Povežite se sa nama

INTERVJU

BORIS PAVELIĆ, NOVINAR I KOLUMNISTA IZ HRVATSKE: Evropa danas: tvrđava za privilegovane

Objavljeno prije

na

Od nasilja hrvatskih policajaca na istočnim granicama, najviše na onima s BiH, gora je još samo politika Evropske unije prema izbjeglicama

 

MONITOR: Hrvatska je, od skoro, dio Šengen i Euro zone. Tvrdi se da su cijene, uprkos tvrdnjama iz Hrvatske Vlade, porasle poslije ove promjene. Kako se građanke i građani Hrvatske nose sa ekonomskom krizom?

PAVELIĆ: Cijene rastu iz dana u dan. Inflacija je krenula prije otprilike godinu, i sad je jedna od najviših u EU, viša od 12 posto. Pogoršalo ju je i uvođenje eura 1. siječnja ove godine, jer su trgovci uistinu besramno povisili cijene. To je Vladu očito šokiralo, pa je krenula u obračun s trgovcima, prijeteći im i zahtijevajući da cijene vrate na staro. Zvučali su poput dekadentnih socijalista koji unaprijed znaju da su izgubili bitku. Naravno, sve uzalud: ne možete u kapitalizmu državnim intervencionizmom utjecati na cijene. A možda ta Vladina halabuka i nije bila ništa drugo nego politički PR trik.  Minimalna je plaća malo viša od petsto eura, medijalna oko 900, a prosječna oko hiljadu. Znam da čitateljima u Crnoj Gori to može zvučati mnogo. Dakle, jedino što Hrvatima možda može zvučati kao neka groteskna utjeha, jest to da se u BiH, Srbiji i Crnoj Gori vjerojatno živi još lošije. Ali, naravno, nikakva utjeha to nije nikome: kad bismo bar svi zajedno živjeli tri puta bolje – bar kao, recimo, Slovenci.

MONITOR: U vezi sa ulaskom Hrvatske u Šengen prostor, zapaženo je protivljenje osam relevantnih međunarodnih i domaćih organizacija. To nije imalo posljedica. Razlog je „tvrđava Evropa“ ili nešto drugo?

PAVELIĆ: ,,Tvrđava Evropa” – dobro ste to rekli. Od nasilja hrvatskih policajaca na istočnim granicama, najviše na onima s BiH, gora je još samo politika Evropske unije prema izbjeglicama. Svo nasilje koje Hrvatska provodi nad izbjeglicama koje pokušavaju prijeći granicu EU, i zbog čega su se opravdano bunile nevladine organizacije koje spominjete, ali i mnoge druge, opravdano je politikom EU. Da se EU drukčije odnosi prema izbjeglicama, drukčije bi se odnosila i Hrvatska. Hrvatska je, posve nepromišljeno, pristala da bude karaula, palanka Evrope. Nedavno sam pisao o ulasku Hrvatske u Schengen. Tekst je objavljen pod naslovom ,,Euforija palanke”. Uistinu: oduševljenje ulaskom u Schengen mogli su iskazivati samo oni koji odbijaju vidjeti svu stvarnost, i zapažaju samo njezinu ljepštu stranu, Europu bez granica za Hrvate i Europljane. Biti danas Europljaninom, biti dijelom Evrope koja dopušta da se ljudi utapaju u Mediteranu, i ginu na našim granicama, u našim šumama, rijekama i gudurama, svakome iole odgovornom treba izazivati građanski sram, protest i pobunu. To je Evropa danas: tvrđava za privilegirane, groblje za deprivirane.

MONITOR: Pišete o fenomenu „hrvatskog bijega sa Balkana“ o „balkanskim traumama“ i nesposobnosti Hrvatske da pomogne zemljama Zapadnog Balkana. Može li se to objasniti samo 90-im godinama ili je „balkanski kompleks“ u Hrvatskoj, neka vrsta trajnijeg kulturološkog fenomena?

PAVELIĆ: Svakako trajnijeg. Franjo Tuđman bio je pravi šampion nesposobnosti da Hrvatsku u pravo vrijeme pozicionira na pravo mjesto: kada su mu, u prvoj polovini 90-ih, ponudili da se Hrvatska priključi srednjeeuropskim zemljama, tada mladim istočnoeuropskim tigrovima demokratizacije, on je to odbio, nastavljajući uprazno tvrditi da Hrvatska nije balkanska zemlja, premda je cijelom svojom politikom potvrđivao baš to; danas, kada srednja Europa klizi natrag u autoritarizam, Hrvatska se polomi da se priključi tim zemljama. I to iz istog, kako dobro rekoste, ,,balkanskog kompleksa”, koji uistinu jest trajan kulturološki fenomen. Točnije rečeno, kulturološka farsa.

MONITOR: I Vi iznosite podatak od 1816. nestalih na području Hrvatske tokom rata 90-ih. Pomaka nema ni u Srbiji. Prije nekoliko mjeseci, na Sljemenu je obilježena godišnjica stradanja porodice Zec. Ponovo je rečeno da kazne za počinioce njihovog ubistva nema,  kao ni dostojne memorijalizacije. Znači li to da je suočavanje sa prošlošću bilo neuspješno?

PAVELIĆ: U cijeloj bivšoj Jugoslaviji, suočavanje s prošlošću bilo je uspješno tek u mjeri u kojoj je korisna arhiva Haškog suda. Što od suočavanja s prošlošću uistinu imamo, imamo od Haškog suda. Imamo, istina, i neke dobre presude Suda BiH, pa i sudova u Hrvatskoj i Srbiji, ali svi se ti ovdašnji pravosudni rezultati mogu promatrati kao rukavci intervencija međunarodne zajednice. Sami nismo učinili baš ništa, uz časne i rijetke izuzetke aktivista za ljudska prava u svim našim zemljama, i njihovih mladih nasljednika. Oni su, međutim, tek iskre plemenitosti u mraku ravnodušnosti; nisu, nažalost, nikada uspjeli postati istinska društvena snaga. Utoliko je i potraga za nestalima već odavno sramotna i bešćutna politička igra dviju ravnodušnih vlada. Komemoracija Aleksandri Zec na Sljemenu, na koju je i prošle i ove godine došao zagrebačke gradonačelnik Tomislav Tomašević, mogao bi biti stidljiv početak povratka nekim ranijim plemenitim gestama, kakve su bile pokloni bivših predsjednika Srbije i Hrvatske Borisa Tadića i Ive Josipovića 2010. u Vukovaru i u Paulin dvoru, ili Josipovićeve isprike u Sarajevu iste godine. No, nažalost, malo je od toga imalo istinsku snagu društvenog iscjeljenja.

MONITOR: Često se govori o opasnosti da Rusija na Zapadnom Balkanu izazove neku vrstu „drugog fronta“. Kako procjenjujete domete i opasnost od uticaja Vladimira Putina, ne samo na Zapadnom Balkanu?

PAVELIĆ: Čini mi se da na Balkanu nije dovoljno osviješteno kolika je  putinizam opasnost za cijelu Evropu, i u geografskom, i u političkom, i u civilizacijskom smislu. Putin je, u pismu Bidenu u prosincu 2021, zahtijevao da se NATO vrati na granice iz 1997, što praktički znači zahtjev za resovjetizacijom cijele istočne Evrope, za povratkom na sferu utjecaja iz Varšavskog pakta. Kako bi se u tom scenariju provela bivša Jugoslavija, možda može sugerirati rečenica koju je ruski maršal Žukov 50-ih izgovorio Titovom ambasadoru Veljku Mićunoviću, koji ju je zabilježio u svojim memoarima Moskovske godine iz 1977… Parafraza te rečenice glasi otprilike ovako: Mi Sovjeti smo jaka država. Da smo htjeli, 1948. pregazili bismo Jugoslaviju za tri dana.

MONITOR: Iako pravih mirovnih pregovora  još nema,  pretpostavlja se da će glavni pregovarači biti Rusija i SAD. Sve više se računa i na „faktor Kina“, a EU djeluje samo kao partner SAD-a. Gdje da tražimo odgovor za toliku globalno-političku defanzivu EU?

PAVELIĆ: EU nije ni zamišljena da bude vojna sila. Europska demokracija i europsko blagostanje trebali bi biti, da tako kažem, najljepši cvijet zapadne demokracije. Putinizam nije pokrenuo samo rat protiv Ukrajine; njegovi prvaci tvrde da je riječ o ratu protiv Zapada. Čini mi se da smo opet u nekoj vrsti vrijednosnog rata, u kojemu putinizam simbolizira diktaturu i osobnu neslobodu, a Ukrajina demokraciju i slobodu pojedinca. Ako je to točno, a ja sam uvjeren da jest, tada se savezništvo sa SAD – sačuva li ta zemlja vlastitu demokraciju – čini jedinim logičnim odabirom.

 

Plenkovičeva Vlada je  ublažila proustaški val prethodne Vlade

MONITOR: Nedavno se u Hrvatskom saboru glasalo o povjerenju premijeru Andreju Plenkoviću. Plenković je dobio povjerenje Sabora koje je na upit stavio opozicioni Domovinski pokret. Opozicija nije nastupila jedinstveno. Znači li to da je opstanak Plenkovića bedem protiv ultra-desnice?

PAVELIĆ: I da i ne. Glasanje o povjerenju Plenkoviću nije imalo veze s tradicionalnom, dubokom podjelom hrvatskog društva na koju aludirate kada spominjete ultra-desnicu. Opozicijski pokušaj opoziva premijera, za koji se  znalo da je uzaludan, bio je motiviran golemim valom korupcijskih afera Plenkovićevih ministara koje su proteklih mjeseci preplavile javnost. Ali, kada govorimo o tome je li Plenkovićeva Vlada bedem protiv ultra-desnice, mora se istaknuti važnost koalicije Plenkovićevog HDZ-a i Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca. U Hrvatskoj i Srbiji česta je interpretacija – koja izvorno pripada desnici ali je često prihvaća i ljevica – da politička koalicija HDZ-a i SDSS-a nije više od koristoljubive taktike HDZ-u da ostane na vlasti, a SDSS-u da sudjeluje u vlasti. Ta je interpretacija ili zlonamjerna, ili plitka, ili nedomišljena, ali u svakom slučaju netočna. Čak kad bi politička koalicija HDZ-a i SDSS-a i bila motivirana isključivo razlozima političke taktike, ona bi, neovisno o motivima HDZ-a i SDSS-a, daleko nadmašivala motive tih stranaka. Jer, hrvatsko-srpska politička suradnja u Hrvatskoj jedan je od temeljnih uvjeta ne samo političke, nego i civilizacijske stabilnosti zemlje, i lakmus test njezine tolerancije. Ona je pokazatelj vrijednosne zrelosti hrvatske političke elite, ali, donekle, i cijeloga društva. Utoliko, s obzirom da Andrej Plenković tu koaliciju brani baš na taj način – ne političkom, nego vrijednsnom retorikom – može se tvrditi da ,,opstanak Plenkovića jest bedem protiv ultra-desnice”. Uostalom, njegova je Vlada ublažila proustaški val prethodne Vlade. S druge strane, s HDZ-om nikad ne znate: prostuaški val koji spominjem također je pokrenula Vlada u kojoj je HDZ bio najjača stranka.

 

Neznanje o BiH  u Hrvatskoj je zapanjujuće

MONITOR: Često se govori o tome da Hrvatska (kao i Srbija), ne odustaju od svojih interesa u BiH, pa ni od starog projekta o njenoj podjeli. Kakvo je opšte raspoloženje u Hrvatskoj kada se radi o njenim vezama i uticaju u BiH?

PAVELIĆ: Široka javnost u Hrvatskoj kronično je i potpuno nezainteresirana za Bosnu i Hercegovinu. BiH se u Hrvatskoj doživljava u procesima dugog trajanja: možda nikada o toj zemlji nije promijenjena percepcija kao o tajnovitom,  nepoznatom i manje vrijednom susjedstvu koje se nikako ne može razumjeti, i o kojemu je dovoljno znati tek to da Bosanci znaju biti duhoviti, srčani i naivni ljudi. Donekle karikiram, ali istina je da je neznanje o BiH u Hrvatskoj zapanjujuće, ako se ima na umu objektivna i višestruka bliskost dvije zemlje i njezinih ljudi. Tako se Bosnom u Hrvatskoj bavi samo politika, a i to često po obrascu: što češće i što više, tim gore. Hrvatska je za Bosnu, u posljednje tri decenije, bila najzainteresiranija u Tuđmanovo vrijeme – tim gore za Bosnu. Dvijetisućitih, u vrijeme predsjednika Stjepana Mesića, bilo je dobronamjernih inicijativa, ali nijedna se nije čvrsto uhvatila, jer nije bilo dovoljno političkog razumijevanja i osmišljene strategije. Danas, kako ste i sami spomenuli, Plenković  i Milanović imaju podjednake stavove, ali su ih pukom retorikom uspjeli pretvoriti u različite politike. Pretjerano bi bilo tvrditi da hrvatska politika danas želi podijeliti BiH; točnije bi bilo reći da zna što želi kratkoročno – da Hrvati mogu izabrati sve svoje političke predstavnike – ali ne i strateški, dugoročno. Ključne i konačne odluke, rekao bih, jako će mnogo ovisiti o okolnostima na koje Hrvatska ne može utjecati.

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

INTERVJU

EDIN OMERČIĆ, ISTORIČAR, INSTITUT ZA ISTORIJU SARAJEVSKOG UNIVERZITETA: Politički je mit da je SDA bio jedini organizator otpora

Objavljeno prije

na

Objavio:

Bosanskohercegovački političari zorno pokazuju da se ne može govoriti o političkim elitama, već je ovdje riječ o političkim klasama, koje su same sebi svrha

 

MONITOR: Još nema Vlade Federacije BiH, gdje SDA koristi procedure i pokušava da pokaže svoju nezamjenljivost i kroz predlog Bakira Izetbegovića o koncentracionoj vladi. Kako gledate na formiranje državnih institucija BiH poslije opštih izbora održanih početkom oktobra prošle godine?

OMERČIĆ: Dakle, sami ste rekli, gotovo je pola godine prošlo, polako se usvajaju budžeti na različitim nivoima vlasti, a to je čini se i najvažnije. Kako političarima, jer tako pokazuju da nešto ipak rade, te na taj način s jedne strane kupuju socijalni mir, a s druge pokazuju mladima, kako pojedincima tako i mladim ljudima s porodicama, da se stvari neće promijeniti, te da je zarad istog tog socijalnog mira, njihov odlazak iz ove zemlje poželjan, prihvatljiv i razumljiv. A što se tiče samog načina i ideja za formiranjem vlasti i ostanak u takvoj vlasti, bosanskohercegovački političari kroz ovakve primjere zorno pokazuju da se ne može govoriti o političkim elitama, već je ovdje riječ o političkim klasama, koje su same sebi svrha. Naravno, radi se o jednoj latentnoj prijetnji tipa: „Bez nas propadamo“. Pri čemu se svakako u obzir treba uzeti i svojevrsni politički mit o SDA kao jedinom organizatoru otpora i jedinoj političkoj organizaciji koja je branila međunarodni bosanskohercegovački politički subjektivitet tokom devedesetih, ali i nakon rata, kroz određene metamorfoze tog mita, sve do danas. Pri tome se mogu čuti ogromne ne samo revizionističke tendencije, nego i namjerne faktografske, činjenične zloupotrebe prošle historijske zbilje koje rukovodsvo te stranke gotovo svakodnevno plasira.

MONITOR: Kako gledate na spremnost građanskih partija kakvima se smatraju SDP i Naša stranka da uđu u široku koaliciju sa etno-nacionalnim partijama i formiraju Savjet ministara BiH kojim predsjedava Borjana Krišto iz HDZ-a BiH?

OMERČIĆ: Odlično ste primijetili, manifestacija simbola crvene, crvenog, u Bosni i Hercegovini ne znači da se radi o lijevim, radničkim partijama. Ljevica ne postoji, simbolika crvene boje u vanjskom identitetu ovih stranaka je još jedna laža. I, da, ovdje se samo možemo nadovezati na naprijed rečeno. Dakle, apsolutna je odsutnost bilo kakve odgovornosti prema vlastitom biračkom tijelu. Mene stvarno zanima na koji način ove stranke uspijevaju svoje članove, simpatizere i glasače uvjeriti na dobijanje glasa. To je prava marketinška umjetnost. Ali na ovakva su razočarenja ljudi u BiH navikli, i njihov je odgovor na to bio jedan, gotovo do umjetničke razine razvijen način, ne života, življenja, već preživljavanja, koji je em postao izlizan i iscrpljen, em pozivao na promjenu, koja se sada manifestira migracijama, stalnom nadom da je negdje drugdje, u stabilnijem društveno-političkom, kulturnom i ekonomskom  okruženju – bolje. Znamo da je približavanje ljevice desnici opasno po društvo, po zajednicu. No, kako se ovdje ne radi o ljevici, može se na pitanje njena nepostojanja nadovezati i pitanje: Postoji li zapravo i šta je to, kakvo je to, bosanskohercegovačko društvo?

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DŽEMO REDŽEMATOVIĆ, PREVODILAC, GLAVNI IMAM ZA PODGORICU I NIKŠIĆ: Mahmud Derviš – poezija otpora

Objavljeno prije

na

Objavio:

Derviševu poeziju suštinski može čitati samo onaj ko voli čitanje, pa onda voli čitanje poezije, a uz to voli i Palestinu. U suštini, onaj ko ima, i u sebi gaji, slobodarski duh, a protiv je bjelosvjetskih tirana i tiranija. Zbog svog otmeno hedonistilčkog stila života, teško da je on ikad pomislio da će njegovu poeziju prevoditi jedan imam. A, ja sam se toliko uživio u njegov svijet da sam ga doživio kao najrođenijeg

 

MONITOR: Protekle sedmice u Podgorici je održana promocija sabranih djela najpoznatijeg palestinskog i jednog od najznačajnijih arapskih pjesnika Mahmuda Derviša. Preveli ste sabrana djela u četiri toma. Kako ste došli na tu ideju da prevedete baš ovog pjesnika?

REDŽEMATOVIĆ: Ključ za ulazak u galaksiju Mahmuda Derviša bila je njegova kratka pjesma o cijeni rata. Ta pjesma je smirivala u sebi čitavu golgotu palestinskog naroda i države. Ona je glavni motiv mog bavljenja poezijom otpora o kojoj sam ranije imao tek skromno znanje. Evo te pjesme.

Rat će se okončati, lideri će se rukovati.

 Ostat će ta starica da čeka svoga sina šehida, i ta djevojka da čeka svoga voljenog muža i ona djeca da čekaju svoga oca junaka;

 ja ne znam ko izdade vatan ali vidjeh ko mu plati cijenu

MONITOR: Na promiciji prevoda je rečeno: „Mahmud Derviš je svjetskoj javnosti poznat po poeziji otpora, ali on piše i o izgubljenom djetinjstvu, neproživljenoj mladosti, identitetu, gubitku jezika…“ Njegova poezija nije posvećena samo Palestincima i Arapima, već je to poezija svih nas. Kako biste opisali ovog pjesnika?

REDŽEMATOVIĆ: Derviševa poetika ne govori samo o palestinskom iskustvu nepravde kosmičkih razmjera, već obuhvata univerzalnu borbu za slobodu svih ugnjetavanih i obespravljenih naroda. On svojim pjesmama pozdravlja i opisuje borbu za slobodu Španaca, Kurda, Egipćana i drugih naroda koji vape za slobodom i mirom, a njegovi pjesnički uzori su Dereck Walcott, Yanis Ritsos, Pablo Neruda… Često u svojim pjesmama pravi paralelu između Endelusa i Palestine, kao i autohtonih stanovnika Amerike nad kojim je izvršen genocid i Arapa. Njegova borba i nada u pobjedu izvire iz brojnih pjesama i stihova. On vjeruje i pjeva da će krv polomiti mač i   da Palestinac živi pola života, ali i da je ta pola bolja od smrti. Iako će kasnije u nekom intervjuu kazati da je splasnula njegova nada u bolje sjutra, Derviš u jednom distihu kaže da kad god napiše dvadeset redaka pjesme, primijeti da se opsada povukla za dvadeset metara.

Mahmud Derviš često u pjesmama govori novozavjetnim narativom i iskazuje miroljubivost i nadu u humanost ljudi. Njegov pjesnički genij je u sebi sažimao visprenog govornika i vizionara. Bio je čovjek širokih shvatanja, nije robovao stereotipima, bio je altruista, volio je ljude. Svojoj voljenoj djevojci Riti, Jevrejki koju su ubili cionisti, posvetio je divne pjesme. Bio je otmeni hedonista, vjerovatno naživljavajući život koji nije uspio živjeti u normalnim okolnostima. Zbog svog stila života,  teško da je ikad pomislio da će njegovu poeziju prevoditi jedan imam. Još u dalekoj Crnoj Gori. A ja sam se toliko uživio u njegov svijet da sam ga doživio ga kao najrođenijeg. Sanjao sam Mahmuda, dok sam prevodio. Nekad sam se znao nasmijati, nekada zasuziti. (Volimo život kad god možemo do njega doprijeti. Gdje god se smjestimo uzgajamo brzorastuće biljke, gdje god se nastanimo, požnjemo ubijenog čovjeka (…). Ruža manje).

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

SRĐAN PERIĆ, JEDAN OD OSNIVAČA „PREOKRETA“: Ostanak Đukanovića štetan za Crnu Goru

Objavljeno prije

na

Objavio:

Alternativa Đukanoviću valjalo bi da bude ona koja znači promjenu i istinsku građansku opciju

 

MONITOR: Pred nama su najneizvjesniji predsjednički izbori od 1997. Šta mogu donijeti?

PERIĆ: Izbori će donijeti ili produženje vlasti DPS-a u hibridnom obliku ili će se DPS nepovratno na dug rok razvlastiti. U slučaju svoje pobjede, Đukanović bi dobio politički džek pot – konsolidaciju u stranci – ako ga je iko ikad i ugrožavao, jer bi pokazao da je on jedina „karta” na koju mogu igrati. Potom bi dobio legitimaciju da je demokrata, jer nije onemogućio tranziciju vlasti. S obzirom da novo rukovodstvo ničim nije dovelo, u formalnom-pravnom smislu, u pitanje zakonitost u vezi sa porijeklom, odnosno sticanjem njegovog bogatstva, oni bi mu time i tu potvrdu pribavili. Dakle, on bi tako dobio maltene snagu suštinskog monarha koji bi birao ko će biti u Vladi, jer bi imao neposredan izborni legitimitet i snažnu stranku, sa kojom bi izvjesno – prije ili kasnije – sarađivali i oni koji nam govore da to sada ne rade, mada među njima ima i onih koji to tvrde i pored činjenice što su izabrani glasovima DPS-a. Kao kruna svega, on bi ponovo bio prihvatljiv za međunarodnu zajednicu. Ovo bi bila rezultanta nove vlasti i „zasluga” pobjednika od 30. avgusta – nekog manje, nekog više. Što je najgore, ovaj saldo bi bi porazan po crnogrosko društvo i obesmišljavao bi političke procese i izvjesno vodio pojačanoj apatiji koja bi ponovo išla naruku Đukanoviću.

U drugom scenariju i on i njegova partija bi izgubili i posljednju značajnu uporišnu tačku.

Da ne budem nedorečen: smatram da bi za Crnu Goru bio štetan njegov opstanak na vlasti. Jednako, cijenim da bi alternativa njemu valjalo da bude ona koja znači promjenu i istinsku građansku opciju. A koja bi to bila – akteri na sceni su to izjašnjavanje učinili besmislenim. Koga bi god podržali, bili biste optuženi za izdaju. Ta strana je imala pobjedničku kartu, ali je sebi otežala poziciju. To je njihova odgovornost – ne građana. Odgovornost treba tražiti od svih – ne samo od prethodne vlasti.

MONITOR: Kako vidite incident na Cetinju, i reakcije nakon toga?

PERIĆ: Potrebno je podrobno ispitati sve okolnosti. Naravno da nasilje treba osuditi, ali utvrdimo tačno šta se dogodilo. To je trebalo da bez uvijanja saopšti rukovodstvo Ministarstva unutrašnjih poslova. Kako je to izostalo – ostaje da uz pomoć medija tumačimo motive i ocjenjujemo u kolikoj mjeri je čiji iskaz tačan.

Da ne ostavim dilemu – svako ima pravo na slobodu govora i na okupljanje – sviđalo vam se to ili ne – do granice dok ne narušava nečije dostojanstvo. Jednako sam i za to da svako ima i pravo da protestuje ne narušavajući ničiji integritet – posebno ne onaj fizički. Svako odstupanje od toga je nedopustivo.

MONITOR: Šta je najbolji izlaz iz političke krize u ovom trenutku?

PERIĆ: Rješenje su izbori. Kada imate ovakav i ovoliki deficit legitmiteta izvršne vlasti uz velik broj promjena stavova u odnosu na one od prije 30. avgusta, onda je u redu da se konsultuju građani šta misle o svemu tome. To se radi na izborima.

Nova većina je i ovdje pokazala svu raskoš samodestrukcije pa će sada o tome, ali i o datumu izbora odlučivati poraženi na izborima iz 2020. godine i to sa biračkim spiskom koji je njihovo „čedo”. Uz očitu prećutnu saglanost obje strane da niko ne dira birače na koje oni drugi računaju, a koji bi se primjenom zakona morali brisati iz biračkog spiska. Od „fantoma” do onih koji su izgubili osnov da budu u njemu.

Na djelu je totalna destrukcija političkog sistema iz jednog osnovnog razloga: želja da se vlada bez podrške građana.

MONITOR: Nakon izbora troje sudija Ustavnog suda, stvorli su se uslovi za konačno proglašenje rezultata izbora i tranziciju vlasti u Podgorici. Očekujete li da će se to i desiti?

PERIĆ: Izgleda da se ne žuri sa tim da se izbori u Podgorici zaokruže i čeka se rasplet trke za predsjedničke izbore. Već čujemo najave koalicionih partnera, od kojih zavisi formiranje te vlasti, da sada nakon kandidature gospodina Milatovića za predsjednika države treba razmotriti ko bi bio kandidat za gradonačelnika. Dakle, predstava u najavi. Model preslikan sa državnog nivoa.

Mlad politički subjekt je dobio podršku od različitih faktora na javnoj sceni koja je bila lišena gotovo ikakve kritičke note. Nama se u kontinuitetu ponavljaju identične situacije – nova partija koja pobere simpatije, uzlet, glorifikovanje, potom ide u stagnaciju i pad. Kada bi se njegovala kritička misao ne samo u odnosu na bivšu vlast, već i odnosu na sadašnju ali i nove aktere – to bi svima pomoglo da se taj obrazac nastanka i razvoja novih subjekata ne dešava. Ako se to ne promijeni – nastavićemo sa istim uzletima i padovima.

Priče o mesijanskim atributima predsjednika stranaka su nezrele i na kraju koštaju mnogo. Da li smo zaboravili da smo imali „jezde“ i „dafine“ koji su nekada predstavljani spasiocima naših finansija i privrede? I tada kao i sada, ako samo posumnjate u nepogrešivost ekonomskog modela koji se promoviše, proglašavani ste neprijateljem „svijetle budućnosti”.

Nama su potrebni političari koji će biti dosadni, koji će raditi svoj posao, koji će nam polagati račune a ne pričati bajke o sebi, koji neće pripovijedati o etici i emociji, već nuditi i sprovoditi program.

MONITOR: Kako vidite tendenciju države da preuzima prethodno privatizovanja preduzeća i najavu osnivanja novih državnih preduzeća?

PERIĆ: Sve je podređeno partijskoj promociji i želji da se bude što duže na vlasti. Nedvosmislena potvrda tome su nasmijana ili zamišljena lica direktora državnih kompanija, zavisi od prilike. Riječ je o ljudima koje su partije postavile na čelna mjesta, a onda se oni promovišu na partijskim stranicama na društvenim mrežama kako fantastično upravljaju našim preduzećima. Nude se podaci koje ne možete provjeriti i na kraju taj oglas plati opet građanin – doduše posredno, jer prvo novac iz državnog budžeta ide stranci, a onda stranka plaća Facebook-u ili kome već.

Kada je to bazična postavka, onda je pretenciozno očekivati strategiju privrednog razvoja i akcione planove koje iz nje proističu. Sve je tu od prilike do prilike, od kamere do kamere. Tako ni dobre ideje ne mogu imati ni izbliza efektuaciju koju bi mogle ostvariti.

Nema ništa sporno u tome što je upravljanje trajektnom linijom Kamenari – Lepetani prešlo u državne ruke. Smatram tu inicijativu vrlo dobrom. Međutim, sve se odigralo nepripremljeno i traljavo. A mogla se upravo tu pokazati efikasnost i spremnost. Da se nekoliko mjeseci spremala ta odluka, i da država pokaže i snagu i efikasnost.

Onda imamo kupovinu imovine Željezare od strane EPCG, a da javnost osim opšte priče nije imala dostupan biznis plan i kalkulaciju da li je bilo jefitnije promijeniti sistmetizaciju EPCG i priključiti te radnike ovoj kompaniji – ako je cilj bio socijalna briga – što isto može biti u redu. Umjesto toga čuli smo najave, ali bez jasnih rokova i indikatora kada i šta će konkretno biti postignuto. Direktori javnih preduzeća kao da ne razumiju da oni upravljaju našim resursom i da su dužni da građanima objasne šta rade. Slična situacija je i sa Lukom. Ponavljam, u načelu to mogu biti i dobre ideje, ali one moraju imati jasne računice. Potom imamo najavu moguće privatizacije turističkog kompleksa na primorju. Ista stvar – nemamo konkretne cifre i javno dostupne podatke šta se želi time postići.

Takav opšti pristup nije iznenađujući od ljudi koji nemaju iskustva u privredi.   Čudi kada on dolazi od onih koji imaju nekog predznanja u realnom biznisu i koji znaju koliko je teško otvoriti jedno održivo radno mjesto, a ne pričati bajke o sveopštem blagostanju i rekordima.

Slikanje premijera, ministara svih naših vlada su možda najskuplje plaćene fotografije koje ćemo ikada imati. Vrijeme je da fokus usmjerimo ka građaninu, a da od političara umjesto samohvale dobijemo bilans učinjenog i to uporedimo sa obećanjima. Tako bi valjalo da gradimo odgovornost u praksi.

 

Nismo čuli snažnu integrativnu ideju

MONITOR: Kako ocjenjujete dosadašnju kampanju, koja se, čini se, prilično zaoštrava pred početak izbora?

PERIĆ: Sasvim je očekivano da kampanja kako ide prema svom finišu dobija na intenzitetu. Poenta je što ona nije porodila novu demokratsku vrijednost. Nismo čuli snažnu integrativnu ideju, jasnu viziju kako pokrenuti opštedruštveni dijalog, kako zaokružiti zajednicu koja je na ivici cijepanja – to je ono što bi predsjednik mogao da radi. Umjesto toga smo od većine kandidata slušali da će oni raditi ono što je zapravo posao premijera – povesti zemlju u prosperitet. No, kada izbezumite javnost neprestanim političkim spektaklom – drugačije nije bilo ni realno očekivati.

 

Igra oko izbora nove vlade vrijeđa inteligenciju

MONITOR: Politička kriza čeka rasplet. Vlada koju bi okupio Miodrag Lekić nema potrebnu većinu. Govori se i o rekonstrukciji tehničke, ali vremena je sve manje, pošto bi, kako je najavljeno, Milo Đukanović ove sedmice mogao raspustiti parlament. Kako to sve vidite?

PERIĆ: Igra oko izbora nove vlade i izmjene Zakon o predsjedniku do te mjere potcjenjuje inteligenciju građana da to postaje uvredljivo. Donešen je Zakon o predsjedniku, odnosno njegove izmjene i dopune, koji daje mogućnost da se izabere premijer bez da mu predsjednik povjeri mandat. Taj Zakon je veoma upitan sa stanovišta ustavnosti – ali ostavimo to da Ustavni sud utvrdi.

Dakle, donešen je Zakon koji omogućava izbor mandatara bez da ga predloži predsjednik, ali razrađuje i opciju da predsjednik može raspustiti Skupštinu. Nemam nikakve dileme da se u ovaj proces ušlo s namjerom da se dogovoreni mandatar ne izabere za premijera iako se kao o tome usaglasio 41 poslanik. Onda smo gledali medijsko prenemaganje, mentalno maltretiranje nacije pregovorima za koje je bilo jasno da su predstava. Šta god da je u pozadini, saldo je takav da je Đukanović dobio još jedan poklon – nova većina mu je dala novim zakonom mogućnost da on određuje kada će biti izbori.

Vratimo se sada i aspektu ustavnosti, jer je zakonom uređeno ono što propisuje Ustav. Dileme oko toga je već mogao da razriješi Ustavni sud. To bi bilo blagotvorno i pokazalo bi se da taj sud dobija na proaktivnosti. Međutim, to se nije desilo.

 

Dok sudije ne pokažu da su iznad partija, mi smo besudna zemlja

MONITOR: Imamo li sada zaista odblokiran Ustavni sud?

PERIĆ: Hajde da jednom pomjerimo perspektivu očekivanja. Tražimo da nam Ustavni sud pokaže nezavisnost, a ne da se nadamo da će to biti tako. Sve što je prethodilo izboru sudija ukazuje da se radi o partijskom dogovoru.

Neka sudije pokažu da su iznad toga. Do tada, mi smo suštinski besudna zemlja.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo