Povežite se sa nama

OKO NAS

GRADNJA STANOVA ZA LJEKARE NA SJEVERU: Decenijska obećanja

Objavljeno prije

na

Aktuleni ministar zdravlja najavio je da će u narednom periodu u nekoliko sjevernih opština konačno  biti građeni stanovi za zdravstvene radnike. Slična obećanja, davali su i  njegovi prethodnici. Za sada, prvi konkretan korak u tom smjeru napravljen je u Pljevljima, dok u Kolašinu  ljekari i dalje  žive u nelegalnim stanovima

 

Ljekari nerado dolaze na sjever države, a oni već zaposleni u zdravstvenim ustanovama , u većini slučajeva, čekaju samo dobru priliku da odu. Razloga  za takvo stanje je više, ali je jedan od glavnih – nemogućnost da riješe adekvatno stambeno pitanje.   Izgradnja stanova za medicinski kadar u više opština najavljuje se već decenijama, ali su rijetke one u kojima su napravljeni konkretni potezi u tom pravcu.

Početni korak, prvi nakon skoro 35 godina,  ka rješevanju stambenih problema zdravstvenih radnika u Pljevljima napravljen je tek prije nekoliko sedmica. Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić  potpisao je ugovor  sa Stambenom zadrugom Zdravstvo o  izgradnji stambenog objekta,  u kojem bi trebalo da budu stanovi za nekoliko desetina ljekara i medicinskih sestara, podstanara iz tog grada.  Kako je najavljeno,   gradiće se  u naselju Mali logor, a prema podacima Zadruge Zdravstvo, da dobiju stanove po povoljnim uslovima zainteresovano je oko 80 zdravstvenih radnika iz Opšte bolnice i Doma zdravlja u tom gradu. Pomogla je i Opština, pa je besplatno ustupljeno zemljište, koje je oslobođeno  komunalija.  Idejno rješenja za zgradu  trebalo bi da bude gotovo ovih dana, ali  nije saopšteno kada je rok za završetak gradnje, to jest, kada će zdravstveni radnici moći u  svoje stanove.

Iz uprave pljevaljske bolnice nedavno su saopštili da je jedini način da ljekare vežu za taj grad dodjela stanova po povoljnim uslovima. Kadrovski izazovi koji more tu, kao i mnoge zdravstvene ustanove na sjeveru, već godinama dovode u pitanje adekvatno funksionisanje zdravstvenog sistema. Bolnica u Pljevljima, recimo,  trenutno funkcioniše sa svega  15-ak specijalista.  Iz te ustanove su predložili rješenje, prema kojem bi se našao način da ljekarima  koji se obavežu da 10 godina ostanu u Pljevljima i pripadne stan. Tokom minule decenije Opštu bolnicu u tom gradu napustilo je blizu 20 ljekara, a prema podacima, od lani, ustanovi fali oko 17 specijalista.

Stanovi za zdravstvene radnike u toj opštini prijeka su potreba, ponavljali su decenijama i lokalni i državni funkcioneri. No, do sada,  sve je ostalo na konstatovanju problema, koji je jedna od razloga zbog kojih su ljekari izbjegavali tu, kao i mnoge opštine na sjeveru.  Posljednji stanovi zdravstvenim radnicima u Pljevljima podijeljeni su, prema sjećanju starijih ljekara,  u naselju Moćevac,  80-ih godina prošlog vijeka.   Gotovo da nije bilo ministra zdravlja, tokom minulih dvije decenije, koji nije pljevaljskim zdravstvenim radnicima obećavao nove stanove. U iščekivanju da se obećanja i ispune,  mnogi zdravsteveni radnici nizali su godine podstanarskog staža ili napušali taj grad. Ljekari u Pljevljima se sjećaju da su neke njihove kolege, za vrijeme dok je na čelu Fonda zdravstva bio Ramo Bralić,  dobijali određene novčane iznose kao  stimulans. No, rijetko ko od njih je taj novac  mogao iskoristiti  da riješi stambeno pitanje u Pljevljima.

U vrijeme kada je predsjednik Opštine Pljevlja bio Mirko Đačić, lokalna uprava je za potrebe stanova za medicinski kadar  dala plac u neposrednoj blizini fabrike Vektra Jakić. Međutim, zaposleni u zdravstvu nisu prihvatili tu lokaciju, pa je određena nova na prostoru kasarne Mali logor, gdje je, prema obećanju, trebalo da se gradi i nova bolnica.  No, kako je zemljište bilo u vlasništvu Ministarstva odbrane,  Opština nije uspjela da nađe rješenje. Na toj lokaciji  prije tri godine,  porušeni su vojni objekti i tadašnji ministar odbrane Predrag Bošković, ponovo je,  najavio gradnju stambenog objekta sa pedeset stambenih jedinica za vojsku, policiju i zdravstvo. Ni od tog nije  bilo ništa. Stanove  na Malom logoru, ali i bolničku zgradu na istoj lokaciji,  obećavao je  i  ministar Kenan Hrapović. Opet bez konkretnog učinka.  Ministraka Jelena Borovinić Bojović je prekratko bila na funkciji da bi završila ono što je kao i njeni prethodnici obećavala, ali je, tvrde u Pljevljima,  značajno ubrzala procedure pronalaženje lokacije. Zahvaljujući tome, aktuleni ministar je, konačno, i bio u prilici da najavi izgradnu dugo čekanih stanova. Šćekić je, osim u Pljevljima, obećao izgradnju stanova za zdravstvene radnike u još nekoliko sjevernih opština.

„Na ovaj način šaljemo poruku da smo,osim Podgorice posebnu pažnju posvetili i sjeveru Crne Gore i da će nam biti prioritet izgradnja stanova na ovom području. Krećemo od Pljevalja, nastavićemo u Beranama, pregovara se i na Žabljaku, tako da ćemo u narednom periodu imati ozbiljne poduhvate u tom pravcu“, poručio je on.

Kolašina nema na spisku opština u kojima će se, prema  ministrovom  obećanju,  rješavati stambeni problem ljekara i medicinskih sestara. U tom gradu, više od deceniju čeka se da se legalizuje zgrada u kojoj su ljekarima podijeljeni stanovi. No,  lokalne vlasti u nekoliko manadata ne  uspijevaju da nađu rješenje za objekat, zbog čega ljekari i dalje ne   mogu da uknjiže stanove na svoje ime.  Opština nije ispunila svoje obaveze prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj (MPC), na čijoj je zemlji građena zgrada za ljekare, pa se na rješavanju brojnih nesporazuma još radi.

Objekat u neposrednoj blizini crkve Svetog Dimitrija, odnosno, Odjeljenja bezbjednosti, trebalo je da obezbijedi svoj krov nad glavom, pored ljekara, i sudijama. Tek pošto su neki od njih dobili ključ u ruke,  ustanovljeno je  da je zgrada napravljena na više katastarskih parcela dvaju vlasnika, pa nije mogla biti ,,upisana”. Pored toga, kako je MPC ustupila zemljište, Opština je bila obavezna da ispuni određene obaveze. No, lokalni funkcioneri nijesu bili ažurni da urade ono na šta su se ugovorom sa MPC-om obavezali, pa je obejekat ostao ,,divlji” sve do danas.  Brzo rješavanje svih tih teškoća najavljivala je i prošla lokalna vlast i, navodno,  trebalo je samo da se završi nekoliko formalnosti. Prije dvije godine,  tadašnji predsjednik Skupštine opštine (SO) Milan Đukić kazao je je da bi, ako sve institucije budu radile svoj posao, procedura oko legalizovanja objekta i dogovora sa MPC-om trebalo da bude završena za nekoliko mjeseci.

Taj posao, očigledno sačekao je i novu vlast iz koje za sada nijesu  pominjali nastojanja da ljekarsku zgradu legalizuju. Prema nezvaničnim informacijama, prije 10-ak godina, kada je počinjana gradnja tog objekata, potpisan je sporazum sa MCP-om, kojim je zemljište iznajmljeno na 100 godina. Zauzvrat, Opština je obnovila crkvu u mjestu Blatina u Lipovu, finansirala pokrivanje crkve Svetog Dimitrija. Takođe, kao svoju obavezu lokalna uprava je tada prihvatila da jedan stan u drugoj zgradi ustupi sveštenstvu, što nije učinjeno.  Zbog toga, nekoliko kolašinskih ljekara već deceniju stanuje u stanovima koji nijesu zvanično njihovi. Naravno, nema ni novih usljenja, pa su najmanje dva nova kolašinska ljekara podstanari. Jedan od njih je ostanak u tom gradu i uslovio dobijanjem stana. Uprkos tome što ljekare u Kolašinu ne čeka stan, već podstanarski staž, u Domu zdravlja kažu da će uskoro nadomjestiti sve kadrovske nedostatke, koji su ih mučili minulih godina.

                                                                             Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

ANDRIJEVICA: UNIPROM MJERKAO MERMER, BEMAKS ŽELI DROBLJENI KAMEN: Novo vrijeme – stare navike

Objavljeno prije

na

Objavio:

Od koncesionih ugovora na sirovine sjevera: šume, vode i rude, opštine nemaju skoro nikakvu korist. Neka nova Vlada će morati da poradi na tome da se izvrši decentralizacija i da o svojim bogatstvima odlučuju građani regija sa kojih se to bogatstvo eksploatiše. Ako je vrijeme tajkuna prošlo

 

Biznismen Veselin Pejović bacio je oko na nalazište mermera ispod planine Žoljevice u Andrijevici, ali mu nije pošao od ruke da realizuje taj posao. Za nešto manje kvalitetan kamen zainteresovali su se iz kompanije Bemaks. Tako trenutno stoje stvari sa rudnim nalazištima mermera i mineralnog kamena u Andrijevici.

Ministarstvo kapitalnih investicija, na čijem čelu je Ervin Ibrahimović, predsjednik BS, zamalo da progura ideju da se posao s mermerom dodijeli Pejoviću. Ponuda je već bila pripremljena. Ministarstvo kapitalnih investicija je prihvatilo, a onda su se usprotivili ministri iz redova SNP, koja je na vlasti u Andrijevici, i na sjednici Vlade nije bio dovoljan broj glasova da ugovoreni posao dobije zeleno svjetlo.

Pejović je sa svojom kompanijom Uniprom metali trebalo da prvih šest mjeseci vrši pripreme, a da narednih 28 godina, nakon što dobije koncesije, eksploatiše mermer. Neko bi rekao – bolje i da ruda stoji netaknuta nego da se dodijeli Pejoviću. Ali, menadžer Opštine Andrijevica,Miloš Čukić ima mnogo konkretnije objašnjenje zašto pripremljena informacija nije prošla na Vladi i zbog čega je nalazište mermera ostalo nevalorizovano.

On kaže da je ponuda Uniprom metala bila loša, odnosno da opština od toga skoro da ne bi imala nikakve koristi, uprkos tvrdnjama koje su se mogle čuti da je, navodno, iz lokalne kase izbijen značajan novčani priliv. „Problematičan je prije svega iznos koncesione naknade koji bi pripao Opštini Andrijevica. To je svega sedam odsto za mineralne sirovine, kao, uostalom i za sva druga bogatstva na sjeveru države: šume, vode, druge rude. To je nešto što hitno treba da se mijenja, prije nego se bilo kome i bilo zašta daju koncesije”, smatra Čukić.

On objašnjava šta je to značilo u ovom slučaju i koliko bi iznosilo na godišnjem nivou prihoda za Opštinu. „To je trebalo da bude svega od 30.000 do 50.000 eura na godišnjem nivou ukupnih prihoda za Opštinu”.

Za sada se, s druge strane, čini da je prihvatanje ponude koju je dao Bemaks za nalazište mineralnog kamena koji bi drobili i koristili za pravljenje betona, gotova stvar. „To je sada atraktivno, jer poslije zabrane eksploatacije šljunka, mljeveni kamen ostaje kao alternativa za proizvodnju betona”, objašnjava Čukić.

Kompanija Bemaks dostavila je, naime, najpovoljniju ponudu na oglas za dodjelu ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju tehničko-građevinskog kamena u lokalitetu Piševska rijeka u Andrijevici.

Ministarstvo kapitalnih investicija, na osnovu Zakona o koncesijama i rang liste koju je 24. februara utvrdila Tenderska komisija za sprovođenje postupka javnog nadmetanja po tom oglasu, donijelo je odluku o izboru najpovoljnije ponude. Kako se može saznati, rok za žalbe na ovu odluku je istekao, tako da je to, u ovom trenutku, čini se, gotov posao. Koncesioni akt Vlada je usvojila još na sjednici 22. septembra prošle godine.

Kada je riječ o kriterijumima, ponuđeni procentualni iznos za obračun koncesione naknade i ponuđeni obim godišnje rudarske proizvodnje vrednovao se sa po 30 poena, reference ponuđača sa 15, prosječni bruto prihod i profit u posljednje tri godine sa po deset i kvalitet poslovnog plana i efekti na zapošljavanje i ekonomski razvoj sa pet bodova.

Tufik SOFTIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BEZ VOLJE ZA OBRAČUN SA FALSIFIKATORIMA: Lažnim diplomama do državnog posla

Objavljeno prije

na

Objavio:

Više puta najavljivan obračun sa vlasnicima lažnih diploma u zdravstvu, prosvjeti i policiji do sada je bez značajnijih rezultata. Iz NVO Alternativa tvrde da ne čudi nedostatak volje da se stane na kraj takvom stanju jer je, kažu, značajan dio kadrovika u svakoj političkoj partiji sa „kupljenom“ diplomom

 

U Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Pljevljima više od godinu i po traje izviđaj po krivičnoj prijavi NVO Alternativa protiv 54 medicinska radnika u tome gradu zbog sumnji da rade sa falsifikovanim diplomama. Bez podizanja optužnog predloga uprave zdravstvenih ustanova u tom gradu ne mogu preduzeti bilo kakve mjere, pa osumnjičeni da liječe sa lažnim diplomama, i dalje nesmetano rade.

Prethodno, sporne diplome su nostrifikovane, a medicinski radnici su položili i državne ispite.  Iz Alternative su prošle godine saopštili da je, prema njihovim nezvaničnim informacijama, u javnom sektoru Crne Gore oko 40 odsto lažnih diploma. Prema istim računicama, broj onih koji državnu platu primaju s lažnom diplomom mjeri se hiljadama.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), nedavno su saopštili da je komisija za provjeru validnosti diploma policijskih službenika formirala 103 predmeta. Provjeravaju se diplome stečene u Bosni i Hercegovini (BiH), Srbiji i sa Kosova. U MUP-u, kako je kazao državni sekretar Mersudin Gredić, vjeruju „da će se ispostaviti da je najveći broj prijava podnijet bez osnova“.

Komisija MUP-a formirana je početkom prošle godine, a najavili su da će diplome provjeravati „bez povlastica i izuzetaka, a ukoliko se nepravilnosti utvrde, policijski službenici biće procesuirani pred nadležnim tužilaštvom“. Objašnjeno je da su prioritet provjera diploma visokoškolaca, te da je u planu i provjera diploma srednjih škola.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić u maju prošle godine kazao je da je tražio od zdravstvenih ustanova da dostave informacije o dosijeima medicinskih radnika koji su se prekvalifikovali, sa podacima gdje su i kada završili srednju medicinsku školu ili fakultet, kako bi se utvrdilo ko ima lažne diplome. On je rekao da će na skener prvo medicinski radnici koji su stekli diplome van Crne Gore, a onda će biti provjerene i isprave iz naše države do kojih su došli prekvalifikacijom. Razultati „skreniranja“ još nijesu saopšteni.

Kako za Monitor kaže koordinator NVO Alternativa Vesko Pejak, ne čudi nedstatak volje nadležnih da stanu na kraj lažnim diplomama u zdravstvu, policiji, javnoj upravi, prosvjeti…  Prema njegovim riječima, prve presude izazvaće domino efekat, pa će se otkriti, tvrdi, da se značajan broj kadrova u svim političkim partijama školovao na taj način.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

OKO NAS

PRONAĐENA BERANSKA KUPAČICA: Doplivala poslije dvije decenije

Objavljeno prije

na

Objavio:

Čuvena skulptura koja je početkom dvijehiljaditih nestala iz hotela Berane, pronađena je nedavno i vraćena u svoj dom. Gdje je bila – to će, možda, ostati tajna

 

Već nekoliko mjeseci Monitor je bio u saznanju da prepoznatljiva skulptura nije otišla iz Berana, kao što se neko vrijeme mislilo, i bilo je pitanje trenutka kada će se pojaviti. Prema pouzdanim saznanjima, neko je tada pokušao da reketira sadašnjeg vlasnika hotela Nebojšu Đekovića, tražeći mu veliki novac za otkup skulpture.

Đeković u razgovoru za Monitor to nije želio da komentariše, ali je rekao da je na potrazi radio pola godine. Navodno mu je sada anonimno dojavljeno gdje bi Kupačica mogla biti, a on je potom otišao i pronašao je. „Kupačica je konačno na svom mjestu. Idemo dalje. Uspio sam da vratim u hotel i stari klavir marke Petrof, koji se nakada nalazio u salonu“, rekao je Đeković, najavljujući da potraga za umjetninama nestalim iz hotela Berane neće stati.

Skulptura Kupačica djelo je akademskog vajara Dragana Mitrovića i pravljena je specijalno za hotel Berane, dok se njen drugi odlivak nalazi na plaži Ričardova glava u Budvi.

„Prošle godine, kada je u nevremenu nestala Kupačica sa plaže Mogren, iz Budve su me zvali i ponudili mi izliju nova dva primjerka, i za Budbu i za Berane. Ja sam pristao, ali se nisu više javljali. Sada mi je drago da je prvi primjerak pronađen, a onaj u Budbi je ipak umjetnička replika“, kaže kroz smijeh Đeković.

Predlog da se izliju novi primjerici vjerovatno je podrazumijevao da negdje postoji sačuvan kalup po kojem je čuveni vajar radio ovu skulpturu početkom šezdesetih godina prošlog vijeka, ali će i to zasada ostati tajna.

Hotel Berane je do 2003. godine bio najznačajniji objekat Hotelsko-turističkog preduzeća u ovom gradu. Tada je ovu ugostiteljsko turističku kompaniju privatizovala nepoznata firma Euroturist GMBH. Kola su brzo krenula niz brdo.

Za društvo okupljeno oko Euroturista problemi su počeli već krajem 2004. Ponestajalo je obrtnih sredstava, sve manje se radilo, a plate zaposlenima nijesu isplaćivane. Tinjalo je nezadovoljstvo, počeli štrajkovi. Šlag na tortu bio je neizmireni kredit kod Atlasmont banke, zbog kojeg je ova banka 2005. godine zaplijenila hotel Berane.

Hotel površine hiljadu kvadrata u osnovi, na tri sprata, sa 17.000 metara kvadratnih zemljišta nad obalom Lima, Atlasmont banka je cijenila 700.000 eura a prodala, tek iz trećeg puta, za svega 200.000. Navodno, starim vlasnicima pod novim imenom.

Izvor iz filijale Atlasmont banke u Beranama rekao je tada da je banka zaplijenila samo objekte i zemljište, ali ne i inventar. Vrata hotela su plombirana, ali je plomba brzo oštećena, a inventar je počeo da nestaje.

„Nijesmo postali vlasnici inventara, i nijesmo bili u posjedu popisa sredstava, tako da nam nije poznata sudbina umjetničkih djela. Ne znam zbog čega, ali ključevi od hotela su završili u Podgorici, a ne kod nas“, kazao nam je pomenuti bankarski službenik.

U Podgorici je obavljena i prodaja, koju je u ime banke potpisao tadašnji generalni direktor Mihailo Banjević, a u ime kupca, preduzeća Monte invest, čiji je vlasnik na papiru bio Slovenac Matjaž Trtnik, njegova opunomoćenica Snežana Perović. Kupci se nikada nijesu pojavili u Beranama, ali je Slovenac ovlastio Monte nekretnine Berane, kao firmu kćerku, da preuzme ključeve.

Vjeruje se da je upravo u tom periodu došlo do nestanka najvećeg broja umjetničkih slika i drugih umjetničkih djela i predmeta neprocjenjive vrijednosti.

Tada je nestao triptih Uroša Toškovića. Ta slika iz tri dijela kupljena je svojevremeno u Beogradu, kada je veliki crtač tamo živio i bio član umjetničke grupe Mediala. Sasvim je sigurno da je samo taj triptih vrijedio mnogo više nego što su berzanski mešetari platili većinski paket akcija hotela.

Ulje na platnu Aleksandara Aca Prijića veličine četiri puta tri metra pod nazivom Morske dubine, rađeno je specijalno za ovaj hotel, i stajalo je na čeonom zidu u restoranskom dijelu. To djelo je katalogizirano, ali je od svega ostala samo fotografija male rezolucije. I njegova vrijednost je neprocjenjiva.

Jedan od dobrih poznavalaca Monitoru je rekao da je u hotelu bilo mnogo slika beogradskog umjetnika Zorana Radovića, zatim veliki broj slika drugih umjetnika, unutrašnjih skulptura od drveta i bronze.

U potpunosti su uništene dvije drvene zidne instalacije. Lopovi su ih skinuli sa zida, ali nijesu uspjeli da ih u komadu iznesu. Ostale su kao gomila drveta ispod zidova na kojima su se nalazile decenijama. Ukradena je i specijalno za ovaj hotel rađena tapiserija u dužini od šesnaest metara, kao i veliki broj pratećih bakroreza. Prema informacijama sa tržišta umjetnina, cijena jednog takvog bakroreza, kojih je u hotelu bilo više i činili su jedinstvenu umjetničku cjelinu sa tapiserijom, danas se kreće od 15.000 do 25.000 eura.

Baš u to vrijeme iz fontane na terasi hotela nestala je statua Kupačica. Kupačica je stručno razmontirana, što je ukazivalo na to da je neko radio mirno i bez straha, po čemu se još tada moglo zaključiti da to nisu učinili obični kradljivci radi preprodaje bronze. Po fotografijama koje su se mogle vidjeti ovih dana na društvenim mrežama, Kupačica je sačuvana u potpunosti, i potrebno je samo dobro i stručno očistiti.

Vjerovatno je da neće biti pravljena nova fontana na renoviranoj terasi hotela, već da će Kupačici biti pronađena neko drugo mjesto, gdje će moći da u svakom trenutku bude pristupačna ljubiteljima umjetnosti i turistima.

Sve dobronamjerne stanovnike Berana obradovala je vijest da je skulptura Kupačica pronađena i da bi ponovo trebalo da bude postavljena negdje u krugu hotela. Kulturni poslenici insistiraju da policija intenzivira potragu i za drugim umjetničkim djelima koja su nestala iz ovog hotela, a koja su predstavljala kulturno bogatstvo cijelog grada i države.

                                                                   Tufik SOFTIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo