Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Šetnja po oblacima

Objavljeno prije

na

Nakon pola decenije provedene na čelu Uprave za sprječavanje pranja novca Predrag Mitrović ide dalje. I to uzlaznom putanjom. Kako sada stvari stoje, smiješi mu se nova -bolja i jača – funkcija. Vijesti su objavile da mu se sprema ni manje ni više nego – fotelja prvog čovjeka crnogorske Uprave carina. Iz Uprave carina brzo su odreagovali na tu informaciju. Nemušto su pokušali da objasne kako je kod njih sve u redu, stabilni su i jaki, a i sadašnji direktor Miodrag Radusinović još je mlad za penziju. U kabinetu iz kojeg je izašlo saopštenje za javnost, izgleda misle da nije vrijeme za promjene i da im je baš fino ovako. I bez Mitrovića. KADAR JE KADAR: No, u vrhu DPS-a izgleda ne misle tako. Ako ne penzija, Radusinoviću bi moglo biti nađeno novo radno mjesto i to u novoformiranoj Upravi za zaštitu podataka ličnosti. Za direktora Uprave za sprječavanje pranja novca trebalo bi da dođe Ivan Mašulović, sadašnji načelnik Agencije za nacionalnu bezbjednost za Podgoricu. U toj kadrovskoj kombinatorici Mitrović bi vrlo brzo trebalo da bude postavljen na mjesto prvog čovjeka Uprave carina – mjesto vrlo bitno i odgovorno u svakoj državi, pa bi tako trebalo da bude i kod nas.

Koje su Mitrovićeve zasluge znaju sigurno oni koji ga šalju na odgovorniju poziciju. Carine su vrlo složen i zahtijevan sistem i u kojem postoji visok rizik od korupcije. Do javnosti detalji o tome čime je Mitrović zaslužio ovako odgovornu funkciju – ne dopiru. A nije da Mitrović nije potkovan znanjem. Magistrirao je na korupciji. Korupcija u zemljama u tranziciji s posebnim osvrtom na korupciju u procesu privatizacije. Ni tu nije stao. Nakon magistrature uhvatio se u koštac i s doktorskom disertacijom, na temu Tržišne deformacije i pranje novca s posebnim osvrtom na carinski sistem. I ko onda može reći da se u DPS-u ne rukovode stručnošću kadrova. I teorijsko i praktično znanje je bitno. A Mitrović ga ima.

STASALI FUNKCIONER: Još je od studentskih dana funkcioner. Jedan je od najagilnijih među viđenijim članovima DPS-a. Bio je rukovodilac u Agenciji za promet nekretnina, pa izvršni direktor Reformskog centra Crne Gore. S mjesta izvršnog sekretara Opštinskog odbora DPS-a dogurao je do direktora Kulturno informativnog centra Budo Tomović. Tu nije dugo ostao jer se ispostavilo da Mitrović i nije baš po meraku gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše.

To ga, međutim, nije spriječilo da ide dalje. Nakon što je kratko bio pomoćnik republičkog sekretara za razvoj u Vladi dospio je do Uprave za sprječavanje pranja novca.
Koliko je novca ostalo neoprano zbog njegovog rada – ne zna se. Tek se zna da još nije ispunio obećanje koje je dao u crnogorskom parlamentu da će objelodaniti veze „finansijskog lobija” i nekih državnih zvaničnika.

KRACI KOJI NESTAJU: Mitrović je u centar medijske pažnje dospio krajem novembra 2007. godine kada je u parlamentu rekao da je analizom dokumentacije došao do podataka da postoje ,,direktni krakovi jednog ozbiljnog finansijskog lobija do nosilaca nekih javnih ovlašćenja u državnom sistemu”.

U drugom obraćanju poslanicima malo je „stilizovao” izjavu, tako što je finansijski lobi zamijenio s ,,nekoliko ozbiljnih centara finansijskih lobija, koji imaju direktnu kopču s nekim nosiocima javnih ovlašćenja”.

Dan kasnije, opet u crnogorskom parlamentu, rekao je da je Uprava za sprječavanje pranja novca s Upravom policije ,,indentifikovala jedan ozbiljan finansijski lobi, koji ima određene krake prema nekim nosiocima javnih ovlašćenja državnog sistema, a ne prema vrhu vlasti”. Mitrović je tada dodao da je ,,za sada sve samo osnov sumnje”. Od tada se više nije zvanično oglašavao povodom te, nesumljivo veoma ozbiljne istrage.

Kada su ga kasnije novinari pokušavali pitati šta je s kracima koje je otkrio – nije želio da odgovori. Mitrović je o finansijskom lobiju pričao u vrijeme kada je i sam bio na meti tužilaštva i policije. Podsjetimo: Vrhovnom državnom tužilaštvu – Odjeljanju za suzbijanje organizovanog kriminala dostavljena je anonimna prestavka o navodnoj zloupotrebi službenog položaja Mitrovića i njegovih saradnika. Pobjeda je tada prenijela da je tužilaštvo saopštilo kako je „prijava dostavljena zbog sumnje o zloupotrebi službenog položaja iz domena organizovanog kriminala i navodnog protivpravnog prisvajanja u iznosu od više hiljada eura iz budžeta, a na osnovu isplaćenih dnevnica za službena putovanja u inostranstvo i ugovora o djelu”.

Tužilaštvo nije nikad javno saopštilo da je definitivno obustavilo postupak provjere navoda iz prijave protiv Mitrovića i saradnika. I Uprava policije je najavljivala nastavak provjere navoda iz prijave i obavještavanje javnosti o rezultatima istrage. Bilo je to 2007. Rezultata nema ni danas.

ČUVAR TAJNE: Mitrović je imao zapaženu ulogu i u aferi koja je izbila kada se saznalo za kredit koji je Milo Đukanović uzeo da bi kupio akcije Prve banke. Nakon što je u avgustu 2007. godine objavljeno da je Đukanović, odnosno njegovo preduzeće Kapital invest, kupilo oko sedam odsto akcija Prve banke kreditom neimenovane banke iz Velike Britanije, Uprava za sprječavanje pranja novca izdala je saopštenje za javnost.
Navodno je provjerom u Velikoj Britaniji utvrđeno da oko Đukanovićevog kredita nema ničeg spornog. Detalji provjere do danas nijesu poznati. A MANS-u je uskraćena mogućnost slobodnog pristupa informacijama u posjedu Uprave o Đukanovićevom kreditnom zaduženju. Mitrović je stavio na dokumenta oznaku „strogo tajno”, jer ,,podaci koje finansijsko-obavještajna služba dobija od obveznika predstavljaju službenu tajnu”.

Nakon što je misija u Upravi za sprječavanje pranja novca uspješno okončana – Mitrović može u nove podvige. Ciljevi i dometi kadrova DPS-a nesagledivi su.

Marijana BOJANIĆ

Komentari

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo