Povežite se sa nama

MONITORING

Država objavila rat mafiji

Objavljeno prije

na

Šest mjeseci pošto je u urugvajskoj luci Montevideo otkriveno i zaplijenjeno više od dvije tone kokaina, namijenjenog evropskom tržištu, Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala Srbije podiglo je optužnicu protiv Darka Šarića. On i još 19 pripadnika njegove kriminalne grupe optužni su da su u Srbiji i zemljama bivše Jugoslavije, zapadne Evrope i Južne Amerike 2008. i 2009. krijumčarili velike količine kokaina. Na nešto više od 80 stranica iznesene su tvrdnje potkrijepljene dokazima da je Šarić (40) s Goranom Sokovićem (39) i Željkom Vujanovićem (32) organizovao kriminalnu grupu, koja, po svemu što je o njoj otkriveno, prevazilazi sve do sada procesuirane klanove u Srbiji.

Specijalni tužilac za organizovani criminal u Beogradu Miljko Radisavljević je rekao da će Srbija Crnoj Gori dostaviti spise ovog predmeta za otprilike dva mjeseca, “čim optužnica postane pravosnažna”. Ovo je bitno makar zbog toga što je jedan od prvooptuženih, Goran Soković, crnogorski državljanin. Ovdašnje tužilaštvo je prije nekolika mjeseca obustavilo postupak protiv njega pravdajući se nedostatkom dokaza zbog nesaradnje njihovih kolega iz Srbije.

OPTUŽNICA: Šariću, Sokoviću i Vujanoviću se, po Radisavljeviću, na teret stavljaju udruživanje radi počinjenja krivičnih djela kao i neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet droga. Njima prijeti kazna zatvora do 40 godina.

Ostali optuženi terete se za pripadništvo kriminalnoj grupi, i to za lakši oblik ovog krivičnog djela, za šta im prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

,,Optužnicom su obuhvaćene dvije zapljene kokaina u 2009. – jedna 15. oktobra u Urugvaju, kad je na brodu u luci Santa Luciji, u blizini Montevidea, pronađeno 2.174 kilograma, te druga 19. januara kad je u blizini talijanskog grada Pize zaplijenjeno 235 kilograma kokaina”, kazao je tužilac Miljko Radisavljević.

U vodama Urugvaja, u zajedničkoj akciji pripadnika srpske BIA i američke DEA, 15. oktobra prošle godine zaplijenjeno je 2,2 tone kokaina namijenjenog evropskom tržištu. Vrijednost ove droge na uličnom tržištu procjenjuje se na čak 250 miliona eura.

U tužilaštvu je rečeno da je nabavku i transport kokaina obavljala međunarodna organizovana kriminalna grupa, u kojoj su bili i državljani Srbije.

ISTRAGA: Tužilac Radisavljević je kazao da se protiv članova Šarićeve grupe paralelno s istragom o kokainu, istražuje i pranje novca kroz kupovinu preduzeća. Ovaj dio postupka obuhvatio je 12 osoba, od kojih je sedam u pritvoru. Po Radisavljeviću, Šarićevu grupu odlikovala je stroga podjela uloga među članovima, velika bezbjednosna disciplina, izuzetna tehnička opremljenost i logistika, veliko lično bogatstvo i ekonomska moć.

Za Šarićem je raspisana međunarodna potjernica.

OSVETA: Specijalni tužilac Radisavljević objelodanio je optužnicu dan pošto je državni sekretar srpskog Ministarstva pravosuđa Slobodan Homen kazao da je zbog informacija o pripremi Šarićeva kokainskog klana za osvetu i likvidaciju visokih funkcionera u zemlji, zaštita nekih od njih, uključujući i predsjednika Borisa Tadića, podignuta na najviši stepen.

„Prijetnje kriminalnih krugova učestale su u posljednjih godinu dana, s početkom primjene Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog djela i jasnom opredijeljenošću države da krene u beskompromisnu borbu protiv organizovanog kriminala”, izjavio je Homen.

Na vrhu liste su pored predsjednika Tadića, specijalni tužilac Radisavljević, ministarka pravde Snežana Malović i sam državni sekretar Homen.

,,Bezbjednost državnih funkcionera dodatno je bila ugrožena razotkrivanjem klana koji predvodi Darko Šarić i nastavkom akcije Balkanski ratnik, s obzirom na to da su postojale informacije da ovaj klan priprema odmazdu i likvidaciju nekoliko čelnika Ministarstva unutrašnjih poslova, BIA, kao i najviših državnih funkcionera. Prema informacijama do kojih su došle naše službe postojali su već razrađeni planovi za likvidaciju nekoliko osoba uključenih u istragu i najviših državnih funkcionera”, naglasio je Homen.

On je dodao da je plan podrazumijevao da nekoliko plaćenih ubica, porijeklom iz Crne Gore, koje inače borave u Beogradu, u sinhronizovanoj i dobro koordiniranoj akciji počine ubistva ličnosti koje su označene za najveću smetnju i prepreku za opstanak ove mreže u regionu.

OPREZ: Beogradski Blic piše da je ministarka pravde Malović nedavno preseljena na drugo mjesto i za njenu bezbjednost postala je zadužena specijalna jedinica Vojske Srbije Kobre, koja čuva i predsjednika Tadića, kao i ministra odbrane Dragana Šutanovca.

Po ovom listu, o ozbiljnim namjerama da budu likvidirani državni funkcioneri i predstavnici pravosuđa svjedoči i do sada nepoznata činjenica da su pripadnici jedne kriminalne grupe prije godinu i po postavili eksploziv u automobil u blizini stana gdje je živio specijalni tužilac Radisavljević. Na sreću, eksploziv je otkriven i demontiran. Kasnije je u presretnutom razgovoru pripadnika iste kriminalne grupe uhvaćeno kako kažu: „Moramo da preuzmemo nešto drugo, jer nije odleteo u vazduh”, kazao je za Blic izvor blizak istrazi.

Prema tom izvoru, tužilac Radisavljević je prvi put preseljen još prije godinu dana, a od tada više puta.

,,Preseljen je odmah nakon što je otkriven eksploziv. Dešavalo se u toku noći da je u presretnutim razgovorima kriminalnih grupa rečeno nešto što se odnosi na njegovu bezbjednost, pa je bilo neophodno da se odmah dislocira – kazao je izvor.

Poslije pokretanja akcije Balkanski ratnik oktobra 2009, prema ovom izvoru, počelo je da stiže sve više informacija o ugroženosti državnih funkcionera, specijalnog tužioca i ljudi iz MUP i BIA, koji su vodili istragu. Zbog tih podataka ministarka Malović takođe je prebačena na drugu lokaciju pošto su istražni organi došli do informacija i da je na nju planiran atentat.

,,Nakon što je otkriveno da je njen stan sniman, o čemu je policija saslušala i svjedoke, koji su opisali ljude koji su slikali ulaz u zgradu, prozore i okolinu stana, ministarka Malović je s porodicom prebačena na drugu, sigurniju lokaciju. U toku je potraga za osobama koje su snimale njen stan,” kazao je izvor Blica.

OBRAČUN: Homen upozorava da kada je u pitanju bezbjednost države i organizovani kriminal, situacija u Srbiji nikada nije bila opasnija. Po njemu, veoma je indikativno da su prijetnje upućene predsjedniku Srbije koji je, po shvatanju pripadnika kriminogenih struktura, glavni nosilac borbe protiv organizovanog kriminala.

Sam Tadić poručio je da je Srbija objavila rat mafiji i da ni po koju cijenu neće odustati od obračuna s tim zlom. ,,Tu nema nikakvih političkih ustupaka, i ta stvar će biti dovedena do kraja”, kazao je Tadić nedavno u Mostaru.

,,Nemamo nikakve iluzije da mafija pokušava da se umiješa u političke procese, da investira u ekonomiju i privredu i preuzme kontrolu društvenih kretanja, kao i u svim zemljama svijeta, ali mi smo apsolutno odlučni da se izborimo s takvim pošastima koje ugrožavaju život naših građana”, kazao je predsjednik Srbije.

 

Milan BOŠKOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

JAVNE TAJNE POLICIJSKE TORTURE: Kriminalci sa značkom

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nasilje i pokušaji da se ono zataška, prepoznatljiv su obrazac postupanja crnogorske policije duže od 30 godina. A možda i danas. Novitet su dokazi o sveprožimajućoj saradnji sa narkoklanovima

 

Crnogorska stvarnost. Dio visokorangiranih policajaca sarađivao je, a neki možda i dalje sarađuju, sa kriminalnim klanovima čiji se pipci protežu od Južne Amerike do Australije. Drugi su mučili ljude, snimali svoje iživljavanje nad uhapšenim/otetim i dijelili snimke na mrežama za koje su, nekada, računali da će ostati van vidnog polja kolega iz policije i konkurentskih organizovanih kriminalnih grupa.

Upućeni pretpostavljaju da su tim snimcima svojim šefovima dokazivali uspješno obavljen zadatak. Analitičari ukazuju kako je među kompromitovanim policajcima bilo i onih koji su pripadali i jednoj i drugoj grupi – korumpiranih i sadistički nastrojenih.

Od sredine marta, zbog navodne saradnje sa kavačkim narkoklanom,  uhapšeno je više bivših i sadašnjih pripadnika crnogorske policije. Počev od pomoćnika direktora Uprave policije zaduženog za borbu protiv organizovanog kriminala Dejana Kneževića, pa do službenika kriminalističko obavještajne analitike iz Bijelog Polja Dragana Kojovića koji je uhapšen u srijedu, dok je pokušavao da napusti Crnu Goru.

Prema dostupnim informacijama, prvi je sarađivao sa kavčanima  a drugi sa kriminalnom grupom specijalizovanom za šverc marihuane. Ta grupa nije koristila Skaj aplikaciju već Anom, konkurentski program koji je u međunarodni svijet kriminala podmetnula FBI, kako bi nadzirala njihove komunikacije i operacije. Otud su dešifrovani podaci stigli u Crnu Goru. Skupa sa onima koje je, vezano za Skaj aplikaciju, dostavio Europol.

Problem je što se u Podgorici ti podaci sporo čitaju a lako gube.

Tek zahvaljujući portalu libertaspress.me, saznali smo da postoje prepiska i fotografije koje pokazuju kako su pripadnici nekadašnjeg Odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije, pod komandom Mirka Banovića, tokom 2020. hapsili, otimali i zlostavljali ljude. I o tome izvještavali Radoja Zvicera, vođu kavačkog klana.  

Ovaj Odsjek je rasformiran 2021., nakon promjena u izvršnoj vlasti. Treba dodati kako je u to vrijeme (2020.) šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, bio Zoran Lazović jedan od najkontroverznijih pripadnika crnogorske državne i javne bezbjednosti (ANB i UP). On je, takođe,  smijenjen u martu 2021.

Ispostavilo se da je, dobrim dijelom, riječ o već prijavljenim slučajevima policijske torture. Neki su i procesuirani od strane suda. Ali, većina osumnjičenih i optuženih policajaca i dalje radi u UP-u.

,,Početkom ovog mjeseca je jedan od okrivljenih inspektora, Nemanja Vujošević, koji je morao biti suspendovan još u martu prošle godine kada je optužen, čak dva puta nastupio na televizijama kao predstavnik Uprave policije, pa se tako i saznalo da do suspenzije nije došlo, uprkos zahtjevu za njegovu suspenziju koju je Uprava policije ministru dostavila u julu prošle godine”, navodi se u današnjem (četvrtak) saopštenju Akcije za ljudska prava (HRA) u kome se odnos izvršne sudske vlasti prema policajcima optuženim za policijsku torturu opisuje i skorašnjim primjerom iz sudnice.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 31. marta ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

IMA LI DOVOLJNO PILOTA U SUSRET SEZONI POŽARA: Prekomandovani u kancelarije

Objavljeno prije

na

Objavio:

U Službi zaštite i spasavanja Herceg Novi strahuju da tokom ove godine neće imati valjanu podršku iz vazduha koja je neophodna da bi se uspješno borili sa vatrenom stihijom. Podsjećaju na „zabranu“ letenja iskusnim pilotima u Vojsci Crne Gore

 

Dolaskom toplijih dana svake godine slična priča – državne službe su nespremne za borbu protiv vatrenih stihija. A požara je iz godine u godinu sve više, pa je ta nespremnost vidljivija i opasnija.

„Blizu je ulazak u novu požarnu seozonu a nema poboljšanja od strane države“, kaže za Monitor Zlatko Ćirović, komandir Službe zaštite i spašavanja Herceg Novi. Vatrogasci u ovoj bokeljskoj opštini su se protekle godine mjesecima borili sa požarima, a mnoge ne bi uspjeli da ugase da nije bilo pomoći iz vazduha.

Ćirović, koji je inženjer zaštite od požara sa dvodecenijskim stažom u Službi zaštite i spasavanja, uoči početka požarne sezone upozorava: „Imamo hendikep, dva pilota su dobili premještaj iz pilotske jedinice Vojske Crne Gore u pješadiju, a imamo i prelazak iz te jedinice u Direktorat za zaštitu i spasavanje. Znamo da je Vojska bila ključni nosilac za gašenje iz vazduha, a ovu sezonu dočekujemo sa manjkom od četiri pilota“.

On ističe da im je neophodna podrška iz vazduha i podsjeća na iskustvo iz 2017. kada je gorjela Luštica, i kada su vatrogasci bili potpuno nemoćni da nije bilo podrške iz vazduha. „Prepoznali smo da ima nade kada smo vidjeli pilote VCG, dali su se bezrezrevno i bili su heroji. Međutim, od septembra počinje hajka na te ljude i profesionalce. Ne mogu da shvatim da ulažemo u pilote, da bi ih se tako lako odrekli“, naglašava Ćirović.

Smjene o kojima govori Ćirović su se desile 22. avgusta prošle godine, prvog radnog dana nakon što je u Skupštini Crne Gore izglasano nepovjerenje Vladi. Tadašnji ministar odbrane Raško Konjević smijenio je potpukovnika Jovana Radetu sa dužnosti komandanta Vazduhoplovstva VCG, a nakon nekoliko dana smijenjen je i dotadašnji komandir jedine letačke jedinice u VCG – Mješovite eskadrile, major Radovan Perović.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 31. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MONITOROVA ANKETA: Stari teret i novi strahovi 

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pitali smo: Koliko su vazni izbori u nedelju i kako ih vidite?

 

ZARIJA PEJOVIĆ
Hoće to s padom DPS-a

„U nedjelju se završava najduži januar u istoriji“.  Jezgrovitom dosjetkom, moj prijatelj je pretkazao vjerovatan ishod drugog kruga predsjedničkih izbora. Promjena koja će se desiti u nedjelju, nije izraz kadrovskog razvoja unutar sistema, jer Đukanovićeva autokratija nije tolerisala formiranje snažnih političkih figura, kako unutar DPS-a tako i vani…

PAULA PETRIČEVIĆ
Valja obrađivati svoj vrt

Uprkos preovlađujućoj ,,ili-ili” atmosferi nisam ubijeđena u to da su ovi izbori ,,istorijski”, niti da je na sceni nekakava presudna gigantomahija, iako bih zbilja voljela da je tako. Ne slažem se sa tezom da izbor nikad nije bio lakši, meni lično nikada nije bilo teže nego na ovim izborima jer čak ni poražavajuća logika izbora ,,manjeg zla” ovaj put, makar za mene, nije bila primjenjiva. ,,Stisni zube, začepi nos i zaokruži” – to nije izbor na koji pristajem. Dovoljno sam se puta prevarila da bih se sada namjerno pravila neznavenom…

ĐURO RADOSAVOVIĆ, PISAC
Đukanovićev odlazak, prostor za nove ljude i pokrete

Ovi izbori su prekretnica, jer nije mala stvar živjeti pod režimom Mila Đukanovića još pet godina. Ukoliko se konačno skloni sa scene ,biće to prostor za nove ljude, nove pokrete i mogućnost da već jednom zaživi demokratija i smjenjivost političara…

VESKO RADULOVIĆ, ADVOKAT
Poruke i retorika kao 1997.

Predsjednički izbori u nedjelju možda su najneizvjesniji još od predsjedničkih izbora 1997. godine, na kojima je takođe učestvovao jedan od kandidata na ovim izborima, aktuelni predsjednik g-din Đukanović. Nažalost, to nijesu jedine sličnosti sa izborima koji su se desili prije više od 25 godina jer su poruke i retorika kandidata gotovo identični kao i na tim izborima…

STEFAN ĐUKIĆ, ANALITIČAR
Rezultat određuje sudbine DPS-a i PES-a

Nalazimo se u prilično paradoksalnoj situaciji za crnogorsko društvo. Pred nama su izbori koji su sa društvene strane veoma važni, jer će determinisati politička kretanja u narednih par godina (možda i duže) a situacija je sasvim mirna. Kada uporedimo ovo sa izborima 2020. godine, kada smo posljednji put imali izbore u svim opštinama kao da je prošlo 30, a ne 3 godine. Ta opuštenija atmosfera je proizvod toga da promjene nisu strašne, da treba mijenjati i da se treba mijenjati…

 

MARIJA POPOVIĆ KALEZIĆ, CEGAS
Kontinuitet ili ne

Ulazimo u još jedne izbore  u nizu onih koji su se odvili u nesređenom izbornom zakonodavstvu uz veliki proj neusklađenosti i pravnih praznina. Tu su: nesređen registar prebivališta i boraviśta, uz loša rješenja Zakona o prebivalištu i boravištu, kao i nemogućnost utvrđivanja nezakonite dodjele drugog državljanstva, pored crnogorskog, i stalne zavisnosti od podataka zemalja iz regiona. Osujećenost povrđivanja kandidata za predsjednika i politizaciju Državne izborne komisije, koja mora pretrpjeti izmjene i uspostavljanje profesionalizovanog tijela, čije odluke u kontinutetu neće  potpadati pod sumnju u pravnu ispravnost. Nesređen birački spisak, bez mogućnosti provjere matičnih registara iz kojih se izvodi, čini jedan od osnovnih razloga nepovjerenja u cjelokupan izborni proces…

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 31. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo