Povežite se sa nama

RAZBIJENO OGLEDALO

Dva slova

Objavljeno prije

na

Crnogorski jezik „vratio se” u Crnu Goru iz „vječnog progonstva” na koje ga je bio osudio Bečki književni dogovor 1850. godine, prethodno mu otevši i prisvojivši dušu. Uglavnom nije dočekan kako dolikuje ozbiljnoj kulturi. Srdačni prijem nije ga ni očekivao od velikosrpskog nacionalističkog „odbora za doček”. Sve njegove postupke i „argumente” protiv dolaska crnogorskog jezika lako je bilo predviđeti. S mitomanima nije ni moglo biti iznenađenja. Bezglavi juriš se desio. Kako bi drugačije nego bezglavo i neinventivno do nepodnošljivosti. I šta da se radi? Još u njima nije počeo slabiti prastari mentalni poremećaj koji ih navodi na izvitoperenu i lažnu sliku o zbiljnosti. No sada su u jurišu na jezik nesvjesno ostvarili jedan komični montipajtonovski motiv. Bijesne na crnogorski jezik, posebno na dva „nova” mefistofelovska slova ś i ź. Ali viđi vraga, dok hule na njih koriste i riječi u kojima se obavezno nalazi i glas ś ili neka kreveljeća karukatura koju od njega hoće da načine! No dosta o njima. Taj „odbor” je dokaz da je ljudska glupost vječna i neograničena.

Mučnija je stvar što se oformio i drugi „odbor”. Čini ga šarena gomila kafanskih diletanata koji primaju plate u političkim, naučnim, kulturnim i medijskim institucijama. Nazivam ih kafanskim, jer od te fele im je „duh” i „pamet”. Neka oproste gospoda „teoretičari” književnosti što već generacijama zaluđuju buduće profesore imbecilnom pričom o značajnoj ulozi kafane u tzv. nacionalnim kulturama. Iz kafane kao kafane nikad i ništa duhovno i stvaralački veliko nije izašlo! U bukvalnom i prenosnom smislu one nijesu porodilišta duha. U kafane ulaze dokoni, a izlaze pijani ljudi. Duh se rađa iz teškog, nemilosrdnog i bolnog rada na samom sebi. I daleko od uzavrele i pijane kafanske gomile. E dakle, crnogorski kafanski „lingvistički” diletanti naguđuju visokoparno kako – eto – oni bi možda i prihvatili onih „crnogorskih” trideset slova, ali ne bi nikako još i ona „dva slova”. A ne bi zato što to vodi u „arhaizaciju”, u čobanluk, u jezik „baba Smiljane”, u „govedarski jezik” itd. I ne vide, vesele im duše, kako nesvjesno ponavljaju iste „argumente” kojima su neki njihovi, isto tako glupi, „duhovni” preci gađali Vuka. Ne vide oni ni jednu mnogo težu i dalekosežniju posljedicu. Glaskajući se protiv „crnogorska” „dva slova” nesvjesno se glaskaju protiv cijelog glasovnog sistema crnogorskoga jezika, protiv svakog mogućeg ostvarenja ideje crnogorskoga jezika!

Najgore što dolazi od njih je što zlovolji protiv „ona dva slova” obavezno pridodaju nekakvu arogantno deklarisanu „revolucionarnu” namjeru da ostanu pri „dosadašnjih” trideset slova, kao da ih neko – tobože – ćera na ta dva slova, a oni – kako ih je bog dao hrabrima i mudrima – odlučno to odbijaju! U tome prešutkuju samo jednu „sitnicu”: usvojenim standardom crnogorskoga jezika niko ih ne ćera da moraju prihvatiti ta „dva slova”, jer im standard ostavlja slobodu da ostanu na „svojih” dosadašnjih trideset! U čemu je onda problem? Glupi nijesu da ne shvataju da je standard ostavio tu slobodu. Nema druge, ispada da im je nepodnošljiva standardom izborena sloboda za one koji hoće i ta dva slova! A njih nijesu „izmislili” standardolozi, nego su dio crnogorskog glasovnog sistema. Zato se crnogorski standardolozi prema njima nijesu mogli ponašati kao kupci u samousluzi koje s polica skidaju i stavljaju u korpu glasove koji im se sviđaju, a ostavljaju one koji im se ne sviđaju.

Eto neugodne istine o „slobodarstvu” nekih crnogorskih „slobodnih” intelektualaca. Njima je nepodnošljivo pravo na slobodu drugoga koje je legitimno koliko i njihovo pravo na slobodu. Valja se paziti slobodara kojima je nepodnošljiva sloboda drugoga!

Milenko A. PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Poštena inteligencija

Objavljeno prije

na

Objavio:

I prije nego što je propao tzv. socijalizam neki su se sprduckali s izrazom ,,poštena inteligencija”. Poslije pogotovo. Više je razloga bilo toj ironičkoj frivolnosti. Najbenigniji razlog bio je u tome da su karakteristične legitimacijske i ideološke fraze i slogani prošloga društvenog sistema postali toliko izlizani od prekomjerne upotrebe, da su se mogli doimati još samo kao banalnosti, groteske i najordinarnije laži. Finije uši ih više nijesu mogle slušati ni podnosti. No, osveta sile zemljine teže uvijek pogađa one koji su postali preziratelji gravitaciju i onih koji su ih učili da se ona mora poštovati – makar i trapavim i klecavim hodom – pa su se u neobavezujućim mislima prepustili slobodnim igrama levitiranja. Mnogi koji se sprdao s parolom ,,fabrike radnicima – zemlja seljacima” ubrzo je propištao od blagodeti i pravde tzv. ,,tranzicije”. Mnogi koji je laprdao kako ,,su nas lagali” parolom o bratstvu i jedinstvu omastio je potočinu u pokušajima da smakne inovjernoga i drugonacionalnoga susjeda. Mnogi koji su su rugali očajničkom apelu, iščupanom iz strašnih iskustava naših uzajamnih sveopštih satiranja u Drugom svjetskom ratu, da se mir „čuva kao zenica oka”, vođeni slijepcima i prevarantima ubrzo su izgubili i zenice i oči i život. Jedino su našli mir. Vječni! Oni koje je podušivao teški smijeh na pomen „najvećeg sina naših naroda i narodnosti” doživjeli su da ih za Goleš planinu godinama i godinama zavode najopakiji kurvini sinovi! (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Šajlokova funta mesa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osudilo me za „mobing”. Presuda novosadskog suda kaže, a „patriotski” mediji po Srbiji i Crnoj Gori naveliko telale i poduplavaju da sam opaki počinilac kažnjivog djela „mobinga”. I bilo je odista toga „mobinga” u mom slučaju. I ima ga i sad. A viđećemo koliko će ga još biti. Ne vjerujem da će tako lako prestati, jer ne zavisi od mene. Nijesam ga ja činio, nego ga nada mnom čine! Čini ga država Srbija. Zlostavlja me svojom jurisprudencijom, javnim tužilaštvima i tzv. „medijima”. Zlostavlja me i onim službama i strukturama čije se djelovanje ne može direktno viđeti u javnosti, još manje dokazati. Zlostavljaju me i nekakve ad hoc izmišljene nevladine organizacije. Sveukupno, teški mi teror priređuju sve sami borci za slobode i ljudska prava. (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Konstrukcijska greška

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je prije neko veče gledao finalnu utakmicu Kupa Srbije u fudbalu mogao je lako shvatiti u čemu je bila konstrukcijska greška prve i druge Jugoslavije, pa i onoga što su prevarantski nazivali trećom Jugoslavijom. Ne mislim da pravim visokoparne analize fudbala ni da raspredam „sociološki” o odnosu fudbala i politike. Hoću da kažem samo nešto o „čistoj” politici, tj. o patologiji jedne „politike” koja drma južnoslovenskim prostorima od 1918. godine. I drmaće ta „politika”, bojim se, još zadugo. Utakmicu su u Beogradu igrali Partizan iz Beograd i Vojvodina iz Novoga Sada. Golema je konstrukcijska greška u svijesti o pravednosti što se takve utakmice moraju igrati u glavnom gradu. Konstrukcijska greška je što je ko zna kad ušutkan potonji čovjek koji se nije dao uvjeriti da je samorazumljivo da se utakmice finala igraju u Beogradu i kad učestvuje neki od beogradskih klubova. Naprosto, radi se o nesportskoj, tj. nepoštenoj favorizaciji klubova iz Beograda. Konstrukcijska greška svake države je kad se trpi i održava takva konstrukcijska greška. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo