Povežite se sa nama

DRUŠTVO

BIVŠI ITALIJANSKI MINISTAR UHAPŠEN ZBOG KORUPCIJE U CRNOJ GORI: Sumnjivi projekti

Objavljeno prije

na

Politički i ekonomski skandali u Italiji ne jenjavaju. Najnoviji je vezan za finansiranja projekata italijanskih firmi u Crnoj Gori i Kini za zaštitu životne sredine. Sumnja se da je pri njihovoj realizaciji bilo korupcije i mita. U ponedjeljak je uhapšen bivši ministar za zaštitu životne sredine Korado Klini, a uhapšena je i njegova supruga Martina Hauser, koja je bila supruga nekadašnjeg crnogorskog ministra policije Andrije Jovićevića. Ona je sada gradski vijećnik u gradu Kosenci i osumnjičena je da je bila uključena u poslove oko navedenih projekata u Crnoj Gori.

Bivši ministar Montijeve vlade za životnu sredinu Klini sada se nalazi u kućnom pritvoru. U pritvoru je i njegov bliski saradnik biznismen i inženjer iz Padove Augusto Kalore Pretner. Obojica se terete za krivično djelo pronevjere. Klini je osumnjičen za umiješanost u koruptivne radnje prilikom realizacije projekata u vezi zaštite životne sredine u Crnoj Gori. List Republika piše da se u Crnoj Gori u posljednjih deset godina realizuju ili su realizovani projekti za zaštitu životne sredine vrijedni 14 miliona eura. Crna Gora sarađuje sa italijanskim Ministarstvom zaštite životne sredine, kopna i mora od 2004. godine.

Optužba i sudsko saslušanje u Ferari bivšeg ministra Klinija pokazuju da se radi o pronevjeri 3,4 miliona eura koje je resorno italijansko ministarstvo uložilo u ekološki projekat zaštite voda u Iraku, nazvan Novi eden, vrijedan 54 miliona eura. Klini je, prema optužnici, imao račun u Švajcarskoj na kojem je objedinjen novac italijanske vlade za projekte rehabilitacije vode u Iraku.

Pored optužnice za pronevjeru tri miliona i 400.000 eura, pokrenuta je paralelno i optužnica u Rimu u kojoj posebno mjesto zauzimaju investicije u Kini od 200 miliona eura i u Crnoj Gori od 14 miliona eura, namijenjenih za rehabilitaciju ambijenta u posljednjih deset godina. Istražitelji sumnjaju da se iza ogromnih finansijskih projekata u oblasti životne sredine i vodenih resursa kriju italijanske firme koje su praktikovale korupciju, naveli su glavni tužitelj Pinjatore i zamjenik Galanti, koji tragaju kako se ,,legitimino” zagubila suma od 214 miliona eura na prostoru novog ekonomskog giganta i najmanje balkanske državice, poznate u inostranstvu ponajviše po sličnim poslovnim aferama.

Sudije smatraju da je navedena grupa sa Klinijem (članom nekadašnje Socijalističke partije) osmislila organizovan i sofisticiran sistem koji omogućava regularan odliv društvenog novca. Prije deset godina Klini je osnovao firmu sa sjedištem u Beogradu sa namjerom da ponudi lokalnim firmama mogućnosti ulaganja u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji.

Bivši ministar Klini je u kućnom pritvoru nakon višemjesečne istrage između ostalog zbog osam sumnjivih faktura u vrijednosti od 1.020.000 eura, kako navodi sudski istražitelj Piera Tasoni. Augusto Pretner, koji je nadgledao projekat u Iraku, tereti se za pronevjeru u iznosu od 2.030.000 eura.

Optužnica otkriva mnoštvo sumnjivih bankarskih računa po Evropi, posebno u Holandiji i Švajcarskoj na koje je pod šiframa riba i sunce prebacivan novac državnih fondova na privatne račune. Optužnica takođe precizira ,,da se radi o kompleksnom mehanizmu za prisvajanje državnog novca, koji je omogućavao basnoslovne profite ponavljanjem kriminalnih postupaka u periodu od oktobra 2008. do juna 2011, sa tendencijom ponavljanja”.

Klini je izjavio da ne zna ništa o lažnim fakturama. U isto vrijeme iz Lugana se pokreće istraga o pranju novca. Istražne sudije u zahtjevu za pritvor objašnjavaju da je istraga i počela od banke u Luganu.

Italijanski mediji za sada obazrivo izvještavaju o novom skandalu koji je uzdrmao prije svega italijanske institucije i vladajuću klasu, pa onda i javno mnjenje dodatno rezignirao. Građani su opterećeni raznim problemima kao što su nezaposlenost, sprega mafije i državne politike, produbljivanje razlika između bogatih i siromašnih, brojne fabrike poznate i u svijetu zatvaraju se i otpuštaju radnike, raste broj narodnih kuhinja, sve je više samoubistava radnika i malih preduzetnika zbog nezaposlenosti, dramatično se smanjuju ulaganja za kulturnu i socijalnu politiku. Posljednji podaci govore da je Italija zemlja EU koja trenutno najmanje ulaže u kulturu (0,8 odsto od cjelokupnog dohotka).

Zloupotreba političke funkcije i odlivanje društvenih fondova italijanske vlade, fondova za inostrana ulaganja u Iraku za očuvanje životne sredine i vodenih bogatstava u zonama rijeka Tigar i Eufrat, još je jedan u nizu skandala koji potvrđuju da je politička klasa Italije uprkos određenom broju profesionalnih i odgovornih političara ogrezla u bezakonju, političkom nemoralu i besprizornom otimanju društvenog i državnog dobra.

I dok se slave rezultati regionalnih izbora i većinska pobjeda Demokratske stranke, koja je na posljednjim izborima privukla znatan broj glasača centra, a nažalost i desnice, očekivanja su za sada nerealna kad se radi o prvom ministru Renziju (za pojedince populističkih manira) i nadama Italijana da će mladi, optimistički orijentisan predsjednik Vlade uspjeti da izvuče Italiju iz globalne krize, koja godinama narušava njenu donedavno solidnu industriju, socijalnu politiku i definitivno dovodeći u pitanje mit nekadašnje sedme sile svijeta poznate po automobilskoj industriji, modi, nezaobilaznim turističkim atrakcijama…

Vesna ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo