Povežite se sa nama

FOKUS

Brat do brata

Objavljeno prije

na

fokus-zarko-pavicevic

Pitanje je krajnje jednostavno: zašto je Rajko Kuljača, bivši gradonačelnik Budve, mjesecima u pritvoru, dok je njegov kolega iz Bara, Žarko Pavićević na slobodi? A odgovora, ipak, nema. Možda je drugopomenuti bolje savladao urbanističke lekcije koje su čelnici Budve i Bara izučavali od gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše? Ili je stvar u tome što je Kuljača SO Budva stavio u službu familije Marović, dok je Pavićević više brinuo o interesima partijske centrale u Podgorici i porodičnim poslovima Đukanovića? Ne treba, konačno, zapostaviti ni mogućnost da državno tužilaštvo još nije imalo vremena da prouči krivičnu prijavu protiv Žarka Pavićevića koju je MANS, uz obimnu dokumentaciju, predao prije 13 mjeseci. Podsjetimo se: za procesuiranje afere Zavala, ponovo na inicijativu MANS-a, tužilaštvu su trebale tri godine.

Vrijeme, dakle, ne radi za gradonačelnika Bara.

BOGATSTVO IZ KATASTRA: Pavićević je na velika vrata crnogorskog biznisa zakoračio kao direktor, a potom i većinski vlasnik nekadašnjeg društvenog preduzeća Zavod za izgradnju Bara (ZIB), koje je 2000. godine transformisano u akcionarsko društvo u kome je Pavićević imao 53 odsto akcija.(Možda je baš Pavićević poslužio kao uzor Acu Đukanoviću koji je, koju godinu kasnije, postao vlasnik Zavoda za urbanizam i projektovanje Podgorice).

Privatizovano preduzeće nije dugo čekalo na velike poslove. Sa SO Bar je 2001. godine ugovorena izgradnja sportske dvorane – posao vrijedan 10 miliona maraka. Dogovoreno je da opština plati izgradnju tako što će ZIB-u ustupiti nekoliko atraktivnih lokacija za gradnju stambeno-poslovnih objekata. Istovremeno, ZIB je oslobođen plaćanja komunalija na objekte koje će graditi na dobijenim lokacijama.

Ugovaračima nije smetalo što je ustupanje gradskog građevinskog zemljišta bez javnog nadmetanja nezakonito. Na to se nijesu osvrtali ni oni kojima je u opisu posla da brinu o zakonu i štite javni interes.

Uglavnom, ZIB svoj dio posla nije završio u ugovorenom roku. Zapravo, uopšte nije završio sportsku dvoranu, već je SO Bar – u vrijeme kada se na njenom čelu već nalazio Žarko Pavićević – angažovala cetinjsku Lipu da radove privede kraju. Zato su opštinski placevi Pavićeviću predati godinu prije roka za završetak radova na sportskoj dvorani. Da se ne dangubi.

I nije se dangubilo. Na zahtjev ZIB-a, Uprava za nekretnine Bar je u julu 2002. godine na ovo preduzeće prepisala zemljište površine 270 hiljada kvadrata, koje je do tada bilo u vlasništvu SO Bar. Riječ je o parceli koja je 1980. godine ustupljena „na korišćenje” tada društvenom Zavodu za izgradnju Bara, kako bi vadili kamen i ubrzali obnovu objekata oštećenih u zemljotresu iz 1979. godine. U dokumetaciji o promjeni vlasništva nad ovom parcelom nije bilo dokumenata koja bi ZIB-u dala bilo kakav pravni osnov za vlasništvo nad ovom nekretninom, saopštili su iz MANS-a. Drugi se nijesu oglašavali. Zemljište dobijeno pod nepoznatim okolnostima ZIB je u više navrata koristio kao garanciju za vraćanje kredita ukupne vrijednosti od približno dva miliona eura.

Iste 2002. godine ZIB je preuzeo višemilionsku imovinu preduzeća Tehnopromet, po osnovu pozajmice od 150 hiljada eura. Još traje sudski spor u kome treba utvrditi da li su potpisnici Sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji izvršili zloupotrebe za koje je propisana kazna do deset godina zatvora.

Prema pisanju Vijesti, ZIB je u julu 2002. Tehnoprometu obezbijedio 148.500 eura za plate. Mjesec dana kasnije, ZIB se uknjižio kao vlasnik imovine koju je, uz ostalo, činilo i pola robne kuće na najboljoj lokaciji Bara, te više od 100 hiljada kvadratnih metara zemljišta. A uloženi novac je vraćen već u novembru i decembru iste godine, prodajom dva lokala ukupne površine manje od 200 kvadrata. Sve ostalo bio je ćar.

VLAST DAJE MAHOVE: Žarko Pavićević je 2006. godine izabran za gradonačelnika Bara. Jedan od njegovih prvih poslova na toj funkciji bio je da sa svojim preduzećem ZIB potpiše ugovor o izmjenama i dopunama DUP-a Fleksibilna zona II. Nastranu što je Pavićević političar poslovao sa Pavićevićem privatnim preduzetnikom. O javnom trošku. Zanimljivije je to što su se baš u zoni DUP-a čije je promjene zatražio predsjednik Opštine nalazili oni placevi koje mu je, pet godina ranije, ustupila SO Bar. Novim planom, koji je uradio ZIB, površina zgrada koji se mogu graditi na placevima koje je posjedovao ZIB povećana je za jedan sprat ili 1000 kvadrata stambeno-poslovnog prostora.

Kad je oposlio planirano i zaradio nekih dva miliona eura, Pavićević je shvatio da poslovanje sam sa sobom može biti profitabilno, ali nije baš popularno. I dosjetio se valjane alternative. Gradonačelnik Bara u februaru 2007. sa kompanijom Basketing zaključuje Ugovor o trajnoj poslovno tehničkoj saradnji na izradi planske i tehničke dokumentacije, kao i izgradnji i rekonstrukciji objekata i terena. U Ugovoru se navodi da će svaki pojedinačni posao biti predmet posebnog ugovora koji će se zaključiti po principu da Basketing odredi cijenu, a opština to uredno plati. Takođe, navodi se da je Ugovor vječan, odnosno „bez vremenskog ograničenja”. Možda nije nevažno: Basketing je u Privrednom sudu registrovan kao kompanija koja se bavi inženjeringom, a kao njen jedini vlasnik je naveden Nebojša Milošević, rođeni brat Tarzana Miloševića, nekadašnjeg predsjednika Opštine Bijelo Polje, aktuelnog ministra poljoprivrede i visokog funkcionera DPS-a.

Evo primjera funkcionisanja saradnje Pavićevića i Miloševića. Ugovorom iz februara 2009. godine između Basketinga i Opštine Bar predviđena je izrada izmjena i dopuna DUP-a Topolica 1. Procijenjena vrijednost posla je bila 9,8 hiljada eura, a u ugovoru se navodi da je to „ukupna i jedina naknada” za Basketing. Onda je izmjenama tog DUP-a legalizovana nelegalno podignuta sedmospratnica koju je gradio Pavićevićev ZIB, a finansirao gradonačelnikov prijatelj Miodrag Đurović Keko (rođeni brat Slobodana Đurovića Kardinala, u Hrvatskoj nepravosnažno osuđenog zbog organizacije atentata na Iva Pukanića). Kada je većina u lokalnom parlamentu aminovala izmjene koje su legalizovale posao gradskog še(ri)fa i donijele mu, prema nekim procjenama, oko milion eura prihoda, gradonačelnik zaključuje Aneks Ugovora kojim je Basketingu isplaćeno još osam hiljada eura, po osnovu „naknadnih zahtjeva naručioca” – Opštine Bar. „Iz Aneksa Ugovora nije jasno koji su to naknadni zahtjevi naručioca”, pita se Dejan Milovac, koordinator Programa za urbanizam u MANS-u, „da li se oni odnose i na uklapanje nelegalne zgrade koju je gradio Pavićević”. Odgovora nema. Ali dokumenat potvrđuju da su ovakvi aneksi bili uobičajena praksa u poslovima između Pavićevića i Miloševića.

Iste godine, isti akteri legalizovali su još jedan poduhvat divljih graditelja u Baru.

Izmjenama DUP Topolica 3 legalizovana je građevina kojoj je investitor, kompanija Longrun invest, dodala četiri sprata. Pokazalo se da je sve učinjeno uz saglasnost gradonačelnika. „Investitor ima saglasnost od mene i spreman sam da odgovaram”, obavijestio je Pavićević odbornike SO. Slično se, u jeku afere Zavala, pred odbornicima SO Budva hvalisao i Dragan Marović, bivši potpredsjednik SO Budva, sada pritvorenik u Istražnom zatvoru u Spužu. Možda se pokaže da je to samo slučajna koincidencija.

Uglavnom, Pavićeviću je zasmetalo, objasnio je, da na izvrsnoj lokaciji u centru Bara bude „ružna trospratnica”, pa je podržao naum investitora da izgradi dvostruko veći objekat. A nije mu smetalo što je opština izgubila silan novac prodajući mjesto za trospratnicu, na kojoj je kasnije nikla sedmospratnica.

Sve to, doduše, nije smetalo ni Ministarstvu za uređenje prostora kojim je, u to vrijeme, gazdovao Branimir Gvozdenović – nekadašnji predsjednik SO Bar i DPS –ov „koordinator” za tu opštinu zadužena za izborne rezultate. Postoje dokumenta koja svjedoče da su i Pavićević i Gvozdenović u najmanju ruku tolerisali, ako nijesu podsticali, divlju gradnju u barskoj opštini.

ACO BRACO, JARANE MOJ: Septembar 2009. ipak će ostati upamćen po planerskom podvigu koji su Basketing i SO Bar izveli u dijelu DUP-a Topolice 1, na placevima koje je 2006. godine od opštine kupio Aco Đukanović. Umjesto dvije zgrade od šest i osam spratova, planeri su predložili a odbornici usvojili dokument u kome su se našle tri stambeno poslovne kule od 15, 16 i 17 spratova. U kvadratima: mjesto početnih 22.100 m2 bruto građevinske površine, Đukanoviću je omogućeno da sagradi čak 66.000 metara stambeno-poslovnog prostora. Ili da jednostavno preproda lokacije sa ucrtanim objektima i tako zaradi makar trostruko u odnosu na cijenu po kojoj je kupio to zemljište.

Najzanimljivije u cijeloj priči je to što svi pokušavaju sakriti inicijatora tih izmjena.

,,Tokom javne rasprave nije bilo komentara, niti pitanja koja su se odnosila na zonu A pomenutog plana, odnosno lokaciju u kojoj se nalaze parcele Đukanovića. Ni među pisanim komentarima i sugestijama nije bilo onih koji su se odnosili na sporne parcele, što implicira da je povećanje spratnosti dogovoreno van javne rasprave u direktnoj komunikaciji sa investitorom”, stoji u analizi MANS-a.

Druga se, vladina i nevladina tijela, ovim poslom nijesu bavili. Makar ne za sada.

MANS je prije godinu dana, nakon prikupljanja opsežne dokumentacije i o gore pomenutim poslovima, Vrhovnom državnom tužiocu dostavio krivičnu prijavu protiv Žarka Pavićevića. Reakcija za sada nema. Ali…

Aktuelni premijer Igor Lukšić je kao ministar finansija, u decembru prošle godine, nekoliko dana pred prelazak na novu funkciju naložio Upravi za nekretnine PJ Bar da ,,oglasi ništavnim” rješenje iz 2002. godine kojim je ZIB postao vlasnik nekretnina Tehnoprometa. To je i učinjeno 20. januara. Pavićevićev ZIB se nije tek tako želio pomiriti sa višemilionskim gubitkom, pa je pred Upravnim sudom pokrenut postupak za poništenje Lukšićevog rješenja.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Monitor, i u državnom tužilaštvu raste interesovanje za ,,barski slučaj” i dokumentaciju koju su prikupili NVO aktivisti.

Zato – ko zna. Žarko Pavićević je, prema zvaničnoj biografiji, profesionalnu karijeru započeo kao policijski inspektor u odjeljenju za privredni kriminal. Na istom mjestu bi je, ima naznaka, mogao i završiti.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

INTERNA VLADINA DOKUMENTA: SLUČAJ TIVATSKIH SOLILA: Bivša vlast pokušala da ukine zaštitu rezervatu prirode međunarodnog značaja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iz tajnih dokumenata, u koje je Monitor imao uvid, vidi se da je Vlada u proljeće 2016. naložila da se ukine zaštita Tivatskim solilima, međunarodno značajnom rezervatu prirode, pozivajući se prvo na pravne proceduralne razloge, a potom na navodni uticaj ptica na bezbjednost avio-saobraćaja

 

Dok je zvanično pričala o tome kako sve čini da zaštiti ovdašnje rezervate prirode i područja od posebnog značaja, bivša crnogorska vlada na čelu sa Milom Đukanovićem, pokušala je u proljeće 2016. godine da skine zakonsku zaštitu sa Tivatskih solila, koja su i međunarodno važan rezervat prirode. To je jasno iz  dokumenata sa dvije sjednice Vlade u  martu i aprilu  2016, na koje je potom stavljena oznaka interno, a u koje je Monitor imao uvid.

U zaključku sa sjednice Vlade iz marta 2016,  navodi se da se „zadužuje Ministarstvo održivog razvoja i Agencija za zaštitu životne sredine da pokrenu postupak stavljanja van snage Rješenja Republičkog zavoda za zaštitu prirode broj 1-12 od 26.08. 2008. godine o stavljanju pod zaštitu Tivatskih solila kao posebnog rezervata prirode i Rješenja od 4. 11. 2008. godine o upisu u Centralni registar zaštićenih objekata prirode“.

Osim što su bila zaštićena domaćim propisima, u vrijeme kada je Vlada pokušala da im oduzme poseban status i pravnu zaštitu, Tivatska solila su se već tri godine nalazila na međunarodnoj Ramsarovoj listi zaštićenih područja. Ramsar konvencijom štite se močvarna područja, a na toj  listi nalaze se 2.224  staništa od međunarodnog značaja. Na teritoriji Crne Gore to su: Skadarsko jezero, upisano na listu 15. decembra 1995. godine i Tivatska solila, koja su na listi od 31. januara 2013. godine.

Solila su prethodno, 2006, proglašena Emerald staništem Bernske Konvencije, a 2007. je ovo područje dobilo status IBA – područja od međunarodnog značaja za boravak ptica u Crnoj Gori.  Na području Tivatskih solila registrovano je 48 vrsta ptica, od čega su četiri stalno prisutne vrste, 35 zimujućih vrsta i šest gnjezdarica, a zajedno sa ostalim grupama ptica (pjevačicama, grabljivicama) do sada je na ovom lokalitetu registrovano ukupno 112 vrsta ptica. Solila su jedno od najvažnijih preostalih slanih močvarnih staništa na tzv. Jadranskom vazdušnom koridoru.

Baš tog  proljeća, dok je tajno planirala da skine zakonsku zaštitu sa Tivatskih solila, Vlada je organizovala konferenciju na kojoj je javno izrazila brigu i za svjetska močvarna područja, i obećala dodatnu zaštitu za ovdašnja: „Kako je 2016, godina održivog korišćenja resursa, to predstavlja priliku za sve nas da ozbiljno i odgovorno sagledamo sa kakvim se izazovima svijet susreće kada je u pitanju održivo upravljanje istima. Ono što je izvjesno je da naša uloga u očuvanju resursa treba da bude usmjerena na razvijanje mehanizama zaštite i održivog korišćenja vlažnih staništa, kroz zajedničku implementaciju aktivnosti svih subjekata na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou“. Dobro zvuči, al ne radi, što bi rekli. Kao i mnoga obećanja prethodnog režima.

U obrazloženju, zbog ćega se traži skidanje statusa zaštićenog područja Tivatskim solilima, Vlada je iznašla proceduralne razloge za ukidanje Rješenja kojim su Tivatska solila 2008. stavljena pod zaštitu. Kako se navodi u zapisniku sa sjednice –  „Rješenje ima proceduralne propuste  u vezi sa rokovima“, ali navodno i „suštinski propust, jer se zahtjev odnosno otpočinjanje procedure zaštite odnosilo na status spomenika prirode, a Rješenje je donijeto o proglašenju rezervata prirode“.

Da bivšoj vladi nije prava briga bila pravna (ne)preciznost dokumenata kojima se štite Solila, već da je imala namjeru da to područje ostavi bez zakonske zaštite, jasno je već i iz zapisnika sa naredne sjednice Vlade, održane u aprilu 2016. godine. Tada se traži da se prethodni razlog ukidanja zaštite Solilima briše, i navodi se novi, zaista nevjerovatan razlog.

„Zadužuju se Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, da u saradnji s Agencijom za civilno vazduhoplovstvo pripreme i Vladi dostave studiju o procjeni rizika i bezbjednosti vazdušnog saobraćaja za aerodrom Tivat zbog revizije stepena zaštite“, navodi se u Zaključku sa aprilske sjednice Vlade, koji potpisuje tadašnji generalni sekretar Žarko Šturanović. Vlada je, u prevodu, naložila da se ispita navodni uticaj ptica na bezbjednost avio-saobraćaja kao mogući razlog ukidanja zakonske zaštite Tivatskim solilima! Nije poznato da je Vlada imala ijedan realan razlog da pomisli da bi ptice negativno uticale na domaći avio-saobraćaj.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte ostatak teksta u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

KAKO JE POLICIJA SLUŽBENIM ORUŽJEM POMOGLA KATNIĆEVU PRIČU O DRŽAVNOM UDARU: Montiranje stvarnosti po nalogu SDT-a

Objavljeno prije

na

Objavio:

Monitor je u posjedu fotoelaborata koji je UP izradila na izborni dan, 16. oktobra 2016. godine „povodom fotografisanja pronađenog oružja i municije u prizemlju kuće, u Ulici Miodraga Bulatovića b.b.“. Danas se zna da su na fotografijama puške i municija koje je za potrebe svoje operacije obezbijedio GST sa saradnicima iz tužilaštva, ANB-a i UP-a koji su bili upućeni u operaciju  „državni udar“

 

Nakon što je Apelacioni sud poništio osuđujuću presudu optuženima u slučaju državni udar i odlučio da se suđenje ponovi „pred potpuno izmijenjenim vijećem“, dio te priče možemo potpunije sagledati. Dodatni kontekst daje  krivična prijava koju je Živko Savović, specijalni državni tužilac (SDT), početkom februara podnio protiv glavnog SDT Milivoja Katnića, SDT Saše Čađenovića i sutkinje Višeg suda u Podgorici Suzane Mugoše zbog njihovog (ne)postupanja u tom slučaju.

Prema dostupnim informacijama, Savović svom kolegi i pretpostavljenom starješini spočitava da su, bez saglasnosti suda, više puta „tajno“ iz pritvora u Spužu dovodili Bratislava Dikića pokušavajući da ga privole na priznanje i saradnju. O tome je Dikić, inače penzionisani general srpske Žandarmerije, već govorio tokom postupka pred Apelacionim sudom, ali su u tužilaštvu tada prečuli njegove tvrdnje.

Sada Savović navodi kako je o nezakonitostima na koje je ukazao krivičnom prijavom saznao iz jednog predmeta koji je zadužio krajem oktobra prošle godine. Riječ je o krivičnoj prijavi  koju su Andrija Mandić i Milan Knežević jesenas podnijeli protiv Katnića, Čađenovića, v.d. vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića i Sudskog vijeća Višeg suda koje je sudilo državni udar. Taj predmet je prvo dodijeljen Savoviću ali mu je, kako tvrdi, i oduzet nakon prijave koju je podnio protiv glavnog specijalnog tužioca (GST).

Vrhovno državno tužilaštvo je u međuvremenu  Savovićevu prijavu proslijedilo u SDT, i tamo je predmet zadužen i uzet u rad, pored činjenice da se prijava tiče glavnog specijalnog tužioca i njegovog bliskog saradnika. Umjesto očekivanog izuzeća iz tog postupka, Katnić je poradio na javnoj kompromitaciji podnosioca prijave. Prihvatajući rizik da tim postupanjem krši zakon. O tome, ipak, nešto kasnije. Nakon što se pozabavimo detaljima iz presude Apelacionog suda.

Nema dokaza da je Mirko Velimirović, svjedok saradnik u slučaju državni udar, nabavio oružje za potrebe navodno planiranog napada na policiju i građane pred Skupštinom Crne Gore, zaključilo je vijeće Apelacionog suda. Iz iskaza svjedoka Velimirovića proizilazi da je on pomenutog dana kupio oružje sa mecima, koje je odmah nakon toga rasklopio i bacio u jezero, navodi se u presudi. „Međutim, budući da u ovom dijelu iskaz svjedoka M.V. nije potvrđen nijednim drugim izvedenim dokazom, to je pogrešno zaključivanje prvostepenog suda da se odlučna činjenica u vidu nabavke oružja sa municijom može pouzdano izvesti iz iskaza svjedoka M.V“.

Tu se detaljnije objašnjava da sud nije saslušao osobu koju je Velimirović označio kao prodavca oružja i municije (izvjesni Fadilj), da ne postoji video dokumentacija (fotografije ili snimci) koji bi mogli poslužiti kao dokaz da je oružje zaista nabavljeno, rastavljeno i uništeno. Dodatno, Apelacioni sud navodi da se iskazi iz sporazuma o priznanju krivice kakav je Velimirović sklopio sa tužilaštvom ne mogu koristiti kao dokazi protiv drugih lica. „Imajući u vidu navedeno, ni odlučna činjenica koja se odnosi na nabavku oružja koje je trebalo biti unijeto u Crnu Goru ne može se utvrđivati iz pravosnažne presude o priznanju krivice svjedoka M.V.“

Nema, znači, dokaza o postojanju oružja za navodne teroriste. Sjećamo se ipak da su izbore u oktobru 2016. godine, pored svega ostalog, obilježili i snimci oružja zaplijenjenog na Starom aerodromu. Čime je, tvrdio je Katnić,  preduprijeđeno pripremano krvoproliće.

Čitamo, ponovo, presudu Apelacionog suda: „Od značaja je ukazati da revers Uprave policije, kojim je obezbijeđeno oružje na teritoriji Crne Gore, koje je fotografisano u kući koju su iznajmili nadležni istražni organi, ne može predstavljati dokaz o činjenici da je svjedok M.V. nabavio oružje i metke, kako je to zaključio prvostepeni sud, jer se očigledno ne radi o istom oružju i municiji…“.

U prevodu: UP je „obezbijedila oružje“ koje je fotografisano u kući „koju su iznajmili nadležni istražni organi“. I sud je to prihvatio kao dokaz!?

Monitor je u posjedu fotoelaborata koji je Uprava policije izradila na izborni dan, 16. oktobra 2016. godine „povodom fotografisanja pronađenog oružja i municije u prizemlju kuće (garažnom prostoru), u Ulici Miodraga Bulatovića b.b.“.

Ne možemo tvrditi da su autor fotografija S.B i njegove kolege iz UP znale da pronalaze i snimaju oružje dopremljeno iz službene oružarnice, ali vidi se da o tome u Dokumentaciji nema ni pomena.  Umjesto toga, nižu se fotografije sa opisom: ulazna kapija, garažna vrata u prizemlju, unutrašnjost garažnog prostora…  Stižemo do interesantnog dijela.

Fotografija 3. (u elaboratu je nazivaju slika) pokazuje „unutrašnjost garažnog prostora i stvari u istom – fotografisano sa ulaznih vrata“. Dok je  na fotografiji  „bliži izgled horizontalnog frižidera“. Obratimo li pažnju na položaj prekrivke za stolicu sa natpisom tuborg na fotografiji 4. vidjećemo da je neko preturao stvari na zamrzivaču u vremenskom periodu između nastanka foografija 3. i 4. Skoro da se posumnja da je neko nešto pokušavao da podmetne. Kad već ne bi znali da je u sanduku za sladoled uskladištena službena roba pozajmljena „na revers“.

Nasloženo oružje vidi se na fotografiji 7. „bliži izgled pronađenog oružja – automatskih pušaka u frižideru“, da bi nam fotografija 8. detaljnije predstavila vatrenu moć navodnih terorista (prema optužnici: organizovane kriminalne grupe). Javnosti je tada predstavljeno kako su Mirko – Paja Velimirović i drugi svjedok saradnik Aleksandar – Saša Sinđelić napadačima obezbijedili 45 automatskih pušaka, većinom sa preklapajućim kundakom. U elaboratu to je fotografija 8: „izgled oružja – automatskih pušaka četrdeset pet (45) pronađenih u frižideru, fotografisanih u garaži“.

Danas se zna da su na fotografijama puške i municija koje je za potrebe svoje operacije obezbijedio GST sa saradnicima iz tužilaštva, ANB-a i UP-a koji su bili upućeni u te predizborne radnje. Podsjetimo se – tadašnji ministar policije Goran Danilović i ministarka odbrane Milica Pejanović – Đurišić nijesu bili obaviješteni o operaciji državni udar.

Nakon zamrzivača, policajci su fokus uviđaja preselili na baštensku garnituru. I kutiju banana koja je poslužila za skrivanje municije. I te fotografije pokazuju da se raspored zatečenih stvari promijenio između dva snimka. Sreća, pa u pitanju nijesu stvarni dokazi u nekom sudskom postupku.

Odluku Apelacionog suda Katnić objašnjava političkim pritiscima na pravosuđe. O pomenutim propustima i nedostatku materijalnih dokaza – ni riječi. Zato se množe optužbe na račun svih koji posumnjaju u ispravnost rada glavnog SDT i njegovih saradnika.  ,,SDT se našlo u situaciji kada se, od pojedinaca koji su politički angažovani, konstantno napada i izloženo je pritisku kako bi se odluke donosile ne u tužilaštvu nego u političkim partijama“,  navodi se u nedavnom saopštenju SDT-a u kome se posebna pažnja posvećuje predloženim tužilačkim zakonima. „Donošenjem Zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju i Zakona o Državnom tužilaštvu, ostvario bi se politički uticaj koji je neprimjeren po svim prihvaćenim evropskim standardima”.

Prije nego se složimo sa tom konstatacijom, valjalo bi riješiti dileme o dosadašnjem uticaju (DPS) izvršnih i zakonodavnih vlasti na pravosuđe i tužilačku organizaciju. SDT Živko Savović navodi da je Katnić, kao rukovodilac Specijalnog tužilaštva, svjesno usporavao određene istrage koje se tiču čelnika bivših vlasti Ivana Brajovića i Miomira Mugoše (afere Petlja i Bazar). Pride, Katnić već neko vrijeme tvrdi da nema „ni udaljene sumnje“ u umiješanost Mila Đukanovića u brojne afere u koje ga uvlače nekadašnji saradnici iz politike i biznisa, prije svih Duško Knežević. Kao što se ne žuri da na sudu razriješi sumnje u korupciju u vrhu tužilaštva  – nakon objave telefonskih razgovora Kneževića i bivšeg sekretara VDT Nenada Vujoševića.

Zato se GST ne usteže da ocrni svoje oponente. Makar to, možda, bilo i nezakonito. Počelo je 2015, nedugo po imenovanju Katnića na mjesto GST, objavom djelova razgovora advokata Vladana Bojića sa njegovom tadašnjom klijentkinjom – suprugom budvanskog funkcionera Lazara Rađenovića. Bojić je zbog tog slučaja na sudu, nepravosnažno, dobio odštetu iz državne kase.

Nastavilo se 2016. objavom transkripta razgovora advokata Gorana Rodića sa Milanom Kneževićem, njegovim tadašnjim klijentom. „Jasno se utvrđuje da G.R. i M.K. prevashodno razgovaraju o načinu na koji bi opstruirali krivični postupak, te dalje vršili medijsku propagandu u cilju diskreditacije tužilaštva”, zaključuju u SDT-u. Bez objašnjenja šta bi tu trebalo biti nezakonito.

Da bi došao do ovih materijala, ili da bi prikrio nezakonito prisluškivanje, SDT je naložio Specijalnom policijskom timu da izvrši pretres kancelarije i stan advokata Rodića. Taj pretres je obavljen bez zakonom obaveznog prisustva predstavnika Advokatske komore. Što su, iz nekog razloga, prećutali i oni i VDT Ivica Stanković.

Priča je dobila nastavak prošle nedjelje, objavom skoro četiri godine starih razgovora  dvojice aktuelnih poslanika vladajuće većine. Katnić se pravda interesom javnosti da bude obaviještena o pokušaju političkog uticaja na SDT, ali ne objašnjava zašto prikupljeni materijali nijesu uništeni u zakonom propisanom roku. Kad već nijesu doveli do podizanja optužnice protiv onih koji su bili na meti mjera tajnog nadzora. Ili tu imamo još jedan krak aktuelne priče o nezakonitom prisluškivanju ličnih i političkih oponenata?

VDT i Tužilački savjet ponovo ćute. Oglasila se, zato, Akcija za ljudska prava (HRA). ,,Razgovor je snimljen 2017. godine, a od tada nije pokrenuta istraga protiv bilo kog lica koje je bilo pod tajnim nadzorom, dok je specijalni tužilac Savović i dalje zaposlen u Državnom tužilaštvu, a 2019. godine je i napredovao“, saopštila je Tea Gorjanc  – Prelević. „Prema tome, razumno je zaključiti da je GST u svom ličnom interesu sada objavio transkript koji u negativnom svjetlu predstavlja tužioca koji je protiv njega podnio krivičnu prijavu, kao i poslanike koji predlažu zakone kojima bi se razvlastio GST i Specijalno državno tužilaštvo kome je na čelu”.

Šta slijedi? Dio vladajuće koalicije izašao je u susret Vladinom zahtjevu da se usvajanje tužilačkih zakona odloži dok se ne dobije saglasnost Brisela. Katnić, dakle, do daljnjeg ostaje u sedlu. Da izviđa koga i koliko hoće, ubrzava i koči istrage i preslušava presretnute razgovore.

Zoran RADULOVIĆ      

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

NESTALO RJEŠENJE O SAGLASNOSTI ZA IZGRADNJU NJEGOŠEVOG MAUZOLEJA IZ 1967.: Nema ga ni u Upravi za zaštitu kulturnih dobara, ni u Državnom arhivu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Želja Mitropolije da vrati kapelu na Lovćen, jasna je. Da li bi toj želji, osim raspoloženja u dijelu nove Vlade, pomoglo i to što se prethodna vlast nije potrudila ni da sačuva Rješenje o postavljanju Mauzoleja, dok je tri decenije stajala po strani mirno gledajući nelegalnu gradnju i radove na spomenicima kulture od strane MPC, nije jasno. Jasno je, međutim, da je igra počela

 

Rješenje o saglasnosti za izgradnju Njegoševog mauzoleja iz 1967. godine, nestalo je iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara, institucije koja je bila zadužena da ga čuva.

Priča o nestanku ovog važnog dokumenta, počinje 3. februara ove godine, kada je Mitropolija crnogorsko primorska uputila dopis Upravi, tražeći na uvid Rješenje.  Uprava, na čijem se čelu nalazi Božidar Božović, odgovorila je Mitropoliji da taj dokument ne može da im da na uvid jer ga ne posjeduje, tvrdeći da ga je dala na revers Državnom arhivu, što se vidi iz prepiske između Mitropolije i Uprave, u koju je Monitor imao uvid. Problem je, međutim, u tome što ni u Državnom arhivu nema Rješenja. To je Monitoru potvrđeno iz te ustanove.

„Obavještavamo Vas da Državni arhiv Crne Gore nije preuzeo građu Zavoda za zaštitu spomenika kulture SR Crne Gore, kao ni Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Iz tog razloga za dostavu traženog Rješenja neophodno je da se obratite Upravi za zaštitu kulturnih dobara”, navodi se u odgovoru Državnog arhiva.

Iz odgovora Državnog arhiva našem nedjeljniku jasno je dakle, ne samo da dokument nije u posjedu Arhiva, već i to da je direktor Božović njegov nestanak pokušao da prikrije, odnosno da Uprava nije dala na revers Državnom organu ovo važno rješenje, kako se to navodi u odgovoru Mitropoliji, a koji je potpisao Božović.

„Postovani, Uprava za zaštitu kulturnih dobara Saglasnost po rjesenju 01-770 koji ste nam u dopisu tražili, dala je na revers Državnom arhivu i nemamo dokument u instituciji. Srdačno, Božidar Božović”, navodi se u odgovoru Mitropoliji, u koji smo imali uvid.

U odgovorima Monitoru, Božović je izbjegao ne samo da odgovori na pitanje kako je moguće da Uprava ne posjeduje to rješenje koje je bila dužna da čuva, već se u cjelosti izbjegava i pominjanje samog dokumenta.

U odgovoru našem nedjeljniku, koji ne potpisuje niko personalno, navodi se da je Mitropolija od Uprva tražila druga dva dokumenta koja se tiču mauzoleja na Lovćenu, i potvrđuje da Uprava nema jedno od njih. Prema odgovorima iz Uprave vidi se da je Mitropolija od njih tražila Rješenje o stavljanju pod zaštitu Kapele na Lovćenu br. 823 iz 1947. godine, kao i Rješenje koje se odnosi na premještanje spomenika culture – Kapele na Lovćenu broj 02-197/2 od 28. februara 1969. godine.

Takođe, navodi se da je Uprava Mitropoliji dostavila dokument iz 1947. godine, ali da je „uvidom u dokumentaciju utvrđeno da je Rješenje br. 02-1972 od 28. 02. 1969. godine Reversom od 14. 04. 1971. godine ustupljeno Pravnoj službi SO Cetinje”. Iz odgovora Monitoru, jasno je, međutim, ne samo da Uprava, nego ni Državni arhiv ne posjeduju ni Rješenje koje se odnosi na premještanje spomenika kulutre – kapele na Lovćenu iz 1969. godine! Državni arhiv je u odgovoru Monitoru bio kategoričan da nije peuzeo građu ni Zavoda za zaštitu spomenika kulture SR Crne Gore, niti Uprave koja mu je pravni nasljednik.

Monitorovi dobro obaviješteni izvori objašnjavaju da bi Rješenje iz 1967. trebalo osim Uprave da ima i Jugoslovenski institut za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, ali da ta institucija više ne postoji. Zbog toga su u Upravi, gdje od 3. februara traje pokušaj da se dođe do Rješenja, odustali da ga traže u Beogradu, objašnjavaju naši izvori.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 12. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati
Advertisement

Kolumne

Novi broj

Facebook

Izdvajamo