Povežite se sa nama

DRUŠTVO

BIVŠI PREMIJER U TUŽILAŠTVU SVJEDOČIO O AFERI TUNEL: Umjesto najavljenih informacija – teorije

Objavljeno prije

na

Četiri mjeseca od otkrivanja provale u depo Višeg suda, spekulacije se množe a preciznih odgovora nema. Ovonedjeljno saslušanje Dritana Abazovića teško da je pomoglo da se istraga usmjeri u pravcu potpunog razrješenja afere koja je, jesenas, potresla Crnu Goru

 

Taman kada se moglo pomisliti da će bivši premijer Dritan Abazović, otkriti osnovnom tužiocu Marku Mugoši ali i čitavoj crnogorskoj javnosti ono što sve zanima, a što  je nedavno tvrdio da zna – ko je nalogodavac ilegalnog rudarskog prokopa koji vodi do depoa Višeg suda, desilo se ono što se rijetko dešavalo prethodne tri godine: Abazović se pozvao na obavezu čuvanja službene tajne, jer je riječ o operativnim informacijama koje su saopštene na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Koliko su se tada saopštene informacije pokazale kao korisne  možda najbolje pokazuje podatak da su na istoj sjednici, na kojoj su saopšteni operativni podaci koje sada Abazović ne smije da otkriva, prisustvovali tužioci i vrh Uprave policije među kojima i rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva Duško Milanović i tadašnji vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić. Pa im to nije puno pomoglo.

Ni nakon više od tri mjesca od održane sjednice istraga nije dovela do naručioca posla, niti je do danas utvrđen motiv provale u depo Višeg suda. Što nije smetalo bivšem premijeru da se hvali svojim informacijama. Iako sada nadležnima ne želi da otkrije ono što tvrdi da zna. Zato je umjesto imena nalogodavca tužiocu Mugoši, vjerovatno iz perspektive nekadašnjeg koordinatora službe bezbjednosti, saopštio dvije teorije o tome šta bi mogao biti motiv za kopanja tunela.

Ispostavilo se da su teorije bivšeg premijera veoma slične pričama i nagađanjima koja se mogu čuti već skoro četiri mjeseca, koliko traje istraga o provali u jednoj od, trebalo je makar tako biti, najbolje čuvanih zgrada u Crnoj Gori.

Jedna od Abazovićevih teorija kaže da su članovi narko kartela angažovali ekipu da provali u tunel i ukrade veliku količinu droge koja se tamo nalazi. Krađa narkotika prvo je na šta je posumnjala i ovdašnja javnost, budući da se u Višem sudu nalazi više od dvije tone kokaina oduzetog u nekoliko slučajeva.

„Ja sam rekao da naši međunarodni partneri narkokartele na nivou Balkana sve tretiraju kao balkanski kartel, ali unutar tog kartela djeluju različiti klanovi, nama poznati ili nepoznati, različite grupe i pojedinci. I često se dešava da mi kada mislimo da su to suprotstavljene grupe, da one nekad u nekom kontekstu imaju i saradnju“, kazao je Abazović.

I druga Abazovićeva teorija je već odavno poznata javnosti gotovo jednako kao i sama afera, ali je i pored činjenice da je o njoj nekoliko puta i sam javno govorio, u utorak nakon davanja izjave tužiocu, novinarima odbio da je ponovi.

„Druga teorija nemojte sad da je otvaram, možda će vam advokati nešto reći. Vi znate da sam ja vrlo otvoren i transparentan, ali ako je budem iznio to će onda da iziskuje nova objašnjenja. Neka neko drugi nešto saopšti“, kazao je Abazović.

Advokati osoba osumnjičenih da su umiješani u pripremu i izvođenje radova na tunelu, koji su pristvovali Abazovićevom saslušanju, nijesu imali tu vrstu skrupula. U pitanju je, prenose oni,  teorija da je namjera onih koji su kopali tunel bila da se kontaminiraju dokazi iz istrage ubistva Duška Jovanovića.

Takva Abazovićeva teorija nalik je, kažu, citatu iz dječije brzalice „sami sebe zaplićemo, sami sebe otplićemo“. Pošto je upravo on, 15. septembra prošle godine, novinarima saopštio da izvršne i pravosudne vlasti nemaju informaciju da je tokom upada u depo Višeg suda ukradena puška iz koje je 2004. godine ubijen Jovanović.

Abazović je ubjeđivao novinare u osnovanost svojih sumnji (teorija). „Ne izmišljam, niti se bavim teorijama zavjere. Sve podatke koje iznosim su operativni, sticani od lica koji su vrlo relevantni da govore o bezbjednosnom aspektu i određenim slučajevima u Crnoj Gori. Napomenuo sam ko su otprilike institucije koje se time bave“, objašnjavao je Abazović.

Advokati, sa druge strane, kažu kako ne vide smisao uzimanja izjave od Abazovića, čije saslušanje je trajalo nešto manje od pola sata. „Poenta saslušanja ovog svjedoka je meni nejasna. Možda se radi o principu fame, kada je tužilaštvo dužno da postupi, odnosno da preduzme određenu radnju, nakon što se lice praktično samo javi da ima saznanja povodom nekog događaja“, kazao je novinarima advokat Stefan Jovanović.

Tunel i krađa iz depoa Višeg suda otkriveni su 11. septembra, a dan kasnije je o tome informisana javnost.  Zbog sumnje da pripada kriminalnoj grupi koja je organizovala i sprovela obijanje depoa Višeg suda, krajem septembra uhapšen je Podgoričanin Predrag Mirotić, ali je u međuvremenu pušten da se u daljem postupku brani sa slobode. Sredinom oktobra uslijedilo je i hapšenje Katarine Baćović, Ivice Piperovića, Marjana Vuljaja i Nikole Milačića koji bi već ove nedjelje mogli da napuste spuški zatvor, pošto je sud odbio zahtjev tužilaštva za produženje njihovog pritvora.

Policija za kopanje tunela tereti i Vladimira Erića iz Loznice koji je 13. oktobra uhapšen u Švedskoj. Još se čeka odluka o njegovom izručenju Crnoj Gori. Osumnjičeni su i njegovi sugrađani Dejan Jovanović, Veljko Marković  i Milan Marković koji su u bjekstvu.

Do danas, i pored truda bivšeg premijera da nadležne uputi u svoja saznanja o ovom slučaju,  nalogodavci i finansijeri ovog kriminalnog poduhvata nijesu poznati istražitejima. I to nije jedina nepoznanica vezana za ovaj slučaj.

Nedavno se govorilo o tome da u depou Višeg suda još nije završen popis i kontrola uskladištenog dokaznog materijala pa se, zapravo, još ne zna da li su i šta provalnici još odnijeli. Osim više komada vatrenog oružja čiji je nestanak utvrđen nedugo nakon otkrivene provale.

Nepoznanica je, još uvijek, da li su provalnici i njihovi nalogodavci imali pomoć iznutra, od nekoga ko je zaposlen ili je ljetos bio radno angažovan u zgradi u kojoj se, uz Viši, nalaze i Vrhovni i Apelacioni sud. Podsjetimo, prokopavanje tunela i provala u depo sa dokazima izvršeni su u vrijeme dok su trajali radovi na rekonstrukciji spoljnjeg dijela zgrade. Iz suda su, upravo zbog planiranih radova, zatražili dodatnu pozornost službenika Uprave policije ali je ona, očigledno, izostala. Zakazala je i ANB, pošto ni njeni pripadnici, nedjeljama, nijesu registrovali opsežne radove na prokopavanju tunela, iako su oni obavljani u neposrednoj blizini sjedišta Vlade, parlamenta i Centralne banke. Odnosno, u prostoru koji bi trebalo da je najčuvaniji i najbezbjedniji u Crnoj Gori.

Prema dostupnim podacima, niko od nadležnih nije makar ukoren zbog očiglednih propusta.

Konačno, javnost i dalje čeka objašnjenje zbog čega je slučaj tunel, iako ima manje-više sve elemente krivičnog djela iz oblasti organizovanog kriminala, dodijeljen u rad Osnovnom a ne Specijalnom državnom tužilaštvu.

Spekulacije se množe a odgovora nema. Ovonedjeljno saslušanje Dritana Abazovića teško da je pomoglo da se istraga usmjeri u pravcu potpunog razrješenja afere koja je, jesenas, potresla Crnu Goru.

Svetlana ĐOKIĆ

Komentari

DRUŠTVO

VLADA I PROSVJETA: Bolje tri dan štrajkovati, nego tri mjeseca pregovarati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Razočaranost roditelja i podsmijeh učenika pratili su tri dana štrajka, do koga je došlo zbog neodgovornosti vlasti da se suoči sa problemom. Kad prijetnje i političke egzibicije nijesu uspjele, dogovor je postignut za tri dana, nakon tri mjeseca ignorisanja

 

,,Oćemo li kupat đecu ili ne”, jedan je od duhovitih komentara na društvenim mrežama tokom neizvjesnosti oko odlaska učenika u školu. U nedjelju veče roditelji i učenici su  do  kasno čekali što će im nastavnici javiti: ide li se ili ne ide sjutra u školu? Većina učenika u školu ipak nije išla. Javnost je pratila kako vlast pokušava da se što prije izvuče iz neugodne situacije u koju je sebe dovela.

Nakon tri dana štrajka, Sindikat prosvjete i Vlada postigli su sporazum. Koeficijenti u prosvjeti će se uvećati od 1. jula za 10 odsto, a od 1. septembra najmanje 17 odsto. Dogovor je postignut nakon trosatnih pregovora na sjednici Glavnog odbora Sindikata prosvjete kojoj su prisustvovali premijer Milojko Spajić i  ministri prosvjete i finansija, Anđela Jakšić-Stojanović i Novica Vuković. Premijer i ministar prosvjete skoro cijeli februar nijesu imali kad da se sastanu sa prosvjetarima, zbog ranije preuzetih obaveza i putovanja.

Da je prosvjeta ovoj, kao i prethodnim vladama, sporedna briga  bilo je jasno kada su prosvjetni radnici iz medija saznali da neće biti ništa od već dogovorenog povećana plata koje su očekivali od januara ove godine.

Prosvjetari su tražili da se poštuje Granski kolektivni ugovor, prema kojem ih je sljedovalo 10 odsto bruto povećanja od 1. januara ove godine. Iz Vlade su im odgovorili da Ministartsvo finansija taj trošak nije planiralo, te da je za to kriva prošla  Vlada. Sindikat je krajem decembra organizovao štrajk upoozorenja,  i dao  rok do kraja januara za dogovor  o povećanju zarada. Ako dogovora ne bude, najavili su – štrajk. Radna grupa u kojoj su predstavnici ministarstva i sindikata nije se sastajala nakon srijede, 7. februara, kada su imali prvi i jedini sastanak. Tada su nadležne obavijestili  da 19. februara kreću u štrajk.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

KAKO SE SUDI BIVŠIM PRAVOSUDNIM I DRŽAVNIM ZVANIČNICIMA: Dugo putovanje u nepoznato

Objavljeno prije

na

Objavio:

Spore istrage i još sporija suđenja. To je razlog što afere u kojima su akteri visokopozicionirani zvaničnici pravosuđa, policije, izvršne i lokalnih vlasti često padnu u zaborav prije nego dobiju adekvatan sudski epilog

Spore istrage i još sporija suđenja. To je razlog što afere u kojima su akteri visokopozicionirani zvaničnici pravosuđa, policije, izvršne i lokalnih vlasti često padnu u zaborav prije nego dobiju adekvatan sudski epilog.

Ko se danas sjeća afere Abu Dabi fond? Istraga o navodnim zloupotrebama prilikom dodjele kredita za razvoj poljoprivredne proizvodnje, koju u očima javnosti personifikuje bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović traje makar od početka 2020. Optužnica je podignuta krajem prošle godine i još nije dobila sudsku potvrđu. A onda slijedi suđenje koje bi, prema dosadašnjim iskustvima, moglo trajati godinama. Samo do prve, nepravosnažne presude.

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda i, prethodno, Vrhovnoj državnoj tužiteljki Vesni Medenici počelo je, nakon što je optužnica podignuta u oktobru 2022, ali postupak, uslijed mnogobrojnih odlaganja ročišta, još nije odmakao dalje od iznošenja odbrane optuženih. Nedavno ročište odloženo je za sredinu marta, zbog nedolaska na suđenje jednog od optuženih koji se brani sa slobode.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

SJEVER OČIMA STATISTIKE: Manje ljudi, manje i posla

Objavljeno prije

na

Objavio:

Trenutno u Podgorici, koja broji preko 180.000 stanovnika, ima svega 6.700 nezaposlenih, što bi značilo da je svaki 27. stanovnik nezaposlen, a u Beranama koje, po poslednjem popisu, imaju nešto više od 25.000 žitelja –  svaki šesti. U Budvi, koja po skorašnjem popisu broji 26.667 stanovnika ima svega  759 nezaposlenih

 

Uprkos tome što su na sjeveru za deset godina utrošeni milioni kroz razne programe za nezaposlena lica, koje je realizovao Zavod za zapošljavanje Crne Gore,  ukupan broj nezaposlenih u sjevernim opštinama, od 2013. do 2022. godine se povećao za 13.142 osobe. Kako objasniti da broj stanovnika, što je pokazao poslednji popis, na sjeveru drastično pada, a nezaposlenost dramatično raste?

Prema podacima bjelopolsjke NVO “Euromost” broj nezaposlenih najviše se povećao u Rožajama, za 4.410 lica, gdje su 2013. godine imali 1.184 nezaposlena lica, dok je taj broj 2022. godine porastao na 5.594 nezaposlena lica. Slijede Berane i Petnjica koji su zajedno 2013. godine imali 2.135 nezaposlena lica, dok je taj broj u ovim opštinama povećan ukupno za 3.937, tako da je u Beranama u 2022. godini bilo 4.932 nezaposlenih lica, dok je u Petnjici imalo 1.140 nezaposlenih lica. Plav je 2013. godine zajedno sa sadašnjom opštinom Gusinje imao 502 nezaposlena lica, dok 2022. godine opština Plav ima 2.187, a sadašnja samostalna opština Gusinje 757 nezaposlenih lica. Na petom mjestu je Bijelo Polje sa 761 više nezaposlenih lica više nego prije deset godina.

Jedina opština na sjeveru Crne Gore u kojoj se smanjio broj nezaposlenih lica za 147, po ovim podacima, je Žabljak.

Berane je, čini se, eklatantan primjer u negativnom i zabrinjavajućem smislu ove statistike. Svaki šesti stanovnika Berana je nezaposlen, što je posljedica katastrofalne tranzicije i zatvaranja skoro svih velikih privrednih kolektiva u ovom gradu. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore zaključno sa decembrom prošle godine, na Birou rada u Beranama nalazilo se 4.248 lica, ili oko 11 odsto od ukupnog broja nezaposlenih u Crnoj Gori, (38.161 lice). Kao poseban problem ističe se podatak da u Beranama ima izrazito veliki broj nezaposlenih sa fakultetskim diplomama.

Podaci, takođe, govore da je u Beranama više nezaposlenih, nego radno angažovanih lica, uz podsjećanje da broj penzionera i socijalno ugroženih premašuje cifru od 6.000. Predsjednik opštine Berane Vuko Todorović izjavio je nedavno da je nezaposlenost jedan od gorućih problema koji nije lako riješiti. “Uzroke ovakvog stanja treba tražiti u izraženim regionalnim razlikama u Crnoj Gori, jer je više nego očigledno da sjeverni region po svim parametrima zaostaje za centralnim i južnim. Takođe, ovakvom stanju su kumovale i pogubne privatizacije u našem gradu, zahvaljujući kojima su skoro svi privredni subjekti zatvoreni. Zatvaranjem fabrika ljudi su se preselili na biro rada i zato, između ostalog, imamo ovako zabrinjavajući situaciju”, kaže Todorović.

Aktuelni predsjednik opštine Berane smatra da bi država morala aktivno da se uključi u rješavanje ovog problema. “Bez pomoći države mi se ne možemo sami kao lokalna samouprava suočiti sa problemom velikog odliva stanovništva, što je pokazao poslednji popis, kao i ovakvom nezaposlenošću. Bez hitnih mjera sa državnog nivoa, ovakvi trendovi se neće zaustaviti, ni kada se radi o migracijama i odlivu stanovništva, ni kada je riječ o katastrofalnom stanju u pogledu broja nezaposlenih.”

Da se Crna Gora suočava sa drastičnim regionalnim razlikama ukazuje i podatak da trenutno u Podgorici, koja broji preko 180.000 stanovnika, ima svega 6.700 nezaposlenih, što bi značilo da je svaki 27 stanovnik nezaposlen, a u Beranama koje, po poslednjem popisu, broje nešto više od 25.000 žitelja –  svaki šesti. U Budvi, koja po skorašnjem popisu broji 26.667 stanovnika ima svega  759 nezaposlenih.

Monitor  je pisao i o tome da od skoro 3,5 hiljada penzionera u Beranama koji su članovi jednog od dva udruženja penzionera, njih čak dvije hiljade i devedeset je sa najnižom penzijom, što dodatno usložnjava socijalnu situaciju u ovom gradu i iziskuje hitne državne mjere.

Tek iz današnje vizure vidljivo je u kojoj mjeri su politički bili motivisani projekti poput onog “Posao za vas”, kada je 2008. godine  u ovom gradu podijeljen veliki broj kredita za samozapošljavanje i pokretanje biznis projekata. Tada je obećavano da će Crna Gora postati veliko gradilište i da će uvoziti radnu snagu. Koliko  je situacija u ovom sjevernom gradu uprkos takvim projektima i porukama gora nego u to vrijeme, govori i podatak da je broj nezaposlenih za poslednjih deceniju i po porastao za čak dvije hiljade. Da broj stanovnika u beranskoj opštini opada, a broj nezaposlenih raste govori i činjenica da je 2007. godine Berane imalo oko 36.000 stanovnika, od čega je 2.135 bilo nezaposlenih.

“Nakon ove analize i ovolikog povećanog broja nezaposlenih u opštinama na sjeveru Crne Gore postavlja se pitanje, zašta su utrošeni milioni eura, koji su dati za zapošljavanje građana na i smanjivanje broja nezaposlenih lica”, kaže za Monitor direktor NVO “Euromost” Almer Mekić.

On smatra da se taj novac trošio nenamjenski. “To je razlog da smo zatražili od Vlade Crne Gore da konačno stane na kraj zloupotrebama kroz razne programe zapošljavanja, jer se  kroz zvanične podatke vidi da je taj novac išao negdje drugo i da ni jedan projekat nije bio održiv, niti je ima bilo kakvih rezultata”, dodaje Mekić. “Prioritet svih prioriteta ako želimo da zaustavimo migraciju stanovništva na sjeveru Crne Gore mora biti zapošljavanje i otvaranje radnih mjesta, ali ne na ovakav način kakav je do sada bio.”

                       Tufik SOFTIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo