje vode do vila i hacijendi bivših gradskih funkcionera po njihovim rodnim selima. Ili ulice oko njihovih investicionih poduhvata, stambenih kompleksa u budvanskom polju. Dok je centar grada prepušten zubu vremena. Može se samo pretpostaviti na šta liče i u kakvom su očajnom stanju ulice i trotoari u centru ,,turističke metropole”, nadomak Starog grada. Posebno je alarmatno stanje saobraćajne infrastrukture u Petrovcu i Svetom Stefanu, čije je rješenje vlast godinama planirala ali nije realizovala. Kao ni ostale iz opširnih programa koje odbornici iz godine u godinu usvajaju.

Maratonsko dogovaranje opozicije može blokirati rad Opštine. Kraj decembra je zakonski rok do kojeg se mora usvojiti budžet Opštine za narednu godinu. Valja očekivati da će nova vlast u Budvi biti formirana do kraja godine.

Branka PLAMENAC

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

JAVNI POZIV ZA NOVINARSKA ISTRAŽIVANJA IZ OBLASTI ŽIVOTNE SREDINE I POGLAVLJA 27

Objavljeno prije

na

Objavio:

 Imate li ideju za novinarsku priču od javnog interesa, želite li da istražujete teme od značaja za Crnu Goru i proces evropskih integracija, vezanih prije svega za Poglavlje 27 i zaštitu životne sredine? Da li hoćete da uz trening i mentore iz zemlje i regiona, rukovodeći se najvišim standardima, razvijete temu koja vas zanima? Hoćete li da se vaša priča objavi u regionu, da se prevede na engleski jezik, dopre do čitalaca van našeg govornog područja?

Ako na ova pitanja odgovorite potvrdno, prijavite svoje ideje za istraživačke tekstove od javnog interesa vezane za proces evropskih integracija. Autori najboljih prijedloga će proći  trening, koji će se održati u Crnoj Gori krajem aprila 2021.

Nakon trenga, izvršiće se selekcija. Tri kandidata sa najboljim idejama, novinarskim vještinama i znanjima, uz mentorsku podršku uredničkog tima iz zemlje i regiona, realizovaće svoje istraživačke projekte.

Nakon završetka istraživanja, svi radovi će biti objavljeni na sajtovima CIN-CG-a i BIRN-a, kao i u posebnoj dvojezičnoj publikaciji i e-knjizi.

Pravo apliciranja imaju svi novinari iz Crne Gore sa istraživačkim sklonostima i iskustvom. Pored treninga, mentorske i  uredničke podrške, odabrani kandidati dobiće i 1000 eura za rad na pričama (umanjenih za oko 9% poreza na honorare).

Konkurs se sprovodi u okviru projekta Istraživačko novinarstvo, ekološke teME, učešće građana/ki, koji finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Prijave sa prijedlozima se šalju do 26. marta 2021. godine, na email: konkurscincg@gmail.com i assistantcincg@gmail.com.

Formulare za prijavu možete preuzeti na ovom LINKU

Ukoliko imate dodatnih pitanja, pošaljite ih na e-mail: konkurscincg@gmail.com ili na   assistantcincg@gmail.com.

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

CONDITIONS FOR CONDUCTING PHYSICAL EDUCATION: Coronavirus Returned Youth to Sports

Objavljeno prije

na

Objavio:

Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city – these were images of everyday life of young people in Podgorica. Closure of schools and one-month home isolation made the teens, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates

 

The new emergency situation caused by spread of COVID- 9, closure of schools and one month home isolation, made teenagers, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates… Basketball is played on the sports fields in the blocks. “Tracksuit” style can be seen throughout the city.

The situation was completely different before the coronavirus. Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city. Taking photos for Instagram was a favourite sport. Cafés, bookmakers, rare bikers – these were images of everyday life of young people in the capital. Now, after a month long isolation, Podgorica has another, more beautiful face that resembles some European “smart city” with fewer cars, cleaner air and a wide range of alternative traffic.

As high school students told us, before the closure of schools, physical education classes were attended only by students who liked sports. Professors, they said, had an understanding, so they closed their eyes to those who were not interested in sports. The conditions for teaching in high schools range from poor to almost ideal.

– It all depends on the professor. New, young professors insist on work at the beginning, but gradually they also abate. Only those who want, attend physical education classes, mostly guys. I have no need to do that. I spend time learning some other subject with my friends. That's a great option. We have the equipment and space, the conditions in the gym are excellent. We have a lot of sections – skiing, cycling, hiking, swimming which operate at full capacity – said M.M. student of “Slobodan Skerovic” Grammar School.

And while in Grammar School students have the opportunity to socialize and have fun during organised recreational extracurricular activities, in some high schools there are high irregularities, so physical education classes have not been implemented at all.

– During four years of my education, I’ve entered gym only few times. We have almost never had that class. We use that time to take a break from school at a nearby café or to walk. We often see physical education professors sitting in cafés across the school – told us A.P. student of Economic High School “Mirko Vesovic”.

We should seek reasons for avoiding physical education classes, whose impact is vital for adolescents’ psychophysical development, also in breakthrough of new technologies. They captivate youth minds, tying them up to computers and surfing on the Internet.

– There is a sports court in the block, it's great, but it happens that there is nobody to play basketball with, everyone is online and it bothers them to go out – says S.L.

Besides that, teenagers mostly spend time in cafés, playing raffle or filling out bookmaker tickets or just hanging out in the street. Researches show an increase in drug, alcohol and gambling addictions among youth. The age limit for addicts is getting lower every year. It seems that the former campaign Sports against Drugs (2010) would be even more needed for young people today, giving them clearer insight into promising different reality. And maybe coronavirus isolation achieved that much faster.

– A new basketball court was built in the backyard of my building. A lot of kids play there. The courts are much better than before. Finally something starts to change – said M.Z.

Director of “Vaso Aligrudic” Electro-technical High School Veselin Picuric, points out that, thanks to the new young professors, physical education classes take place regularly, as well as that students within this subject have possibility to learn dance basics. He adds that outdoor sports fields were renovated three years ago in cooperation with the Ministry of Sports and are constantly available to recreational athletes in the area. However, the school gym is still inadequate.

– Sports hall, built in the early 70s, is deteriorated and has never been generally reconstructed. The roof leaks, the old wooden windows have collapsed, so we have to repair the floor every year. It is the only sports hall that was not renewed within the Energy Efficiency Program in Public Institutions three years ago. It is used by approx. 3,000 students from Electro-technical, Chemical and Civil Engineering high schools. Those children deserve a normal gym and adequate conditions – explains Picuric.

Despite their different starting positions, the most fortunate ones seem to be those students who have a good elementary school teacher who succeeds in fulfilling his/her mission despite the existing restrictions – to develop good recreational habits in young people through fun and socializing, often with his/her ideas, enthusiasm and extracurricular activities.

– All professors who take kids to competitions do it because they love their job. And it’s not the point to be the first, as some people think, but to participate. I often take kids to watch a game, skiing, swimming… And during this crisis period, physical education takes place on online platforms, and children submit their videos with successfully done exercises. We all do our jobs, but each of us in his/her own way. Guests in the class are also our friends, actors, singers, athletes, who explain children why they love sports. It is important not to experience sports as a competition, but to focus on awakening in children the desire to play a sport. Only then our mission is successful. It is not easy for us, because we are fighting against technology, lack of free time and everything else that makes modern life – said teacher of physical education at Primary School “Pavle Rovinski” Velimir Vlahovic.

It would be good to get good ideas and habits in place, and bad ones to bring to a minimum.

 

Balloon sports halls as an alternative

School gyms and outdoor courts are not the only places where young people engage in sports activities. During bad weather, young people opt for the use of balloon sports halls, although they are not satisfied with the quality of air inside them. “I prefer open space, it's healthier, only when the weather is bad, I opt for balloon sports halls, though the air is stale inside. Renting is not expensive, it depends, we give from 1.5 to 2.5 euros each – this is not expensive when more people gather to play”, said high school student M.K.

Renting costs are acceptable for children and income from balloon sports halls is used for school purposes. “70% out of income generated from balloon sports halls owned by schools, goes to school and 30% to Fund for Talents of the Ministry of Education”, told us Dijana Lakovic, Director of Elementary School “Pavle Rovinski”.

School management in Grammar School “Slobodan Skerovic” plans to invest income which they generate from balloon sports hall in an innovative way. “The contracts with the owners of balloon sports halls expire next year. Generated profit is used for school purposes. Part of my second mandate development plan includes building of a park space behind the school and possibly, restoring an athletic track”, announced Zoja Bojanic, Grammar School Director.

 

Reconstruction and construction of halls

The Ministry of Education points out that a lot of money has been invested in construction and reconstruction of the existing sports infrastructure in recent years.

Only last year, 16 projects, concerning reconstruction or construction of gyms throughout Montenegro were carried out, independently or in cooperation with other entities. Sports halls of Primary School “Ristan Pavlovic” in Pljevlja, Maritime High School in Kotor, Primary School “Marko Miljanov” in Bijelo Polje, Primary School “Salko Aljkovic” in Pljevlja, Grammar School in Cetinje, Primary School in Rozaje, Grammar School in Tuzi, Primary School “Blazo Jokov Orlandic” in Bar, Primary School “Oktoih” in Podgorica, Primary School “Orjenski bataljon” in Bijela and many others were equipped, constructed or reconstructed, as well as sports fields in Plav and Gusinje. Reconstruction of sports hall in Grammar School and Vocational High School in Rozaje will start soon, as well as construction of sports hall in Primary School “Lovćenski partizanski odred” in Cetinje.

Irena CEJOVIC
Elena DABETIC

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

OBUKA RE POPULACIJE ZA RAD U MEDIJSKOJ INDUSTRIJI

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dvadeset pet Roma/kinja i Egipćana/ki  sa teritorije cijele Crne Gore imaće prilku da se obučava za rad u medijskoj industriji. Najboljih pet kandidata/kinja nakon dvomjesečnog treninga potpisaće ugovor o radu i nastaviti učenje uz rad u Centru za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), na portalu i novini Vijesti,  Televiziji Vijesti i Monitorovom centru za medije i demokratiju (MCMD).

Pripadnici/e romske i egipćanske (RE) populacije moći će da uče osnove novinarstva, ali i druge poslove u ovoj industriji, kao što su grafički prelom, dizajn, poslovi kamermana/ke, montažera/ke i radnika/ce u štampariji.

Polaznike/ce će obučavati tim iskusnih trenera. Obuka će biti organizovana u dvije faze. U prvoj će pripadnici/e RE biti upoznati/e sa teorijskim i praktičnim osnovama pojedinih medijskih poslova, a u drugoj fazi  će učiti uz rad i sami/e učestvovati u proizvodnji medijskih sadržaja – tekstova, produkciji TV programa, izradi sadržaja portala, te grafičkih i štamparskih poslova.

Konkurs za zainteresovane pripadnike/ce RE populacije objavljen je u više medija i može se naći na sajtu CIN-CG, nedjeljnika Monitor i portala Vijesti.  Svi zainteresovani/e polaznici/e imaju rok od mjesec dana da se jave na konkurs.

Obuka se orgnizuje u okviru projekta: Osnaživanje RE zajednice za pristup tržištu rada, koji sprovode CIN-CG, MCMD, Daily Press i Televizija Vijesti, uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Crne Gore. Cilj projekta je potpuna integracija pripadnika/ca RE u društvo, posebno kroz jačanje njihovih znanja i vještina.

Projekat će trajati godinu dana, a pored obuke predviđeno je i više drugih aktivnosti, koje bi trebalo da doprinesu opštem cilju projekta, ali i da informišu javnost o poziciji Roma/kinja i Egipćana/ki u Crnoj Gori.

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo