Povežite se sa nama

DRUŠTVO

BIVŠI ITALIJANSKI MINISTAR UHAPŠEN ZBOG KORUPCIJE U CRNOJ GORI: Sumnjivi projekti

Objavljeno prije

na

Politički i ekonomski skandali u Italiji ne jenjavaju. Najnoviji je vezan za finansiranja projekata italijanskih firmi u Crnoj Gori i Kini za zaštitu životne sredine. Sumnja se da je pri njihovoj realizaciji bilo korupcije i mita. U ponedjeljak je uhapšen bivši ministar za zaštitu životne sredine Korado Klini, a uhapšena je i njegova supruga Martina Hauser, koja je bila supruga nekadašnjeg crnogorskog ministra policije Andrije Jovićevića. Ona je sada gradski vijećnik u gradu Kosenci i osumnjičena je da je bila uključena u poslove oko navedenih projekata u Crnoj Gori.

Bivši ministar Montijeve vlade za životnu sredinu Klini sada se nalazi u kućnom pritvoru. U pritvoru je i njegov bliski saradnik biznismen i inženjer iz Padove Augusto Kalore Pretner. Obojica se terete za krivično djelo pronevjere. Klini je osumnjičen za umiješanost u koruptivne radnje prilikom realizacije projekata u vezi zaštite životne sredine u Crnoj Gori. List Republika piše da se u Crnoj Gori u posljednjih deset godina realizuju ili su realizovani projekti za zaštitu životne sredine vrijedni 14 miliona eura. Crna Gora sarađuje sa italijanskim Ministarstvom zaštite životne sredine, kopna i mora od 2004. godine.

Optužba i sudsko saslušanje u Ferari bivšeg ministra Klinija pokazuju da se radi o pronevjeri 3,4 miliona eura koje je resorno italijansko ministarstvo uložilo u ekološki projekat zaštite voda u Iraku, nazvan Novi eden, vrijedan 54 miliona eura. Klini je, prema optužnici, imao račun u Švajcarskoj na kojem je objedinjen novac italijanske vlade za projekte rehabilitacije vode u Iraku.

Pored optužnice za pronevjeru tri miliona i 400.000 eura, pokrenuta je paralelno i optužnica u Rimu u kojoj posebno mjesto zauzimaju investicije u Kini od 200 miliona eura i u Crnoj Gori od 14 miliona eura, namijenjenih za rehabilitaciju ambijenta u posljednjih deset godina. Istražitelji sumnjaju da se iza ogromnih finansijskih projekata u oblasti životne sredine i vodenih resursa kriju italijanske firme koje su praktikovale korupciju, naveli su glavni tužitelj Pinjatore i zamjenik Galanti, koji tragaju kako se ,,legitimino” zagubila suma od 214 miliona eura na prostoru novog ekonomskog giganta i najmanje balkanske državice, poznate u inostranstvu ponajviše po sličnim poslovnim aferama.

Sudije smatraju da je navedena grupa sa Klinijem (članom nekadašnje Socijalističke partije) osmislila organizovan i sofisticiran sistem koji omogućava regularan odliv društvenog novca. Prije deset godina Klini je osnovao firmu sa sjedištem u Beogradu sa namjerom da ponudi lokalnim firmama mogućnosti ulaganja u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji.

Bivši ministar Klini je u kućnom pritvoru nakon višemjesečne istrage između ostalog zbog osam sumnjivih faktura u vrijednosti od 1.020.000 eura, kako navodi sudski istražitelj Piera Tasoni. Augusto Pretner, koji je nadgledao projekat u Iraku, tereti se za pronevjeru u iznosu od 2.030.000 eura.

Optužnica otkriva mnoštvo sumnjivih bankarskih računa po Evropi, posebno u Holandiji i Švajcarskoj na koje je pod šiframa riba i sunce prebacivan novac državnih fondova na privatne račune. Optužnica takođe precizira ,,da se radi o kompleksnom mehanizmu za prisvajanje državnog novca, koji je omogućavao basnoslovne profite ponavljanjem kriminalnih postupaka u periodu od oktobra 2008. do juna 2011, sa tendencijom ponavljanja”.

Klini je izjavio da ne zna ništa o lažnim fakturama. U isto vrijeme iz Lugana se pokreće istraga o pranju novca. Istražne sudije u zahtjevu za pritvor objašnjavaju da je istraga i počela od banke u Luganu.

Italijanski mediji za sada obazrivo izvještavaju o novom skandalu koji je uzdrmao prije svega italijanske institucije i vladajuću klasu, pa onda i javno mnjenje dodatno rezignirao. Građani su opterećeni raznim problemima kao što su nezaposlenost, sprega mafije i državne politike, produbljivanje razlika između bogatih i siromašnih, brojne fabrike poznate i u svijetu zatvaraju se i otpuštaju radnike, raste broj narodnih kuhinja, sve je više samoubistava radnika i malih preduzetnika zbog nezaposlenosti, dramatično se smanjuju ulaganja za kulturnu i socijalnu politiku. Posljednji podaci govore da je Italija zemlja EU koja trenutno najmanje ulaže u kulturu (0,8 odsto od cjelokupnog dohotka).

Zloupotreba političke funkcije i odlivanje društvenih fondova italijanske vlade, fondova za inostrana ulaganja u Iraku za očuvanje životne sredine i vodenih bogatstava u zonama rijeka Tigar i Eufrat, još je jedan u nizu skandala koji potvrđuju da je politička klasa Italije uprkos određenom broju profesionalnih i odgovornih političara ogrezla u bezakonju, političkom nemoralu i besprizornom otimanju društvenog i državnog dobra.

I dok se slave rezultati regionalnih izbora i većinska pobjeda Demokratske stranke, koja je na posljednjim izborima privukla znatan broj glasača centra, a nažalost i desnice, očekivanja su za sada nerealna kad se radi o prvom ministru Renziju (za pojedince populističkih manira) i nadama Italijana da će mladi, optimistički orijentisan predsjednik Vlade uspjeti da izvuče Italiju iz globalne krize, koja godinama narušava njenu donedavno solidnu industriju, socijalnu politiku i definitivno dovodeći u pitanje mit nekadašnje sedme sile svijeta poznate po automobilskoj industriji, modi, nezaobilaznim turističkim atrakcijama…

Vesna ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

DOK NASILJE NA ULICAMA RASTE: Ko kontroliše policiju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iako su smijenjeni svi šefovi sektora u Upravi policije, nakon što je za direktora izabran Zoran Brđanin, ne čini se da nova vlast potpuno drži kontrolu nad tim dijelom bezbjednosnog sektora

 

Mnogi su se nadali da će se nasilje u javnom prostoru smiriti nakon što su završeni lokalni izbori u gradu pod Trebjesom ili „bitke za Nikšić“, kako je ovaj događaj nazvan u srbijanskim tabloidima. Međutim, podjele i tenzije ne jenjavaju.

Takozvane „patriotske“ i „komitske“ snage, koji smatraju da je ugrožena nezavisnost Crne Gore, gotovo svakodnevno nalaze razloge za protestna okupljanja ili demonstrativne organizovane vožnje po crnogorskim gradovima. Opozicione partije svojim saopštenjima ohrabruju ovakva okupljanja, blago zabašureno preuzimaju i zasluge za njih, a poruke podrške često stignu i od samog Đukanovića. Posljednji takav razlog su bile najavljene promjene u primjeni Zakona o državljanstvu.

Svoje razloge za proteste i javna okupljanja, a i za kontraproteste, nalaze i pristalice vlasti nezadovoljne odlukama Vlade. Prosrpske grupacije zamjeraju polciji što ima blaži odnos prema partitoskim snagama nego što je imala prethodna vlast prema demonstrantima. Oni se bune i zbog  najavljene smjene ministra pravde Vladimira Leposavića. Ovi protesti su dobili podršku dijela vladajuće koalicije okupljene oko Demokratskog fronta, ali i dobrog dijela srbijanskih tabloida.

U uskomešanoj atmosferi fizički je napadnuto više građana i novinara, ali i službenih lica. Dok se na protestima „patriota“ mogu čuti pjesme koje šire mržnju prema Srbima, kao što je Boj na Čavnoglave, na protestnim okupljanjima prosrpskih snaga mogu se čuti i vidjeti transparenti koji negiraju genocid u Srebrenici, čime valjda daju podršku Leposaviću i njegovoj izjavi koja je išla u tom pravcu.

Od Uprave policije se očekuje da vrati mir na crnogorske ulice i obezbijedi poštovanje zdravstvenih mjera. Ali primjetan je njen pasivniji odnos prema ovakvim događajima nego što je to bio tokom prethodne godine, koju su obilježili protesti. Iako su smijenjeni svi šefovi sektora u tom organu, nakon što je za direktora izabran Zoran Brđanin, ne čini se da nova vlast drži kontrolu nad tim dijelom bezbjednosnog sektora. Pitanje je da li je riječ o većem stepenu tolerancije prema pravu na slobodu okupljanja, čak i kad se ono zloupotrebljava, ili nova vlast ne želi da reakcijom policije izazove bijes građana kao što je tokom prošle godine učinila prethodna vlast.

Propusti policije naročito su bili uočljivi tokom blokade puta u Bogetićima, na saobraćajnici Podgorica – Nikšić, kada su u sukobu „patriota“ i policije povrijeđeni oficir Vojske Crne Gore (VCG) Rajko Čanjak, vojni doktor Dragan Martinović i službenik Uprave policije Jovan Bijelović. Dogodila se i neodgovorna  reakcija pripadnika Sektora za obezbjeđenje objekata i štićene ličnosti, koji je službenim automobilom prošao kroz blokadu, dok su na vozilu sjedjeli demonstranti. U vozilu se nalazila ćerka premijera Krivokapića i javnosti je saopšteno da je službenik policije tako reagovao jer je procijenio da je njen život u tom trenutku bio ugrožen. Na video snimcima, koji su dospjeli u javnost, nije vidljiv stepen ugroženosti koji bi opravdao takvu upotrebu sile. Sve se ovo dogodilo naočigled pripadnika policije koji su trebali da obezbjeđuju ovaj skup i spriječe narušavanje javnog reda i mira.

Izvršni direktor Centra za građanske slobode Boris Marić smatra da je ponašanje policije „očigledno u skladu sa odlukom da demokratski i tolerantan ptistup treba da bude osnova postupanja policije“. On za Monitor kaže da je to težak zadatak kada imamo forsiranje antagonizama prvenstveno od struktura bliskih Demokratskoj partiji socijalista i Demokratskom frontu.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 16. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

SEKSUALNO NASILJE NAD DJECOM U CRNOJ GORI: Hoće li napokon biti pooštrene kazne

Objavljeno prije

na

Objavio:

Stravičan zločin koji je izvršio komunalni policajac kada je nedavno, usred bijela dana, obljubio devetogodišnjakinju u podgoričkom naselju Stari Aerodrom, uznemirio je javnost. Sistem zaštite seksualno zlostavljane djece ilustruje i činjenica da Crna Gora nema zvaničnu statistiku o seksualnom nasilju nad djecom, a ni odgovarajuće kazne za zločince niti psihološku podršku žrtvama

 

Stravičan zločin koji je izvršio komunalni policajac R.O. kada je nedavno, usred bijela dana, obljubio devetogodišnjakinju u podgoričkom naselju Stari Aerodrom, uznemirio je javnost. I podstakao na pitanje – kakav je sistem zaštite seksualno zlostavljane djece u Crnoj Gori?

Zvaničnu statistiku o seksualnom nasilju nad djecom crnogorski državni organi nemaju. Kazne za seksualne zločince nisu zadovoljavajuće, a podrška žrtava je neefikasna, smatraju sagovornici Monitora.

,,Evropska statistika pokazuje da je od petoro djece, jedno preživjelo neki oblik seksualnog nasilja. Od petoro koje je kroz to prošlo, četiri su djevojčice, a jedan dječak. Iskustva iz EU, regiona i crnogorskih NVO koje se bave problemom zaštite i prevencije seksualnog nasilja, govore da nema razloga da ne vjerujemo da je i u Crnoj Gori ista ili, bar, vrlo slična statistika”, kaže za Monitor izvršna direktorica NVO Prima Aida Perović, koja je nedavno, u saradnji sa partnerima, realizovala kampanju pod nazivom Seksualno nasilje nije dječja igra.

Najčešća zabluda je da uglađeni, obrazovani, dobrostojeći ljudi lijepih manira ne zlostavljaju djecu, kao i da su djeca najsigurnija u porodičnom okruženju, upozorava Perović. „Istina je, međutim, da seksualno nasilje u 90 odsto slučajeva djetetu nanosi poznata osoba, koja mu predstavlja autoritet i u koju ima povjerenja. Takvi seksualni predatori vješto maskiraju svoje namjere i prilagođavaju ih dječijoj radoznalosti, naivnosti i neznanju. Djeca najčešće u startu ne prepoznaju nasilje, jer misle da je u pitanju igra. Jedna od velikih zabluda je i to da su svi seksualni zlostavljači djece pedofili. Postoje osobe koje se seksualno iživljavaju nad djecom, a koje imaju uobičajene seksualne odnose sa odraslim osobama”.

Monitor je od Uprave policije (UP) pokušao da sazna koliko je slučajeva seksualnog nasilja nad djecom (nedozvoljenih polnih radnji, obljuba i silovanja) u posljednje tri godine prijavljeno toj državnoj upravi. Do zaključenja ovog broja, odgovor nije stigao.

Studija o seksualnom nasilju nad ženama i djecom u Crnoj Gori, koju su radile NVO Prima, Sigurna ženska kuća i SOS za žene i djecu žrtve nasilje iz Nikšića, a koja je obuhvatila period od pet godina, od početka 2014. do kraja 2018. godine, pokazala je da su žrtve koje su preživjele neki vid seksualnog nasilja, u 60 odsto slučajeva – djeca. „To ne znači nužno da su djeca brojnija među žrtvama, jer punoljetne osobe mnogo rjeđe prijavljuju seksualno nasilje i dobijaju epilog na sudu”, objašnjava Perović.

Krivični zakonik Crne Gore za silovanje djeteta propisuje kaznu zatvora na period od najmanje 10 godina. Za obljubu zatvor od tri do 12 godina, a za nedozvoljene polne radnje – novčanu kaznu ili zatvor – od dvije do najviše 15 godina.

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava je, nakon inicijative iz Kabineta premijera Zdravka Krivokapića 12. aprila, pristupilo izradi Predloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika. Cilj je – maksimalno pooštravanje kazni zatvora za krivična djela protiv polne slobode koja su učinjena prema djeci i nemoćnima. „Za silovanje i obljubu predložena je mogućnost da počinitelj bude kažnjen zatvorskom kaznom u trajanju od 40 godina. To je najstroža kazna koju domaće krivično zakonodavstvo predviđa za najteža krivična djela. Predložene kazne zatvora, koje mogu biti ocijenjene kao drakonske, ne moraju biti izrečene u svakom pojedinačnom slučaju”, navodi se, između ostalog, u saopštenju tog Vladinog resora.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 16. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

Kad tužilaštvo radi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Čuvari u NP Skadarsko jezero uhvate krivolovce sa sve ribom i agregatima kojim je ubijaju, a tužilaštvo ih pusti i vrati im opremu za ,,rad”. Tako teče najnovija kampanja Stop krivolovu na Skadarskom jezeru

 

U toku je kampanja Stop krivolovu – Ribolovni zabran na Skadarkom jezeru od 15. marta do 15. maja. U njenom jeku, nadzornici NP Skadarsko jezero su, prošli četvrtak, u krivolovu zatekli Dražena Prenkića i Živka Lazovića, saopštili su iz ovog Nacionalnog parka. Sa stotinama kila ulovljene ribe i agregatima kojima je riba ubijena. Tužilac Ivana Petrušić- Vukašević odlučila je da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela.

Iz tog preduzeća konstatovali su da najnoviji „slučaj nudi još jedan dokaz tvrdnji da tužilaštvo mora biti iz korijena promijenjeno kako bi konačno počelo da štiti državu i njenu imovinu”.

Ovo bi se moglo tumačiti i kao svojevrsni odgovor tužilaštva na nedavni poziv NP policiji, sudstvu, tužilaštvu i inspekcijama da počnu da ispunjavaju svoje zakonske obaveze i konačno urade nešto na očuvanju Skadarskog jezera.

Marina Jočić, predsjednica UO JP Nacionalni parkovi CG izjavila je da je nekoliko grupa koje se bave krivolovom na nivou mafije, što se tiče organizovanosti i povezanosti sa državnim organima.

Nasuprot njima je Služba zaštite NP Skadarsko jezero, koja je, kako je navela, malobrojna, loše opremljena i još gore plaćena. Ona je za TV Vijesti izjavila da sumnja i da su pojedini čuvari u sprezi sa krivolovcima, ali to je jako teško dokazati.

Ipak, iz NP tvrde da su već prvog vikenda zabrana uspjeli da zaplijene  nekoliko plovila, akumulatora, pretvarača i ostalih sredstava za ubijanje ribe i ostalog živog svijeta u jezeru. Međutim, tužilaštvo je oslobodilo te ljude i nije ih krivično gonilo, dobili su prekršajne prijave i vraćen je alat za ubijanje živog svijeta u jezeru, navodi Jočićeva.

Posljedica toga je da su oni koji prijave krivolov zastrašeni: ,,Imaju razlog za strah. Imamo snimak gdje krivolovci repetiraju pištolj znajući da ih kamera snima. Dešavalo se da naši nadzornici budu napadnuti, da im se prijeti da će biti sprženi sondom. Ti su ljudi spremni na sve”, kazala je Jočićeva.

S druge strane država je totalno nespremna. Na sudu završi jednocifren broj slučajeva krivolova, a sudije ih ili oslobađaju ili im propisuju uslovne kazne.

Iz ovog NP navode da je vrijednost izlova ribe na Skadarskom jezeru pet miliona eura godišnje, a da još toliko donosi turizam. Upozoravaju da ako se nastavi sa ovim razmjerama krivolova u sljedećih nekoliko godina možemo očekivati scenario sličan onom na rijeci Zeti koja je bez riba. A teško da će tada dolaziti i turisti da ,,uživaju” u mrtvom jezeru.

Nije problem samo jezero. Nedavno je građanska inicijativa Stop krivolovu pozvala nadležne da hitno reaguju u borbi protiv krivolova. Naveli su da im učestalo stižu prijave građana o detonacijama u rejonu Luštice, Krimovice, na brojnim lokacijama u blizini Bara, Budve, ušću Bojane. ,,Između uvale Žanjic i Plave špilje, sportski ribolovci su našli jedan od štekova ribolovaca dinamitaša”, naveli su iz ove organizacije.

Oni, kako su naveli, očekuju jak odgovor države na ovo ,,povampirenje” dinamitaša, koji koriste trenutno stanje izazvano pandemijom virusa kovid 19, angažovanost pripadnika policije na drugim zadacima.

Odgovora do sada skoro i da nije bilo.

P. NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo