Povežite se sa nama

Uncategorized

ULCINJ: GRAD NA ČEKANJU: Dinamika ništavila

Objavljeno prije

na

Od uvođenja višestranačkog sistema u Ulcinju nije bilo šire strukture u vlasti. Čak 27 od ukupno 33 odbornika u opštinskoj Skupštini čini vladajuću koaliciju. Neupućeni posmatrač bi pomislio da sve puca od snage, kada to dekretom uredi zvanična Podgorica, kao što je to urađeno početkom marta ove godine.

Na terenu, gotovo ništa od zamišljenog plana. Sastanaka lidera sklepane vladajuće koalicije nema mjesecima, pa se na rijetkim sjednicama lokalnog parlamenta dešava da nema ni kvoruma za odlučivanje.

Stanje apatije u izvršnoj vlasti još je izraženije nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora. Čak ni upozorenje iz Javnog preduzeća Vodakom da se neaktivnošću i neodgovornošću u Ulcinju dovodi u pitanje izgradnja vodovodnog i kanalizacionog sistema u opštini, ne može da poremeti „dinamiku ništavila” u ulcinjskoj lokalnoj upravi.

Iz ovog preduzeća, čije je sjedište u Tivtu, uputili su informaciju gradonačelniku Nazifu Cunguu u kojoj se ističe da se realizacija projekta institucionalne podrške, koji treba da dovede do početka investicije od čak 20 miliona eura, ne odvija „na potreban i zadovoljavajući način”.

„Nepostizanje preduslova, odnosno projektnih ciljeva koje je Njemačka razvojna banka KfW postavila i koji su do sada u većoj mjeri odlagani u potpunosti može blokirati realizaciju investicije u jednom trenutku, najvjerovatnije na proljeće naredne godine, prije objave tendera za izgradnju”, navodi se u dokumentu u koji je novinar Monitora imao uvid.

Tim projektom, koji su izradili njemački stručnjaci, koji finansira KfW banka, a za koji je garancije dala Vlada Crne Gore, predviđa se i izgradnja 65,3 kilometara vodovodne mreže, potom rehabilitacija izvorišta i pumpnih stanica, rekonstrukcija postojećeg rezervoara kapaciteta 1600 kubnih metara, te izgradnja dva nova rezervoara kapaciteta 6000 i 300 kubnih metara. Planirane mjere obuhvataju i rekonstrukciju kanalizacione mreže u užem gradskom jezgru u dužini od 1,6 kilometra i rehabilitaciju podmorskog ispusta Đerane u dužini od 1,1 kilometra.

Na taj način omogućava se rješavanje pitanja od neprocjenjivog značaja za turizam, životnu sredinu i ukupni život građana Ulcinja, odnosno realizacijom ove investicije obezbjedio bi se početak velikih projekata u hotelskoj industriji na Velikoj plaži i Adi, čišćenje kanala Port Milena, koji je trenutno „ekološka bomba”, te značajno smanjilo zagađenje mora u ulcinjskom priobalju.

„Samo od početka realizacije ovog projekta zavisi brzina investicija u nove hotele na početku Velike plaže”, kazao je prije godinu dana ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, apelujući na lokalne vlasti u Ulcinju da što prije stvore sve pretpostavke za taj posao.

Pored apela i zahtjeva Vlade, pomaka nema dovoljno. Primjetno je da opštinski zvaničnici žele prebaciti odgovornost na rukovodstvo ulcinjskog Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK), a iz te firme tvrde da su sami nemoćni da ispune uslove koji se od njih traže, te odgovaraju da osnivač ViK-a, a to je Opština Ulcinj, mora da obavi svoj dio posla.

Uslovi su jasni: smanjenje broja radnika u ViK, kvalitetna kadrovska struktura i posvećenost tog preduzeća ispunjenju ciljeva, poboljšanje stope fakturisanja i stope naplate, usvajanje dokumenata izrađenih od strane konsultanta na projektu i zaključivanje ugovora s potrošačima. Traži se da se Opština hitno uključi u realizaciju projekta i da obavi posao monitoringa, što je do sada izostalo.

„Već dvije godine pričamo o tome. Krajnje je neodgovoran odnos lokalne vlasti prema najkrupnijem infrastrukturnom problemu opštine, bez čijeg rješavanja nema govora o visokom turizmu u Ulcinju”, kaže za Monitor predsjednik Kluba odbornika Socijaldemokratske partije u lokalnom parlamentu Skender Elezagić.

On ističe da se sve radi netransparentno, da Skupština opštine nema nikakvih informacija o dinamici utroška sredstava iz kredita za koji je upravo ona donijela odluku. „Čak smo tim povodom formirali i Komisiju koja treba da prati realizaciju kredita”, kaže Elezović. On postavlja pitanje – da li je došlo do povlačenja sredstava iz granta od milion eura, da li se zbog kašnjenja u povlačenju sredstava već obračunavaju kamate na obezbijeđena a nepovučena sredstva i ko je odgovoran za kašnjenje u realizaciji ovako značajnog projekta?

Navodeći da su svi rokovi odavno prekršeni i da se ulazi u veoma rizičnu fazu, iz Opštinskog odbora Građanskog pokreta URA zatražili su da se o ovom pitanju održi hitna sjednica Skupštine opštine Ulcinj. „Nemamo pravo da se pretvaramo da ne znamo da se ovaj sudbinski značajan projekat za našu opštinu dovodi u pitanje zbog nekoliko neodgovornih osoba”, dodaju iz URE.

U toj političkoj grupaciji podsjećaju da je zbog nepostojanja volje u Vladi Crne Gore da se Solana upiše na Ramsarsku listu zaštićenih močvarnih područja propuštena prilika da se od te iste KfW banke dobije 3,5 miliona eura granta. Tim sredstvima se, kako je govorila bivša njemačka ambasadorka u Crnoj Gori Gudrun Elizabet Štajnaker, trebao urediti devastirani prostor Solane i sanirati njena infrastruktura.

Dok se očekuje da Štajnaker bude proglašena za počasnu građanku Ulcinja, građani ove opštine čekaju takođe obnovu nekadašnjih hotela, iako su za to uredno potpisani privatizacioni ugovori i potom aneksi tih istih ugovora, izgradnju bulevara koji bi povezao centar grada sa Velikom plažom, kao i akva parka u Štoju. Već godinama se čeka početak izgradnje 13,5 kilometara magistralnog puta od Ulcinja prema graničnom prijelazu Sukobin, koji je, inače, najfrekventniji prijelaz u državi.

Čak se čeka i postavljanje rasvjete na zidinama Starog grada iako su odavno obavljene sve tenderske procedure, a projekat napravio italijanski majstor Franko Ferari.

Da dok je čitav grad na čekanju, bar nešto zasvijetli.

Mustafa CANKA

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Fratar – gigant

Objavljeno prije

na

Objavio:

Bosanski franjevac Marko Oršolić i iz bolesničke postelje šalje gigantske poruke,signale bosanskohercegovačkoga jedinstva u različitosti! Njegov angažman doista je angažman giganta medju vjerskim i političkim pigmejima .Za sve su”kriva”dva elementa:bosnoljublje i neviđeni kozmopolitizam

 

U Sarajevu živi bosanski franjevac Marko Oršolić. Podrijetlom iz najplodnijeg dijela Bosne i Hercegovine fra Marko Oršolić proveo je golemi dio života u Sarajevu”prisvojivši ” ovaj grad, identificirajući se sa ljudima, navikama i običajima “šeherskim”…Obrazovan na uzornim i prestižnim katoličkim učilištima fra Marko je stekao čak četiri”poslijediplomska”zvanja i postao jedan od najobrazovanijih katoličkih svečenika u Bosni i Hercegovini

Osnovavši medjunarodnu humanitarnu udrugu i multinacionalni centar IMIC fra Marko Oršolić dao je osobito za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu golemi doprinos rješavanju brojnih egzistencijalnih problema gradjana raznih vjera i nacionalnosti.

Njegov spisateljski rad, osobito u knjizi Zlodusima unatoč zapažen je kako u žanru angažirane publicistike jednako i na planu teologijskih i politoloških traganja u suvremenom svijetu.

Iako mu posljednjih decenija zdravstvene prilike ne dozvoljavaju da osobito aktivno djeluje fra Marko i iz postelje šalje gigantske poruke,signale bosanskohercegovačkoga jedinstva u različitosti! Njegov angažman doista je angažman giganta medju vjerskim i političkim pigmejima. Za sve su”kriva”dva elementa:bosnoljublje i neviđeni kozmopolitizam.

Gradimir GOJER

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Ekološka,  ali naški

Objavljeno prije

na

Objavio:

Od kako je Crna Gora postala prva ekološka država na svijetu, sebi i prirodi koja nas okružuje napravili smo više nevolja nego što smo ih riješili, ili makar sanirali. Čini se kako je nadležnima najvažnije da izlobiraju đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar

 

Prođe još jedan državni praznik. Možda nijeste ni primijetili, pošto smo Dan ekološke države i 32. godišnjicu njenog proglašenja obilježili skromno, u krugu porodice. A, šta bi i slavili?

Ilegalna eksploatacija pijeska, ilegalna sječa šuma – čak i u granicama Nacionalnih parkova, ilegalne deponije smeća na svakom koraku, ilegalan lov i ribolov, zatrovane rijeke, odumiruća jezera, zagađen vazduh… I, uglavnom, frustrirajuća ravnodušnost sa kojom se sve to posmatra.

Uoči „praznika“ bili smo svjedoci neuobičajene polemike između čelnika Agencije za zaštitu životne sredine i resornog Ministarstva kulture i medija oko budućnosti Kotora i Nacionalnog parka Durmitor na Listi svjetske baštine UNESCO-a. Pozivajući se na nezvanične informacije, iz Agencije su upozorili da bi na predstojećem samitu UNESCO u Rijadu, Kotor mogao biti brisan sa Liste, a NP Durmitor svrstan među one kojima takva sudbina predstoji u skoroj budućnosti, ukoliko se stvari suštinski ne promijene (tzv. crvena lista).

Iako neprijatne, te najave nijesu baš iznenađenje. Ne treba UNESCO da nas obavijesti koliko smo spremni i sposobni da upropastimo, zagadimo i odložimo rješenje evidentiranih problema. Dok ne bude kasno. Ipak, nakon kritika i demantija iz Ministarstva i SO Kotor, direktor Agencije je revidirao  objašnjavajući kako je njegova izjava bila „nesmotrena“. I izvinio se zbog nepreciznosti.

Ako to znači da više nećemo uočavati posljedice rada ilegalnog kamenoloma iznad Risna (za još tri nova na istoj lokaciji čeka se saglasnost Agencije); da će divljom gradnjom budvanizovano podnožje Durmitora i okruženje Žabljaka, sve do obronaka kanjona Tare, iznenada postati ugodno našim čulima; dok će se krišom posječena stabla smrča i jela sa teritorije Nacionalnog parka preko noći obnoviti – onda je sve u najboljem redu.

Možemo onda da se okrenemo prečim brigama.

Podgorica još nema kolektor za preradu otpadnih (kanalizacionih) voda. Ako je vjerovati stanovnicima Botuna, koji tvrde da će životima sprječavati njegovu izgradnju u svom selu (SO Zeta), neće ga ni biti u dogledno vrijeme. Mada je svakome jasno da je kolektor neophodan, kako Podgorici tako i cijelom Primorju koje se, podsjetimo, vodom za piće snabdijeva sa izvorišta u Skadarskom jezeru. U koje Morača donosi sve to što nose ona i njene pritoke iz Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Zete. Novac za izgradnju odavno je obezbijeđen, uglavnom donacijama iz EU (riječ je o nekih 40 miliona). Nedostaje  volje i sposobnosti da se pronađe kompromis i završi započeti posao.

Nikšićka deponija i dalje gori. Nekada se to vidi i osjeća manje, nekada više, ali požar u dubini deponije tinja/plamti godinama. I truje. „Na pragu smo rješenja višedecenijskog problema – deponije Mislov do i usklađivanja procesa upravljanja otpadom sa evropskim standardima”, najavio je neki dan predsjednik Opštine Nikšić. Dobra je to vijest. Samo po malo bajata. Isto je, naime, obećano i prošlog septembra. I ko zna koliko puta prije. Pa ništa.

O Plavskom jezeru i Adi Bojani gotovo se  i ne govori. Osim kao o “resursima” koje treba “valorizovati”. Legalnom ili ilegalnom gradnjom. To da i jednom i drugom prijeti nestanak – znamo. Stručnjaci kažu da znaju kako se taj proces može spriječiti ili makar značajno usporiti. Ali, nema para. Baš kao ni volje da se utiče makar na to što ljudski faktor dominantno doprinosi prirodnim procesima koji prijete da nam u bliskoj budućnosti oduzmu te bisere. Na žalost potomstva koje, takođe, odlazi iz Crne Gore. Bez povratne karte.

Tužne priče pričaju i Tara, Bjelasica, Lovćen, Lim, pljevaljska kotlina, Zeta… Ima li iko da ih čuje? Ili je, ipak, najvažnije da izlobiramo tamo đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar. Dok ne bestragamo sve to što smo dobili na poklon od prirode i predaka.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Knjige i vatra

Objavljeno prije

na

Objavio:

Možemo se složiti ili ne složiti  sa razlozima vodećih zapadnih zemalja koje niijesu glasale za rezoluciju  o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu.  Iz različitih  perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje ne izgledaju jednako opasno. Ali demokratske vlasti su dužne da svoje odluke pojasne građanima.  U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili

 

Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHRC) usvojilo je, većinom glasova, prošle nedjelje u Ženevi, rezoluciju o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu počinjeno “javno i s predumišljajem” uz odobrenje skupa od strane švedske policije.

Usvojenim tekstom su zemlje članice UN pozvane da “spriječe i procesuiraju djela i zagovaranje vjerske mržnje koja podstiču na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje”.

Crna Gora, koja je članica Vijeća UNHRC u mandatu 2022-2024, našla se među zemljama koje su glasale protiv usvajanja te Rezolucije. Baš kao i SAD, Velika Britanija, Kostarika i članice EU trenutno zastupljene u Vijeću. Za Rezolucije su glasale Kuba, Kina, Indija, Ukrajina, afričke i zemlje članice Organizacije islamske saradnje. Ukupno 28 od 47 članica Vijeća UNHRC, uz 12 protiv i sedam uzdržanih.

“Žao nam je što smo morali glasati protiv ovog neizbalansiranog teksta, ali on je u suprotnosti sa našim stavovima kada je riječ o slobodi izražavanja”, objasnila je svoju odluku američka ambasadorka pri UNHRC. “Ljudska prava štite ljude a ne religije, doktrine, uvjerenja ili njihove simbole”, pridodao je francuski ambasador, naglašavajući kako “ni na Ujedinjenim nacijama ni na državama nije da definišu šta je sveto”.

Možemo se složiti ili ne. Iz različitih perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje očito ne izgledaju jednako opasno. Ali, nesporno je da su demokratske vlasti dužne da svoje odluke pojasne građanima. U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili.

Mnogi su od Vlade i resornog Ministarstva vanjskih poslova zatražili odgovor kako se i zašto crnogorska delegacija, nakon svega što nam se dešavalo i dešava od 90-tih prošlog vijeka do danas, opredijelila da glasa protiv tog dokumenta.

Iz vlade su pitanja ignorisali.  Ostalo je samo da nagađamo  jesu li premijer Abazović,  koji vodi i resor vanjskih poslova, i njegovi saradnici nepokolebljivo privrženi pravu na slobodu iznošenja stavova, koliko god oni bili radilkalni i opasni, ili su samo iskoristili priliku da na pitanju javnog spaljivanja svetih knjiga, demonstriraju lojalnost “zapadnim saveznicima”. Kada to već, slijedeći lične interese, ne mogu uraditi na nekim drugim poljima (poštovanje zakona, moralna i politička odgovornost, transparentnost rada i donošenja odluka…).

Kad – kaza nam se samo. Među javnim kritičarima crnogorskog glasanja o Rezuluciji o vjerskoj mržnji našao se građanin Crne Gore koji nije zaštićen javnom funkcijom. Svoje stavove je ubrzo  morao pojašnjavati pred policijskim inspektorom. Nakon toga, policajac je  tužilaštvu predložio da tog građanina,  po službenoj dužnosti, goni  zbog podrivanja ustavnog sistema. Srećom, tužilaštvo je odbilo taj prijedlog.  Isljeđivani intelektualac je zamolio da ostane aniniman, kako ne bi dodatno uznemiravao porodicu.

Toliko o nepovrjedivosti prava na slobodu mišljenja i izražavanja u Crnoj Gori.

Iz Stokholma je stigla nova priča. Nakon protesta na kome su paljene stranice Kurana, švedskoj policiji obratio se građanin koji je prijavio naum da javno spali Bibliju i Toru. I on je dobio odobrenje nadležnih, ali je umjesto lomače za svete knjige okupljenim novinarima izjavio: “Sloboda izražavanja ima ograničenja koja se moraju uzeti u obzir. Ako ja zapalim Toru, drugi Bibliju, treći Kuran, ovdje će biti rata. Želio sam pokazati da to nije u redu.”

Ko, eventualno, nije razumio o čemu je govorio Ahmad Alush, neka baci pogled na stare pljevaljske zidine koje odnedavno “krasi” grafit: Kad se vojska na Kosovo vrati.  “Oni koji su stih iz Amfilohijeve pesme ispisali na zidu… postupili su u punom skladu sa raison d’être  ove pesme. Njena vokacija – kao i vokacija nacionalističke poezije u celini – jeste da zove u rat”, napisao je srpski etnolog, antropolog, aktivista za ljudska prava Ivan Čolović, prije pola godine, kada se isti stih počeo pojavljivati na beogradskim fasadama.

Pitanje je samo želimo li da pročitamo. Il’ da palimo.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo