Povežite se sa nama

Uncategorized

ULCINJ: GRAD NA ČEKANJU: Dinamika ništavila

Objavljeno prije

na

Od uvođenja višestranačkog sistema u Ulcinju nije bilo šire strukture u vlasti. Čak 27 od ukupno 33 odbornika u opštinskoj Skupštini čini vladajuću koaliciju. Neupućeni posmatrač bi pomislio da sve puca od snage, kada to dekretom uredi zvanična Podgorica, kao što je to urađeno početkom marta ove godine.

Na terenu, gotovo ništa od zamišljenog plana. Sastanaka lidera sklepane vladajuće koalicije nema mjesecima, pa se na rijetkim sjednicama lokalnog parlamenta dešava da nema ni kvoruma za odlučivanje.

Stanje apatije u izvršnoj vlasti još je izraženije nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora. Čak ni upozorenje iz Javnog preduzeća Vodakom da se neaktivnošću i neodgovornošću u Ulcinju dovodi u pitanje izgradnja vodovodnog i kanalizacionog sistema u opštini, ne može da poremeti „dinamiku ništavila” u ulcinjskoj lokalnoj upravi.

Iz ovog preduzeća, čije je sjedište u Tivtu, uputili su informaciju gradonačelniku Nazifu Cunguu u kojoj se ističe da se realizacija projekta institucionalne podrške, koji treba da dovede do početka investicije od čak 20 miliona eura, ne odvija „na potreban i zadovoljavajući način”.

„Nepostizanje preduslova, odnosno projektnih ciljeva koje je Njemačka razvojna banka KfW postavila i koji su do sada u većoj mjeri odlagani u potpunosti može blokirati realizaciju investicije u jednom trenutku, najvjerovatnije na proljeće naredne godine, prije objave tendera za izgradnju”, navodi se u dokumentu u koji je novinar Monitora imao uvid.

Tim projektom, koji su izradili njemački stručnjaci, koji finansira KfW banka, a za koji je garancije dala Vlada Crne Gore, predviđa se i izgradnja 65,3 kilometara vodovodne mreže, potom rehabilitacija izvorišta i pumpnih stanica, rekonstrukcija postojećeg rezervoara kapaciteta 1600 kubnih metara, te izgradnja dva nova rezervoara kapaciteta 6000 i 300 kubnih metara. Planirane mjere obuhvataju i rekonstrukciju kanalizacione mreže u užem gradskom jezgru u dužini od 1,6 kilometra i rehabilitaciju podmorskog ispusta Đerane u dužini od 1,1 kilometra.

Na taj način omogućava se rješavanje pitanja od neprocjenjivog značaja za turizam, životnu sredinu i ukupni život građana Ulcinja, odnosno realizacijom ove investicije obezbjedio bi se početak velikih projekata u hotelskoj industriji na Velikoj plaži i Adi, čišćenje kanala Port Milena, koji je trenutno „ekološka bomba”, te značajno smanjilo zagađenje mora u ulcinjskom priobalju.

„Samo od početka realizacije ovog projekta zavisi brzina investicija u nove hotele na početku Velike plaže”, kazao je prije godinu dana ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, apelujući na lokalne vlasti u Ulcinju da što prije stvore sve pretpostavke za taj posao.

Pored apela i zahtjeva Vlade, pomaka nema dovoljno. Primjetno je da opštinski zvaničnici žele prebaciti odgovornost na rukovodstvo ulcinjskog Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK), a iz te firme tvrde da su sami nemoćni da ispune uslove koji se od njih traže, te odgovaraju da osnivač ViK-a, a to je Opština Ulcinj, mora da obavi svoj dio posla.

Uslovi su jasni: smanjenje broja radnika u ViK, kvalitetna kadrovska struktura i posvećenost tog preduzeća ispunjenju ciljeva, poboljšanje stope fakturisanja i stope naplate, usvajanje dokumenata izrađenih od strane konsultanta na projektu i zaključivanje ugovora s potrošačima. Traži se da se Opština hitno uključi u realizaciju projekta i da obavi posao monitoringa, što je do sada izostalo.

„Već dvije godine pričamo o tome. Krajnje je neodgovoran odnos lokalne vlasti prema najkrupnijem infrastrukturnom problemu opštine, bez čijeg rješavanja nema govora o visokom turizmu u Ulcinju”, kaže za Monitor predsjednik Kluba odbornika Socijaldemokratske partije u lokalnom parlamentu Skender Elezagić.

On ističe da se sve radi netransparentno, da Skupština opštine nema nikakvih informacija o dinamici utroška sredstava iz kredita za koji je upravo ona donijela odluku. „Čak smo tim povodom formirali i Komisiju koja treba da prati realizaciju kredita”, kaže Elezović. On postavlja pitanje – da li je došlo do povlačenja sredstava iz granta od milion eura, da li se zbog kašnjenja u povlačenju sredstava već obračunavaju kamate na obezbijeđena a nepovučena sredstva i ko je odgovoran za kašnjenje u realizaciji ovako značajnog projekta?

Navodeći da su svi rokovi odavno prekršeni i da se ulazi u veoma rizičnu fazu, iz Opštinskog odbora Građanskog pokreta URA zatražili su da se o ovom pitanju održi hitna sjednica Skupštine opštine Ulcinj. „Nemamo pravo da se pretvaramo da ne znamo da se ovaj sudbinski značajan projekat za našu opštinu dovodi u pitanje zbog nekoliko neodgovornih osoba”, dodaju iz URE.

U toj političkoj grupaciji podsjećaju da je zbog nepostojanja volje u Vladi Crne Gore da se Solana upiše na Ramsarsku listu zaštićenih močvarnih područja propuštena prilika da se od te iste KfW banke dobije 3,5 miliona eura granta. Tim sredstvima se, kako je govorila bivša njemačka ambasadorka u Crnoj Gori Gudrun Elizabet Štajnaker, trebao urediti devastirani prostor Solane i sanirati njena infrastruktura.

Dok se očekuje da Štajnaker bude proglašena za počasnu građanku Ulcinja, građani ove opštine čekaju takođe obnovu nekadašnjih hotela, iako su za to uredno potpisani privatizacioni ugovori i potom aneksi tih istih ugovora, izgradnju bulevara koji bi povezao centar grada sa Velikom plažom, kao i akva parka u Štoju. Već godinama se čeka početak izgradnje 13,5 kilometara magistralnog puta od Ulcinja prema graničnom prijelazu Sukobin, koji je, inače, najfrekventniji prijelaz u državi.

Čak se čeka i postavljanje rasvjete na zidinama Starog grada iako su odavno obavljene sve tenderske procedure, a projekat napravio italijanski majstor Franko Ferari.

Da dok je čitav grad na čekanju, bar nešto zasvijetli.

Mustafa CANKA

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

JAVNI POZIV ZA NOVINARSKA ISTRAŽIVANJA IZ OBLASTI ŽIVOTNE SREDINE I POGLAVLJA 27

Objavljeno prije

na

Objavio:

 Imate li ideju za novinarsku priču od javnog interesa, želite li da istražujete teme od značaja za Crnu Goru i proces evropskih integracija, vezanih prije svega za Poglavlje 27 i zaštitu životne sredine? Da li hoćete da uz trening i mentore iz zemlje i regiona, rukovodeći se najvišim standardima, razvijete temu koja vas zanima? Hoćete li da se vaša priča objavi u regionu, da se prevede na engleski jezik, dopre do čitalaca van našeg govornog područja?

Ako na ova pitanja odgovorite potvrdno, prijavite svoje ideje za istraživačke tekstove od javnog interesa vezane za proces evropskih integracija. Autori najboljih prijedloga će proći  trening, koji će se održati u Crnoj Gori krajem aprila 2021.

Nakon trenga, izvršiće se selekcija. Tri kandidata sa najboljim idejama, novinarskim vještinama i znanjima, uz mentorsku podršku uredničkog tima iz zemlje i regiona, realizovaće svoje istraživačke projekte.

Nakon završetka istraživanja, svi radovi će biti objavljeni na sajtovima CIN-CG-a i BIRN-a, kao i u posebnoj dvojezičnoj publikaciji i e-knjizi.

Pravo apliciranja imaju svi novinari iz Crne Gore sa istraživačkim sklonostima i iskustvom. Pored treninga, mentorske i  uredničke podrške, odabrani kandidati dobiće i 1000 eura za rad na pričama (umanjenih za oko 9% poreza na honorare).

Konkurs se sprovodi u okviru projekta Istraživačko novinarstvo, ekološke teME, učešće građana/ki, koji finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Prijave sa prijedlozima se šalju do 26. marta 2021. godine, na email: konkurscincg@gmail.com i assistantcincg@gmail.com.

Formulare za prijavu možete preuzeti na ovom LINKU

Ukoliko imate dodatnih pitanja, pošaljite ih na e-mail: konkurscincg@gmail.com ili na   assistantcincg@gmail.com.

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

CONDITIONS FOR CONDUCTING PHYSICAL EDUCATION: Coronavirus Returned Youth to Sports

Objavljeno prije

na

Objavio:

Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city – these were images of everyday life of young people in Podgorica. Closure of schools and one-month home isolation made the teens, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates

 

The new emergency situation caused by spread of COVID- 9, closure of schools and one month home isolation, made teenagers, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates… Basketball is played on the sports fields in the blocks. “Tracksuit” style can be seen throughout the city.

The situation was completely different before the coronavirus. Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city. Taking photos for Instagram was a favourite sport. Cafés, bookmakers, rare bikers – these were images of everyday life of young people in the capital. Now, after a month long isolation, Podgorica has another, more beautiful face that resembles some European “smart city” with fewer cars, cleaner air and a wide range of alternative traffic.

As high school students told us, before the closure of schools, physical education classes were attended only by students who liked sports. Professors, they said, had an understanding, so they closed their eyes to those who were not interested in sports. The conditions for teaching in high schools range from poor to almost ideal.

– It all depends on the professor. New, young professors insist on work at the beginning, but gradually they also abate. Only those who want, attend physical education classes, mostly guys. I have no need to do that. I spend time learning some other subject with my friends. That's a great option. We have the equipment and space, the conditions in the gym are excellent. We have a lot of sections – skiing, cycling, hiking, swimming which operate at full capacity – said M.M. student of “Slobodan Skerovic” Grammar School.

And while in Grammar School students have the opportunity to socialize and have fun during organised recreational extracurricular activities, in some high schools there are high irregularities, so physical education classes have not been implemented at all.

– During four years of my education, I’ve entered gym only few times. We have almost never had that class. We use that time to take a break from school at a nearby café or to walk. We often see physical education professors sitting in cafés across the school – told us A.P. student of Economic High School “Mirko Vesovic”.

We should seek reasons for avoiding physical education classes, whose impact is vital for adolescents’ psychophysical development, also in breakthrough of new technologies. They captivate youth minds, tying them up to computers and surfing on the Internet.

– There is a sports court in the block, it's great, but it happens that there is nobody to play basketball with, everyone is online and it bothers them to go out – says S.L.

Besides that, teenagers mostly spend time in cafés, playing raffle or filling out bookmaker tickets or just hanging out in the street. Researches show an increase in drug, alcohol and gambling addictions among youth. The age limit for addicts is getting lower every year. It seems that the former campaign Sports against Drugs (2010) would be even more needed for young people today, giving them clearer insight into promising different reality. And maybe coronavirus isolation achieved that much faster.

– A new basketball court was built in the backyard of my building. A lot of kids play there. The courts are much better than before. Finally something starts to change – said M.Z.

Director of “Vaso Aligrudic” Electro-technical High School Veselin Picuric, points out that, thanks to the new young professors, physical education classes take place regularly, as well as that students within this subject have possibility to learn dance basics. He adds that outdoor sports fields were renovated three years ago in cooperation with the Ministry of Sports and are constantly available to recreational athletes in the area. However, the school gym is still inadequate.

– Sports hall, built in the early 70s, is deteriorated and has never been generally reconstructed. The roof leaks, the old wooden windows have collapsed, so we have to repair the floor every year. It is the only sports hall that was not renewed within the Energy Efficiency Program in Public Institutions three years ago. It is used by approx. 3,000 students from Electro-technical, Chemical and Civil Engineering high schools. Those children deserve a normal gym and adequate conditions – explains Picuric.

Despite their different starting positions, the most fortunate ones seem to be those students who have a good elementary school teacher who succeeds in fulfilling his/her mission despite the existing restrictions – to develop good recreational habits in young people through fun and socializing, often with his/her ideas, enthusiasm and extracurricular activities.

– All professors who take kids to competitions do it because they love their job. And it’s not the point to be the first, as some people think, but to participate. I often take kids to watch a game, skiing, swimming… And during this crisis period, physical education takes place on online platforms, and children submit their videos with successfully done exercises. We all do our jobs, but each of us in his/her own way. Guests in the class are also our friends, actors, singers, athletes, who explain children why they love sports. It is important not to experience sports as a competition, but to focus on awakening in children the desire to play a sport. Only then our mission is successful. It is not easy for us, because we are fighting against technology, lack of free time and everything else that makes modern life – said teacher of physical education at Primary School “Pavle Rovinski” Velimir Vlahovic.

It would be good to get good ideas and habits in place, and bad ones to bring to a minimum.

 

Balloon sports halls as an alternative

School gyms and outdoor courts are not the only places where young people engage in sports activities. During bad weather, young people opt for the use of balloon sports halls, although they are not satisfied with the quality of air inside them. “I prefer open space, it's healthier, only when the weather is bad, I opt for balloon sports halls, though the air is stale inside. Renting is not expensive, it depends, we give from 1.5 to 2.5 euros each – this is not expensive when more people gather to play”, said high school student M.K.

Renting costs are acceptable for children and income from balloon sports halls is used for school purposes. “70% out of income generated from balloon sports halls owned by schools, goes to school and 30% to Fund for Talents of the Ministry of Education”, told us Dijana Lakovic, Director of Elementary School “Pavle Rovinski”.

School management in Grammar School “Slobodan Skerovic” plans to invest income which they generate from balloon sports hall in an innovative way. “The contracts with the owners of balloon sports halls expire next year. Generated profit is used for school purposes. Part of my second mandate development plan includes building of a park space behind the school and possibly, restoring an athletic track”, announced Zoja Bojanic, Grammar School Director.

 

Reconstruction and construction of halls

The Ministry of Education points out that a lot of money has been invested in construction and reconstruction of the existing sports infrastructure in recent years.

Only last year, 16 projects, concerning reconstruction or construction of gyms throughout Montenegro were carried out, independently or in cooperation with other entities. Sports halls of Primary School “Ristan Pavlovic” in Pljevlja, Maritime High School in Kotor, Primary School “Marko Miljanov” in Bijelo Polje, Primary School “Salko Aljkovic” in Pljevlja, Grammar School in Cetinje, Primary School in Rozaje, Grammar School in Tuzi, Primary School “Blazo Jokov Orlandic” in Bar, Primary School “Oktoih” in Podgorica, Primary School “Orjenski bataljon” in Bijela and many others were equipped, constructed or reconstructed, as well as sports fields in Plav and Gusinje. Reconstruction of sports hall in Grammar School and Vocational High School in Rozaje will start soon, as well as construction of sports hall in Primary School “Lovćenski partizanski odred” in Cetinje.

Irena CEJOVIC
Elena DABETIC

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

OBUKA RE POPULACIJE ZA RAD U MEDIJSKOJ INDUSTRIJI

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dvadeset pet Roma/kinja i Egipćana/ki  sa teritorije cijele Crne Gore imaće prilku da se obučava za rad u medijskoj industriji. Najboljih pet kandidata/kinja nakon dvomjesečnog treninga potpisaće ugovor o radu i nastaviti učenje uz rad u Centru za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), na portalu i novini Vijesti,  Televiziji Vijesti i Monitorovom centru za medije i demokratiju (MCMD).

Pripadnici/e romske i egipćanske (RE) populacije moći će da uče osnove novinarstva, ali i druge poslove u ovoj industriji, kao što su grafički prelom, dizajn, poslovi kamermana/ke, montažera/ke i radnika/ce u štampariji.

Polaznike/ce će obučavati tim iskusnih trenera. Obuka će biti organizovana u dvije faze. U prvoj će pripadnici/e RE biti upoznati/e sa teorijskim i praktičnim osnovama pojedinih medijskih poslova, a u drugoj fazi  će učiti uz rad i sami/e učestvovati u proizvodnji medijskih sadržaja – tekstova, produkciji TV programa, izradi sadržaja portala, te grafičkih i štamparskih poslova.

Konkurs za zainteresovane pripadnike/ce RE populacije objavljen je u više medija i može se naći na sajtu CIN-CG, nedjeljnika Monitor i portala Vijesti.  Svi zainteresovani/e polaznici/e imaju rok od mjesec dana da se jave na konkurs.

Obuka se orgnizuje u okviru projekta: Osnaživanje RE zajednice za pristup tržištu rada, koji sprovode CIN-CG, MCMD, Daily Press i Televizija Vijesti, uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Crne Gore. Cilj projekta je potpuna integracija pripadnika/ca RE u društvo, posebno kroz jačanje njihovih znanja i vještina.

Projekat će trajati godinu dana, a pored obuke predviđeno je i više drugih aktivnosti, koje bi trebalo da doprinesu opštem cilju projekta, ali i da informišu javnost o poziciji Roma/kinja i Egipćana/ki u Crnoj Gori.

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo