Povežite se sa nama

MONITORING

DIREKTORICE INSTITUCIJA ZA ZAŠTITU KULTURNIH DOBARA ANASTAZIJU MIRANOVIĆ I LIDIJU LJESAR PLAĆA PRIVATNA FIRMA: Servis građevinskog lobija

Objavljeno prije

na

Miranovic-Anastazija

Anastazija Miranović, direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara, predsjednica je žirija konkursa koji je raspisala Opština Kotor za idejno rješenje turističkog naselja sa četiri zvjezdice u Prčnju, investitora AG Projekt doo. Ta privatna kompanija iz Nikšića plaća troškove rada međunarodnog konkursnog žirija u kome je pored Miranovićeve i direktorica JU Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore Lidija Ljesar.

Miranović, predsjednica žirija, je po državnoj funkciji koju pokriva i osoba koja daje saglasnost za idejni projekat arhitektonskog rješenja.

Kako je moguće da privatni investitor plaća direktorice najznačajnijih institucija u državi zaduženih za očuvanje kulturne baštine? I da li se ovdje radi o konfliktu interesa, budući da je Miranović na čelu žirija koji bira idejno rješenje za koje će kasnije kao direktorica Uprave morati da odobri saglasnost?

,,Sa istim pitanjem sam se obratila Agenciji za sprečavanje korupcije, i od njih očekujem odgovor”, odgovorila je za Monitor Miranovićeva. ,,Takođe, obzirom da sam imenovana od strane raspisivača konkursa – Opštine Kotor, odnosno, nadležnog Sekretarijata za urbanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje, predlažem da se i njima obratite za odgovor na dato pitanje. Nadalje, smatram da je Opština Kotor, odnosno, pomenuti nadležni Sekretarijat, postupio u skladu sa Zakonom, tj. sa Pravilnikom o načinu i postupku sprovođenja javnog konkursa”.

Miranovićeva je činjenicu da njihov rad u žiriju finansira privatni investitor, ovako prokomentarisala: ,,U vezi odgovora na Vaše drugo pitanje, u saznanju sam da je isto definisano aktuelnim Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, članom 35. predmetnog Zakona, koji precizira, ko snosi troškove po tom pitanju. U tom kontekstu, moj komentar je izlišan”.

Zakon kaže da troškove plaća ,,zainteresovani korisnik prostora”, ali isto tako precizira da ,,Na javnom konkursu ne mogu učestvovati lica koja su učestvovala u izradi planskog dokumenta, lica zaposleni kao nosioci primarnih poslova, lica koja vrše inspekcijski nadzor nad primjenom ovog zakona”.

Na pitanja o kriterijumima za izbor žirija, o konfliktu interesa i plaćanju članova žirija od strane investitora, nijesu odgovorili ni iz Opštine Kotor.

Investitor AG Projekt doo, čiji su osnivači Lidija Begović i Milanka Knežević, nije odgovorio na pitanja kolika su sredstva predviđena za rad žirija i koliko će biti plaćeni predsjednica i članovi žirija.

Pitanja smo poslali i Lidiji Ljesar. Odgovore nijesmo dobili.

Upitno je i koje stručne reference, sem direktorskih, su preporučile Miranović i Ljesar za članstvo u žiriju, s obzirom na to da se radi o idejnom arhitektonsko-urbanističkom rješenju za turističko naselje i da su većina članova žirija arhitekte i građevinski inženjeri iz Crne Gore, Srbije i Italije. Miranović je istoričarka umjetnosti, a Ljesar konzervatorka i restauratorka.

Međunarodni Konkurs za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje turističkog naselja sa 4 zvjezdice, na urbanističkim parcelama UP 26 i UP 138, u zahvatu DUP-a Prčanj, Opština Kotor, otvoren je 25. jula i traje do 26. septembra. Žiri će dodijeliti nagrade: prva iznosi 16.000, druga 8.000, a treća 4.000 eura.

Treba li napominjati da je prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora upisano na UNESCO Listu Svjetske baštine još 1979. godine. Pored mjesta koje pokrivaju u najznačajnijim državnim institucijama za zaštitu kulturnih dobara, Anastasija Miranović i Lidija Ljesar su i članice Savjeta za upravljanje prirodnim i kulturno-istorijskim područjem Kotora, kojim predsjedava dr Aleksandar – Saša Stijepčević, predsjednik Opštine Kotor.

A kako Savjet i nadležne institucije čuvaju opštecivilizacijske tekovine dobro govori nedavno aktuelizovani skandal oko objekta na Turskom rtu.

Licencirani arhitektonski biro Studio Prostor iz Podgorice, za investitora Hefestu iz Herceg Novog, uradio je konzervatorski projekat, kao sastavni dio glavnog projekta privremenog ugostiteljskog objekta-vidikovca Infinity bar na lokaciji Turski rt – Verige. Iako se ne radi o privremenom, već o armirano betonskom objektu od skoro 200 kvadrata, na koji su se obrušile brojne kritike stručne i ostale javnosti, Uprave za zaštitu kulturnih dobara je izdala neophodne dozvole. Miranovićeva je izjavila da je poštovan zakon, stručne analize i istraživanja i dodala da će ,,privremeni objekat kultivisati dati prostor”!

,,Incidentom na Turskom rtu takođe je ogoljena obesmišljenost najvažnije institucije zaštite područja – Uprave za zaštitu kulturnih dobara, koja, odobravajući ovakva rješenja zanemaruje postulate struke i postaje servis građevinskog lobija”, nedavno su ocjenili arhitekti i konzervatori okupljeni u NVO Društvo prijatelja bokeljske baštine.

I dok stručnjaci i građani Boke kotorske godinama upozoravaju na graditeljski zamah u zaštićenom području, koji je intenziviran u posljednje dvije godine, zvaničnici tvrde da je sve u redu ili idu korak dalje konstatujući da beton oplemenjuje Boku.

Tako je nedavno Daliborka Pejović, državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, tokom debate na RTCG ustvrdila da UNESCO nema prigovora oko zaštićenih područja u Crnoj Gori.

Istina je drugačija. Na kritično stanje u okviru Područja Kotora UNESCO ukazuje u kontinuitetu od 2003. godine. Tada je u odlukama Komiteta Svjetske baštine naglašena ,,zabrinutost zbog rizika koji prekomjerna i nekontrolisana urbanizacija ima na izuzetnu univerzalnu vrijednost područja (OUV)”. Ovakvo stanje potvrdila je i 2013. godine UNESCO/ICOMOS Savjetodavna misija, u čijem izvještaju je navedena i ,,slabost sistema zaštite i njegova nemoć da pozitivno utiče na proces urbanizacije, prostornog planiranja i razvoja saobraćaja”.

Eksperti upozoravaju i na činjenicu da Prostorno-urbanistički plan Kotora još uvijek nije donesen. ,,Kao grupa stručnjaka zabrinuta za budućnost područja Kotora i njegov opstanak na UNESCO Listi Svjetske baštine smatramo da odmah treba usvojiti Studiju zaštite kulturnih dobara izrađenu u maju 2015. godine i u najkraćem roku izraditi Prostorno-urbanistički plan PUP, a do tada privremeno zaustaviti primjenu aktuelnih planova nižeg reda”, smatraju u Društvu prijatelja bokeljske baštine.

Iako prirodno i kulturno naslijeđe Kotora nije ničije privatno vlasništvo već ono pripada svim građanima, svijeta a ne samo Crne Gore, indikativno je da se njegovom navodnom zaštitom bave kadrovi jedne partije. Miranović, Ljesar, Pejović su, pored brojnih drugih funkcija, i članice Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa DPS-a.

Fotografije građevinskog zamaha u Boki govore o realizaciji zacrtanih planova.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

Izdvojeno

KORONA I NEODGOVORNOST: Budi odgovoran, ne budi kao premijer

Objavljeno prije

na

Objavio:

I pored najave potpunog zaključavanja kao jedinog spasa, ono je odloženo do izborne šutnje u Nikšiću. Znaju se prioriteti. Premijer Krivokapić je obrazložio da trenutno stanje nije izazvano lošim mjerema, već da je problem nepoštovanje mjera. Počevši od njega

 

Što je korona žešća, neodgovornost je veća. Podržavaju je i najviši zvaničnici. Premijer Zdravko Krivokapić je u nedjelju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici uslikan kako cjeliva pričesnu pogaču, preporučujući tako drugima da ga slijede, jer vjera planine pomjera. Nepoštovanje preventivnih mjera postalo je običajno pravo za crkvena i ostala okupljanja.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojoviće je, nakon osude javnosti, prekorila premijera. Kazala je da je obećao da će poštovati mjere: „I da će se potruditi da utiče na ostale svojim primjerom da poštuju mjere“.  To se traži – snaga ličnog primjera. I premijer se nakon tri dana izvinio građanima što u određenom periodu nije nosio masku, a pravdao se da ima antitjela. Ovako se izvinjavao i nakon nenošenja maske na sahrani mitropolita Amfilohija, pa obećanje ne održa.

Neozbiljnost, sa najviše adrese, se dešava u nedjelji kada je broj umrlih od korona virusa premašio hiljadu. Podaci Instituta za javno zdravlje govore da je smrtnost od kovida u februaru, u odnosu na januar, povećana za 70 odsto.

Iz opština stižu alarmantni podaci. U Baru je zabilježen rekordni broj pacijenata u Regionalnom kovid centru za Primorje – 113, a bolnički kapaciteti za kovid pacijente se stalno povećavaju pa ih je sada 115. Problem je i nedostatak osoblja, jer su neki ljekari i medicinske sestre i po drugi put zaraženi – tri doktora su u izolaciji, odustno je i 13 sestara, a do sada je virus imalo 26 doktora, kazali su iz bolnice u Baru.

Od 20. do 28. februara na Cetinju je umrlo osam osoba, a dnevno do 100 pacijenata posjeti kovid ambulantu, saopšteno je iz Kriznog štaba Prijestonice.  Nadležni građane najčešće opominju zbog nenošenja maske i nepridržavanja distanca na otvorenom, a veliki je i broj onih koji krše mjere samoizolacije.

Slike na portalima iz Nikšića i Ulcinja pokazuju svakodnevne gužve u kovid ambulantama u ovim gradovima.

Iz Kliničkog centra, u kome se liječi preko 130 pacijenata od virusa, kažu da su spremni i za gori scenario te da najveća zdravstvena ustanova raspolaže sa 774 kovid kreveta.

Ministarka zdravlja je ove nedjelje izjavila da je situacija zabrinjavajuća ali da nije alarmantna, kazavši da je popunjenost bolnica 75 odsto.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više i štampanom izdanju Monitora od 5. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SLUČAJ MIDDLE POINT: Na divljem zapadu ništa novo

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kako je ruskoj kompaniji Middle Point, koja je radi izgradnje hotela u Budvi angažovala nikšićku kompaniju LD gradnja, zahvaljujući ovdašnjem pravosuđu, izvršiteljima i Privrednom sudu, oduzeta imovina vrijedna preko četiri miliona eura

 

Ovo je još jedna priča o tome kako su se, dok su se bivše crnogorske vlasti klele u strane investicije, investitiori koji su iz daleka stigli da posluju ovdje, susretali sa neizvjesnostima, ali i pravnim siledžijstvom. Umjesto da ulažu i grade, nerijetko bi jedino tek gubili novac u vrtlogu zarobljenih institucija. A investicije čekale neka bolja vremena.

Priča počinje 2008. godine, kada ruska kompanija Middle Point doo angažuje građevinsku firmu iz Nikšića LD gradnja radi izgradnje kondo hotela u Budvi. Nakon što je sklopljen ugovor i Middle Point uplatio avans od 300.000 eura, gradnja godinama nije počinjala. Uprkos tome, nikšićka kompanija je svih tih godina ruskom investitoru ispostavljala  fakture u iznosu 50.000 eura godišnje na ime  „održavanja gradilišta“. Ova nikšićka kompanija, čiji je osnivač, prema podacima Privrednog registra, Ilija Nikčević, radila je brojne projekte za državne i lokalne vlast (vidi box).

Nakon sedam godina, gradnja je intenzivirana.  No, iako se izgradnja hotela nije bližila kraju, ukupna vrijednost dogovorenih poslova, u iznosu od 2.833.000 eura kako je predviđeno ugovorom, bila je već potrošena. Ruski investitor odlučio je da ne plaća dalje dok se tačno ne utvrdi koliko je LD gradnja do tada i u šta trošila.  Izgradnja hotela je opet stopirana, što zbog neusglasica investitora i izvođača, što zbog zabrane gradnje na primorju u to doba. U jesen 2017. godine. LD Gradnja nije nastavila radove, da bi nekoliko mjeseci kasnije, u zimu 2018.

predala pet prvih saturacija (faktura) javnom izvršitelju Aleksandru Boškoviću, tražeći naplatu od Middle Pointa. Prema tvrdnjama kompanije Middle Point te fakture, u iznosu od 800.000 eura, su već bile plaćene. Bez obzira, investitoru je na osnovu tog duga uzeta imovina vrijedna milione. I to bez vještačenja ili utvrđivanja fakata o visini stvarnog duga.

Aleksandar Bošković, izvršitelj koji je vodio postupak, javnosti je poznat nakon što je u njegovoj kancelariji samoubistvo izvršio pedesetčetvorogodišnji E.M. 2015. godine. Takođe, Ministarstvo pravde svojevremeno je pokrenulo disciplinski  postupak protiv Boškovića zbog nezakonitosti koje su utvrđene u njegovom radu tokom redovnih i vanrednih kontrola i pritužbi građana.

Middle Ponit uz sve nije bio obaviješten da se postupak izvršenja vodi, tako da ruski investitor nije imao priliku da reaguje. Da se vodi postupak, saznali su nakon što im je blokiran račun, a kada je izvršenje već postalo pravosnažno.

Pošto je bilo kasno za žalbe, ruski investitor tada podnosi tužbu Privrednom sudu.

Priča o zarobljenim institucijama tek tada, u stvari, počinje. Dok je izvršenje po nalogu LD gradnje teklo u rekordno brzom roku, na reakcije Privrednog suda, na čijem se čelu nalazi Blažo Jovanić, čekalo se mjesecima. Jovanić je javnosti poznat kao jedan od stubova prethodnog režima u pravosuđu.

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BUDVA: POLA GODINE NAKON IZBORA PODIJELILI RESORE: Odluka o budžetu bez Skupštine

Objavljeno prije

na

Objavio:

Imenovanjima čelnika u upravnim odborima opštinskih preduzeća i savjetima javnih ustanova, stvoren je preduslov za podjelu rukovodećih mjesta u izvršnoj vlasti u skladu sa izbornim rezultatima, na koja pretenduje  ukupno šest partija. Možda su na smirivanje strasti u Budvi i postizanje dogovora uticali lideri iz partijskih centrala zbog  izbora u Nikšiću

 

Partije koje su na posljednjim lokalnim izborima u Budvi osvojile većinu odborničkih mandata u budvanskom parlamentu, konačno su, pola godine kasnije, dogovorile podjelu resora u upravljačkim tijelima opštinskih preduzeća i javnih ustanova. Predstavnici stranaka Demokratskog fronta i Demokrata uspjeli su da prebrode ozbiljnu krizu vlasti u Budvi i postignu dogovor u posljednjem trenutku, kako bi usvojili budžet, donijeli Plan investicija i imenovali članove upravnih odbora preduzeća i savjeta kulturnih institucija u Opštini.

Međutim, ovaj dogovor realizovaće se u posve neuobičajenoj proceduri, bez skupštinskog zasjedanja i parlamentarne debate o bužetskim izdacima i prioritetnim investicionim projektima. Zbog posebno loše epidemiološke situacije u Budvi, sjednica Skupštine Opštine ne može biti održana, pa su predstavnici vladajućih partija bili saglasni, da predsjednik Marko – Bato Carević donese navedene odluke, u skladu sa zakonom, kako bi lokalna uprava mogla nesmetano da funkcioniše.

Prema članu 59 Zakona o lokalnoj samoupravi, predsjednik opštine privremeno donosi akte iz nadležnosti skupštine, ako skupština nije u mogućnosti da se sastane ili je iz drugih razloga onemogućen njen rad. Zakonom je propisano takođe, da se tako usvojene odluke, moraju podnijeti na potvrdu skupštini na prvoj narednoj sjednici.

Ukoliko ih odbornici ne podrže, njihova važnost prestaje u roku od tri mjeseca od njihovog donošenja. Što se u budvanskom parlamentu neće dogoditi, jer partije koje čine vlast imaju 20 od ukupno 33 odbornička mandata.

Donošenje budžeta bilo je neophodno jer je Opština funkcionisala na bazi odluke o privremenom finansiranju. Predloženi iznos budžeta budvanske Opštine za 2021. godinu utvrđen je na 31,5 miliona eura.

Poslije izborne pobjede na lokalnim izborima u kojoj su DF i Demokrate osvojile većinu mandata u budvanskom parlamentu čime su u duboku opoziciju poslale Demokratsku partiju socijalista, ,,proslavljenu” u predizbornoj akciji nasilnog preotimanja vlasti, pobjedničke partije nisu uspjele postići dogovor oko podjele resora u izvršnoj vlasti. Od 15. septembra prošle godine vlast u Budvi funkcioniše po starom rasporedu, ustanovljenom poslije izbora 2016.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više i štampanom izdanju Monitora od 5. marta ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo