Povežite se sa nama

INTERVJU

DINA BAJRAMSPAHIĆ, GRAĐANSKA AKTIVISTKINJA, ČLANICA RADNE GRUPE ZA POGLAVLJE 23: Vlast je zaslužna što DPS nije propao

Objavljeno prije

na

Vladajuća većina je preuzela prethodni sistem i eksploatisala sve što je pogrešno u njemu. Svjesno je izbjegla da ograniči svemoć i da u kompletan proces odlučivanja ugradi principe koji treba da smanje hirovitost osoba u foteljama

 

MONITOR: Kako komentarišete najnovije istraživanje DAMAR-a i CGO, koje kaže da pola ispitanika smatra da Crna Gora ide pogrešnim putem?

BAJRAMSPAHIĆ: Ovo istraživanje, ali i nekoliko ranijih, pokazuje da su naši građani i građanke razboritiji i racionalniji nego što politička elita misli. Pored intenzivne propagande sa svih strana, građani uspijevaju da razlikuju utemeljene od neutemeljenih narativa i izražavaju otpor prema nazadnim tendencijama. Mislim da bi svi iole ozbiljni političari morali da ih temeljno pročitaju i da prestanu da se potcjenjivački odnose prema javnosti jer takvi pristupi očigledno nemaju prolaz. Mene veoma raduje što građani šalju poruku političarima da im je muka od nacionalizma i da hoće ozbiljnije javne politike.

MONITOR: Slažete li se sa ocjenom da je ovo Vlada „iznevjerenih očekivanja“?

BAJRAMSPAHIĆ: Da. Ako ostavimo po strani ideološke razlike i sporni klerikalni karakter ove vlasti,  propuštena je velika šansa. Šteta je što prva Vlada, koja je mogla stvarno biti ekspertska i postaviti javnu upravu na zdrave osnove, nije to bila. Odluke joj većinom nisu bile zasnovane na visokim stručnim standardima. Vlada se nije postavila kao brana nezakonitim i nedemokratskim praksama. Ona je punom parom nastavila sve sporne tehnike prethodne vlade, čak je i prevazišla zaprepašćujućom kadrovskom politikom, netransparentnošću (posebno u vezi sa dnevnim redom vlade i budžetskom potrošnjom), nedostatkom dijaloga i javne rasprave, samovoljom u vođenju resora i javnih politika, kršenju zakona kad god im zakon smeta da urade šta hoće, opsjednutošću identitetskim i vjerskim pitanjima. Uspijevaju da unište i rijetka do sada uspješna javna preduzeća koja su monopolisti na tržištu i naprave od njih gubitaše! Kada pogledate honorare savjetnika ministra finansija i spiskove na kojima su partije podijelile škole, vidite da se i nova vlast iznenađujuće brzo osilila.

Vladajuća većina je preuzela prethodni sistem i eksploatisala sve što je pogrešno u njemu. Svjesno je izbjegla da ograniči svemoć i da u kompletan proces odlučivanja ugradi principe koji treba da smanje hirovitost osoba u foteljama i haotično donošenje odluka, bez utemeljenja, strategije, analize, dugoročnog pristupa. Konačno, najveće razočarenje je što ekspertskoj vladi evropska integracija Crne Gore uopšte nije bila prioritet. Naprotiv, nova vlast se toliko oglušivala o jasne standarde EU da je uspjela da izgubi saveznika koji joj je u početku bio najveća podrška.

MONITOR: Kako vidite aktuelnu inicijativu opozicije za izglasavanje nepovjerenja Vladi, kuda ona može odvesti?

BAJRAMSPAHIĆ: Opozicija javno izražava optimizam i mislim da mora da postoji neki razlog za to. Ali čak i ako postoji neki scenario, čini mi se da će biti neizvjesno sve do trenutka glasanja jer vidimo da sve strane „tvrde pazar“ i učestvuju u psihološkom ratu ne bi li izvukli maksimalno za svoju partiju iz ove krize. Mislim da u svakoj varijanti neko nešto gubi i da nema lakog rješenja. Postojeća Vlada je već preživjela mnogo afera, ne bi me začudilo da preživi opet, ali to rješenje je takođe neodrživo i štetno za društvo. Vlada bez podrške Skupštine ne može da funkcioniše, još manje da vodi reforme, tako da je to gubljenje vremena. Ako Vlada preživi, nastaviće se konflikti unutar vladajuće većine koji na kraju jačaju opoziciju. Vladajuća većina je sama najviše zaslužna što DPS nije propao nakon izbora nego se revitalizovao. Mislim da još uvijek okreću glavu od te činjenice.

MONITOR: Kako čitate najnoviju platformu Demokratskog fronta za prevazilaženje političke krize, i uopšte poziciju tog političkog saveza u cijeloj aktuelnoj političkoj postavci?

BAJRAMSPAHIĆ: Misilim da je DF do kraja potrošio svoju šansu i doveo sebe u ćorsokak i izolaciju. Međusobna žestoka vrijeđanja u vladajućoj većini su uspjela da unište njihovu ujedinjenost protiv DPS-a i da pretvore pobjedu u poraz. URA se ne smije upustiti u rekonstrukciju kojom bi se povećao uticaj DF-a u Vladi, budući da URA nije uspijevala da utiče dovoljno ni na postojeću Vladu. S druge strane, ako do rekonstrukcije ne dođe, DF će sa svakim danom ove Vlade da trpi štetu zbog toga što demohrišćanski kadrovi koriste državne resurse za razvoj i promociju svoje stranke a opstaju na vlasti glasovima DF-a. To je pat pozicija.

Šteta je po DF što nije vodio politiku sa fokusom na ravnopravnosti i zajedničkoj budućnosti svih građana i građanki Crne Gore, umjesto što se povodio željom za dominacijom i sprovodio sumanute ideje iz susjedne države. Ogromnoj većini ovdje neće nikada biti prihvatljivo da se ekstremno-autoritarni Aleksandar Vučić bilo šta pita u Crnoj Gori. On je nesrećno rješenje i za Srbiju.

DF svojim djelovanjem homogenizuje crnogorski pol i klatno već preteže na drugu stranu. DF je na kraju krajeva svojim greškama sam kreirao prostor da se formiraju neki novi prosrpski politički akteri koji nisu anticrnogorski, koji neće više da se zanose izgubljenim bitkama već da se posvete realnim stvarima i bez inferiornog odnosa prema Beogradu. Ne isključujem da će se više činilaca izdvojiti iz DF-a kako ne bi plaćali cijenu politike koja nikada neće uživati podršku većine.

MONITOR: Gdje vidite izlaz iz političke krize?

BAJRAMSPAHIĆ: Mislim da su najpoštenije rješenje novi izbori i da će biti uskoro. Nova vladajuća većina treba da bude zasnovana na jasnom programu, mjerljivim ciljevima, dobrim projektima, preciznom planu. Za proces evropske integracije bi bilo sjajno kad bi se formirala Vlada koju podržava najmanje 50 poslanika. Takva Vlada bi mogla da odblokira pregovore, da napravi značajne reformske iskorake, a takođe bi bila Vlada koja povezuje dva pola, koja bi bila reprezentativna slika društva. To bi bilo ljekovito jer nam je takva kohezija neophodna. Živjeti se zajedno mora. Mislim da je „društvena kohezija“ najvažnija sintagma za budućnost Crne Gore. Tome mediji i civilno društvo moraju dati doprinos, prelaženju zamišljenih granica, traženju zajedničkog minimuma između različitih koji i treba da ostanu različiti, ali neke potrebe su nam svima osnovne a životni problemi su nam isti. Nova vlada treba prvenstveno da se posveti onome što nam svima jednako treba, kvalitetu života, a druge sporne stvari treba ostaviti za bolja vremena. U protivnom ćemo nastaviti da se gušimo u antagonizmima, što nas drži prikovane u mjestu, na periferiji Evrope. Već je izgubljeno previše vremena.

MONITOR: Kako ocjenjujete stanje u institucijama, blokadu pravosuđa i čekanje na izglasavanje novog Tužilačkog savjeta?

BAJRAMSPAHIĆ: Vlada nema političku podršku pa ne može da riješi nijedan krupan društveni problem. Premijer a i većina ministara su izgubili sav autoritet. Istovremeno, vladajuće partije su dozvolile da im međusobna borba za šačicu glasova potpuno zamagli širu sliku i javni interes. Stanje koje je ostavio DPS je bilo mnogo loše a oni su uspjeli da i to zakomplikuju i da ne riješe probleme u institucijama za koje nije potrebna dvotrećinska odnosno tropetinska većina, kao što su Tužilački savjet ili Državna izborna komisija.

MONITOR: Da li je tokom protekle godine nove vlasti bilo pozitivnih pomaka kada su u pitanju vladavina prava i depolitizacija institucija?

BAJRAMSPAHIĆ: Nova vlast je selektivna u primjeni zakona, pa se ne može reći da joj je vladavina prava prioritet, a takođe baštini ideje da njihovi politički kadrovi, rođaci i prijatelji bez stručnih znanja i iskustva, imaju pravo da zauzmu institucije, pa ni o depolitizaciji nema riječi. Međutim, promjena vlasti je bila neophodna. Trideset godina bilo koje vlasti, pa i da je bila najbolja je problem, a kamoli što se radilo o vlasti koja je bila pretolerantna prema koruptivnom ponašanju svojih kadrova. Dobro je da se razbijaju monopoli, da se pretresaju papiri, da se objavljuju zloupotrebe, da postoji princip smjene vlasti. Problem je što nova vlast radi to isto i čak javno brani takve prakse. Oni time u stvari legitimizuju DPS, jer ispada da je DPS radio pametno kad je zapošljavao samo one sa njihovom članskom kartom pošto i novi misle da je to jedino „normalno“, da samo partijski drugovi mogu „pravilno“ da sprovedu njihove programske ideje. Partitokratija je takođe korupcija i guši razvoj društva. Partitokratija truje rad svakog organa jer kadrovi bez komptencija ne mogu da donose kvalitetne odluke ni kad bi htjeli. Posljedice trpe svi, uključujući i podržavaoce vlasti.

MONITOR: Kako komentarišete opozicionu scenu, gdje se Crna Gora danas nalazi, šta su joj alternative?

BAJRAMSPAHIĆ: Često se pitam da li su opozicione partije naučile lekciju iz svega ovoga, ili bi se sjutra istog trena ponovo opili vlašću i bahatili. Mislim da unutrašnje reforme ovih partija nisu završene i da moraju da pokažu još više samokritičnosti i  naprave otklon od kompromitovanih članova. Neprihvatljivo je da nam iko naplaćuje svoj patriotizam a i da opstaje na vlasti u strahu od gorega.

Ipak, promjena vlasti je probudila iz dubokog sna mnoge društvene aktere koji su spavali od referenduma, pojavljuju se nove neformalne grupe, nikad više kritičara, nikad više monitora rada vlasti. Mijenja se društvena klima i razvijaju se neki novi potencijali. Međutim, dug je put od kritičara na društvenim mrežama do ozbiljnog programa. Podignutu svijest građana i građanki, koju otkriva CGO-Damar istraživanje, treba pretočiti u konkretne reformske programe u svim sferama života.

Crna Gora je mala i ja sam uvjerena da bi se mogla transformisati za jako kratko vrijeme, kad bi se svi njeni potencijali, posebno ljudski, povezali i angažovali. Potrebni su progresivni, emancipatorski projekti. Nažalost, javni prostor je zatrovan govorom mržnje, uvredljivim govorom, šovinizmom, mizoginijom, što djeluje odbijajuće za aktivnije učešće u javnom životu još dosta kvalitetnih građana i građanki. Mora se stvarati prostor da najbolji preuzimaju odgovorne funkcije jer sve što se dešava u politici ostavlja traga na naše živote.

Milena PEROVIĆ

Komentari

INTERVJU

JOVANA MAROVIĆ, SAVJETODAVNA GRUPA BALKAN U EVROPI: Predstoji nam ogroman posao

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dobijanjem IBAR-a ne zatvaramo ni jedno pitanje i ni jednu oblast „na duže staze“, u smislu da smo napravili toliki iskorak i postigli velike rezultate i da se time ne moramo više baviti. I ona poglavlja koja su spremna za zatvaranje zatvaramo samo privremeno, predstoji nam ogroman posao na svim poljima

 

 

MONITOR:  Momenat kada ćemo znati da li smo dobili IBAR približava se. Je li IBAR izvjestan?

MAROVIĆ: Da, dobijanje IBAR-a je izvjesno i ne bi tu  trebalo da bude nikakvih iznenađenja. S jedne strane, proces evropske integracije je zasnovan na principu zasluga (merit-based) i u okviru njega Evropska komisija utvrđuje politiku uslovljavanja, definiše mjerila koja treba ispuniti, prati njihovu realizaciju i daje svoju (pr)ocjenu o postignutom napretku. Zbog toga bi trebalo da je od presudnog značaja izvještaj koji je Evropska komisija već izradila i njime dala zeleno svjetlo da pređemo u završnu fazu pregovora. S druge strane, proces je i politički, države imaju pravo veta i mogu da blokiraju kandidatkinju za članstvo bez obzira na rezultate. U ovoj fazi, nema najave blokiranja i zato očekujem da ćemo krajem juna i formalno imati čemu se da se radujemo.

MONITOR: Slažete li se sa onima koji smatraju da je usvajanje IBAR zakona pokazalo da se reforma jedne od najvažnjih oblasti svela na  štrikiranje zadataka?

MAROVIĆ: Uzimajući u obzir preostala prelazna mjerila, njih 31, koje je ova Vlada „preuzela“ od prethodnih i krenula u njihovo ispunjavanje, a zbog specifičnih političkih prilika u državi, do sada su se pokazali kao najzahtjevniji politički uslovi koji su se odnosili na imenovanja u pravosuđu, a za koja je potrebna 2/3 ili 3/5 većina u Skupštini. Kada je ovo postignuto u parlamentu, „prozor i šansa“, koji se ukazali zbog geopolitičke situacije, su se još više odrškrinuli, a skroz otvorili zbog izbora za Evropski parlament na kojim su države članice željele da se pohvale i određenim rezultatima na Zapadnom Balkanu. Otuda smo imali intenzivnu komunikaciju institucija sa Evropskom komisijom, brze reakcije sa obje strane, konstruktivnu saradnju koja je u svakom trenutku imala jasan cilj – IBAR. Naravno, bilo je i lakše doći do tog cilja utoliko što smo još  na nivou ispunjavanja tehničkih uslova i tek predstoji da se usvojeno i sprovede u praksi. Zbog brzine su  napravljeni određeni propusti, koji nisu beznačajni, a odnose na često neadekvatno uključivanje zainteresovane javnosti, zanemarivanje konstruktivnih predloga, usvajanje problematičnih rješenja i sveukupno utisak je  da ćemo vrlo brzo morati dodatno da unaprjeđujemo ove zakone. IBAR jeste tehnički izvještaj i on do sada u procesu pregovora nije ni postojao, već su postojala samo mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja, pa je zbog toga Evropskoj komisiji i bilo lakše da zažmuri na određene propuste. Iz „IBAR epizode“ treba izvući pouke za dalji tok pregovora: zadržati posvećen odnos s obje strane, a otkloniti nedostatke, i tehničke i suštinske.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 14. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DARKO DRLJEVIĆ, KARIKATURISTA: Karikatura ne može promijeniti svijet ali može svijest

Objavljeno prije

na

Objavio:

Karikatura je jednostavno glas razuma i duha, moćna onoliko koliko ima svijesti i kulture u društvu. Moćna koliko ima duha u narodu. Koliko ima prostora za nju u štampi i medijima. Ako toga nema, ona gubi svaki smisao

 

 

MONITOR: Od kada smo prvi put razgovarali, gotovo uvijek Vas pitam koliko nagrada ste do sada osvojili? Poslednjih mjeseci pristigla su neka nova priznanja. Važno je i reći da se radi o internacionalnim nagradama.

DRLJEVIĆ: Da, nagrade pristižu, povećava im se broj. U pravu ste, radi se o internacionalnim nagradama, njih i brojim. Domaćih ili nacionalnih gotovo da i nema, jer nema ni nacionalnih takmičenja. Ali imam jedno veliko priznanje, nije na spisku nagrada za karikaturu. Njega  sam dobio, a ne osvojio. A to je nagrada ili plaketa grada Kolašina za moj sveukupan doprinos kulturi mog rodnog grada, kojom se ponosim.

MONITOR: Za oko mi je zapala vaša novija karikatura „Pregovori“. Osim vrhunske ideje i izvedbe, vjerovatno i zbog aktuelnosti teme. Uvijek neki pregovori, i kod nas i u svijetu. Možete li je opisati i reći kako teče proces nastanka jednog ovakvog bisera?

DRLJEVIĆ: Radi se o karikaturi koja je upravo selektovana za nagradu u Brazilu. Pa eto, konstatujući da se puno pregovara, a  malo dogovara, napravio sam ilustraciju kako to ustvari izgleda. Naime, pošto su se ljudi toliko udaljili i otuđili, jedni druge niti čuju niti  razumiju. To mi liči na pijetla i sovu koji se uopšte ne mogu susresti, jer dok jedan spava  drugi je budan, i obratno.

Dragan LUČIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 14. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

ALEKSANDAR TRIFUNOVIĆ, GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK BANJALUČKOG PORTALA BUKA: Nemoguća je misija ideju Velike Srbije sprovjesti u djelo

Objavljeno prije

na

Objavio:

Što se tiče pogleda na svijet-to je, po meni, najvažniji obris Deklaracije usvojene  na Svesrpskom saboru u Beogradu – tu je rečeno vrlo jasno: Nas svijet ne zanima.  Srbi šalju poruku svijetu: Jedino smo mi ispravni-svijet nije, pa ćemo mi funkcionisati po našim pravilima

 

 

MONITOR: Na nedavno održanim prvom Svesrpskom saboru u Beogradu, usvojena a je i Deklaracija o zajedničkoj budućnosti srpskog naroda. Nenad Stevandić, predsjednik Skupštine RS, tvrdi da se ne radi o projektu Velike Srbije. Kakvo je Vaše mišljenje?

TRIFUNOVIĆ: Na sreću srpskog naroda koji živi van Srbije, trenutno ne postoji neka vrsta političkog pokreta niti neka vrsta političke mogućnosti da se na projektu Velike Srbije radi na bilo koji način. Ta ideja je najviše štete upravo donijela srpskom narodu. Revitalizacija te ideje-pa makar i verbalna, donijela bi veliku štetu i mislim da akteri političke scene za tako šta ne mare. Ali, najveći je problem što političari koji trenutno vladaju na prostorima na kojima žive Srbi, bagatelišu ideju jedinstva- pa na svaki pomen kulturnog ili sličnog ekonomskog  povezivanja Srba, iz regije dobijamo bojazan i strahove da se tu ipak ne radi o nekom pokušaju objedinjavanja teritorija. Kako ne vjerujem u iskrenost naših političara ma šta da pričaju-sa trenutnim političkim i ekonomskim snagama, Veliku Srbiju sprovesti u djelo  to je nemoguća misija. I ako bi neko sa tim i krenuo, to bi se obilo Srbima o glavu, prije svih.

MONITOR: Stevandić je, u intervjuu RTS, rekao da će ona biti početkom jula ratifikovana u parlamentu RS, a da je njen značaj i u tome što tekst Deklaracije pokazuje i adekvatno razumijevanje novih globalnih geopolitičkih odnosa. Kakav  „pogled na svijet“ nudi ovaj srpsko-srpski dokument?

TRIFUNOVIĆ: Parlament RS  će da ratifikuje sve što Dodik zamišlja. Vi nemate društveni dijalog na bilo koju temu. Na temu ovako ozbiljnu-ako su tu temu o srpskom jedinstvu tako shvatili kao što su to tvrdili na Svesrpskom saboru, nije bilo nikakve debate u društvu. Čak nije bilo ni unutar političke scene jer je opozicija bila isključena iz svega toga da bi i oni rekli neko svoje mišljenje. Mada je ovdašnja opozicija isto toliko „zaljubljena“ u Vučića koliko je to  u Vučića politički zaljubljen i Dodik. Naravno, možemo pričati koliko je u tome iskrenosti. Ali, jednostavno, u ovom trenutku u politici RS, odgovara da oni prikažu da imaju slogu sa Vučićem. Što se tiče pogleda na svijet-to je, po meni, najvažniji obris ove Deklaracije, tu je rečeno vrlo jasno: Nas svijet ne zanima. Srbi šalju poruku svijetu: Jedino smo mi ispravni-svijet nije, pa ćemo mi funkcionisati po našim pravilima. To je, samo potvrda toga kako se politički Srbi ponašaju. To ide na štetu, prije svega-Srbima u RS i Srbiji. Ne postoji nikakav pogled na svijet –mi „žmirimo“ prema svijetu gledajući šta se tamo dešava i kako se svijet brzo mijenja. I poručujemo: Mi ćemo po našem. To je nemoguća misija.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 14. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo