Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Šetnja po oblacima

Objavljeno prije

na

Nakon pola decenije provedene na čelu Uprave za sprječavanje pranja novca Predrag Mitrović ide dalje. I to uzlaznom putanjom. Kako sada stvari stoje, smiješi mu se nova -bolja i jača – funkcija. Vijesti su objavile da mu se sprema ni manje ni više nego – fotelja prvog čovjeka crnogorske Uprave carina. Iz Uprave carina brzo su odreagovali na tu informaciju. Nemušto su pokušali da objasne kako je kod njih sve u redu, stabilni su i jaki, a i sadašnji direktor Miodrag Radusinović još je mlad za penziju. U kabinetu iz kojeg je izašlo saopštenje za javnost, izgleda misle da nije vrijeme za promjene i da im je baš fino ovako. I bez Mitrovića. KADAR JE KADAR: No, u vrhu DPS-a izgleda ne misle tako. Ako ne penzija, Radusinoviću bi moglo biti nađeno novo radno mjesto i to u novoformiranoj Upravi za zaštitu podataka ličnosti. Za direktora Uprave za sprječavanje pranja novca trebalo bi da dođe Ivan Mašulović, sadašnji načelnik Agencije za nacionalnu bezbjednost za Podgoricu. U toj kadrovskoj kombinatorici Mitrović bi vrlo brzo trebalo da bude postavljen na mjesto prvog čovjeka Uprave carina – mjesto vrlo bitno i odgovorno u svakoj državi, pa bi tako trebalo da bude i kod nas.

Koje su Mitrovićeve zasluge znaju sigurno oni koji ga šalju na odgovorniju poziciju. Carine su vrlo složen i zahtijevan sistem i u kojem postoji visok rizik od korupcije. Do javnosti detalji o tome čime je Mitrović zaslužio ovako odgovornu funkciju – ne dopiru. A nije da Mitrović nije potkovan znanjem. Magistrirao je na korupciji. Korupcija u zemljama u tranziciji s posebnim osvrtom na korupciju u procesu privatizacije. Ni tu nije stao. Nakon magistrature uhvatio se u koštac i s doktorskom disertacijom, na temu Tržišne deformacije i pranje novca s posebnim osvrtom na carinski sistem. I ko onda može reći da se u DPS-u ne rukovode stručnošću kadrova. I teorijsko i praktično znanje je bitno. A Mitrović ga ima.

STASALI FUNKCIONER: Još je od studentskih dana funkcioner. Jedan je od najagilnijih među viđenijim članovima DPS-a. Bio je rukovodilac u Agenciji za promet nekretnina, pa izvršni direktor Reformskog centra Crne Gore. S mjesta izvršnog sekretara Opštinskog odbora DPS-a dogurao je do direktora Kulturno informativnog centra Budo Tomović. Tu nije dugo ostao jer se ispostavilo da Mitrović i nije baš po meraku gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše.

To ga, međutim, nije spriječilo da ide dalje. Nakon što je kratko bio pomoćnik republičkog sekretara za razvoj u Vladi dospio je do Uprave za sprječavanje pranja novca.
Koliko je novca ostalo neoprano zbog njegovog rada – ne zna se. Tek se zna da još nije ispunio obećanje koje je dao u crnogorskom parlamentu da će objelodaniti veze „finansijskog lobija” i nekih državnih zvaničnika.

KRACI KOJI NESTAJU: Mitrović je u centar medijske pažnje dospio krajem novembra 2007. godine kada je u parlamentu rekao da je analizom dokumentacije došao do podataka da postoje ,,direktni krakovi jednog ozbiljnog finansijskog lobija do nosilaca nekih javnih ovlašćenja u državnom sistemu”.

U drugom obraćanju poslanicima malo je „stilizovao” izjavu, tako što je finansijski lobi zamijenio s ,,nekoliko ozbiljnih centara finansijskih lobija, koji imaju direktnu kopču s nekim nosiocima javnih ovlašćenja”.

Dan kasnije, opet u crnogorskom parlamentu, rekao je da je Uprava za sprječavanje pranja novca s Upravom policije ,,indentifikovala jedan ozbiljan finansijski lobi, koji ima određene krake prema nekim nosiocima javnih ovlašćenja državnog sistema, a ne prema vrhu vlasti”. Mitrović je tada dodao da je ,,za sada sve samo osnov sumnje”. Od tada se više nije zvanično oglašavao povodom te, nesumljivo veoma ozbiljne istrage.

Kada su ga kasnije novinari pokušavali pitati šta je s kracima koje je otkrio – nije želio da odgovori. Mitrović je o finansijskom lobiju pričao u vrijeme kada je i sam bio na meti tužilaštva i policije. Podsjetimo: Vrhovnom državnom tužilaštvu – Odjeljanju za suzbijanje organizovanog kriminala dostavljena je anonimna prestavka o navodnoj zloupotrebi službenog položaja Mitrovića i njegovih saradnika. Pobjeda je tada prenijela da je tužilaštvo saopštilo kako je „prijava dostavljena zbog sumnje o zloupotrebi službenog položaja iz domena organizovanog kriminala i navodnog protivpravnog prisvajanja u iznosu od više hiljada eura iz budžeta, a na osnovu isplaćenih dnevnica za službena putovanja u inostranstvo i ugovora o djelu”.

Tužilaštvo nije nikad javno saopštilo da je definitivno obustavilo postupak provjere navoda iz prijave protiv Mitrovića i saradnika. I Uprava policije je najavljivala nastavak provjere navoda iz prijave i obavještavanje javnosti o rezultatima istrage. Bilo je to 2007. Rezultata nema ni danas.

ČUVAR TAJNE: Mitrović je imao zapaženu ulogu i u aferi koja je izbila kada se saznalo za kredit koji je Milo Đukanović uzeo da bi kupio akcije Prve banke. Nakon što je u avgustu 2007. godine objavljeno da je Đukanović, odnosno njegovo preduzeće Kapital invest, kupilo oko sedam odsto akcija Prve banke kreditom neimenovane banke iz Velike Britanije, Uprava za sprječavanje pranja novca izdala je saopštenje za javnost.
Navodno je provjerom u Velikoj Britaniji utvrđeno da oko Đukanovićevog kredita nema ničeg spornog. Detalji provjere do danas nijesu poznati. A MANS-u je uskraćena mogućnost slobodnog pristupa informacijama u posjedu Uprave o Đukanovićevom kreditnom zaduženju. Mitrović je stavio na dokumenta oznaku „strogo tajno”, jer ,,podaci koje finansijsko-obavještajna služba dobija od obveznika predstavljaju službenu tajnu”.

Nakon što je misija u Upravi za sprječavanje pranja novca uspješno okončana – Mitrović može u nove podvige. Ciljevi i dometi kadrova DPS-a nesagledivi su.

Marijana BOJANIĆ

Komentari

DRUŠTVO

ZLATNO DRŽAVLJANSTVO I NOVA VLADA: Repriza

Objavljeno prije

na

Objavio:

Krivokapićeva Vlada odustala je od nastavka davanja ekonomskog državljanstva, na osnovu novčanog ulaganja. Tome je doprinijela i kontinuirana kritika, projekta bivših vlada, ekonomskog državljanstva od strane  Evropske komisije. Uvođenje zlatnog pasoša na osnovu vrijednosnih kriterijuma zvuči kao repriza

 

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je najavio da će značajne ličnosti koje imaju veze sa Crnom Gorom dobiti počasno državljanstvo. Prvi kojima će uručiti, kako je rekao, ,,zlatni pasoš” biće pjevač Željko Joksimović i teniser Novak Đoković.

Premijer nije precizirao na osnovu čega će se dijeliti pasoši, sem uopštene priče – o porijeklu starinom, dodirne veze sa Crnom Gorom i ,,vrijednosti koje zajednički dijelimo”.

Najava dolazi mjesec dana nakon protesta zbog izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, nakon kojih je usvajanje ove odluke odloženo.

Otvaranje pitanja sticanja državljanstva otvorilo je brojne probleme koje je prošla vlast ostavila iza sebe. Pa je vrlo neoprezno što je premijer baš sada pokrenuo priču o ,,zlatnom državljanstvu”.

Crna Gora, za razliku od država regiona, ima restriktivne zakonske norme kada je u pitanju sticanje državljanstva. Tu silu zakona najbolje osjećaju desetine hiljada građana koji zbog rigoroznih pravila ne mogu da regulišu boravak u Crnoj Gori. Mnogima od njih džaba su i decenije provedene u Crnoj Gori. S druge strane brojni su oni koji imaju državljanstvo druge države a uredno glasaju u Crnoj Gori.

Iz dijaspore tvrde da se novim izmjenama njima čini nepravda, te da se na ovaj način eliminišu iz političkog života Crne Gore. Prije nedavnih izbora u Herceg Novom ispostavilo se da čak 1.973 birača u ovoj opštini imaju biračko pravo i u Srbiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su počeli provjeru 8.000 građana koji se nalaze u biračkom spisku Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova zbog logične pretpostavke da pored crnogorskog imaju i državljanstvo neke od tih država. Saopšteno je i da će 2.108 biti upoznato sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države, uz napomenu da će te osobe dobiti priliku da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Još se ispituje i tvrdnja Srđana Perića, iz Organizacije KOD, da ministri pravde, ljudskih i manjinskih prava i finansija i socijalnog staranja, Vladimir Leposavić i Milojko Spajić, imaju dvojno prebivalište.

Izborno, politički i ekonomski bivša vlast je manipulisala dodjelom državljanstva. Zato najave premijera, bez jasnim kriterujuma ovako zveče.

Prethodne DPS vlade su od 2008. do 2020. godina dodijelile 390 počasnih državljanstava. Samo tokom prošle godine dodijeljeno je čak 115 počasnih državljanstava, od čega je preko trećine dodijelila odlazeća vlada u periodu nakon okončanja parlamentarnih izbora do dolaska nove Vlade. U prethodnom periodu, od 2008. do 2020,  netransparentno je dodijeljeno 390 počasnih državljanstava, pri čemu ni danas ne postoji javno dostupan zvanični registar tih lica.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U SUSRET 29. GODIŠNJICI OD DEPORTACIJA I PENZIONISANJU VDT-A IVICE STANKOVIĆA: Šest godina od Strategije za istraživanje ratnih zločina, ni jedna jedina istraga

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice stravičnog zločina – deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga

 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice zločina nezapamćenog na ovim prostorima, a možda ni u svijetu. Deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, koje su u njoj našle utočište bježeći od ratnih strahota u svojoj državi. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga.

Ivica Stanković je, kao vrhovni državni tužilac, 2015. godine donio Strategiju za istraživanje ratnih zločina. Tokom tog perioda, Specijalno državno tužilaštvo (SDT), koje je bilo nadležno za primjenu te strategije pod rukovodstvom Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, procesuiralo je samo jedan predmet, protiv okrivljenog Vlada Zmajevića zbog ubistva civila na Kosovu, i to ne na sopstvenu inicijativu, već mu ga je ustupilo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

,,Time nije pokazan proaktivan pristup kakav se od tužilaštva očekivao na osnovu Strategije”, smatraju iz Akcije za ljudska prava (HRA). Iz te NVO su pozvali Stankovića da, prije odlaska sa funkcije, odredi bilo koji datum za raspravu sa zainteresovanim stranama o primjeni Strategije o istraživanju ratnih zločina, jer je bio nadležan za nadzor nad njenom primjenom.

Usvajanju Strategije je, podsjećaju iz HRA, prethodio analitički izvještaj eksperta Evropske unije (EU) Mauricija Salustra, koji je u decembru 2014. godine kritikovao dotadašnje procesuiranje ratnih zločina u Crnoj Gori. Kako je istakao tom prilikom, državni tužioci nijednu istragu nijesu pokrenuli na sopstvenu inicijativu. Sem njega, i Evropska komisija (EK) je, više puta, u godišnjim izvještajima o Crnoj Gori isticala da tužilaštvo nije pokazalo odlučnu borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i da nije podizalo optužbe za komandnu odgovornost, saučesništvo ili pomaganje i podsticanje.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Na ovome svijetu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje opasne poruke. Koje se iako on preferira metafiziku,  mogu materijalizovati. Ove sedmice razdvojio je građane na “prijateljske” i neke druge

 

Milosrdni premijer Zdravko Krivokapić, u ovom prolaznom svijetu, nastavlja da diskriminiše, što progovori.

Prethodne sedmice nas je podučio da ne postoji samo materijalni, već i duhovni svijet, koji je važniji, te pojasnio da oni koji u njega vjeruju mogu da, u ime te vjere, krše zemaljske propise. Ove sedmice je nastavio da razdvaja građane.

Neki su građani, pojasnio je, prilikom susreta sa predsjednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, „prijateljski“.

Krivokapić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović susreli su se kod naplatne rampe na putu Meljine – Petijevići, čime su ozvaničili ukidanje putarine na tom dijelu puta.

“Jedan namet manje za građane i sve naše turiste koji dolaze u Herceg Novi, a naročito građane prijateljske”, naveo je Krivokapić Koji su građani prijateljski, a koji manje prijateljski nije pojašnjavao.

Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje dvosmislene ili opasne poruke. Koje se iako preferira metafiziku, mogu materijalizovati. Posebno opasna je ona po kojoj je Ustav akt manje važan od Biblije i duhovnog svijeta.

Kada je prošle sedmice upitan da objasni zašto nadležni organi ne reaguju na kršenje zdravstvenih mjera kada ih krši Mitrpolija crnogorsko primorska, u vrijeme vjerskih okupljanja, Krivokapić je to ovako objasnio: “Ja mislim da se to ne može definisati zemaljskom pričom. To je u domenu metafizike. Ne znam kako vi to doživljavate ali ja to tako doživljavam”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo