Povežite se sa nama

MONITORING

EPIDEMIJA VAŠKI I MASOVNA POJAVA ŠUGE: Smrt sa državnim žigom

Objavljeno prije

na

E.M, petogodišnja djevojčica, sahranjena je u srijedu u rožajskom selu Besnik. Djevojčica je od vaški ,,liječena” etiolom koji se koristi za suzbijanje biljnih i stočnih vaši. Od ove izuzetno opasne hemikalije otrovala se i majka djevojčice za koju policijski izvori navode: ,,Majka, koja je u psihički lošem stanju, kazala je da je djevojčicu povela u štalu i tamo joj vatom nanosila sredstvo za stočne vaši”.

Ljekari svjedoče da je velika koncetracija tog hemijskog sredstva izazvala rane na glavi djeteta. Roditelji su u rožajsku Hitnu pomoć doveli djevojčicu prije desetak dana sa ugroženim vitalnim funkcijama. Tim ljekara u beranskoj bolnici borio se djevojčici za život, transportovana je u KBCG u Podgoricu, konsultovani su i ljekari Vojno-medicinske akademije u Beogradu. Uzalud.

Majka je u izuzetno lošem psihičkom stanju, otac je van sebe, kazao je Vijestima predsjednik Mjesne zajednice Besnik i rođak ožalošćene porodice Hadžija Murić: ,,Iz čistog neznanja je ugašen život djeteta”.

U rožajskom Centru za socijalni rad kažu da nijesu zvanično obaviješteni, ali opominju porodicu da ima prostora za pokretanje oduzimanja starateljstva nad djecom, ako se pokaže tačnim da su ,,liječena” opasnim insekticidom. Tužilaštvo je pokrenulo izviđaj.

Reagovalo je i Ministarstvo zdravlja apelom roditeljima i građanima da se ne liječe preparatima koji nijesu namijenjeni za ljudsku upotrebu. Pominju i podizanje svijesti građana, te da su naložili zdravstvenim ustanovama da u saradnji sa Institutom za javno zdravlje informišu javnost . Pripremili su i liflete koji će se dijeliti u vrtićima, školama, a i domovima zdravlja.

Sve ovo ne bi bilo u redu da smo u poratnoj 1946, a ne u godini kada je hemikalijom za stoku ,,tretirano” čak 11 djece. Nikakva je utjeha to što tužilaštvo vrši izviđaj u dva slučaja, od prije par mjeseci, kada je opasnim sredstvima na bazi etiola od vaški liječeno osmoro djece. Niti je Centar za socijalni rad pokretao priču o oduzimanju starateljstva, niti je ministarstvo grmljelo da upozori neznavene roditelje.

Sve je zataškano jer su djeca prošla bez težih posljedica, nakon što su liječena u podgoričkom KCCG. Mediji prenose da su se oba slučaja desila u rožajskim selima. Ali da se epidemija neznanja i egzistencijalne ugoženosti širi i prema centru svjedoči i ovonedjeljni slučaj u jednom podgoričkom prigradskom naselju. Monitovori izvori tvrde da je u jednom od podgoričkih domova zdravlja primljeno dijete kome su roditelji protiv vaški u kosu stavljali petrolej. Nakon što su se stvorile ranice na glavi i dijete se nije moglo češljati, došli su kod doktora i upućeni su na Kožno odjeljenje KCCG.

Monitorovi dobro upućeni izvori tvrde da su vaške česte u školama i vrtićima: ,,Ova neugodna pojava muči brojne roditelje koji često moraju uzimati bolovanje jer djecu ne mogu pustiti natrag u kolektiv dok ih potpuno ne ‘očiste’, a to može potrajati i do dvije nedjelje. Kako su vaške prenosive, cijela porodica kreće u njihovo istrebljenje. Problem je što umjesto da se obrate za pomoć, kako bi se spriječilo širenje, porodice o tome uglavnom ćute. Stid ih je iako je to sasvim uobičajena pojava”.

Toliko uobičajena da su nam izvori iz zdravstva rekli da bi se mogla tretirati i kao epidemija, te da je u ovom periodu najviše prijavljenih slučajeva u domovima zdravlja na Koniku, Starom aerodromu i Zagoriču. Kada se pojavi više od 30 djece iz pojedine škole ili vrtića, onda nadležni dom zdravlja šalje podatke epidemiološkoj službi i oni obavještavaju tu školu ili vrtić. Trenutno je više od trideset prijavljenih slučajeva djece sa vaškama i u podgoričkoj Osnovnoj školi ,,Štampar Makarije”.

Takvih slučajeva ima još puno, tvrde naši izvori, ali se tome ne pridaje značaj da se ne plaši javno mijenje. Iako je za ovu bolest prvenstveno kriva ljudska nebriga, loši higijenski ali i socijalni uslovi.

U ,,državnim” Montefarm apotekama protiv vaški prodaju šampon Pedilin koji košta tri eura. Ista cijena tog šampona je i u privatnim apotekama, dok je šampon Ekoped 2,50 eura, a Sumifen 5,80, ista je cijena i spreju Sufitoks.

,,Ako pođemo od pretpostavke da šampon koristi cijela porodica i da traje dva-tri dana, onda za liječenje trebaju desetine eura, uz obične i električne češljeve i druga sredstva za uništenje vaški”, navodi Monitorov izvor uz opasku da proces liječenja može iziskivati puno vremena i novca.

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore Monitoru su rekli da ,,u većini evropskih zemalja, te zemljama u regionu, pa tako i u Crnoj Gori pediculosis, tj. vašljivost, shodno zakonskoj regulativi, ne pripada grupi oboljenja koja se obavezno prijavljuju. S obzirom na zakonsku regulativu, u Institutu za javno zdravlje ne postoji baza podataka za ovo obolijevanje”.

Možda bi ipak trebala da postoji, jer smo jedna od rijetkih zemalja u kojima zbog sveopšte ,,neobaviještenosti” i nebrige od nečeg tako bezazlenog umre petogodišnja djevojčica.

Osim vaški, sve je veći broj slučajeva šuge. Šuga, pored vaški takođe spada u red higijenskih i socijalnih bolesti. No , za razliku od vaški, šuga (lat.scabies) spada u red zaraznih oboljenja koje ljekari obavezno evidentiraju.

Posljednje dvije godine broj oboljelih je porastao.

,,U posljednjih deset godina, na teritoriji Crne Gore se godišnje registruje od 150 do 900 oboljelih lica od ove bolesti. U 2011. godini registrovana su 173, u 2012 – 700, u 2013 – 571, u 2014 – 623 i u 2015. godini 884 slučaja obolijevanja od šuge”, kazali su Monitoru iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Tokom ove godine, zaključno sa 05.12.2016. godine, Institutu za javno zdravlje Crne Gore je prijavljeno 785 slučajeva obilijevanja od skabijesa (šuge). Taj broj je približno isti broju slučajeva koji su prijavljeni za isti period 2015. godine (786 slučajeva), podaci su koji su nam dostavljeni iz Instituta.

Od 1. januara do početka decembra najviše oboljelih je registrovano u Podgorici (225 slučajeva), Bijelom Polju (127 slučajeva) i Nikšiću (115 slučajeva).

Prema Monitorovim pouzdanim podacima stvarni broj oboljelih od šuge je na godišnjem nivou bar za trećinu veći od zvanične statistike.

Iako je šuga prisutna tokom cijele godine, broj oboljelih se povećava u zimskim mjesecima (oktobar,mart).

,,Šuga je zarazno oboljenje kože koje je rasprostranjeno u cijelom svijetu i od koga može oboljeti svaka osoba. Izaziva je parazit sarcoptes scabiei (u narodu poznat kao šugarac) koji nastanjuje površinski sloj kože bušeći hodnike u kojima polaže jaja. Oboljenje se prenosi direktnim kontaktom sa kožom oboljelog ili korišćenjem iste posteljine i/ili odjeće sa oboljelom osobom. Najčešća tegoba koja se javlja kod oboljelih je svrab, koji je najizraženiji noću. Javljaju se i promjene na koži… Osobe sa ovim tegobama treba da se jave izabranom ljekaru. Takođe, potrebno je da se izabranom ljekaru jave i članovi porodica osoba kod kojih je dijagnostikovana šuga”, naveli su iz Instituta.

Šuga je bolest koja je karakteristična za siromašne zemlje, tzv. trećeg svijeta. Ljekari sa kojima smo razgovarali upozoravaju da je u pitanju bolest koja je u vezi sa vodom, lošim higijenskim uslovima, nepranjem ruku. Ističu da je za šugu, kao i za vaške, kriva – ljudska nebriga.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

Izdvojeno

PREDSJEDNIK ĐUKANOVIĆ NAJAVIO ODLAZAK AMANA SA SVETOG STEFANA: Arbitraža u Londonu zbog rušenja kapija u Miločeru

Objavljeno prije

na

Objavio:

Da li je ovom spektakularnom objavom predsjednik Đukanović najavio krah „ugovora stoljeća“ o dugoročnom zakupu hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža, koji inače ističe  2049. godine. Iznenađenje predstavlja već poznat iznos fakture koju će državi Crnoj Gori ispostaviti zakupac. Suma od 100 miliona  slučajno se poklapa sa poslovnim gubitkom koji je kompanija Adriatic properties ostvarila od stupanja na snagu ugovora o zakupu najpoznatijih crnogorskih hotela, do danas

 

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović najavio je prije dva dana mogućnost da singapurska hotelska kompanija Aman Resorts uskoro napusti Crnu Goru zbog događaja koji su krajem marta eskalirali u Miločeru, kada su mještani Svetog Stefana, Pržna i Miločera, porušili metalnu kapiju i ograde, kojima je bio onemogućen pristup građanima šetalištu pored male Kraljičine plaže. On je takvu prognozu iznio nakon što je razgovarao sa turističkim investitorima koji su iskazali „zaprepašćenje i strah od onoga što su vidjeli posredstvom televizijskih kamera sa Miločera i Svetog Stefana“.

„Vidjeli su divljanje predvođeno zvaničnicima lokalne vlasti. Vidjeli su rušenje nekih objekata koji su sastavni dio investicije. Kao rezultat toga imamo najavu operatera Amana da ove godine neće otvarati hotele, sa mogućnošću da napusti Crnu Goru. Investitor kao druga karika u aranžmanu bez Amana ne želi da radi u Crnoj Gori. Ono što nam se smiješi poslije onog divljanja je arbitraža u Londonu koja neće proći sa štetom manjom od 100 miliona eura po crnogorski budžet“, kazao je Đukanović.

Određena je i arbitraža u Londonu, koja je izgleda ugo-vorom dogovorena. Potpisnik ugovora o zakupu crnogorskih elitnih hotela je ofof-šor kompani-ja Aidwey Investment LTD, ne-poznate vlasničke strukture, registrovana na Britanskim Dje-vičanskim Ostrvima.

Da li je ovom spektakularnom objavom predsjednik Đukanović najavio krah „ugovora stoljeća“ o dugoročnom zakupu hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža, koji inače ističe  2049. godine. Ali ne zbog uklanjanja kapija i ograda kojima je zakupac dugih 14 godina blokirao pristup morskoj obali. Mještani su se  od prvog dana zakupa  bunili zbog lošeg odnosa zakupca prema njihovoj društvenoj zajednici, upadali na zabranjene plaže, rušili prepreke, tražeći nekakav kompromis, do kojeg nije došlo.

Iznenađenje predstavlja već poznat iznos fakture koju će državi Crnoj Gori ispostaviti zakupac,  kompanija Aidwey Investment LTD ili njena ekspozitura u Budvi, kompanija Adriatic properties DOO, kojom rukovodi grčki biznismen Petros Statis. Suma od 100 miliona  slučajno se poklapa sa poslovnim gubitkom koje je zakupac ostvario od stupanja na snagu ugovora o zakupu najpoznatijih crnogorskih hotela do danas. Svaku poslovnu godinu, firma Adriatic properties završavala je u minusu od nekoliko miliona eura. Upravi prihoda prijavljen je gubitak od 4,3 miliona eura za 2019, godinu ranije bio je 6,1 milion, dok se za proteklu godinu gubitak Adriatic propertiesa popeo na 8,8 miliona eura.

Prema podacima Uprave prihoda, finansijski iskaz zakupca Svetog Stefana i Miločera, od 31. marta ove godine, koji potpisuje izvršni direktor Goran Bencun, sumira ukupan gubitak firme na iznos od nevjerovatnih 104.904.410 miliona eura. Elitni crnogorski hoteli dati pod dugoročni zakup koji se slavio kao jedan od najboljih ugovora ostvarenih u turizmu Crne Gore, donijeli su gubitke koji premašuju stotinu miliona eura. Neko to mora da podmiri.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PLJEVALJSKE OPOMENE: Ravno do dna

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pljevlja već tri decenije uzalud opominju. Desila se Bukovica, pa  brojni izlivi mržnje u decenijama koje su uslijedile. I niko nije kažnjen. Danas se u tom gradu uz šovinistička skandiranja traži smjena tek postavljenog načelnika policije, prvog islamske vjeroispovijesti nakon skoro šest decenija. I vlast ćuti

 

Opet protesti, opet izlivi mržnje, opet Pljevlja. Nakon što je, javnosti do ove sedmice nepoznat, za načelnika policije u Pljevljima izabran Haris Đurđević, ispred tamošnjeg Centra bezbijednosti organizovani su protesti.  Okupljanja su uslijedilla nakon javne reakcije jednog od lidera Demokratskog fronta Nebojše Medojevića, koji je  Đurđevića na svom Fejsbuk profilu okarakterisao kao ﮼najodanijeg vojnika Veselina Veljovića, ostrašćenog srbofoba i progonitelja učesnika litija i mrzitelja svega pravoslavnog”.  Okupljeni su skandirali – ﮼Ustala je Sparta srpska, neće ovo biti Turska”.

Nakon protesta reagovao je reis islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić: ﮼Ako nemamo pravo na neke funkcije, poželjno bi bilo da nam se odgovori – da li imamo pravo na vazduh? Pitam se, gdje je država, NVO sektor, mediji, strane diplomate? Najverovatnije će biti da je ovo Ramazanska čestitka”.

Nakon stidljive reakcije institucija, prvo ombudsmana koji je osudio šovinističke poruke u Pljevljima, te istrage tužilaštva, lideri Demokratskog fronta, a i drugih partija iz nove vlasti, osudili su  šovinističke poruke na protestima u Pljevljima, ali nastavili da insistiraju da je imenovanje Đurđevića sporno jer je navodno bio kadar DPS-a. Traže i da se ispitaju anonimne otužbe da je Đurđević navodno na nekom od kolegijuma u policiji ustvrdio da bi se on sa litijašima obračunao po kratkom postupku.

Đurđević da se zna, nema mrlja u karijeri. Tokom 2017. godine izabran je za najboljeg policajca od strane svojih kolega. Radna biografija čista. Bez prijava za zlupotrebu ovlašćenja, ne tako rijetkih u redovima ovdašnjeg rukovodećeg policijskog kadra, bez afera, bez pominjanja u medijima.

Nakon što je dospio u fokus javnosti, Đurđević se ogasio u medijima. Saopštio je  da 15 godina obavlja radne zadatke i da nije tačno ono što mu spočitavaju prvaci opozicionih partija iz te opštine, odnosno dio njihovih kolega parlamentarne većine na državnom nivou.

﮼Čudno mi je da se nakon mog imenovanja, prvi put pominje moje ime u negativnom kontekstu vezano za održavanje litija. U to vrijeme ja sam radio kao rukovodilac Jedinice za subijanje opšteg i privrednog kriminaliteta, u čijem opisu posla je suzbijanje imovinskog kriminaliteta, krvnih i seksualnih delikata i drugih sličnih linija rada“, saopštio je Đurđević i dodao da nije neko ko je ﮼ograničen razmišljanjima o bilo čijoj nacionalnosti”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PREKO 2,5 MILIONA ZA NOVU TV PODGORICA: Skupa DPS igračka

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ivanu Vukoviću, Živku Andrijaševiću i Radu Vojvodiću zapalo je da ostvare nedosanjani san bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše o podgoričkoj televiziji. Pripreme su nas do sada koštale preko 2,5 miliona eura. A tek će kad RTV  PG proradi u drugoj polovini godine

 

Rade Vojvodić, nekadašnji generalni direktor Radio-televizije Crne Gore i RTV IN izabran je protekle sedmice ponovo za direktora. Treća sreća je RTV Podgorica.

Vojvodić je nakon što je ,,ugasio” IN, 2011. izabran za generalnog direktora RTCG. Tekovine njegovog direktorovanja, kao što je cenzura serijala Mehanizam, vidne su i danas. Uz obrazloženje da je nanio štetu RTCG-u, Savjet ,,javnog servisa” smijenio ga je u decembru 2016. Nakon smjene ispostavilo se da je ostavio dug od osam miliona eura. Viši sud je, 2019, presudio da je nezakonito smijenjen, pa je Savjet RTVCG-a urgirao da mu se isplati 180.00 eura.

Lokalna podgorička televizija je nedosanjani san bivšeg dugogodišnjeg gradonačelnika Miomira Mugoše. Pokrenuo je projekat gradske televizije 2009. godine i tada je za potrebe otvaranja televizijske kuće opredijeljen prostor na Gradskom stadionu. Za njegovo opremanje potrošen je 1,1 milion eura. Taj skupocjeno opremljeni prostor na južnoj tribini Gradskog stadiona sada je zvanična adresa nove televizije.

Par godina nakon toga tadašnji poslanici opozicije u gradskom parlamentu Aleksa Bečić i Zdenka Popović pokušali su da obiđu i vide na što je utrošeno preko milion eura građana Podgorice. Niko im nije otključavao.

Tokom 2014. godine raspisana su tri tendera za izbor najpovoljnijeg ponuđača za stavljanje u funkciju poslovnog prostora gdje je učešće Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice bio poslovni prostor od 565 kvadrata sa opremom koja je u objektu. Ponude su nekoliko puta dostavljali emiteri Prve TV, MBC-a i TV 777 ali su sve odbijene.

Vojvodić je dobio priliku da realizuje dugogodišnju namjeru DPS gradske vlasti, nakon što je ostavku iz ličnih razloga na mjesto izvršnog direktora  podnio Predrag Vučinić, a javni konkurs za direktora poništen jer se niko nije javio.

Skupština Glavnog grada je krajem februara prošle godine usvojila odluku o osnivanju TV Podgorica. ,,Žao mi je što opozicija nije ovdje jer sam siguran da bi i oni podržali ovu odluku”, kazao je tada predsjednik lokalnog parlamenta Đorđe Suhih. Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je tada  saopštio da očekuje da će televizija eksperimentalno početi za pola godine. Istakao je ,,da je televizija skupa igračka’’. U novembru je prolongirao rok za prvu polovinu ove godine. Monitoru su iz PG Biroa odgovorili da se početak rada očekuje u drugoj polovini godine.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo