Povežite se sa nama

INTERVJU

DR VLADIMIR PAVIĆEVIĆ, POSLANIK NOVE STRANKE U SKUPŠTINI SRBIJE: Naprednjački udar na parlamentarizam

Objavljeno prije

na

MONITOR: Srbija ima rasparčanu, sistemski neuticajnu i dosta neprincipijelnu i vjerolomnu opoziciju. Kako vi objašnjavate stanje opozicije u Srbiji kojoj i vi i vaša stranka pripadate?
PAVIĆEVIĆ: Opozicija u Srbiji postoji i mislim da je borbenija nego što se na prvi pogled može učiniti. NOVA stranka je na primer snažna opozicija naprednjačkoj vladavini u Srbiji. U Skupštini neprestano nudimo argumentovanu kritiku rada Vlade i ponašanja naprednjačke većine. Mimo rada u Narodnoj skupštini, pripremili smo i usvojili konkretne predloge praktičnih politika u oblasti ekonomije, političkog sistema, pravosuđa, obrazovanja, energetike, spoljne politike, planiranja, izgradnje i zdravstva. O našim predlozima za rešenja zajedničkih problema razgovaramo sa građanima direktno. Putujemo po Srbiji i podsećamo građane da su izbori uvek prilika da se ocenjuje delanje vlasti. A naprednjačka vlast u Srbiji je veoma loša i treba što pre da se menja.

MONITOR: Vrlo ste aktivni ako ne i najaktivniji poslanik, a pokazali ste i nov stil poslaničkih nastupa i djelovanja, kao što su vaše debate na drušvenim mrežama. Kako podnosite dosta teške uslove parlamentarnog rada, naročito na skupštinskim zasijedanjima i sjednicama skupštinskih odbora?
PAVIĆEVIĆ: U našem ustavnom sistemu Skupština je centralna politička institucija, koja vrši zakonodavnu, ali i funkciju kontrole izvršne vlasti. Naprednjaci su sve to izbrisali, tako da se često na sednicama krše pravila i procedure. Predsedavajući sednicama Skupštine povremeno vređaju opozicione narodne poslanike čime ruše dostojanstvo Narodne skupštine i red. Mislim da je sve jasnije da smo u ovoj naprednjačkoj eri izloženi jednom strašnom udaru na parlamentarizam. Mislim da smo izloženi pokušajima dokidanja ostataka parlamentarizma i vladavine prava. Zato je veoma važno da NOVA stranka, čiji sam član i narodni poslanik, i druge opozicione stranke rade na povezivanju i daljem širenju.

MONITOR: Gdje sve danas ima mjesta nalaženju analogija sa 90-im godinama u srpskom političkom životu?
PAVIĆEVIĆ: Danas imamo posla s autoritarnom vlašću koja sve više podseća na jednu formu kompetitivnog autoritarizma To je režim koji kombinuje demokratske i antidemokratske elemente. Antidemokratski elementi se prepoznaju u udaljavanju od koncepcije vladavine prava, gušenju slobode govora i izražavanja i teškom medijskom šibanju i progonu političkih protivnika. To su elementi preko kojih možemo porediti Miloševićevu i ovu Vučićevu vladavinu u Srbiji. Mislim da građani ne treba da pristaju na takvu vladavinu i da je neophodno da na izborima jasno izvršimo dekonstrukciju autoritarne i bahate vlasti. Na našu sreću, politički procesi se danas u Srbiji ne odvijaju u uslovima rata kao što je bilo pre dvadeset godina i tu leži jedna važna razlika.

MONITOR: Hoće li vaša Nova stranka i dalje aktivno sarađivati sa DS-om i očekujete li da joj Bojan Pajtić ponudi neko mjesto u njegovoj dugo najavljivanoj vladi u sjenci?
PAVIĆEVIĆ: Borba protiv veoma loše naprednjačke vladavine je svakako važna stvar koja povezuje NOVU stranku i Demokratsku stranku. DS i NOVA su dve opozicione političke stranke koje se u kontinuitetu u Skupštini bore protiv naprednjačke većine. Zajedno smo podneli i Predlog zakona o slobodi od straha, čija sadržina jasno upućuje na neophodnost šire mobilizacije za borbu protiv represije, a za Srbiju koju će poštovati i u kojoj će svaki građanin biti poštovan. Vlada u senci, koju predlaže predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić, jeste legitimna ideja za dalje političko delanje opozicije, ali bi, po mom sudu, pre formiranja Vlade u senci trebalo razgovarati o tome postoji li drugačiji, a bolji odgovor na jednu vrstu brutalizacije i društva i države koju danas imamo u Srbiji.

MONITOR: Da li ova vlada ide dobrim pravcem ili se izgubila u jalovom populizmu i političkom marketingu?
VUČIĆ: Populistički obrazac delanja u politici je jedno od ključnih obeležja naše političke kulture. Od Karađorđa do Vučića, to je u istoriji moderne srpske države skoro pa nezaobilazni mehanizam vladanja. Aleksandar Vučić je taj mehanizam doveo do vrhunca. Pravila i procedure je proglasio izlišnim, a ne propušta priliku da istakne svoja izuzetna lična svojstva. On je vođa koji je neumoran, koji ekspoze sprema do ranih jutarnjih sati i obavezno proverava da li zaposleni u Vladi stižu na vreme na posao, jer on na posao dolazi pre drugih, a sa posla odlazi poslednji. Naša je nesrećna realnost da tolika marljivost nema odraza u rezultatima, pa železara u Smederevu npr. i dalje visi, dugovi i zaduživanja rastu, a životni standard vrtoglavo opada. Pitanje je da li, zaista, postoji namera da se uđe u ekonomske reforme koje su neophodne da bi se obezbedilo ono što je u Srbiji najveći problem, a to je povećanje zapošljavanja. Za sada nema ohrabrujućih signala.

MONITOR: Jedna od afera koja je dokačila ličnosti i sadašnje vlasti i opozicije jeste ona ,,doktorska”. Ovih dana je i Tomislav Nikolić, čija se univerzitetska diploma dovodi u pitanje počeo sa objavljivanjem naučnih radova. Koliko ovakvo, dosta primitivno razumijevanje onoga čime bi političar trebalo da se ističe, unazađuje šanse za razvoj političke kulture?
PAVIĆEVIĆ: Kršenje principa akademske čestitosti je ozbiljna prepreka na putu naše države ka EU. U novoj rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji je nesposobnost države i akademske zajednice da se suoči sa problemom plagijata definisano kao ozbiljni problem. Za neverovati je da naprednjačka većina u Skupštini ne želi da razmisli o tome da se na dnevni red jedne skupštinske sednice stavi pitanje akademske čestitosti i time reaguje na poplavu nepošteno stečenih titula i naučnih zvanja. Mislim da u dužem vremenskom periodu prisustvujemo vrsti destrukcije akademske zajednice i da ta destrukcija pre svega dolazi iz vrhova izvršne vlasti u Srbiji. Posebno je zabrinjavajuće što sada imamo vidljive i elemente autodestrukcije univerziteta koji očigledno nemaju snagu ni za pokušaj borbe za očuvanje dostojanstva svoje zajednice.

MONITOR: Uprkos stanju u Srbiji, vlast trpi tek slabe i površne kritike od međunarodnih institucija. Da li vjerujete onima koji tvrde da je to zbog kooperativnosti ove vlade u vezi sa pregovorima Beograda i Prištine i da je pitanje Kosova, prvo na agendi politike Zapada prema Srbiji?
PAVIĆEVIĆ: Nema dileme da je demokratski karakter političkog poretka u Srbiji danas strašno istanjen. Ugrožene su osnovne demokratske vrednosti poput slobode govora i izražavanja. Mediji su mahom pod političkim nadzorom. Predstavnici međunarodnih organizacija i država u Beogradu povremeno i sami komentarišu kritički odnos vlasti prema bazičnim demokratskim vrednostima i principima, ali je osećaj da je ta kritika blaga. Moje je mišljenje da je dovoljno da se pročita poslednji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evropske integracije i predlog rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji pa da se uoči slika snažne kritike delanja vlasti kod nas. Ne treba, međutim, da očekujemo da će politička promena da dođe sama od sebe na jednom velikom zapadnom talasu na primer. Uslove za tu promenu treba da stvorimo sami, doslednom, posvećenom i srčanom borbom za savremenu državu i slobodnog građanina u takvoj državi.

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

INTERVJU

LJUPKA KOVAČEVIĆ, ANIMA: Vrijeme je za izbore

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vjerujem da je prva ekspertska vlada kao koncept imala potencijala ali sa našim neodgovornim, pohlepnim i bahatim političarima dodatno je destabilizovala stanje u zemlji. Širiti taj koncept nije logično ni korisno a praviti kompromisni bućkuriš još manje. Po mom mišljenju vrijeme je za nove izbore i nadam se da URA neće pristati na još jedan ustupak

 

MONITOR: Ove sedmice pričamo o uvođenju vjeronauke u škole, a nakon najave tek ustoličenog mitropolita Joanikija da je to „osnovno dječije pravo“, te da samo rijetke zemlje u Evropi nemaju tu vrstu obrazovanja. Kako vidite želju mitropolita, i da li bi nam uvođenje vjeronauke pomoglo da budemo više evropski?

KOVAČEVIĆ: Izjavu  mitropolita shvatam kao znak namjere da povećava tenzije u Crnoj Gori i da one trenutno odgovaraju SPC. Crna Gora je definisana kao građanska i sekularna i to je najoptimalniji okvir za multietničku i multikonfesionalnu zajednicu. Svaka vjerska zajednica ima pravo da organizuje vjersku nastavu i to već funkcioniše. Najslabije funkcioniše građansko obrazovanje u okviru zvaničnih institucija. Podržavalo se djelovanje i razvoj vjerskih zajednica a nipodoštavalo građansko obrazovanje i inicijative. Rezultati su prisutni i vidljivi kroz nizak stepen emancipatorske i kritičke svijesti. To što većina zemalja Evrope ima vjersko obrazovanje ne znači da je dobro za Crnu Goru, malu teritoriju sa malim brojem stanovnika čija je situacija ekonomska, istorijska, obrazovna i politička specifična. U tim zemljama je vjerska odrednica stvar intime i slobodnog izbora, kod  nas se vjerskim odrednicama maše u javnosti i služe za demonstriranje  moći i ugrožavanje drugačijih. Religija je u našim uslovima vrlo opasno oružje u rukama neodgovornih vjerskih vođa i političkih elita i udaljava nas od Evrope.

MONITOR: Kako komentarišete ustoličenje mitropolita Joanikija, te sve što je pratilo taj događaj, ali i prve poteze mitropolita naokon ustoličenja, poput ugošćavanja Milorada Dodika?

KOVAČEVIĆ: Ustoličenje je bilo „silom na sramotu” kako se kaže u narodu. I sila i sramota su očite, izuzimajući  iz toga veliki broj onih koji su protestovali sa  iskrenim ubjeđenjem da brane državu i dostojanstvo, došlo se do „crvene linije” i pružen je otpor. Mislim da su ti građani i građanke, i  razumne  intervencije bezbjednosnih službi obezbijedili da se krizna situacija završi bez žrtava, iako je bilo prekomjerne upotrebe sile. I to se mora preispitati i sankcionisati. Dvije slike koje su za mene vrlo značajne sa Cetinja su dva lica. Lice premijera koje je jasno pokazalo beskompromisnost i odvažnost da po svaku cijenu brani vlastite ciljeve i  spremnost da interese svoje crkve stavi iznad interesa države i ljudi što liči vjerskom fundamentalizmu. U kriznoj situaciju u pomoć su pristigli oni koji dijele ista vjerska ubjeđenja a ne nezavisni eksperti. Nakon ostvarenja cilja logično je očekivati da će pokazati umjerenost i spremnost za dijalog  o pitanjima državnog i društvenog funkcionisanja  uz obavezne „konsultacije“ sa zapadnim saveznicima.  Drugo lice je lice predsjednika države. Jasna je bila neusklađenost sa pozicijom i situacijom. Izlazak na ulicu kao približavanje građanima sa svitom obezbjeđenja bilo je karikaturalno a djelovanje besmisleno. Nakon ove situacije duboke narcističke povrede (možda i ugroženosti drugih interesa), logičan je žešći sukob sa svima onima koje prepozna kao prijetnju. Vidljivo oslabljen računa na sve članove partije i nastaviće  mobilizaciju članstva i sluđivanje stanovništva tzv. ugroženošću države i intenziviraće  „konsultacije”  uz pokušaj mobilizacije  zapadnih saveznika. Obje slike pokazuju autoritarne vođe koje gaje duboko potcjenjivanje i prezir prema onima koji su ih birali i nemaju povjerenja, ni sposobnosti da riješe sukobe koje su proizveli i proizvode u zemlji. Saveznici van zemlje već preuzimaju kontrolu i u skladu sa njihovim interesima dalje diriguju sukobom. Milorad Dodik je znak takvih uticaja, prijetnja primjerom i simbol stvaranja uticaja koji prevazilazi granice i ne priznaje legalne državne granice.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

IVANA ŽANIĆ, IZVRŠNA DIREKTORKA FONDA ZA HUMANITARNO PRAVO: Vučić neće protiv bivših mentora

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije u Srbiji problem u nepostojanju zakonodavnog okvira već u neprimjenjivanju zakonskih mogućnosti i u opštem neradu oko istraživanja i procesuiranja ratnih zločina. Dakle, naše institucije imaju sve, samo je potrebno da sjednu i da rade, a to izgleda njima najteže pada

 

MONITOR: Ovih dana je u Beogradu održana Regionalna konferencija tužilaštava o saradnji u krivičnom progonu počinilaca ratnih zločina, u organizaciji srpskog Tužilaštva za ratne zločine, a uz podršku UN i vlade Velike Britanije. Kako ocjenjujete ovaj događaj?

ŽANIĆ: O održavanju ovog događaja znamo samo na osnovu šturog saopštenja Tužilaštva za ratne zločine i članaka malobrojnih medija koji još uvek prate ove teme. Osim floskula koje slušamo duži niz godina kako je regionalna saradnja važna i kako mora biti unapređena jer žrtve to očekuju, nismo čuli ništa novo. U stvarnosti je baš sve suprotno od toga. Nema iskrene volje da se sarađuje i veruje pravosudnim organima država u regionu, da se razmenjuju važni predmeti i dokazi, da se radi na otkrivanju masovnih grobnica.

Od vidiljive regionalne saradnje imamo dva medijska članka da je organizovana regionalna konferencija tužilaca u regionu. Koji su zaključci te konferencije i koji su naredni koraci dogovoreni – o tome nema ni reči. Tako da ja ovaj sastank ocenjujem kao potpuno trošenje vremena na razgovor koji je vođen već mnogo puta do sada, a koji nije doveo ni do kakvih pomaka u procesuiranju ratnih zločina niti do poboljšanja regionalne saradnje.

MONITOR: Ministarka pravde u vladi Srbije Maja Popović tom prilikom je naglasila posvećenost Srbije procesuranju optuženih za ratne zločine, pozivajući se na Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina 2021–2026 i najavljujući skoro usvajanje Akcionog plana za njenu primjenu. Kako komentarišete tvrdnju ministarke o „jakim institucionalnim kapacitetima Srbije“?

ŽANIĆ: Što se tiče institucionalnog i zakonodavnog okvira – Srbija zaista ima sve na raspolaganju. Postoje zakoni na osnovu kojih se sudi, zaključeni memorandumi i protokoli o saradnji sa tužilaštvima u regionu. Imali smo čak i prvu Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina koja je i usvojena da bi se ubrzalo procesuiranje ratnih zločina. Uskoro ćemo dobiti i drugu strategiju sa propratnim akcionim planom. Nije problem u nepostojanju zakonodavnog okvira već u neprimenjivanju zakonskih mogućnosti i u jednom opštem neradu po pitanju istraživanja i procesuiranja ratnih zločina. Dakle, naše institucije imaju sve, samo je potrebno da sednu i da rade, a to izgleda njima najteže pada. Samo bih podsetila da mi trenutno u TRZ imamo 12 zamenika tužioca i za prošlu godinu samo dve optužnice koje su rezultat isključivo njihovog rada. Dakle, imamo šest puta više zamenika tužilaca nego optužnica.

MONITOR: Za vrijeme trajanja Regionalne konferencije, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične sudove Seržom Bramercom. Vučić je saopštio da je to bio razgovor o poboljšanju regionalne saradnje u vezi sa optužbama za ratne zločine. Imate li saznanja o „konkretnijim“ zahtjevima Bramerca?

ŽANIĆ: Kad god bi dolazio u posetu Srbiji, Serž Bramerc bi dolazio i u FHP kako bismo razgovarali o tome ima li pomaka u procesuiranju ratnih zločina pred domaćim sudovima. Međutim, poslednje dve godine Bramerc razgovara isključivo sa tužiteljkom za ratne zločine Snežanom Stanojković i predstavnicima vlasti, tako da mi nemamo ni tu minimalnu mogućnost da saznamo koji su njegovi konkretni zahtevi. FHP stalno zahteva od Tužilaštva za ratne zločine da na svom web sajtu objavljuje informacije o podignutim optužnicama, donetim presudama,  sastancima, i još važnije, rezultatima sastanaka i da na taj način obaveštava javnost o svom radu. Međutim, ukoliko se informišete isključivo putem sajta TRZ tu gotovo ništa nećete saznati jer se na njemu nalaze dve ili tri rečenice o tome ko je prisustvovao sastanku i koja je bila tema, ali o konkretnim zahtevima nema ni reči. Da zaključim, ne znamo koji je bio konkretan zahtev Bramerca, ali pretpostavljam da se u razgovorima išlo u pravcu iskrenije regionalne saradnje, razmene dokaza, neophodnosti pronalska nestalih i izručenje Radete i Jojića Mehanizmu za krivične sudove u Hagu.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

MARIJA ZIDAR, REDITELJKA: To nije moja fikcija, to je nečiji život

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pomirenje je za mene priča o sukobu, sukobu u smislu sistema vrijednosti, ali i sukobu na ličnom, intimnom nivou

 

 

Film Pomirenje u režiji Marije Zidar otvorio je u srijedu veče 12. UnderhillFest, međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma u Podgorici. Za okosnicu prvog dugometražnog dokumentarnog filma, rediteljka iz Slovenije odabrala je sukob dvije porodice u brdima sjeverne Albanije. Film prati proces pomirenja nakon ubistva osamnaestogodišnje Gjiste u regiji u kojoj se neke porodice još uvijek pridržavaju srednjovjekovnog kodeksa Kanuna i običajnog prava na krvnu osvetu. Pomirenje je nastao u koprodukciji Slovenije, Crne Gore, Srbije i Kosova, a imao je premijeru na jednom od najvažnijih festivala dokumentarnog filma u Evropi – CPH:DOX u Kopenhagenu. Već ima zapažen festivalski život i nekoliko nagrada.

Marija Zidar je završila osnovne studije novinarstva kao i engleski jezik i književnost, a doktorirala je sociologiju na Univerzitetu u Ljubljani. Interesuje je predstavljanje temeljno istraženih društvenih tema kroz intimno, osjetljivo i empatično vizuelno pripovijedanje. Napisala je tri i režirala jedan srednjemetražni dokumentarac za Televiziju Slovenije. Pomirenje, koji je sniman u Albaniji od 2014. godine, je njen debitantski dugometražni dokumentarni film.

MONITOR: UnderhillFest je otvorio dirljiv film „Pomirenje”. Priča o pokušaju pomirenja porodica, ali predstavlja svojevrsni anatomski prikaz patrijarhalnog društva zarobljenog između prošlosti i sadašnjosti. Kada i kako ste se zainteresovali za ovu temu, za ovaj događaj?

ZIDAR: Za mene je to priča o sukobu, sukobu u smislu sistema vrijednosti, ali i sukobu na ličnom, intimnom nivou.  Profesor Martin Berishaj, koji je istraživao i ovu temu, 2013. mi je rekao da je krvna osveta obrađena hiljadu puta, ali nikad pravilno. To me je zaintrigiralo i počela sam da istražujem. To što sam pronašla, bila je veoma aktuelna tema sukoba između različitih sistema vrijednosti, u nekom društvu u tranziciji, a najviše se to odnosilo na državno pravno uređenje, religiju i reinterpretaciju starih zakona, oko kojih u nekim regionima nema društvenog slaganja. U Albaniji se to desilo devedesetih godina kada je pala komunistička diktatura, u kojoj je Enver Hodža pola vijeka progonio i religiju i tradiciju, a slijedio je ekonomski kolaps. Država je bila na granici građanskog rata. U toj praznini vrijednosti, u pojedinim djelovima zemlje vraćali su se stari sistemi vrijednosti, ali bez kontinuiteta, reinterpretirani i ponekad čak zloupotrijebljeni. To me podsjeća na sadašnju situaciju ne samo po Balkanu nego i u Evropi, gdje krajni desni populizam masama obespravljenih ljudi, koji nemaju više povjerenja u državu i pravni red, kao rješenje nudi reinterpretaciju nacionalne tradicije, religije ali i neopatrijarhalne vrijednosti.

Miroslav MINIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo