Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Crte u pijesku

Objavljeno prije

na

Ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović rekao je da su samo na lokaciji Stari grad i dijelu Pristana predviđene investicije od oko 50 miliona eura. Visoki zvaničnik, čiji se planovi i procjene rijetko ostvaruju u ovom gradu, obavijestio je prošle sedmice javnost da je predviđena izgradnja turističkog kompleksa na prostoru bivšeg hotela Jadran, kao i hotela Holegro. Tu su, naveo je agilni ministar, i revitalizacija Male plaže, izgradnja lučice Kacema, proširenje šetališta i rekonstrukcija stambeno-poslovnih objekata. ŽELJE: Sve bi to promijenilo sliku Pristana i Starog grada kakvu poznaju Ulcinjani i njihovi gosti. Ako se izgrade ti hoteli i lučica, (marinu više niko i ne spominje), biće to konačno nekoliko dobrih stvari u ovom zapuštenom gradu, znak da se nešto mijenja nabolje.

To bi mogao biti podsticaj i za gradnju bespotrebno srušenog hotela Galeb, rekonstrukciju ruiniranih hotela Mediteran i Albatros, čime bi oživio uži dio grada. Jer, samo obnovom tih hotela i izgradnjom Jadrana i Holegra, Ulcinj bi dobio oko dvije hiljade kvalitetnih kreveta, turistička sezona bi se mogla produžiti, a posao bi dobilo oko 600 ljudi.

REALNOST: Sve su to očekivanja i projekcije koje, na žalost, imaju malo dodirnog sa stvarnošću, tvrde opozicioni čelnici u Ulcinju. Lider najjače stranke u opštinskoj Skupštini, Nove demokratske snage – FORCA Nazif Cungu, kaže za Monitor da Ulcinj nije u prethodne tri godine zbog nesposobne lokalne administracije iskoristio ekonomski uspon koji je zabilježila crnogorska ekonomija. „Vladajuća koalicija u Ulcinju se jednostavno nije snašla”, kaže on.
Cungu napominje da je za prvih osam mjeseci od ukupno predviđenih 9,2 miliona eura investicija u 2009. godini realizovano svega 215 hiljada eura ili 2,3 odsto! „Krajem prošle godine visoki zvaničnici Vlade i opštine uvjeravali su nas da će u 2009. godini Ulcinj doživjeti investicioni bum. A mi sada doživljavamo investicioni fijasko”, dodaje lider FORCE.

Ulcinjani ukazuju i na neke loše ideje u Studiji lokacije, koju je usvojila Vlada. To se, prije svega, odnosi na namjeru da se betonira dio Male plaže, čime bi najvrjedniji dio Ulcinja postao nalik Igalu ili Sutomoru, ali bi Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom bili osigurani dodatni prihodi.
„Na taj način bi bio smanjen pješčani dio Male plaže, što može da ima negativne ekonomske efekte po individualne stanodavce i buduće hotele”, kaže Vahid Katana, vlasnik taverne na Pristanu. „Stoga smo smatrali da Studiju nije trebalo usvojiti dok ne bude donesen Nacrt urbanističkog projekta Pristan – Ulcinj”, rekao je Katana, koji je u ime tridesetak građana Ulcinja dostavio ove primjedbe nadležnom ministarstvu.

INGERENCIJE: Ono što zabrinjava civilni sektor u Ulcinju je da Vlada donosi studije lokacija za najvažnije djelove grada. Koordinator MOGUL-a (Monitoring grupa Ulcinj) Džemal Perović kaže za Monitor da se i na ovom slučaju povrđuje da centralna vlast sistematski oduzima ingerencije lokalnoj samoupravi. „Donošenje studija lokacije je dublji zahvat u ovlašćenja opštine nego što je to učinjeno s morskim dobrom”, tvrdi on.
Konstatujući da ćuti i lokalni parlament, koji bi o tome morao da vodi računa, Perović naglašava da ako upravljanje prostorom ispusti iz ruke, Skupština opštine praktično gubi svrhu postojanja. „Posljedice će se vidjeti kasnije”, dodaje koordinator MOGUL-a i pita se što još treba da se desi da bi Ulcinjani shvatili da im se oduzimaju bitni elementi lokalne samouprave.
Čini se da je taj proces daleko odmakao. Vlada je najavila da će usvojiti još nekoliko studija lokacija u Ulcinju, a istovremeno radi i na planu za prostorno-urbanističku valorizaciju Ulcinja, kojim će biti obuhvaćena čitava teritorija opštine. I taj će plan, naravno, biti po mjeri i željama Vlade, a ne žitelja Ulcinja.
Uostalom, ko im je kriv kada njihova lokalna samouprava za tri godine nije uspjela da usvoji nijedan detaljni urbanistički plan.


Čija je parcela na Rastislavi

Na prostoru bivšeg hotela Jadran, prema riječima ministra Gvozdenovića, treba da bude podignut turistički kompleks visoke kategorije sa svim pratećim sadržajima sa četiri zvjezdice i ukupno 250 ležajeva. Javnost, međutim, još ne zna ko je vlasnik te prekrasne lokacije. Predsjednik FORCE tri puta je u opštinskom parlamentu pismenim putem tražio odgovor na to pitanje od lokalnih funkcionera. „Ništa mi nijesu odgovorili, baš kao i na pitanje zašto se, i pored svih najava, tu ništa ne gradi”, kaže on. U javnoj raspravi o Studiji lokacije zvaničnici opštine tvrdili su da je to njihovo zemljište, dok su predstavnici Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom uvjeravali prisutne da su oni gazde te parcele. Ako zaista krenu radovi na izgradnji turističkog kompleksa, saznaće se ko je stvarni vlasnik zemljišta na rtu Rastislava (Suka). Do tada će građani i posjetioci moći da gledaju tablu s ambicioznim planom da će na mjestu davno srušenog hotela niknuti novi. A rokovi, utisnuti na njoj, prošli, još prije devet godina! Od investitora ni traga ni glasa. Možda s nekim novima bude sreće.

Mustafa CANKA

Komentari

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo