Povežite se sa nama

Izdvojeno

BORBA ZA KONTROLU FINANSIJSKOG SEKTORA: Žugić ide, parlamentarna većina hoće i Savjet CBCG i Senat DRI

Objavljeno prije

na

Bilo bi dobro ukoliko bi nas sadašnje vlasti poštedjele problema koje je proizveo prethodni (DPS) juriš na CBCG. Planirani udar na DRI tu dođe kao svojevrsna nadogradnja sistema „uvijek može gore“. Institucije se mogu popravljati i bez toga da se prethodno razruše do temelja

 

U sjenci svega što nas je zadesilo, aktelna parlamentarna većina insistira  da već na ovoj sjednici Skupštine CG izglasa novi zakon o Centralnoj banci. I nastavi pripremu novog zakona o Državnoj revizorskoj instituciji (DRI).

„Sadašnji princip da senator DRI praktično ima doživotan status niti je demokratski niti ispunjava evropske standarde“, obrazložio je predsjednik Odbora za ekonomiju Dejan Đurović (DF), otkrivajući nešto što, izgleda, ne znaju u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji… gdje se Senatori DRI takođe biraju doživotno, odnosno do odlaska u penziju. Samo što se tamo vladini zvaničnici ne ljute na izvještaje DRI nego otklanjaju (sitnije) nepravilnosti. I daju ostavku ako su one ozbiljnije i finansijski teže.  

Đurović, istovremeno, najavljuje da će novi zakon o CBCG biti uskoro izglasan, uprkos primjedbama na njegov sadržaj i trenutno sporan legitimitet parlamenta. „Tako otklanjamo politiku iz izbora guvernera CBCG i svako ko ispunjava uslove može da se kandiduje“.

Dovoljno da prepoznamo suštinu: Tri koalicije koje imaju većinu od 41 poslanika planiraju da izmjenama postojećih zakona dođu u priliku da predlože i izaberu novog guvernera i članove Savjeta CBCG, baš kao i članove Senata DRI. Makar to bilo i u suprotnosti sa standardima i preporukama EU i MMF-a.

Preuzimanje kontrole imenovanjem podobnih kadrova, na čelne funkcije institucija koje kontrolišu finansijski sistem (CBCG), te uspješnost i zakonitost raspolaganja državnim novcem (DRI) bio bi važan korak avgustovskih pobjednika ka planiranom preuzimanju vlasti. Po dubini i visini. Pitanje je, međutim, vrijedi li taj posao novih nesporazuma i sporenja sa međunarodnim partnerima i onim dijelom ovdašnje javnosti koji nije blagonaklon prema ideji da se Crnom Gorom vlada po modelu koji je uspostavio DPS. Samo, sada, bez DPS-a. Uz sve ekonomske i političke rizike koje takva praksa nosi.

Krenimo od Centralne banke. Aktuelni guverner Radoje Žugić potrošio je jesenas i svoj drugi mandat i trenutno vrhovnom monetarnom institucijom upravlja kao v.d. Važeći Zakon, koji je on pripremao, daje mu pravo na još jedan mandat, a odlazeći predsjednik Milo Đukanović parlamentu je, u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima, predložio da Žugića reizabere. Tu su ideju u Skupštini Crne Gore – ignorisali.

Pošto smo izabrali novog predsjednika iza koga su stale sve članice parlamentarne većine, za očekivati je bilo malo strpljenja. Jakov Milatović, kada preuzme funkciju, dobio bi priliku da novom sazivu parlamenta predloži kanidata za novog guvernera. I – riješen jedan problem. Žugić odlazi. Ali…

Prema amandmanima DF-a, koji su postali sastavni dio Zakona o CBCG, predsjednik države više ne bi imao pravo i obavezu da predlaže čelnog čovjeka Centralne banke. Taj bi posao, po novome, radio parlamentarni Odbor za ekonomiju. Skupštinska većina bi, dakle, sama sebi predlagala novog guvernera. I to bi bilo, kako ono reče poslanik Đurović, „otklanjane politike“  iz procedure.

Istovremeno, u DF-u su isplanirali, a njihovi partneri prihvatili, normu kojom bi usvajanjem novog zakona o CBCG prestao mandat aktuelnom Savjetu Centralne banke. Pa bi, uz novog guvernera, oni odlučivali i o budućim članovima tog tijela (Skupština imenuje četiri člana Savjeta što čini polovinu njegovih članova). Po mogućnosti, izgleda, prije predstojećih izbora.

Iako radikalan, plan preuzimanja CBCG nije sasvim nov. Nešto slično je 2010. izveo DPS, na prijedlog tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i njegovog ministra finansija Igora Lukšića. Tada je novim zakonom, prijevremeno, sa funkcije sklonjen guverner Ljubiša Krgović. Tadašnja opozicija, a mnogi od njih su danas u klupama koje pripadaju parlamentarnoj većini, oštro se protivila prijedlogu koji je, prema njihovom sudu, gazio princip nezavisnosti CBCG.

To što su u međuvremenu promijenili mišljenje posljedica je činjenice što na CBCG sada gledaju iz perspektive vlasti. I vide je kao mogući plijen. Baš onako kako je prije 12 godina vidio DPS.

DF, Demokrate, SNP, URA i njihovi koalicioni partneri ne mogu reći da nijesu svjesni brojnih  kritika i mogućih posljedica najavljene odluke. Šef misije MMF-a za Crnu Goru Srikant Sešadri kaže kako su parlamentu „direktno“ saopštili da postojeći sistem izbora guvernera ne bi trebalo mijenjati. „Naš je stav (MMF-a) da je procedura dvostrukog veta u potpunosti usklađena sa najboljom međunarodnom praksom, jer uključuje dvije odvojene, ali direktno na izborima izabrane grane vlasti (predsjednik države i poslanici), čime se štiti CBCG od političkog uticaja bilo koje institucije.“

Dodatno je isto pokušao da pojasni i bivši guverner Ljubiša Krgović. „Ja bih izbjegao da se tim zakonom skraćuje mandat članovima Savjeta CBCG, već samo treba da se odnosi na izbor novih, jer je to suprotno međunarodnim standardima“.

Primjedbama MMF-a tu nije kraj. Mediji su već citirali njihova radna dokumenta koja ukazuju da članove Savjeta treba imenovati „postepeno“, a ne odjednom „kako bi se obezbijedio kontinuitet rada“. I naglašavju potrebu da se zakonom predvidi procedura koja „ohrabruje imenovanje kvalifikovanih lica“.

Suprotno tome, Đurović u ime DF-a gura prijedlog da se za članove Savjeta mogu birati kandidati sa deset godina radnog staža, umjesto dodsadašnjih „pet godina na rukovodećim funkcijama“. To predstavlja svjesno snižavanje  kriterijuma koje bi se moglo odraziti na kvalitet rada čelnih ljudi CBCG. A šta to znači, vidjeli smo na primjerima Prve i Atlas banke.

Radoje Žugić je, ne zaboravimo, bio važan akter obje priče.

Početkom oktobra 2008. Prva banka, u kojoj su braća Milo i Aco Đukanović imali većinski paket akcija, imenuje Žugića prvo za člana a uskoro i predsjednika Odbora direktora banke. Sredinom oktobra 2008. Žugić je saopštio da je zbog novog profesionalnog angažmana podnio ostavku na mjesto direktora Fonda PIO.

Problemi Prve banke uskoro su kulminirali, pa je sredinom decembra te godine Žugić, kao predsjednik njenog Odbora direktora sa tadašnjim ministrom finansija Igorom Lukšićem potpisao ugovor o vladinoj pozajmici od 44 miliona eura ,,isključivo za obezbjeđenje likvidnosti”.

Potom se Žugić ,,vratio” u Fond PIO, iako tadašnji Zakon o sprečavanju konflikta interesa nije dozvoljavao paralelne aranžmane te vrste. A Igor Lukšuć je koju godinu kasnije Evropskoj komisiji objašnjavao kako sredstva data Prvoj banci nijesu korišćena po utvrđenim pravilima. To ni njega ni Žugića nije spriječilo da napreduju u službi. Lukšić je postao premijer a Žugić guverner CBCG.

Guverner je 2012. prekinuo mandat da bi postao ministar finansija u vladi Mila Đukanovića, pa se opet vratio na mjesto guvernera 2016, neposredno pred formiranje tzv. vlade izbornog povjerenja.

Na naslovnim stranama ponovo se našao sredinom 2018, kada je skupa sa šest  članova Savjeta CBCG od Skupštine CG zatrađio da po hitnom postupku razriješi viceguvernerku zaduženu i za kotrnolu banaka Irenu Radović, spočitavajući joj navodnu nestručnost, donošenje odluka u ličnom interesu i odavanje poslovne tajne. Irena Radović je smijenjena, prošla kroz golgotu, a sve njegove optužbe protiv nje su pale na sudu.

Dok se Žugić obračunavao sa neposlušnim saradnicima, dvije banke odbjeglog tajkuna Duška KneževićaAtlas banka i IBM – tonule su u propast. Brzo i nezaustavljivo.

U aprilu 2019. Žugić u Monitoru tvrdi da je CBCG blagovremeno preduzela adekvatne mjere prema bankama „koje imaju problem sa radom“. (Tekst Bankarski sistem na pragu nove krize: Ko krije Kneževićev sunovrat, a ko će to da plati). Mjesec dana kasnije u Kneževićeve banke uvedena je prinudna uprava. Pa stečaj.

Žugić i njegovi saradnici iz kontrole banaka pravdali su se kako su tek nakon uvođenja privremene uprave utvrdili da su parametri Atlas banke znatno lošiji nego što ih je banka predstavljala. „Našli su nekoliko skrivenih mana“, glasilo je objašnjenje.

Istovremeno je ekonomska analitičarka i finansijska forenzičarka Mila Kasalica  zvaničnicima CBCG spočitava da su „pronašli u brojkama trošak koji je u revizorskim izvještajima identifikovan još od 2014, a u izvještajima Kontrole banaka CBCG  u 2015. godini…“.  Ali, Žugić i njegovi saradnici su te izvještaje ignorisali. I to nas je, pojedinačno i kao društvo, koštalo blizu 200 miliona.

Zato ne treba tugovati zbog njegovog odlaska. Naprotiv. Ali bi bilo dobro ukoliko bi nas sadašnje vlasti poštedjele problema koje je proizveo prethodni (DPS) juriš na CBCG. Planirani udar na DRI tu dođe kao svojevrsna nadogradnja sistema „uvijek može gore“.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

FOKUS

JAKOV MILATOVIĆ, PREDSJEDNIK: Odgovornost veća od ovlašćenja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pred novim predsjednikom su velika očekivanja, i ono najvažnije – da bude drugačiji od trodecenijskog vođe. Milatović je činom inauguracije nagovijestio da želi drugačijim putem, ali tek ćemo vidjeti kako će se snaći na čelu zemlje „na granici između Istoka i Zapada”, kako je nazvao Crnu Goru na inauguraciji, u dinamičnim političkim vremenima

 

Počelo je – drugačije. Inauguracija novog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića održana je u Skupštini u Podgorici, a ne u Vladinom domu na Cetinju, kako su to činili predsjednici iz redova Demokratske partije socijalista tokom decenija. Prvi put u posljednje dvije decenije tom činu su prisustvovali i predstavnici vlasti i opozicije, a događaj nijesu pratili protesti političkih protivnika i tenzije. Prošlo je mirno i dostojanstveno, kako su to primijetili i svjetski zvančnici, iako dolazak Milatovića na čelo države označava najozbiljniju političku promjenu posljednjih decenija. Kraj jedne ere. Đukanovićeve.

Istorija nekoliko posljednjih inauguracija crnogorskih predsjednika u stvari je istorija društvenih tenzija. Prvi predsjednički Đukanovićev mandat 1998. godine, protekao je u atmosferi oštrih podjela. Noć uoči Đukanovićeve inauguracije 14. januara 1998. godine pristalice Momira Bulatovića, bivšeg predsjednika Crne Gore i Đukanovićevog partijskog saborca do 1997, u nasilnim protestima krenule su ka zgradi Vlade Crne Gore i sukobili se sa policijom, koja ju je obezbjeđivala. U incidentima su povrijeđena 44 policajca i četvoro civila. I sama Đukanovićeva inauguracija te 1998. godine održana je u napetoj atmosferi i pod nezapamćenim mjerama obezbjeđenja.

Uslijedile su decenije inauguracija predsjednika iz redova Đukanovićevog DPS. U tri mandata tu funkciju obavljao je Filip Vujanović. Njegove inauguracije organizovane su bez prisustva opozicije, koja ih je bojkotovala, ali i uz proteste, poput onog 2013. godine, kada je opozicija smatrala da su tadašnji predsjednički izbori  pokradeni, te da je na mjestu Vujanovića trebalo da bude Miodrag Lekić. Tada su građani organizovali Marš na Cetinje – marš protiv mafije, u znak protesta inauguracije Vujanovića. Opozicija je bojkotovala svečanost, a Vujanovićevoj inauguraciji na Cetinju nijesu prisustvovali ni poslanici Socijaldemokratske partije (SDP), tada manje članice vladajuće koalicije.

Ni toj, kao ni narednoj Đukanovićevoj inauguraciji 2018. godine nijesu prisustvovali regionalni i svjetski lideri. Đukanović je prije pet godina inaugurisan bez gostiju sa strane, uz diplomatski kor i predstavnike crnogorskih institucija. I opet bez opozicije.

Milena PEROVIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

DEPORTACIJA BIH IZBJEGLICA 31 GODINU KASNIJE: Priča o zločinu nije završena

Objavljeno prije

na

Objavio:

Porodica Bajrović čiji članovi nisu pristali na novčano obeštećenje od strane crnogorske vlade, dalje (duže od 15 godina) vodi borbu pred crnogorskim sudovima, ali i u Strazburu. „Naša predstavka Evropskom sudu za ljudska prava  je uredno predata i prihvaćena, postupak je u toku i vjerujemo da ne postoji ni jedan razlog – ni proceduralni ni činjenični/dokazni – da konačna presuda ne bude donijeta u korist Osmove porodice“, kazali su za Monitor iz pravnog tima porodice Bajrović

 

U Herceg Novom je u četvrtak, 25. maja, obilježena 31 godina od početka lova na ljude u kome su pripadnici policije (milicije), izvršavajući zapovijest nadređenih iz tadašnje Vlade (premijer Milo Đukanović, ministar unutrašnjih poslova pokojni Pavle Bulatović), hapsili/zarobljavali bosanske izbjeglice i gurnuli ih u smrt predajući ih vojsci Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Crnogorska policija u maju 1992. je nezakonito uhapsila najmanje 66 civila izbjeglih iz Bosne i Hercegovine (u nekim dokumentima pominje se i dvostruko veći broj žrtava), starosti od 18 do 66 godina, i predala ih vojsci bosanskih Srba.  Svi uhapšeni i deportovani iz Herceg Novog 27. maja 1992. su neposredno nakon toga ubijeni. Pojedinci iz grupe koja je dva dana ranije upućena u koncentracioni logor u Foči imali su više sreće. Nekolicina je preživjela.

Tijela ubijenih još nijesu pronađena. Njihovi egzekutori su nepoznati. U Crnoj Gori niko nije osuđen za taj ratni zločin. Nalogodavcima se nije ni sudilo.

„U crnogorskoj vlasti nema političke volje da se slučaj deportacije bosanskih izbjeglica riješi na pravi način, a u Crnoj Gori na djelu je organizovano izbjegavanje suočavanja sa vlastitom ratnom prošlošću“. Ovo je ocjena sa skupa koje su povodom godišnjice surovog zločina organizovali Monitor i NVO Centar za građansko obrazovanje prije 15 godina, u maju 2008. Malo toga se do danas promijeilo.

Na toj tribini je penzionisanom inspektoru Centra bezbjednosti Herceg Novi, sada pokojnom, Slobodanu Pejoviću uručena zahvalnica Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike „za iskreno i hrabro svjedočenje o deportaciji BiH izbjeglica“.
Pejović je prvi javno progovorio da je u depeši koju je potpisao tadašnji ministar Pavle Bulatović stajalo da sve Muslimane iz BiH, starosti od 18 do 72 godina, koji se zateknu na teritoriji Crne Gore, treba uhapsiti i predati vlastima Republike Srpske. „To je istina, a sve drugo su laži“, ponavljao je glas savjesti tadašnje Crne Gore.

Institucije su ćutale. Bilo jasno i zašto.

„Mnogo državnih službenika bilo je krvavog maja 1992. godine direktno ili indirektno upleteno u sraman čin izručenja izbjeglica policiji Republike Srpske. Počev od važnih političara – predsjednika države Momira Bulatovića, premijera Mila Đukanovića, članova vlade Zorana Žižića i Pavla Bulatovića, policijskih funkcionera Milisava Markovića, Boška Bojovića, Milorada Ivanovića, Damjana Turkovića, Milorada Šljivančanina sve na kraju do državnog tužioca Vladimira Šušovića…“. Monitor, 2005. godine.

Zoran RADULOVIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

IZBOR DIREKTORA UPRAVE PRIHODA I CARINA NA UPRAVNOM SUDU: Sporan „namješteni“ konkurs

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iako je Siniša Raičević bio prvorangirani na konkursu za direktora Uprave prihoda i carina, Vlada je za tu funkciju imenovala Vladimira Bulajića. Raičević je podnio tužbu Upravnom sudu u kojoj navodi da procedura nije ispoštovana

 

Siniša Raičević je ove nedjelje podnio tužbu Upravnom sudu kojim pobija rješenje o imenovanju direktora Uprave prihoda i carina Vladimira Bulajića.

Dugogodišnji carinik, zviždač, sada upravnik Carinarnice Podgorica, Raičević je bio prvorangirani na konkursu za direktora Uprave koji je objavljen 20. januara 2023.

Početkom marta Uprava za ljudske resurse utvrdila je Listu za izbor kandidata po javnom konkursu za direktora Uprave prihoda i carina. Raičević je na postupku provjere kompetencija, znanja i sposobnosti ostvario 37 bodova, Bulajić 35,67 i Milena Petričević 28,67 bodova.

Vlada na sjednici 20. aprila 2023. donosi rješenje o imenovanju Bulajića za direktora Uprave carina i prihoda na period od pet godina. Predlog za njegovo imenovanje dao je ministar finansija Aleksandar Damjanović, koji je obrazložio da je nakon konkursa, 8. marta obavio razgovor sa kandidatima: „Kandidat Vladimir Bulajić je tokom intervjua pokazao znanje i stručnost, koje se bazira na dugogodišnjem radu u Upravi prihoda i carina, kao i odlično poznavanje nadležnosti Uprave u kojoj se imenuje za direktora. Takođe, imenovani je kao vršilac dužnosti obavljao poslove direktora Uprave i pokazao odlučne vještine i sposobnosti za tu poziciju“, navodi se u obrazloženju koje je Damjanović predložio na sjednici Vlade.

„Koja je svrha javnih konkursa i ocjenjivanja kandidata ako se unaprijed zna ko će biti imenovan“, kaže za Monitor Raičević.

On je 12. marta pisao premijeru Dritanu Abazoviću obrazlažući da je prilikom prijavljivanja na javni konkurs naišao na opstrukcije i pokušaj diskreditacije od predstavnika Ministarstva finansija. I pored toga bio je prvorangirani na konkursu.

„Slobodan sam da postavim jedno logično pitanje, čemu javni konkursi, ukoliko se favorizuju pojedini kandidati, unaprijed im se obeća mjesto za koje se raspiše javni konkurs, a ako se ipak desi da prvorangirani ne bude favorizovani kandidat, komplet postupak imenovanja pokuša da se ospori i obesmisli“, navodi Raičević u pismu premijeru.

On ističe da nije ispoštovan rok za predlog kandidata. Navodi da je ministar finansija bio u zakonskoj obavezi da od utvrđivanja rang liste 3. marta, u roku od 10 dana predloži Vladi kandidata za imenovanje direktora Uprave prihoda i carina.

Predrag NIKOLIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo