Povežite se sa nama

INTERVJU

Dr primarijus Ljiljana Žižić, specijalista higijene: Bez teške i brze hrane

Objavljeno prije

na

MONITOR: Šta građanima predlažete kada je u pitanju ishrana u ovim vrelim ljetnjim danima?
ŽIŽIĆ: Preporučuje se lagana ishrana bez teških jela, kakva obično uzimamo u zimskom periodu, poput sarme, pasulja, pečenog mesa… Obroci treba da imaju dosta povrća, naročito svežeg, znači u obliku salata, takođe i svežeg voća, mlečnih proizvoda, kao što su kiselo mleko i mladi sir, zatim lagana jela od mesa, kao što su pileće, ćureće, riba…. Takođe treba voditi računa i o načinu pripremanja jela tako da ne treba kuvati teška jela sa zaprškama.

MONITOR: A kada je riječ o tečnosti?
ŽIŽIĆ: U ovim mjesecima preporučuje se dosta tečnosti. Potrebne količine se kreću od dva do dva i po litra , a može i značajno više. Voda je svakako na prvom mestu. I ona je nezamenjiva. Naravno, tu su razne čorbe od povrća i jogurt. Ne preporučuju se u većim količinama ni gazirani sokovi. Oni samo trenutno deluju osvežavajuće i za kratko utole žeđ. Treba izbegavati alkoholna pića, jer ona ne daju željeno osveženje, a osim toga alkohol nije poželjan ni iz zdravstvenih razloga.

MONITOR: Nutricionisti kažu da posebno treba biti oprezan kada su u pitanju proizvodi od mesa…
ŽIŽIĆ: U sastavu obroka preporučuju se laganije vrste mesa poput ribe, pilećeg, ćurećeg i telećeg mesa, ali ne i svinjsko i ovčije, koje je mnogo kaloričnije. Kada su u pitanju proizvodi od mesa neophodna je dobra termička obrada da bi se sprečila kontaminacija mesa i eventualna različita trovanja. Vrlo često se dešava da domaćice spreme jelo u jutarnjim časovima kada je malo svežije, a onda ga, kako bismo rekli, ostavi na kraj šporeta da čeka ručak. To je dugo vreme tako da lako može da dođe do kvarenja tog jela i trovanja. Zato se preporučuje da jelo bude dobro termički obrađeno i da provri pre nego se servira i tek onda može bezbedno da se konzurima. Kada govorimo o jelima od mesa posebnu pažnju treba obratiti na jela od ustinjenog mesa kao što su ćevapi, pljeskavice i sve ono što je popularno u letnjem periodu. Sve to može da bude rizično ukoliko nisu poštovani svi principi dobre higijenske prakse. Zato nije preporučljivo uzimati jela od usitnjenog mesa na otvorenim privremenim objektima, jer često nisu dobro termički obrađena i može doći do trovanja koja u letnjem periodu nisu baš retka.

MONITOR: Da li je preopručljivo nositi sendviče na plažu?
ŽIŽIĆ: Preporučljivo je da se na plaži napravi pauza tokom dana između 11 i 17 sati, ali ko celi dan provodi na plaži preporučljivo je da ne koristi sendviče u kojima su kajmak, majonez i slični polutrajni i lako kvarljivi sastojci, jer lako može doći do trovanja. Zato je bolje izbegavati sendviče i poći u objekat gde su jela pripremljena u odgovarajućim higijenskim uslovima.

MONITOR: Koje vrste povrća preporučujete?
ŽIŽIĆ: Za letinji period preporučuje se uglavnom sveže i sezonsko povrće. Sada je moda da se koristi voće i povrće koje nije svojstveno našim prostorima i koje se ovde ne uzgaja nego se uvozi iz nekih dalekih područja. Preporučuje se da se koristi ono što se proizvodi kod nas i ono što mu je sezona. Kada je u pitanju povrće preporučljivo je jesti laganije vrste povrća, koje sadrži dosta vode i mineralnih materija, a uz to su niskokalorična. To su paradajiz, paprika, kupus, blitva, brokula… Kada je u pitanju krompir, koji predstavlja jednu od osnovnih namirnica na ovim prostorima, treba naglasiti da je najlošija varijanta pripreme prženi krompir. Češće ga treba koristiti kao kuvan ili pečen.

MONITOR: Je li tokom ljetnjih dana rizično jesti slatkiše?
ŽIŽIĆ: Prema principima pravilne ishrane slatkiši predstavljaju deo svakodnevnog obroka, ali u malim količinama – da se zasladimo. U ukupnim dnevnim energetskim potrebama organizma ne treba da prelaze više od pet odsto. Prema tome slatkiše možemo koristiti kao zamenu nekad za užinu, ali ne kao zamenu za glavni obrok. Zašto? Zato što se vrlo često dešava da deca ujutru umesto doručka pojedu čokoladu. Oni će se time zasititi i neće biti gladni, ali time neće u svoj organizam uneti potrebne energetske i gradivne materije da bi organizam normalno funkcionisao.

Znači, doručak ne može biti zamenjen nekim slatkišima ili čipsom, smokijem i nekim drugim proizvodom iz te grupe.

MONITOR: Poznato je da sladoled spada u epidemiološki rizičnu grupu namirnica, a ipak masovno se koristi, posebno djeca…
ŽIŽIĆ: Ranije se govorilo o sladoledu kao jednoj od rizičnih namirnica zbog toga što su sladoledi tada pripremani u malim poslastičarnicama gde higijenski uslovi nisu bili baš zadovljavajući. Danas se u većini ugostiteljskih objekata nabavljaju sladoledi pripremljeni uz poštovanje tehnoloških principa proizvodnje i dobre higijenske prakse, tako da je rizik od kontaminacije sveden na minimum. Međutim, ono gde sladoled može da bude izvor bakteriološkog zagađenja je prodaja, odnosno distribucija, jer tu često nisu ispoštovani principi dobre higijnske prakse. To znači da oni koji prodaju sladoled ne vode baš dovoljno računa o čistoći ruku, kašika kojima zahvata sladoled i posuda u koje se sipa sladoled. Tu lako može da dođe do bakteriološkog zagađenja. Inače, sladoled u letnjem periodu predstavlja finu osvežavajuću namirnicu koja sadrži mleko, jaja i niz drugih kvalitenih komponenti, tako da je to u energetskom pogledu dosta jaka i dobra namirnica.

MONITOR: Kakav je po Vašem mišljenju pravilan ritam uzimanja hrane tokom dana?
ŽIŽIĆ: Kada se govori o tome šta treba jesti u letnjem periodu vrlo je bitan, pored sastava namirnica, ritam uzimanja obroka tokom dana. Ne možemo naše energetske dnevne potrebe zadovoljiti sa jednim ili dva obroka. To nije dobro. Mnogo je korisnije za organizam da se taj dnevni unos rasporedi u tri, a poželjno bi bilo čak i u pet obroka. To znači da doručak treba da bude obavezan, takođe ručak kao glavni obrok koji treba da sadrži neko kuvano jelo, i večera koja treba da bude lagana i nikako u kasnim večernjim satima. Treba da budu zastupljene i užine, koje u letnjem periodu uglavnom treba da budu voćne. S tim u vezi želim da kažem da deca često preskaču obroke i da istraživanja pokazuju da trideset odsto dece ne doručkuje. To je vrlo pogrešna navika. Doručak je osnovni obrok i stara narodna izreka kaže doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem, a večeru možeš dati neprijatelju.

MONITOR: U Engleskoj je odnedavno ograničeno reklamiranje brze hrane, prodaja gaziranih pića maloljetnicima i zabranjeno je smještanje slatkiša kod kase u marketima. Zašto?
ŽIŽIĆ: To je dobra aktivnost. U Engleskoj su pravilno procenili da to treba uraditi i mislim da o tome treba da povedu računa i kod nas oni koji brinu o javnom zdravstvu.

MONITOR: Može li se to uvesti i kod nas?
ŽIŽIĆ: Nisam baš sigurna da li se to može uraditi i kod nas, ali svi smo svedoci da su pored naših škola brojni objekti u kojima učenici kupuju bureke, palačinke i drugu brzu hranu. To su sve proizvodi koji ne odgovaraju potrebama dece. Zato bih pozdravila aktivnost Ministarstva prosvjete da se učenicima obezbedi dopunski obrok. Namerno kažem dopunski obrok, jer podrazumevam da deca doručkuju kod kuće, i taj obrok treba da bude pripremljen prema pravilima pravilne ishrane i u higijenskim uslovima.

Dijetu treba da prepiše ljekar

MONITOR: Dijeta je uvijek aktuelna tema. Kako pravilno držati redukcionu dijetu?
ŽIŽIĆ: Dijete su danas vrlo popularne, naročito kod ženske populacije. Osnovna pravila su da dijeta treba da sadrži sve one komponente koje sadrži i normalna ishrana, da bude raznovrsna ali da bude prilagođena zdravstvenom stanju osobe koja tu dijetu provodi. Zbog toga je neophodno da se dijeta ne provodi na svoju ruku. Dijetu mora da prepiše stručnjak. Znači, bez konsultacije sa lekarom ne treba provoditi drastične dijete, jer one obično podrazumevaju uklanjanje ili redukciju značajnih bioloških komponenti – da se ne unose ugljeni hidrati i belančevine, ili da se unose samo neke vrste povrća. U takvoj situaciji sigurno će osoba koja to bude provodila izgubiti nekoliko kilograma, ali vrlo brzo čim prestane sa takvom drastičnom dijetom ona će ih nadoknaditi, pa čak i dodati kilograme. Zato svi oni koji imaju potrebu da redukuju svoju telesnu težinu, ne samo iz estetskih nego i iz zdravstenih razloga, treba da se posavetuju sa lekarima koji se tim bave, a to su u prvom redu endokrinolozi i druge specijalističke grupe. Oni treba da im prepišu pravila za dijetu prilagođenu njihovim potrebama i njihovom zdravstvenom stanju.

Gojaznost djece kao epidemija

MONITOR: Vi ste nedavno upozorili da u Crnoj Gori gojaznost djece poprima epidemijski karakter. Šta je uzrok tome?
ŽIŽIĆ: Zabrinjava zvanični statistički podatak da je u Crnoj Gori sve više gojazne dece. Uzroci su brojni. To su i neredovan ritam uzimanja hrane, ali i nedovoljna fizička aktivnost. Svedoci smo da se danas deca malo igraju, više su za kompjuterom, sa telefonima i raznim igricama, statična su i uz to često grickaju namirnice koje ja zovem prazne kalorije, kao što su čips, smoki, keks… Deca često izbegavaju i fizičke aktivnosti u školama. Zato treba da se uradi ozbiljna strategija koja bi dovela do smanjenja procenta gojazne dece, jer gojaznost dovodi do kardiovaskularnih i drugih oboljenja dece koja su isključivo karakteristična za starije osobe. Uz sve to dominira uzimanje visokokaloričnih namirnica, pa zato treba posvetiti više pažnje edukaciji našeg stanovništva kada je riječ o pravilnoj ishrani.

Veseljko KOPRIVICA

Komentari

INTERVJU

EDIN OMERČIĆ, ISTORIČAR, INSTITUT ZA ISTORIJU SARAJEVSKOG UNIVERZITETA: Politički je mit da je SDA bio jedini organizator otpora

Objavljeno prije

na

Objavio:

Bosanskohercegovački političari zorno pokazuju da se ne može govoriti o političkim elitama, već je ovdje riječ o političkim klasama, koje su same sebi svrha

 

MONITOR: Još nema Vlade Federacije BiH, gdje SDA koristi procedure i pokušava da pokaže svoju nezamjenljivost i kroz predlog Bakira Izetbegovića o koncentracionoj vladi. Kako gledate na formiranje državnih institucija BiH poslije opštih izbora održanih početkom oktobra prošle godine?

OMERČIĆ: Dakle, sami ste rekli, gotovo je pola godine prošlo, polako se usvajaju budžeti na različitim nivoima vlasti, a to je čini se i najvažnije. Kako političarima, jer tako pokazuju da nešto ipak rade, te na taj način s jedne strane kupuju socijalni mir, a s druge pokazuju mladima, kako pojedincima tako i mladim ljudima s porodicama, da se stvari neće promijeniti, te da je zarad istog tog socijalnog mira, njihov odlazak iz ove zemlje poželjan, prihvatljiv i razumljiv. A što se tiče samog načina i ideja za formiranjem vlasti i ostanak u takvoj vlasti, bosanskohercegovački političari kroz ovakve primjere zorno pokazuju da se ne može govoriti o političkim elitama, već je ovdje riječ o političkim klasama, koje su same sebi svrha. Naravno, radi se o jednoj latentnoj prijetnji tipa: „Bez nas propadamo“. Pri čemu se svakako u obzir treba uzeti i svojevrsni politički mit o SDA kao jedinom organizatoru otpora i jedinoj političkoj organizaciji koja je branila međunarodni bosanskohercegovački politički subjektivitet tokom devedesetih, ali i nakon rata, kroz određene metamorfoze tog mita, sve do danas. Pri tome se mogu čuti ogromne ne samo revizionističke tendencije, nego i namjerne faktografske, činjenične zloupotrebe prošle historijske zbilje koje rukovodsvo te stranke gotovo svakodnevno plasira.

MONITOR: Kako gledate na spremnost građanskih partija kakvima se smatraju SDP i Naša stranka da uđu u široku koaliciju sa etno-nacionalnim partijama i formiraju Savjet ministara BiH kojim predsjedava Borjana Krišto iz HDZ-a BiH?

OMERČIĆ: Odlično ste primijetili, manifestacija simbola crvene, crvenog, u Bosni i Hercegovini ne znači da se radi o lijevim, radničkim partijama. Ljevica ne postoji, simbolika crvene boje u vanjskom identitetu ovih stranaka je još jedna laža. I, da, ovdje se samo možemo nadovezati na naprijed rečeno. Dakle, apsolutna je odsutnost bilo kakve odgovornosti prema vlastitom biračkom tijelu. Mene stvarno zanima na koji način ove stranke uspijevaju svoje članove, simpatizere i glasače uvjeriti na dobijanje glasa. To je prava marketinška umjetnost. Ali na ovakva su razočarenja ljudi u BiH navikli, i njihov je odgovor na to bio jedan, gotovo do umjetničke razine razvijen način, ne života, življenja, već preživljavanja, koji je em postao izlizan i iscrpljen, em pozivao na promjenu, koja se sada manifestira migracijama, stalnom nadom da je negdje drugdje, u stabilnijem društveno-političkom, kulturnom i ekonomskom  okruženju – bolje. Znamo da je približavanje ljevice desnici opasno po društvo, po zajednicu. No, kako se ovdje ne radi o ljevici, može se na pitanje njena nepostojanja nadovezati i pitanje: Postoji li zapravo i šta je to, kakvo je to, bosanskohercegovačko društvo?

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DŽEMO REDŽEMATOVIĆ, PREVODILAC, GLAVNI IMAM ZA PODGORICU I NIKŠIĆ: Mahmud Derviš – poezija otpora

Objavljeno prije

na

Objavio:

Derviševu poeziju suštinski može čitati samo onaj ko voli čitanje, pa onda voli čitanje poezije, a uz to voli i Palestinu. U suštini, onaj ko ima, i u sebi gaji, slobodarski duh, a protiv je bjelosvjetskih tirana i tiranija. Zbog svog otmeno hedonistilčkog stila života, teško da je on ikad pomislio da će njegovu poeziju prevoditi jedan imam. A, ja sam se toliko uživio u njegov svijet da sam ga doživio kao najrođenijeg

 

MONITOR: Protekle sedmice u Podgorici je održana promocija sabranih djela najpoznatijeg palestinskog i jednog od najznačajnijih arapskih pjesnika Mahmuda Derviša. Preveli ste sabrana djela u četiri toma. Kako ste došli na tu ideju da prevedete baš ovog pjesnika?

REDŽEMATOVIĆ: Ključ za ulazak u galaksiju Mahmuda Derviša bila je njegova kratka pjesma o cijeni rata. Ta pjesma je smirivala u sebi čitavu golgotu palestinskog naroda i države. Ona je glavni motiv mog bavljenja poezijom otpora o kojoj sam ranije imao tek skromno znanje. Evo te pjesme.

Rat će se okončati, lideri će se rukovati.

 Ostat će ta starica da čeka svoga sina šehida, i ta djevojka da čeka svoga voljenog muža i ona djeca da čekaju svoga oca junaka;

 ja ne znam ko izdade vatan ali vidjeh ko mu plati cijenu

MONITOR: Na promiciji prevoda je rečeno: „Mahmud Derviš je svjetskoj javnosti poznat po poeziji otpora, ali on piše i o izgubljenom djetinjstvu, neproživljenoj mladosti, identitetu, gubitku jezika…“ Njegova poezija nije posvećena samo Palestincima i Arapima, već je to poezija svih nas. Kako biste opisali ovog pjesnika?

REDŽEMATOVIĆ: Derviševa poetika ne govori samo o palestinskom iskustvu nepravde kosmičkih razmjera, već obuhvata univerzalnu borbu za slobodu svih ugnjetavanih i obespravljenih naroda. On svojim pjesmama pozdravlja i opisuje borbu za slobodu Španaca, Kurda, Egipćana i drugih naroda koji vape za slobodom i mirom, a njegovi pjesnički uzori su Dereck Walcott, Yanis Ritsos, Pablo Neruda… Često u svojim pjesmama pravi paralelu između Endelusa i Palestine, kao i autohtonih stanovnika Amerike nad kojim je izvršen genocid i Arapa. Njegova borba i nada u pobjedu izvire iz brojnih pjesama i stihova. On vjeruje i pjeva da će krv polomiti mač i   da Palestinac živi pola života, ali i da je ta pola bolja od smrti. Iako će kasnije u nekom intervjuu kazati da je splasnula njegova nada u bolje sjutra, Derviš u jednom distihu kaže da kad god napiše dvadeset redaka pjesme, primijeti da se opsada povukla za dvadeset metara.

Mahmud Derviš često u pjesmama govori novozavjetnim narativom i iskazuje miroljubivost i nadu u humanost ljudi. Njegov pjesnički genij je u sebi sažimao visprenog govornika i vizionara. Bio je čovjek širokih shvatanja, nije robovao stereotipima, bio je altruista, volio je ljude. Svojoj voljenoj djevojci Riti, Jevrejki koju su ubili cionisti, posvetio je divne pjesme. Bio je otmeni hedonista, vjerovatno naživljavajući život koji nije uspio živjeti u normalnim okolnostima. Zbog svog stila života,  teško da je ikad pomislio da će njegovu poeziju prevoditi jedan imam. Još u dalekoj Crnoj Gori. A ja sam se toliko uživio u njegov svijet da sam ga doživio ga kao najrođenijeg. Sanjao sam Mahmuda, dok sam prevodio. Nekad sam se znao nasmijati, nekada zasuziti. (Volimo život kad god možemo do njega doprijeti. Gdje god se smjestimo uzgajamo brzorastuće biljke, gdje god se nastanimo, požnjemo ubijenog čovjeka (…). Ruža manje).

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

SRĐAN PERIĆ, JEDAN OD OSNIVAČA „PREOKRETA“: Ostanak Đukanovića štetan za Crnu Goru

Objavljeno prije

na

Objavio:

Alternativa Đukanoviću valjalo bi da bude ona koja znači promjenu i istinsku građansku opciju

 

MONITOR: Pred nama su najneizvjesniji predsjednički izbori od 1997. Šta mogu donijeti?

PERIĆ: Izbori će donijeti ili produženje vlasti DPS-a u hibridnom obliku ili će se DPS nepovratno na dug rok razvlastiti. U slučaju svoje pobjede, Đukanović bi dobio politički džek pot – konsolidaciju u stranci – ako ga je iko ikad i ugrožavao, jer bi pokazao da je on jedina „karta” na koju mogu igrati. Potom bi dobio legitimaciju da je demokrata, jer nije onemogućio tranziciju vlasti. S obzirom da novo rukovodstvo ničim nije dovelo, u formalnom-pravnom smislu, u pitanje zakonitost u vezi sa porijeklom, odnosno sticanjem njegovog bogatstva, oni bi mu time i tu potvrdu pribavili. Dakle, on bi tako dobio maltene snagu suštinskog monarha koji bi birao ko će biti u Vladi, jer bi imao neposredan izborni legitimitet i snažnu stranku, sa kojom bi izvjesno – prije ili kasnije – sarađivali i oni koji nam govore da to sada ne rade, mada među njima ima i onih koji to tvrde i pored činjenice što su izabrani glasovima DPS-a. Kao kruna svega, on bi ponovo bio prihvatljiv za međunarodnu zajednicu. Ovo bi bila rezultanta nove vlasti i „zasluga” pobjednika od 30. avgusta – nekog manje, nekog više. Što je najgore, ovaj saldo bi bi porazan po crnogrosko društvo i obesmišljavao bi političke procese i izvjesno vodio pojačanoj apatiji koja bi ponovo išla naruku Đukanoviću.

U drugom scenariju i on i njegova partija bi izgubili i posljednju značajnu uporišnu tačku.

Da ne budem nedorečen: smatram da bi za Crnu Goru bio štetan njegov opstanak na vlasti. Jednako, cijenim da bi alternativa njemu valjalo da bude ona koja znači promjenu i istinsku građansku opciju. A koja bi to bila – akteri na sceni su to izjašnjavanje učinili besmislenim. Koga bi god podržali, bili biste optuženi za izdaju. Ta strana je imala pobjedničku kartu, ali je sebi otežala poziciju. To je njihova odgovornost – ne građana. Odgovornost treba tražiti od svih – ne samo od prethodne vlasti.

MONITOR: Kako vidite incident na Cetinju, i reakcije nakon toga?

PERIĆ: Potrebno je podrobno ispitati sve okolnosti. Naravno da nasilje treba osuditi, ali utvrdimo tačno šta se dogodilo. To je trebalo da bez uvijanja saopšti rukovodstvo Ministarstva unutrašnjih poslova. Kako je to izostalo – ostaje da uz pomoć medija tumačimo motive i ocjenjujemo u kolikoj mjeri je čiji iskaz tačan.

Da ne ostavim dilemu – svako ima pravo na slobodu govora i na okupljanje – sviđalo vam se to ili ne – do granice dok ne narušava nečije dostojanstvo. Jednako sam i za to da svako ima i pravo da protestuje ne narušavajući ničiji integritet – posebno ne onaj fizički. Svako odstupanje od toga je nedopustivo.

MONITOR: Šta je najbolji izlaz iz političke krize u ovom trenutku?

PERIĆ: Rješenje su izbori. Kada imate ovakav i ovoliki deficit legitmiteta izvršne vlasti uz velik broj promjena stavova u odnosu na one od prije 30. avgusta, onda je u redu da se konsultuju građani šta misle o svemu tome. To se radi na izborima.

Nova većina je i ovdje pokazala svu raskoš samodestrukcije pa će sada o tome, ali i o datumu izbora odlučivati poraženi na izborima iz 2020. godine i to sa biračkim spiskom koji je njihovo „čedo”. Uz očitu prećutnu saglanost obje strane da niko ne dira birače na koje oni drugi računaju, a koji bi se primjenom zakona morali brisati iz biračkog spiska. Od „fantoma” do onih koji su izgubili osnov da budu u njemu.

Na djelu je totalna destrukcija političkog sistema iz jednog osnovnog razloga: želja da se vlada bez podrške građana.

MONITOR: Nakon izbora troje sudija Ustavnog suda, stvorli su se uslovi za konačno proglašenje rezultata izbora i tranziciju vlasti u Podgorici. Očekujete li da će se to i desiti?

PERIĆ: Izgleda da se ne žuri sa tim da se izbori u Podgorici zaokruže i čeka se rasplet trke za predsjedničke izbore. Već čujemo najave koalicionih partnera, od kojih zavisi formiranje te vlasti, da sada nakon kandidature gospodina Milatovića za predsjednika države treba razmotriti ko bi bio kandidat za gradonačelnika. Dakle, predstava u najavi. Model preslikan sa državnog nivoa.

Mlad politički subjekt je dobio podršku od različitih faktora na javnoj sceni koja je bila lišena gotovo ikakve kritičke note. Nama se u kontinuitetu ponavljaju identične situacije – nova partija koja pobere simpatije, uzlet, glorifikovanje, potom ide u stagnaciju i pad. Kada bi se njegovala kritička misao ne samo u odnosu na bivšu vlast, već i odnosu na sadašnju ali i nove aktere – to bi svima pomoglo da se taj obrazac nastanka i razvoja novih subjekata ne dešava. Ako se to ne promijeni – nastavićemo sa istim uzletima i padovima.

Priče o mesijanskim atributima predsjednika stranaka su nezrele i na kraju koštaju mnogo. Da li smo zaboravili da smo imali „jezde“ i „dafine“ koji su nekada predstavljani spasiocima naših finansija i privrede? I tada kao i sada, ako samo posumnjate u nepogrešivost ekonomskog modela koji se promoviše, proglašavani ste neprijateljem „svijetle budućnosti”.

Nama su potrebni političari koji će biti dosadni, koji će raditi svoj posao, koji će nam polagati račune a ne pričati bajke o sebi, koji neće pripovijedati o etici i emociji, već nuditi i sprovoditi program.

MONITOR: Kako vidite tendenciju države da preuzima prethodno privatizovanja preduzeća i najavu osnivanja novih državnih preduzeća?

PERIĆ: Sve je podređeno partijskoj promociji i želji da se bude što duže na vlasti. Nedvosmislena potvrda tome su nasmijana ili zamišljena lica direktora državnih kompanija, zavisi od prilike. Riječ je o ljudima koje su partije postavile na čelna mjesta, a onda se oni promovišu na partijskim stranicama na društvenim mrežama kako fantastično upravljaju našim preduzećima. Nude se podaci koje ne možete provjeriti i na kraju taj oglas plati opet građanin – doduše posredno, jer prvo novac iz državnog budžeta ide stranci, a onda stranka plaća Facebook-u ili kome već.

Kada je to bazična postavka, onda je pretenciozno očekivati strategiju privrednog razvoja i akcione planove koje iz nje proističu. Sve je tu od prilike do prilike, od kamere do kamere. Tako ni dobre ideje ne mogu imati ni izbliza efektuaciju koju bi mogle ostvariti.

Nema ništa sporno u tome što je upravljanje trajektnom linijom Kamenari – Lepetani prešlo u državne ruke. Smatram tu inicijativu vrlo dobrom. Međutim, sve se odigralo nepripremljeno i traljavo. A mogla se upravo tu pokazati efikasnost i spremnost. Da se nekoliko mjeseci spremala ta odluka, i da država pokaže i snagu i efikasnost.

Onda imamo kupovinu imovine Željezare od strane EPCG, a da javnost osim opšte priče nije imala dostupan biznis plan i kalkulaciju da li je bilo jefitnije promijeniti sistmetizaciju EPCG i priključiti te radnike ovoj kompaniji – ako je cilj bio socijalna briga – što isto može biti u redu. Umjesto toga čuli smo najave, ali bez jasnih rokova i indikatora kada i šta će konkretno biti postignuto. Direktori javnih preduzeća kao da ne razumiju da oni upravljaju našim resursom i da su dužni da građanima objasne šta rade. Slična situacija je i sa Lukom. Ponavljam, u načelu to mogu biti i dobre ideje, ali one moraju imati jasne računice. Potom imamo najavu moguće privatizacije turističkog kompleksa na primorju. Ista stvar – nemamo konkretne cifre i javno dostupne podatke šta se želi time postići.

Takav opšti pristup nije iznenađujući od ljudi koji nemaju iskustva u privredi.   Čudi kada on dolazi od onih koji imaju nekog predznanja u realnom biznisu i koji znaju koliko je teško otvoriti jedno održivo radno mjesto, a ne pričati bajke o sveopštem blagostanju i rekordima.

Slikanje premijera, ministara svih naših vlada su možda najskuplje plaćene fotografije koje ćemo ikada imati. Vrijeme je da fokus usmjerimo ka građaninu, a da od političara umjesto samohvale dobijemo bilans učinjenog i to uporedimo sa obećanjima. Tako bi valjalo da gradimo odgovornost u praksi.

 

Nismo čuli snažnu integrativnu ideju

MONITOR: Kako ocjenjujete dosadašnju kampanju, koja se, čini se, prilično zaoštrava pred početak izbora?

PERIĆ: Sasvim je očekivano da kampanja kako ide prema svom finišu dobija na intenzitetu. Poenta je što ona nije porodila novu demokratsku vrijednost. Nismo čuli snažnu integrativnu ideju, jasnu viziju kako pokrenuti opštedruštveni dijalog, kako zaokružiti zajednicu koja je na ivici cijepanja – to je ono što bi predsjednik mogao da radi. Umjesto toga smo od većine kandidata slušali da će oni raditi ono što je zapravo posao premijera – povesti zemlju u prosperitet. No, kada izbezumite javnost neprestanim političkim spektaklom – drugačije nije bilo ni realno očekivati.

 

Igra oko izbora nove vlade vrijeđa inteligenciju

MONITOR: Politička kriza čeka rasplet. Vlada koju bi okupio Miodrag Lekić nema potrebnu većinu. Govori se i o rekonstrukciji tehničke, ali vremena je sve manje, pošto bi, kako je najavljeno, Milo Đukanović ove sedmice mogao raspustiti parlament. Kako to sve vidite?

PERIĆ: Igra oko izbora nove vlade i izmjene Zakon o predsjedniku do te mjere potcjenjuje inteligenciju građana da to postaje uvredljivo. Donešen je Zakon o predsjedniku, odnosno njegove izmjene i dopune, koji daje mogućnost da se izabere premijer bez da mu predsjednik povjeri mandat. Taj Zakon je veoma upitan sa stanovišta ustavnosti – ali ostavimo to da Ustavni sud utvrdi.

Dakle, donešen je Zakon koji omogućava izbor mandatara bez da ga predloži predsjednik, ali razrađuje i opciju da predsjednik može raspustiti Skupštinu. Nemam nikakve dileme da se u ovaj proces ušlo s namjerom da se dogovoreni mandatar ne izabere za premijera iako se kao o tome usaglasio 41 poslanik. Onda smo gledali medijsko prenemaganje, mentalno maltretiranje nacije pregovorima za koje je bilo jasno da su predstava. Šta god da je u pozadini, saldo je takav da je Đukanović dobio još jedan poklon – nova većina mu je dala novim zakonom mogućnost da on određuje kada će biti izbori.

Vratimo se sada i aspektu ustavnosti, jer je zakonom uređeno ono što propisuje Ustav. Dileme oko toga je već mogao da razriješi Ustavni sud. To bi bilo blagotvorno i pokazalo bi se da taj sud dobija na proaktivnosti. Međutim, to se nije desilo.

 

Dok sudije ne pokažu da su iznad partija, mi smo besudna zemlja

MONITOR: Imamo li sada zaista odblokiran Ustavni sud?

PERIĆ: Hajde da jednom pomjerimo perspektivu očekivanja. Tražimo da nam Ustavni sud pokaže nezavisnost, a ne da se nadamo da će to biti tako. Sve što je prethodilo izboru sudija ukazuje da se radi o partijskom dogovoru.

Neka sudije pokažu da su iznad toga. Do tada, mi smo suštinski besudna zemlja.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo