Povežite se sa nama

Uncategorized

BUDVA: PREDIZBORNA OBEĆANJA NA PROVJERI: Slijedi li suspenzija planova Budve i Petrovca

Objavljeno prije

na

Veliko nezadovoljstvo građana Budve planskim rješenjima koje je donosila prethodna DPS vlast, zahvaljujući kojima je Budva postala sinonim za nehumanu, divlju betonizaciju prostora odlučilo je, između ostalog, izborni rezultat 16. oktobra. Sve opozicione stranke u svojim izbornim programima zastupale su stav da Budva mora prekinuti trend betonizacije prostora te da se mora zavesti red u urbanističkom haosu ovog turističkog grada. Najavljena je suspenzija glavnih urbanističkih planova i izrada novih, što je jedna od najvažnijih smjernica koju nova vlast planira da sprovede.

Međutim, stavljanje van snage kontroverznih urbanističkih planova Budve i Petrovca, DUP-a Budva-centar i DUP-a Petrovac-centar, na kojima stoji pečat Arhitektonskog fakulteta iz Beograda i potpis šefa radne grupe, profesora Miodraga Ralevića, čini se, neće ići baš tako glatko. I među strankama koje participiraju u novoj lokalnoj upravi ima onih kojima to nije po volji.

U pitanju su ogromni interesi, u građevinskom biznisu na prostoru Budve vrte se stotine miliona eura, što je daleko više od prihoda koje donosi turizam. Potencijalne ,,žrtve” poništavanja urbanističkih planova biće svi oni vlasnici zemljišta koji u prethodnom periodu nisu izvadili potrebna odobrenja za gradnju objekata planiranih na njihovim parcelama, odnosno nisu izvadili građevinske dozvole.

,,Nećemo odustati od našeg izbornog programa i obećanja koja smo tokom izborne kampanje dali građanima. Na jednoj od prvih sjednica Skupštine donijećemo odluke koje se tiču ubanističkih planova gradskog jezgra Budve i Petrovca. Želimo da se sačuvaju preostale zelene površine, da se pristupi izradi sanacionih planova za uništeni prostor, da spasimo što se spasiti može”, kazala je Božena Jelušić, odbornik novog saziva SO Budva, ispred koalicije stranaka URA-SDP-LP.

Iako imaju tijesnu većinu od 17 odborničkih mandata, očekuje se podrška od najmanje 20 odbornika jer se i stranka CDU Dragana Purka Ivančevića tokom kampanje izjasnila o neizostavnom moratorijumu na dalju gradnju stanova u Budvi.

Planovi nove uprave suprotni su interesima investitora koji posjeduju najvrednije lokacije u budvanskom amfiteatru, onima koji su odugovlačili sa gradnjom. Konkretu štetu mogli bi imati poznati biznismeni Brano Mićunović i Duško Knežević, na primjer. Obojica imaju vrijedne parcele u centru Budve na kojima je planirana gradnja na desetine hiljada kvadrata raznovrsne namjene. Upravo taj dio centra Budve oko Starog grada nova vlast želi da rastereti od neprimjerene gradnje.

Mićunović je vlasnik zgrade Zeta filma u blizini gradske luke, još uvijek nije uspio da dobije građevinsku dozvolu za planiranu izgradnju condo hotela površine oko 12.000 kvadrata.

Atlas grupa Duška Kneževića posjeduje u neposrednoj blizini zgradu u kojoj je smještena Atlas banka i kafe Palma. Na toj lokaciji planirana je osmospratnica kojoj je planom parcelacije DUP-Budva-centar pridodat prostor Trga Republike. Bili su to veliki planovi na račun prostora koji je u vlasništvu Opštine i pripada svim građanima Budve, koji će novom planskom politikom, pretpostavlja se, propasti.

Knežević nije počeo gradnju poslovnog centra na Jadranskom sajmu, čije se idejno arhitektonsko rješenje sa dvadesetak spratova smještenih uz Slovensku plažu, može vidjeti na sajtu firme.

Nije započeta ni realizacija Kneževićevog Mogren grada, apartmanskog kompleksa iznad plaže Mogren, pa bi i na ovom projektu moglo doći do revizije datih gabarita.

Poništenjem lošeg plana kojim je urbanizovan priobalni pojas Budve, koji karakterišu izuzetno veliki urbanistički koeficijenti, pravi betonski zid od kula i nebodera ucrtanih na placevima u vlasništvu budvanskih porodica, investitora iz arapskih zemalja, hotelske kuće Budvanska rivijera…

Očekuje se revizija projekta Porto Budva, velelepnog stambenog kompleksa Bora Lazovića, dojučerašnjeg predsjednika budvanskog parlamenta, za koji nije izdata građevinska dozvola. Kompleks se gradi na opštinskom zemljištu i gradskom parkiralištu koje je Lazoviću, po sistemu dokompletiranja urbanističke parcele, Opština prodala.

Međutim, pravi izazov čeka novu opštinsku upravu u vidu divlje izgrađene višespratnice u centru grada, pored zgrade Pošte i poslovnog centra TQ Plaza, jer će morati donijeti odluke u skladu sa zakonom, što je prethodna vlast propustila da učini.

Na očigled građana Budve, gradske uprave i inspektora Uprave za inspekcijske poslove, tokom prošle godine sagrađena je zgrada sa 12 spratova, bez građevinske dozvole. Vlasnici tek sada, 14. novembra 2016, godinu dana pošto je zgrada podignuta, podnijeli su Ministarstvu održivog razvoja zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Uprkos prijavama koje su Upravi za inspekcijske poslove stizale od lokalne komunalne policije, nadležne inspekcijske službe nisu spriječile gradnju ili donijele rješenje o rušenju bespravno izgrađenog objekta.

Bespravna gradnja u Crnoj Gori predstavlja krivično djelo za koje je zaprijećena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. To nije omelo investitora ove neobične zgrade da istu sagradi usred grada, bez ijednog validnog dokumenta.

Višespratnica sagrađena na zemljištu u vlasništvu Budvanki Maje Petrović i Tanje Nišavić, primjer je pogubnog planiranja koje je Miodrag Ralević primjenjivao u Budvi. Ralević je patentirao model po kome je investitorima sa ogromnim apetitima a malim placevima pravio velike urbanističke parcele pripajajući javne površine, poput parkova, trgova, parkinga ili saobraćajnica.

U ovom slučaju, investitoru, pomentim Budvankama i privatnoj firmi WOW iz Podgorice, njihovoj parceli br. 2179/1 površine 998 m2, Ralević je pripojio ni manje ni više nego gradski Bulevar, površine 837 kvadrata, što se jasno vidi na priloženoj skici. Tako je dobijena jedna parcela od 1.743 kvadrata UP 16.4, koja daje daleko veće mogućnosti za gradnju, veće urbanističke parametre, gabarite i spratnost.

Investitor 2012. godine od Ministrastva održivog razvoja dobija urbanističko-tehničke uslove za gradnju objekta koje je potpisao tadašnji ministar Predrag Sekulić, koji se odnose na cijelu parcelu, dakle i na Bulevar, ali je problem u tome što ne može dobiti građevinsku dozvolu bez saglasnosti Opštine.

Dozvolu za izgradnju prve faze objekta, podzemne garaže na dva sprata Ministarstvo izdaje 2015.godine. Međutim, na parceli na kojoj je planom data spratnost P+7, projektovan je i divlje izgrađen betonski kolos od 13 spratova za koji se tek traži građevinska dozvola.

Priča oko zgrade WOW našla se na dnevnom redu poslednje sjednice SO prethodnog saziva.

Umjesto rušenja bespravno podignute zgrade pronađeno je specifično, budvansko rješenje za nastali problem. Pred odbornike se našao predlog Rješenja o davanju saglasnosti investitoru da koristi urbanističke koeficijente koji se odnose ne Bulevar! Ali tako što će platiti Opštini dio parcele koji se odnosi na Bulevar. Zatražena je i pomoć Arhitektonskog fakulteta iz Podgorice za procjenu vrijednosti 837 kvadrata Bulevara.

U elaboratu na 24 strane od 10. avgusta ove godine, koji potpisuje dekan Svetislav G. Popović, eksperti sa Arhitekture ustanovili su – vrijednost naknade iskorišćenih kapaciteta katastarske parcele u vlasništvu Opštine.

Pošli su od pretpostavke da je ,,vrijednost naknade iskorišćenih kapaciteta katastarske parcele koja se nalazi u okviru urbanističke parcele, ekvivalentna njenoj tržišnoj vrijednosti, bez obzira na pravo vlasništva”. Tržišna vrijednost dijela Bulevara koji je Ralević zaokružio, koštaće investitora ravno 758.000 eura ili 905 eura za metar kvadratni.

Što u prevodu znači, SO Budva treba da proda Bulevar investitoru, odnosno da proda urbanističke parametre koji se na javnu saobraćajnicu odnose za navedni iznos koji bi bio isplaćen u 10 polugodišnjih rata i obezbijeđen hipotekom na izgrađenom objektu.

Odbornici treba, ne samo da legalizuju divlje podignutu zgradurinu, već i da kobajagi prodaju državnu imovinu, a da i dalje ostane opštinska…Sjednica je prekinuta pa ova igranka čeka novi skupštinski saziv.

Na ovakve kombinacije i manipulacije sa planovima, bespravnom gradnjom i zemljištem u vlasništvu Opštine navikli smo u proteklom periodu. Da li će se slična praksa nastaviti, znaće se ubrzo.

Arhitekta Ralević persona non grata?

Radovan Tomović, predsjednik OO URA u Budvi zatražiće na nekoj od narednih sjednica SO da se u sklopu poništenja planova za centar Budve i Petrovca donese zaključak o tome da se profesor Miodrag Ralević proglasi nepoželjnom osobom za dalje učešće u planiranju prostora na teritoriji opštine Budva. Uputiće i zahtjev Inženjerskoj komori da se beogradskom arhitekti oduzme licenca za rad u Crnoj Gori jer se prilikom izrade ključnih urbanističkih planova nije držao struke, etike i normi planiranja već se rukovodio interesima organizovane kriminalne grupe što je rezultiralo uništenjem poznate turističke rivijere.

Branka PLAMENAC

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

DNEVNI BORAVAK  ZA STARE U KOLAŠINU ZATVOREN:  Godine čekanja, mjesec i po radovanja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dugo čekani Dnevni boravak za stare u Kolašinu radio je samo mjesec i po. U lokalnoj upravi i Centru za socijalni rad ne može se dobiti informacija kada bi taj servis mogao biti ponovo dostupan korisnicama

 

Najstariji Kolašinci ponovo su bez prostora gdje bi mogli da provode određeni dio dana, ali i da dobiju toli obrok i najneophodniju stručnu podršku.  Privilegiju da imaju na raspolaganju servis za podršku, pripadnici „trećeg doba” u toj varoši imali su samo od novembra do kraja decembra prošle godine. Najavljivan  od 2018, adaptiran dvije godine, Dnevni boravak za stare u Kolašinu zvanično je otvoren u novembru prošle godine. Od Nove godine, vrata tog prostora su zaključana, a trenutno je teško dobiti odgovor na pitanje do kada. Prema nezvaničnim informacijama iz Centra za socijalni rad Kolašin i Mojkovac, resorno ministarstvo,  koje je nosilac tog projekta, čeka da se u vođenje servisa uključe ili lokalna uprava ili licencirana NVO.

Dnevni boravci za stare u Crnoj Gori otvarani su u saradnji sa Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, kroz projekat razvoja kapaciteta usluge socijalne zaštite u našoj državi. U okviru tog projekta trajalo je i dugo adaptiranje prostora u Kolašinu. Opština je dugo prolongirala odluku o određivanju lokacije. Sada smatraju da su sve svoje obaveze prema najstarijim sugrađanima završili, ustupajući prostor za Dnevni boravak. U kolašinskoj lokalnoj upravi još ne znaju koje bi trebalo da budu njihove obaveze  u  funkcionisanju  tog servisa. Kako je za Monitor kazao Sekretar za finansije Dragan Bulatović, još nijesu dobili zvanični dopis sa sličnim očekivanjima sa bilo koje adrese.  Zbog toga, objašnjava, ne mogu ni kazati da li će Opština i na koji način doprinijeti projektu.

„Lokalna uprava je, skupštinskom odlukom, za potrebe Dnevnog boravka za stare ustupila prostor od 80m2 u zgradi koja je opštinsko vlasništvo. Taj objakat se nalazi u Ulici Jagoša Simonovića. Nemamo, koliko je znam, nikav upit, predlog  incijativu ili informaciju o načinima na koje bismo se mogli uključiti u funkcionisanje tog servisa. Obaviješteni smo kad je počeo da radi. Ne znam ništa o zatvaranju niti kako funkcioniše“, kazao je Bulatović.

Na sajtu JU Centri za socijalni rad Crne Gore, uz informaciju o početku rada, piše i da će Dnevni boravak korisnicima u Kolašinu pružati usluge toplog obroka, psihosocijalne podrške, sitnih medicinskih usluga… Takođe i organizovanje društvenih igara, dnevno posluženje, realizaciju radionica u saradnji sa osnovnim školama, orgnizovanje izleta…

Tokom kratkog rada, u Dnevnom boravku bilo je svega nekoliko korisnika. Uglavnom onih koji su u stanju socijalne potrebe. No, njihovo iskustvo govori da je taj servis, čak i u tom kratkom  periodu, bio nedostupan mnogima kojima je podrška neophodna.

„Bila sam svega dva dana. Nije bilo loše. Dobijali smo sok, kafu, jedan obrok, koji je donošen iz obližnjeg restorana. Imali smo televiziju i mogućnost za društvene igre. Bilo je toplo i udobno. Međutim, i da nastavi da radi, ne znam kako bih više mogla da dolazim. Ta kuća je u centru grada, a ja živim u prigradskom naselji, dva i po kilometra daleko od centra. Svaki put treba da platim taksi u oba pravca, što nije malo s obzirom na to da sam korinica socijalnih davanja. Uostalom, za taj novac bih mogla bih sebi taj jedan obrok da obezbijedim”, kaže sedamdesetdvogodišnja Kolašinka.

Ona tvrdi da bi trebalo razmisliti i o načinima da se u staračka, i uglavnom samačka domaćinstva, besplatni obrok nekako dopremi, pa da korinici ne moraju dolaziti. Tvrdi i da je čula od ostalih rijetkih korisnika kratkotrajnog rada servisa Dnevnog boraka da im je komplikovano da dolaze svakodnevno.

„Bilo je korisno jer sam se poslije dužeg vremena zatvorenosti u kući, srela sa nekim vršnjacima. Razgovarali smo, gledali TV… Pričali smo o zajedničkim mukama, a nije ih malo. Predugo traju dani kad je čovjek bolestan, star i sam… Nijesu nas obavijetili o zatvaranju Dnevnog boravka, čula sam nešto da je problem plaćati struju, a to bi, valjda, trebalo Oština da radi. Dobro bi bilo da ga ponovo otvore, pa ko može da dolazi, nek’ dolazi, ko ne može, neka sjedi kući, kao i do sada”, priča sagovornica Monitora.

U Opštinskoj organizaciji penzionera Kolašin gotovo da ne znaju ništa o načinu na koji je zamišljen rad Dnevnog boravka. Niko ih, tvrde, nije pitao za savjete niti pokazao incijativu da ih uključi u funkcionisanje. Iako su prostorije Udruženja penzionera i Dnevni boravak u istoj zgradi, kažu da su potpuno neinformisani.

„Dok se prostor uređivao pružili smo tehničku podršku, koliko smo mogli, s obzirom na to da smo u istoj zgradi. To je sve. Čula sam da je ideja da se tamo pružaju usluge starima u stanju socijalne potrebe. Ni to precizno ne znam. U svakom slučaju, podržavamo svaki oblik osnaživanja i pomoći najstrijim, ali uz brižljivo analiziranje njihovih stvarnih potreba. Čini mi se da je to izostalo”, kaže predsjednica kolašinske organizacije penzionera Ljiljana Tatić.

Ona podsjeća na veliki broj starijih ljudi na seoskom području, kojima su, kaže ona, usluge Dnevnog boravka daleko i nedostižne. Tatić kaže da je u Kolašinu oko 1.400 penzionera, te da ni njihov položaj nije zavidan. Potrebana im je, zaključuje ona, višestruka i multidiscplinarna podrška. Objašnjava da je pandemija donijela nove strahove, izolovanost i nove egzistencijalne probleme.

„Podjednako bitno kao i novac za osnovne potrebe je uključivanje starijih u aktivnosti koje su primjerene njihovom zdravstvenom stanju i starosnom dobu. Druženje, zabava, razgovori, izleti… sve bi to upotpunilo i uljepšalo njihovu svakonevnicu. Mi se trudimo, i pored orgraničenih sredstava, da dio tih potreba i zadovoljimo. Međutim, opet, ostaje veliki broj naših vršnjaka izvan toga. Ili su daleko od grada ili su bolesni”, objašnjava ona.

Organizacija penzionera u Kolašinu koristi prostor od oko 80m2, uključujući i kancelariju. No veliki problem je održavanje, zagrijavanje i plaćanje računa za struju. Iz opštinske kase ove godine će biti izdvojeno svega 1.000 eura za to udruženje. Imaju još 400 eura prihoda od članarina. Polovinom novca dobijenog iz lokalnog budžeta, kažu, kupili su drva za ogrjev, a račun za struju im je opterećen i ratama kojima otplaćuju raniji dug. Od Opštine su  ove godine tražili oko 5.000 eura. Međutim, taj zahtjev su iz lokalne uprave ocijenili kao neosnovan.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

JAVNI POZIV ZA NOVINARSKA ISTRAŽIVANJA IZ OBLASTI ŽIVOTNE SREDINE I POGLAVLJA 27

Objavljeno prije

na

Objavio:

 Imate li ideju za novinarsku priču od javnog interesa, želite li da istražujete teme od značaja za Crnu Goru i proces evropskih integracija, vezanih prije svega za Poglavlje 27 i zaštitu životne sredine? Da li hoćete da uz trening i mentore iz zemlje i regiona, rukovodeći se najvišim standardima, razvijete temu koja vas zanima? Hoćete li da se vaša priča objavi u regionu, da se prevede na engleski jezik, dopre do čitalaca van našeg govornog područja?

Ako na ova pitanja odgovorite potvrdno, prijavite svoje ideje za istraživačke tekstove od javnog interesa vezane za proces evropskih integracija. Autori najboljih prijedloga će proći  trening, koji će se održati u Crnoj Gori krajem aprila 2021.

Nakon trenga, izvršiće se selekcija. Tri kandidata sa najboljim idejama, novinarskim vještinama i znanjima, uz mentorsku podršku uredničkog tima iz zemlje i regiona, realizovaće svoje istraživačke projekte.

Nakon završetka istraživanja, svi radovi će biti objavljeni na sajtovima CIN-CG-a i BIRN-a, kao i u posebnoj dvojezičnoj publikaciji i e-knjizi.

Pravo apliciranja imaju svi novinari iz Crne Gore sa istraživačkim sklonostima i iskustvom. Pored treninga, mentorske i  uredničke podrške, odabrani kandidati dobiće i 1000 eura za rad na pričama (umanjenih za oko 9% poreza na honorare).

Konkurs se sprovodi u okviru projekta Istraživačko novinarstvo, ekološke teME, učešće građana/ki, koji finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Prijave sa prijedlozima se šalju do 26. marta 2021. godine, na email: konkurscincg@gmail.com i assistantcincg@gmail.com.

Formulare za prijavu možete preuzeti na ovom LINKU

Ukoliko imate dodatnih pitanja, pošaljite ih na e-mail: konkurscincg@gmail.com ili na   assistantcincg@gmail.com.

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

CONDITIONS FOR CONDUCTING PHYSICAL EDUCATION: Coronavirus Returned Youth to Sports

Objavljeno prije

na

Objavio:

Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city – these were images of everyday life of young people in Podgorica. Closure of schools and one-month home isolation made the teens, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates

 

The new emergency situation caused by spread of COVID- 9, closure of schools and one month home isolation, made teenagers, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates… Basketball is played on the sports fields in the blocks. “Tracksuit” style can be seen throughout the city.

The situation was completely different before the coronavirus. Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city. Taking photos for Instagram was a favourite sport. Cafés, bookmakers, rare bikers – these were images of everyday life of young people in the capital. Now, after a month long isolation, Podgorica has another, more beautiful face that resembles some European “smart city” with fewer cars, cleaner air and a wide range of alternative traffic.

As high school students told us, before the closure of schools, physical education classes were attended only by students who liked sports. Professors, they said, had an understanding, so they closed their eyes to those who were not interested in sports. The conditions for teaching in high schools range from poor to almost ideal.

– It all depends on the professor. New, young professors insist on work at the beginning, but gradually they also abate. Only those who want, attend physical education classes, mostly guys. I have no need to do that. I spend time learning some other subject with my friends. That's a great option. We have the equipment and space, the conditions in the gym are excellent. We have a lot of sections – skiing, cycling, hiking, swimming which operate at full capacity – said M.M. student of “Slobodan Skerovic” Grammar School.

And while in Grammar School students have the opportunity to socialize and have fun during organised recreational extracurricular activities, in some high schools there are high irregularities, so physical education classes have not been implemented at all.

– During four years of my education, I’ve entered gym only few times. We have almost never had that class. We use that time to take a break from school at a nearby café or to walk. We often see physical education professors sitting in cafés across the school – told us A.P. student of Economic High School “Mirko Vesovic”.

We should seek reasons for avoiding physical education classes, whose impact is vital for adolescents’ psychophysical development, also in breakthrough of new technologies. They captivate youth minds, tying them up to computers and surfing on the Internet.

– There is a sports court in the block, it's great, but it happens that there is nobody to play basketball with, everyone is online and it bothers them to go out – says S.L.

Besides that, teenagers mostly spend time in cafés, playing raffle or filling out bookmaker tickets or just hanging out in the street. Researches show an increase in drug, alcohol and gambling addictions among youth. The age limit for addicts is getting lower every year. It seems that the former campaign Sports against Drugs (2010) would be even more needed for young people today, giving them clearer insight into promising different reality. And maybe coronavirus isolation achieved that much faster.

– A new basketball court was built in the backyard of my building. A lot of kids play there. The courts are much better than before. Finally something starts to change – said M.Z.

Director of “Vaso Aligrudic” Electro-technical High School Veselin Picuric, points out that, thanks to the new young professors, physical education classes take place regularly, as well as that students within this subject have possibility to learn dance basics. He adds that outdoor sports fields were renovated three years ago in cooperation with the Ministry of Sports and are constantly available to recreational athletes in the area. However, the school gym is still inadequate.

– Sports hall, built in the early 70s, is deteriorated and has never been generally reconstructed. The roof leaks, the old wooden windows have collapsed, so we have to repair the floor every year. It is the only sports hall that was not renewed within the Energy Efficiency Program in Public Institutions three years ago. It is used by approx. 3,000 students from Electro-technical, Chemical and Civil Engineering high schools. Those children deserve a normal gym and adequate conditions – explains Picuric.

Despite their different starting positions, the most fortunate ones seem to be those students who have a good elementary school teacher who succeeds in fulfilling his/her mission despite the existing restrictions – to develop good recreational habits in young people through fun and socializing, often with his/her ideas, enthusiasm and extracurricular activities.

– All professors who take kids to competitions do it because they love their job. And it’s not the point to be the first, as some people think, but to participate. I often take kids to watch a game, skiing, swimming… And during this crisis period, physical education takes place on online platforms, and children submit their videos with successfully done exercises. We all do our jobs, but each of us in his/her own way. Guests in the class are also our friends, actors, singers, athletes, who explain children why they love sports. It is important not to experience sports as a competition, but to focus on awakening in children the desire to play a sport. Only then our mission is successful. It is not easy for us, because we are fighting against technology, lack of free time and everything else that makes modern life – said teacher of physical education at Primary School “Pavle Rovinski” Velimir Vlahovic.

It would be good to get good ideas and habits in place, and bad ones to bring to a minimum.

 

Balloon sports halls as an alternative

School gyms and outdoor courts are not the only places where young people engage in sports activities. During bad weather, young people opt for the use of balloon sports halls, although they are not satisfied with the quality of air inside them. “I prefer open space, it's healthier, only when the weather is bad, I opt for balloon sports halls, though the air is stale inside. Renting is not expensive, it depends, we give from 1.5 to 2.5 euros each – this is not expensive when more people gather to play”, said high school student M.K.

Renting costs are acceptable for children and income from balloon sports halls is used for school purposes. “70% out of income generated from balloon sports halls owned by schools, goes to school and 30% to Fund for Talents of the Ministry of Education”, told us Dijana Lakovic, Director of Elementary School “Pavle Rovinski”.

School management in Grammar School “Slobodan Skerovic” plans to invest income which they generate from balloon sports hall in an innovative way. “The contracts with the owners of balloon sports halls expire next year. Generated profit is used for school purposes. Part of my second mandate development plan includes building of a park space behind the school and possibly, restoring an athletic track”, announced Zoja Bojanic, Grammar School Director.

 

Reconstruction and construction of halls

The Ministry of Education points out that a lot of money has been invested in construction and reconstruction of the existing sports infrastructure in recent years.

Only last year, 16 projects, concerning reconstruction or construction of gyms throughout Montenegro were carried out, independently or in cooperation with other entities. Sports halls of Primary School “Ristan Pavlovic” in Pljevlja, Maritime High School in Kotor, Primary School “Marko Miljanov” in Bijelo Polje, Primary School “Salko Aljkovic” in Pljevlja, Grammar School in Cetinje, Primary School in Rozaje, Grammar School in Tuzi, Primary School “Blazo Jokov Orlandic” in Bar, Primary School “Oktoih” in Podgorica, Primary School “Orjenski bataljon” in Bijela and many others were equipped, constructed or reconstructed, as well as sports fields in Plav and Gusinje. Reconstruction of sports hall in Grammar School and Vocational High School in Rozaje will start soon, as well as construction of sports hall in Primary School “Lovćenski partizanski odred” in Cetinje.

Irena CEJOVIC
Elena DABETIC

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo