Povežite se sa nama

OKO NAS

ČEKAJUĆI BERBU MASLINA: Sezona za odlikaše

Objavljeno prije

na

Zadovoljstvo je ovih dana obilaziti maslinjake na Crnogorskom primorju. Ova godina neće biti rekordna, tek trećina u poređenju sa najrodnijim, ali će biti znatno bolja nego što su se maslinari i uljari nadali. Maslinke odlično izgledaju: krupne su, a to garantuje dobar prinos i na onim stablima koja su slabije rodila. Biće ih, dakle, dovoljno za sopstvenu upotrebu, dok će ulje biti izuzetnog kvaliteta.

To je prije svega rezultat povoljnih vremenskih prilika tokom ljeta. Duga suša nije predstavljala problem za tu blagoslovenu biljku koja je navikla na svakojake nedaće. Visoke temperature su praktično uništile veliku štetočinu, prvu i drugu generaciju maslinove muve. Sunce je jednostavno spržilo njihova jaja.

Potom je nastupila još jedna blagodat: obilna kiša usred avgusta, što je maslinama dalo vlagu i dovoljno vremena da zriju.

Atmosferske prilike i dalje pogoduju maslinarima, i tako će biti sve do početka naredne sedmice. Tada kreće period kiša, pa su zato svi na oprezu. Strahuje se od treće generacije maslinove muve. I to samo dvadesetak dana pred početak berbe.

Na to su u srijedu upozorili entomolozi Fitosanitarne laboratorije, koji su dan ranije obišli maslinjake na području Bara i Ulcinja. „Na području Ulcinja odnosno Valdanosa zabilježen je veći broj jedinki muve masline – dva do tri puta više nego u prethodnom pregledu, što ukazuje da na ovom području maslinari ili većina njih nijesu tretirali maslinu. Na području Bara u klopkama su prisutne pojedinačne jedinke”, navode iz te institucije upozoravajući da je ovo poslednji momenat za tretiranje masline. Napominje se takođe da je na području Ulcinja i na nekim lokalitetima na području Bara zabilježeno otpadanje plodova uglavnom zbog napada moljca masline (Prays oleae).

Zato su svi na oprezu, naročito oni koji nijesu na vrijeme obavili neophodna prskanja, odnosno slušali struku. I ova sezona potvrđuje da će najbolje proći odlikaši, oni koji primjenjuju savjete eksperata i koji najduže borave u svojim maslinjacima. Ljubav i nauka, to je dokazana formula uspjeha.

Stvarni vlasnici već 37 godina ne mogu ući u svoje posjede u uvali Valdanos gdje propada 18 hiljada stabala stoljetnih maslina. ,,O njoj niko ne brine i to je žalosno”, kaže predsjednik Društva maslinara Ulcinja Fikret Katana.

Prema njegovim riječima, od nadležnih organa nema odgovora na apele da se spasi Maslinada u Valdanosu, kao najveći živi spomenik maslinarstva na Jadranu.

Predsjednik Udruženja za povraćaj maslinade u Valdanosu Luka-Batko Đakonović saopštio je da će uputiti poziv diplomatskom koru u Crnoj Gori da posjeti uvalu Valdanos kako bi se na licu mjesta uvjerili u katastrofalno stanje maslina. ,,Svima je jasno da samo raniji vlasnici mogu revitalizovati stabla masline, koja se zbog višedecenijske nebrige, često ne mogu više ni vidjeti od makije i drveća”, rekao je on navodeći da će biti potrebne godine i mnogo sredstava da bi se maslinjaci obnovili.

Samo ove godine, kako procjenjuju u tom udruženju, šteta od neprikupljanja maslinki i njihove prerade u ulje iznosiće oko milion eura.

I iz Opštine Ulcinj su najavili da će pokrenuti inicijativu prema UNESKO-u sa zahtjevom da uvalu Valdanos uvrsti na svoju listu. „Radi se o jedinstvenom području u Evropi koje zaslužuje da se nađe na listi svjetske kulturne i prirodne baštine”, kaže potpredsjednik Ulcinja Safet Beci. „Svi koji su bar jednom vidjeli tu rajsku uvalu znaju da se radi o prostoru sa izuzetnom univerzalnom vrijednošću, koji bi želio potvrdu od te renomirane međunarodne institucije”.

Malo je spremnosti Vlade da Valdanos prepusti maslinarima, ekolozima i građanima Ulcinja. I dalje se, naročito kroz Nacrt prostornog plana posebne namjene obalnog područja predviđa da se tamo grade hoteli i vile, čak se ponovo najavljuje da će biti poslat u skupštinsku proceduru Zakon o maslinarstvu, kako bi se “elegantno” ukinula odredba iz postojećeg pravnog akta o posebnoj zaštiti te uvale maslina. Sve to protivno jasno iskazanoj volji lokalnog parlamenta i građana Ulcinja.

Ukazujući na činjenicu da je nedavno Vrhovni sud Crne Gore vratio nasljednicima nekadašnjeg čuvenog bankara i brodovlasnika Lala Zubera dio eksproprijisane imovine na Pristanu, jer ona nije bila privedena namjeni, iz Pozitivne Crne Gore (PCG) su saopštili da je isti slučaj sa Valdanosom. Rješenjem SO Ulcinj masline su oduzete da bi se na tom području navodno izgradila vojna baza, pa je povraćaj oduzetog zamljišta vlasnicima u Valdanosu jedino i pravedno rješenje. “Samo poštovanjem zakona i procedura može se konačno stati na put neodgovornom ponašanju nadležnih i zaustaviti dalje nanošenje ekonomske štete građanima Ulcinja”, tvrde u PCG.

Regija Vladanos i istorijske pouke

U Ulcinju predlažu da zbog izvanrednog ekonomskog, kulturnog i istorijskog značaja, zaštite i revitalizacije, te stvaranja marketinškog brenda, Maslinada Valdanos treba da bude isticana kao maslinarska regija. To je jedina prava velika plantaža u zemlji sa stoljetnim maslinama, od kojih su pojedina stara oko 1.900 godina. Ona mora da uživa poseban stepen zaštite, odnosno mora na svim turističkim kartama da bude navedena kao „maslinarska regija”, gdje se gaji autohtona sorta maslina „žutica” (alb. vajuk). Posljednja istraživanja su pokazala da je za dobro maslinovo ulje potrebno da stablo masline bude staro nekoliko stoljeća. U Statutu grada Ulcinja iz 1330. godine stoji odredba da podanici moraju saditi i uzgajati maslinu, te da se mladice te blagoslovene biljke ne smiju izvoziti. Ovo sveto drvo niko nije smio posjeći, a posaditi ga, smatrano je bogougodnim djelom. U srednjem vijeku u Ulcinju uvedeno je pravilo da se mladić nije mogao oženiti bez zasađenih 60 korijena masline.

Mustafa CANKA

Komentari

Izdvojeno

NAPREDNA TEHNOLOGIJA I KOD NAS: 3D revolucija i u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gora je jedna od rijetkih evropskih zemalja u kojoj se proizvodi 3D štampač. Kako su uspjeli da naprave ovaj za Crnu Goru neuobičajen tehnološki iskorak i za šta se sve ova tehnologija može koristiti, za Monitor govore Miloš Grbović i Aleksandar Mašić

 

Samo pet zemalja u EU imaju svoje 3D štampače. Mi smo šesti u Evropi koji smo napravili svoj proizvod, počinje priču o 3D štampaču proizvedenom prošle godine u Crnoj Gori Miloš Grbović, direktor 3D sobe.

,,Jednog dana je došao inženjer Aleksandar Mašić i rekao da li postoji mogućnost da mu dam određenu svotu novca da pokuša da napravi 3D štampač. Nakon devet mjeseci imali smo proizvod, tri mjeseca smo ga testirali i shvatili da smo uspjeli”, prisjeća se Grbović.

Tvrde da njihov štampač ima bolje karakteristike od pojedinih koji se prodaju na Zapadu i što je bitno skoro je duplo jeftiniji – košta 1.200 eura. Već su uspjeli da par svojih štampača izvezu u EU, u Sloveniju.

,,Inicijalno smo počeli kao distributeri dva najjača brenda u svijetu mađarski CraftBot i američki 3D Sistem koji je inače i izmislio prvi 3D štampač. Cijena tih mašina je preskupa za naše uslove. Pokušali smo da prevaziđemo tu finansijsku barijeru i napravimo nešto svoje i da spustimo tu cijenu koliko je maksimalno moguće, da bismo crnogorskom društvu približili tu tehnologiju i učinili je dostupnijom”, kaže Mašić.

On objašnjava da kada je 70-godina prošlog vijeka 3D štampa izmišljena, bila idealno rješenje za izradu prototipa: ,,Ranije je taj proces za jednostavan objekat kao što je recimo plastični dio upaljača trajao od pet nedjelja do dva mjeseca. Sve to je koštalo desetine hiljada eura. Sa 3D štampačem taj proces sa dva mjeseca se sveo na nekih par sati uz trošak od jedan dolar”.

Objašnjava da su 3D štampači u komercijalnoj upotrebi od 2015. godine, kada je Jozef Prusa iz Poljske napravio prvi desk top štampač. Iako na početku urađen sa ciljem izrade prototipa, da bi konstruktori mogli realno da vide kako izgleda na primjer mobilni telefon koji su kreirali, sada se ovim štampačima može izraditi skoro sve – od igle do lokomotive.

,,Samo je stvar mašte onog ko ga koristi. Mi radimo zamjenske djelove bukvalno za svaku mašinu koja postoji. Čak smo u dosta slučajeva aluminijske ili djelove od mesinga mijenjali našim plastičnim. Klijentima je protekle godine, zbog virusa, teško bilo da nabavljaju rezervne djelove.  Donosili su nam slomljene djelove koje smo mi crtali, kopirali i pravili  rezervni dio za dva dana. A i u idelnim uslovima taj dio koji naruče na primjer iz Njemačke ne mogu dobiti za 15 dana”, objašnjava Mašić. „Sami transport je skuplji nego da taj dio uradimo mi“, nadovezuje se Grbović.

Ova firma je zajedno sa Naučno-tehnološkim parkom, Open boxom, M tel-om, Fabrikom i  Mašinskim fakultetom tokom prošle godine 3D štampom izradila oko 4.000 vizira za potrebe KC-a i domova zdravlja.

,,Tada smo imali informaciju da je u Italiji stalo sa radom oko 30 odsto respiratora jer im nijesu mogli da nabave potrošni plastični dio. Onda smo mi za naše respiratore napravili te rezervne djelove i ni u jednom momentu naši respiratori u Crnoj Gori zbog toga nijesu mogli stati”, priča Grbović.

U saradnji sa Bibliotekom za slijepe uradili su 24 makete značajnih objekata u Crnoj Gori. ,,Nakon toga svaka slijepa osoba je u svojoj glavi mogla da stvori sliku kako taj objekat izgleda. Pored medicine, stomatologije, 3D štampači imaju neograničene mogućnosti”, kaže Grbović. Navodi i da je vlasnik auto servisa kupio njihov štampač, platio kurs i sada sam izrađuje rezervne djelove za skupe autobomile.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 25. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PROSVJETA: Škripi sa izborom novih direktora

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iako zakonski rok od mjesec dana za imenovanje direktora polako curi, mnoge škole još nijesu raspisale konkurse za izbor novog direktora. Najnoviji dopis Ministarstva unio je dodatnu zabunu. U njemu se od nastavničkih vijeća traži da im u narednih 15 dana predlože vršioce dužnosti

 

Završena je školska godina. U čak 12 škola đacima nema kod da izda svjedočanstva jer u njima nema direktora. Naime, njima su istekli polugodišnji v.d. imandati, a Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) još uvijek nije imenovalo nove.

Iz ovog ministarstva najavljuju da će sve biti riješeno u najskorijem roku – nastavnička vijeća će morati da sačekaju izbor vršilaca dužnosti direktora. „Izborom novih vršilaca dužnosti, koji će na sebe preuzeti obaveze svojih prethodnika, MPNКS će se potruditi da dodjela svjedočanstava ne kasni u odnosu na druge škole“, obećavaju iz resora Vesne Bratić.

Ministarka Bratić najavila je depolitizaciju školstva, smjene partijskih, uglavnom DPS kadrova, i onih koji su na direktorskim foteljama bili po nekoliko mandata, čak deceniju ili duže.

„Imenovanje novih direktora javnih ustanova izvršiće se, bez izuzetka, u skladu sa zakonom i bez partijske knjižice u konkursnoj dokumentaciji“, izjavila je u Parlamentu Bratić. Poručila je i da oni koji su radili po zakonu mogu mirno da spavaju ukoliko su politička i sva druga angažovanja držali dalje od vaspitanja i obrazovanja.

Skupštinska većina je krajem maja usvojila izmjene Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, kojim će, kako je najavljeno, biti legalizovana smjena više oko 500 direktora i pomoćnika direktora crnogorskih škola i vrtića.

Zakon je 4. juna objavljen u Službenom listu, a stupio je na snagu 12. juna. Predviđa da se u roku od mjesec dana izaberu novi školski odbori i raspiše konkurs za izbor novih direktora u svim obrazovnim ustanovama.

Na ove izmjene stigla su brojna upozorenja i negodovanja. Iz Sindikata prosvjete su naveli da s njima nije bilo konsultacije oko izmjena zakona. Upozorili su da smjene i izbori novih direktora u trenutku kada se završava školska godina i započinju pripreme za novu komplikuju situaciju u obrazovnom sistemu.

Sindikat prosvjete Podgorice predložio je da se rok za imenovanje direktora vaspitno-obrazovnih ustanova produži na pola godine, uz neophodno preciziranje uloga školskih odbora i nastavničkog vijeća.

Kako je inicijalni motiv bio da se smijene direktori koji su školu zloupotrebljavali u političke svrhe i nezakonito donosili odluke, predstavnici aktiva direktora škola pozvali su da se novi čelnici škola razrješavaju i biraju na osnovu rada i učinka. Ističu da su mnogi od njih na polovini mandata, a pojedini i pred penzijom, i da strahuju za svoje radno mjesto. Poručuju da neće biti nijemi i neće ćutati ako budu neosnovano smijenjeni.

Iako rok od mjesec dana polako curi, mnoge škole još uvije nijesu raspisale konkurse za izbor novog direktora. Škole su nedavno dobile dopis Ministarstva koji je unio dodatnu zabunu. U njemu se od nastavničkih vijeća škola, odnosno upravnih odbora vrtića, traži da im u narednih 15 dana predlože vršioce dužnosti direktora ustanova. Kasnije je iz Ministarstva objašnjeno da ovo mišljenje nije obavezujuće.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 25. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ŠUME I KONCESIJE: Isto i nakon 30. avgusta

Objavljeno prije

na

Objavio:

Od Andrijevice, preko Plava pa do Berana i svih sjevernih opština, drvoprerađivači ističu da se ne osjeća promjena vlasti i da šumama i dalje gazduju stari koncesionari

 

Mještani Andrijevice i sela Trešnjevo, Slatina i Zabrđe, okupljeni oko nevladinog udruženja Vodovod Čeoča glava, podnijeli su Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama krivičnu prijavu protiv koncesionara šuma, preduzeća Boj komerc, odnosno vlasnika Dragana Bojovića. Oni traže da Tužilaštvo reaguje jer je Bojović u zoni sanitarne zaštite, u mjestu Rujišta na planini Gradišnici, posjekao više hiljada kubika čamovine i ugrozio izvorišta seoskih vodovoda.

U krivičnoj prijavi terete i pojedine radnike Uprave za šume iz Područne jedinice Andrijevica, kao i još jedan broj pojedinaca koji su učestvovali u povredi zone sanitarne zaštite.

Mještani su ODT u Beranama priložili mapu zone sanitarne zaštite, kao i fotografije sa terena na kojima se vide posljedice sječe. Podsjetili su da je Elaborat o zoni sanitarne zaštitite vodovoda Trešnjevo urađen dvije godine ranije, kao i da su prošle godine sa njim upoznati i Uprava za šume i koncesionar Bojović.

Jedan od mještana Miloš Čukić, objašnjava da je u zoni sanitarne zaštite posječeno oko osam stotina kubika čamoviine, ali napominje da će se prave razmjere i sječe i štete znati kada stručnjaci izađu na teren i izvrše vještačenje.

„Tužilaštvo smo upoznali i sa činjenicom da je zonu sanitarne zaštite, prema zapisniku inženjera Nikole Spahića, još trebalo proširiti, s obzirom na to da se njome obuhvata sedam izvorišta iz kojih se pravi kaptaža za vodovod Trešnjevo” – kaže Čukić.

Prema njegovim riječima, ovim neodgovornim činom koncesionara ugroženo je vodosnabdijevanje za stotinu domaćinstava u podnožju planine Gradišnice.

Mještani su o svemu obavijestili i Područno odjeljenje Uprave za šume i zatražili da i oni utvrde odgovornost za pričinjenu štetu.

„Mi ne želimo da oštetimo koncesionara. Uprava za šume je njemu morala da obezbijedi drugo odjeljenje za sječu, u zamjenu za ovo koje se od prošle godine našlo u zoni zaštite. Ali, mislimo da je koncesionar ovo svjesno uradio, jer je posljednja godina koncesije, pa grabi što se ugrabiti može” – kaže Čukić.

Nakon što su predali krivičnu prijavu, mještani Trešnjeva i susjednih sela su napravili blokadu na planini Gradišnici i zabranili dalju sječu, ali i odvoz već posječenih stabala na tom području.

„Blokadu ćemo držati sve dok se svi nadležni državni organi ne izjasne o ovome što se dogodilo. Treba da se zna da uprkos kadrovskim promjenama nije došlo do zaustavljanja haotičnog stanja u šumama” – kaže Čukić.

Mještanima ovih sela nije prvi put da blokiraju puteve na planini Gradišnici. Oni su prije dvije godine to učinili tvrdeći da koncesionari, ali isto tako i šumokradice i nesavjesni pojedinci, transportujući balvane teškim kamionima, konstantno uništavaju put ka izletištu i ljetovalištu na planini Gradišnici, čiju je izgradnju finansirala Evropska unija.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 25. juna ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo