Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Mačak na džaku

Objavljeno prije

na

Zamislite preduzeće koje u posjedu ima nepunih 11 hiljada kvadrata stambenog i poslovnog prostora, a u čijem dvorištu se nalazi više od 35 hiljada kvadrata raznih nekretnina kojima gazduju ,,nepoznati vlasnici”. Potom to preduzeće zamislite kao centar privrednog života opštine na čijoj teritoriji još 20 hiljada kvadrata objekata i preko 15 hektara (150 hiljada kvadrata) zemljišta upisanog u katastarske knjige nemaju identifikovanog gazdu. Sve to smjestite u jednu od, teritorijalno, najmanjih država u Evropi. Pokušajte, onda, da prihvatite da su baš to preduzeće, ta opština i nekretnine ono na čemu dotična država zasniva dobar dio svojih planova o budućem ekonomskom razvoju. Dobro došli u Crnu Goru. ČUDO NEVIĐENO: Preduzeće sa početka priče nije poljoprivredno dobro sa sjevera, palo u zaborav pošto su od njega svi digli ruke. Riječ je o Luci Bar. A nekretnine u vlasništvu ,,nepoznatih vlasnika” nijesu kolibe i staje sa napuštenih katuna po obroncima Bjelasice ili Durmitora, već skladištva u srcu Luke (vidi fotografiju).

Tenderska komisija za privatizaciju Luke Bar predložila je prije mjesec dana da Luka, kao uvod u privatizaciju, bude restruktuirana na dva akcionarska društva – Kontejnerski terminali i generalni tereti i Tečni i rasuti tereti – i pet preduzeća koja će biti povezana četvorogodišnjim ugovorima o pružanju usluga. Očekuje se da Skupština akcionara Luke, u kojoj država ima većinsko vlasništvo, uskoro usvoji taj prijedlog. Potom bi bio raspisan tender za privatizaciju.
Interesovanje za Luku Bar pokazali su privrednici i političari iz Kine, Italije, Srbije… Ali ne i lokalni i republički zvaničnici i službenici Uprave za nekretnine. Zato se u njenom Pregledu katastarske evidencije, ažuriranom 25. maja ove godine, može pronaći podatak da u Katastarskoj opštini Novi Bar, na parceli u državnom vlasništvu, nepoznati vlasnici posjeduju pomoćnu zgradu u privredi, odnosno tri sobe koje su stekli po pravnom osnovu građenje. U stvarnosti, to je skladišni prostor od skoro devet hiljada kvadrata na obali mora, a u srcu Luke. I tako dvadesetak puta. Nepoznati vlasnici gazduju objektima površine od 11 do 8.694 kvadratnih metara. Ukupno 36.786 kvadrata.
Ta bi kvadratura, vjerovatno, bila mnogo veća kada bi u Upravi za nekretnine znali da su na istočnom obodu Luke Bar, prije nekoliko decenija, izgrađeni terminali za pretakanje i skladištenje nafte i naftnih derivata. Postrojenja za koje se, godinama unazad, sudski spore Jugopetrol i Montenegrobonus u katastru – ne postoje.
POZNATO I NEPOZNATO: Svi ovi podaci preuzeti su sa sajta Uprave za nekretnine. Na istom mjestu, u odjeljku O nama piše da Uprava ,,na teritoriji Crne Gore obezbjeđuje: sigurnost vlasništva i zakupa, zaštitu državnog interesa, osnov za oporezivanje zemljišta i imovine…”.
Bilo bi interesantno vidjeti koliko i kako porez po osnovu vlasništva nad nekretninama plaća lice sa matičnim brojem 280890000000, odnosno, nepoznati vlasnik nekretnina iz Bara. U njegovom (njihovom?) vlasništvu nalazi se više od 150 hiljada kvadratnih metara gradskog zemljišta. To je podatak koji se odnosi samo na prvih 200 odrednica pronađenih pod ovim matičnim brojem. A u podacima sa sajta Uprave ne može se vidjeti da li iza tih 200 ima još dva ili 2.000 nepoznatih vlasnika. I šta je sve u njihovom posjedu.
Poređenja radi, nepoznati vlasnici iz KO Podgorica 1 (matični broj 6901100012473) u svom posjedu imaju objekte ukupne površine 253 m2. I ni jedan od tih objekata nije veći od sedam kvadratnih metara.
Jednako je interesantno – kako se državni interes štiti kada su u pitanju nekretnine koje nijesu ni unijete u barski katastar. A definitivno postoje, poput silosa u Luci. Ako neko u Upravi za nekretnine ne vjeruje – može pogledati priloženi satelitski snimak Luke Bar. Ili pitati direktora Uprave – Baranina Mića Orlandića. Da stvar bude zanimljivija, prema planu Tenderske komisije, pravni nasljednik Luke Bar AD koji će dobiti i godišnju koncesiju na korišćenje lučke infrastrukture biće akcionarsko društvo Tečni i rasutu tereti.

Za razliku od zvaničnih podataka iz katastra Barani tvrde da se i te kako dobro zna ko su ,,neidentifikovani” vlasnici najatraktivnijih poslovnih prostora u Luci Bar. Uz nekoliko opštepoznatih imena iz ovdašnjeg političko-ekonomskog establišmenta, oni pominju i neke u javnosti manje poznate ljude čijim se imenom, navodno, maskira imovina vladajućih partija – DPS i SDP. Što bi ministar Branimir Gvozdenović rekao: ,,Ko kontroliše Luku, taj kontroliše Bar”.
U ponedjeljak 13. jula, na Dan državnosti, crnogorski zvaničnici će, tradicionalno, obići spomenike neznanim junacima i pred kamerama odati poštu ljudima koji su svoje živote dali za ovu zemlju. Oni su, reći će, obilježili našu svijetlu prošlost. Potom će, bez TV kamera, u ekskluzivnim restoranima i na zabranjenim plažama, u društvu nepoznatih vlasnika planirati još svijetliju sadašnjost i budućnost. Prije ili kasnije i ti će planovi, kao dio istorije, biti upisani u – katastarskim knjigama.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

SVETI STEFAN U NEVOLJAMA: Radnicima prijete otkazima

Objavljeno prije

na

Objavio:

Možda se najgori scenario izbjegne u poslednjem trenutku. Predsjednik Mjesne zajednice Vlado Mitrović kazao je da zakupac nema smetnji da obavlja svoju djelatnost i da će se u MZ založiti da ne dođe do ugrožavanja poslovanja na način kako je organizovano do sada. To smatraju gestom dobre volje i dokazom da nisu protiv investitora

 

Nakon prve godine rada elitnih crnogorskih hotela pod imenom Aman Sveti Stefan, u maju 2014. godine, u tekstu američkog portala USA Today, naslovljenom „Za 1 posto iznad najboljih evropskih hotela“ Hotel Sveti Stefan našao se na listi 10 najboljih hotela u Evropi. Sa ekskluzivnom ponudom za „Jet set turiste“ Aman Sveti Stefan opisan je kao „igralište za ultra bogate u centru crnogorskog dijela jadranske obale“.

Sedam godina kasnije, uoči turističke sezone 2021. Aman resort, hotelski operater u projektu  višedecenijskog zakupa hotela Miločer i Sveti Stefan, najavljuje zatvaranje hotela i odlazak iz Crne Gore. Razlozi neočekivanog poteza Amana navodno su, nemogućnost da svojim gostima obezbijedi ekskluzivnost i mir, ugodan odmor daleko od očiju javnosti, nakon što mještani okolnih naselja, traže pristup manjem dijelu plaža kojima zakupac gazduje.

Zatvaranje hotela makar i na jednu turističku sezonu, najprije su na svojoj koži osjetili zaposleni radnici prema kojima se poslodavac, kompanija Adriatic properties, u vlasništvu grčkog biznismena Petrosa Statisa, ponio na krajnje ponižavajući i nehuman način. Oni koji su do juče opsluživali super bogate goste najpoznatijeg hotelskog brenda na svijetu, Aman resorta, ostavljeni su na cjedilu u jednom trenu. U toku jednog sata, koliko je 17. aprila trajao sastanak sa izvršnim direktorom firme, Goranom Bencunom, radnicima su saopšteni uslovi pod kojima mogu da odu iz firme ili da ostanu.

Usmeno im je saopšteno da su od tog dana na odmoru, da mogu da traže posao negdje drugo zbog čega se „Aman neće ljutiti“, da uzmu otpremnine ili prihvate nove uslove rada za ostanak u firmi.

Kompanija Adriatic properties zapošljava ukupno 100 radnika, od kojih jedan broj radi u administraciji, drugi u ugostiteljstvu, treću grupu čine sezonci. Na udaru su se našla 43 radnika iz ugostiteljstva, na poslovima kuvara, poslastičara, konobara, sobarica, koji imaju ugovore o stalnom zaposlenju i u hotelima Svetog Stefana rade dugi niz godina. Oni su dio grupe od 220 zaposlenih u HTP Budvanska rivijera i HTP Miločer, koje je zakupac preuzeo nakon zaključenja ugovora o zakupu. Najveći broj njih uzeli su tada povoljne otpremnine i napustili firmu.

Radnici navode podatak da za 14 godina trajanja zakupa Adriatic properties nije primio nijednog novog radnika u stalni radni odnos. Primali su samo sezonce sa kojima zaključuju ugovore o djelu i to najčešće na rok od dva mjeseca.

Priču oko zatvaranja hotela Sveti Stefan i Miločer zakupac koristi da se oslobodi ugostitelja preuzetih 2007. pod uslovima suprotnim Zakonu o radu. Njima su ponuđene otpremnine čiji je iznos u rasponu od 8-15.000 eura, koje mnogima nisu pirhvatljive, posebno radnicima sa dužim radnim stažom.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 11. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U TOKU DEVASTACIJA MAREZE: Žrtva opet zaštićeno područje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ogroman nasip od šuta i drugog građevinskog otpada zjapi nasred jednog od rijetkih zaštićenih područja kojima se glavni grad Crne Gore može pohvaliti. Insitucije, po ko zna koji put, rade ono što znaju najbolje – prebacuju odgovornost s jednih na druge

 

Ko ovih dana iz pravca Danilovgrada, glavnim nikšićkim putem krene ka Podgorici, na samom prilazu Marezi, sa lijeve strane, svjedočiće – masakru nad prirodom. Ogroman nasip od šuta i drugog građevinskog otpada zjapi nasred jednog od rijetkih zaštićenih područja kojima se glavni grad Crne Gore može pohvaliti. Opet, isplivava na vidjelo nemar nadležnih – putnu infrastrukturu razvijaju na uštrb životne sredine, prebacujući pri tom odgovornost s jednih na druge.

U julu prošle godine otpočeli su radovi na izgradnji dijela glavnog puta za Nikšić – od Podgorice do Danilovgrada. Vrijednost izgradnje 15 kilometara dugog bulevara je 24 miliona eura, a rok za izgradnju je dvije godine. Izvođač radova je podgorička firma Bemaks, poznata po tome da, nekako, dobije svaki ,,veliki posao”. Nelegalna deponija građevinskog otpada, vidljiva u blizini Mareze, posljedica je tih radova.

Mareza, inače glavno podgoričko vodoizvorište, kao ekološki nedjeljiva cjelina Parka prirode Dolina rijeke Zete, zaštićena je 2019. godine, kada je, na osnovu Studije zaštite i uspostavljanja zaštićenog prirodnog dobra dolina rijeke Zete, odlučeno da se dolina te rijeke proglasi za park prirode. Da je biodiverzitet Zete neprocjenjiv, pokazala su istraživanja u kojima je učestovalo 19 stručnjaka. Utvrđeno je da su glavni uzročnici ugrožavanja flore i faune tog područja: urbanizacija, neracionalna eksploatacija drveća i građevinskih materijala, požari, hemijski zagađivači i deponije.

,,Mareza i Lužnica su nakon izglasavanja u lokalnim parlamentima Danilovgrada i Podgorice, nakon što su prošle skupštinske odbore i uz punu podršku gradonačelnika Glavnog grada Ivana Vukovića i predsjednice Opštine Danilovgrad Zorice Kovačević, ušle u Park prirode Dolina rijeke Zete, kao jedna od najvrednijih cjelina. Plavne livade Mareze i Lužnice su stavljene u II zonu sa aktivnim režimom zaštite, gdje se mogu izvoditi samo intervencije u cilju restauracije, revitalizacije i ukupnog unaprijeđenja zaštićenog područja“, ističe Darko Saveljić, ornitolog i jedan od autora pomenute studije.

Prema njegovim riječima, studija zaštite je prepoznala proširenje puta od Podgorice do Danilovgrada kao važnu stavku razvoja zajednice, i jasno navela da nema prepreka realizaciji te investicije. ,,No, u II zoni zaštite izvođač radova je masakrirao plavne livade koje su od posebnog interesa, kako za Crnu Goru, tako i na nivou Evropske unije (EU), suprotno studiji zaštite i dokumentima vezanim za samu investiciju. Glavni grad je bio dužan da brine o teritoriji kojom upravlja, uključujući i zaštićena područja, zbog javnog dobra i interesa“, kaže Saveljić i napominje da je, prilikom procjene uticaja na životnu sredinu ove investicije, striktno navedeno da je, zbog biodiverziteta i ekskluzivnosti područja, zabranjeno odlaganje i deponovanje šuta na navedenim područjima.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 11. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

Štrajk advokata – preko 3.000 suđenja odloženo: Građani trpe, delinkventi i kriminalci izmiču pravdi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Advokatska komora Crne Gore i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja započeli su pregovore o uslovima fiskalizacije, ali još ništa konkretno nije dogovoreno. Najviše ispaštaju građani, pogotovo socijalno ugroženi, koji ne mogu doći do besplatne pravne pomoći, koju im garantuje Ustav. Delinkventi i kriminalci koriste štrajk advokata kao „rupu u zakonu“

 

Nakon više od dvije sedmice štrajka crnogorskih advokata, konačno je počeo dijalog između Advokatske komore i Vlade Crne Gore. Advokati nijesu htjeli da fiskalizuju kase na isti način kao ostala preduzeća, dok su iz resornog Ministarstva finansija i socijalnog staranja bili uporni da svako mora platiti porez bez izuzetka. Poslije dvosedmičnog štrajka Vlada je uvidjela da pravosudni sistem ne može da izdrži obustavu rada advokata, što je podrazumijevalo nepristupanje suđenjima, ročištima, postupcima pred tužiocem i policijom.

Počeli su pregovori ali na sastanku ništa konkretno nije dogovoreno. Advokatska komora svoje predloge mora da formalizuje na skupštini tog tijela. Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović za Monitor kaže da je zadovoljan sastankom i da je riječ o pozitivnom iskoraku. „Advokatska komora će na skupštini odlučiti kako će ući u pregovore sa Vladom. Štrajk je i dalje na snazi i trajaće najvjerovatnije dok se ne ispuni naš osnovni zahtjev, da se Zakon o fiskalizaciji u ovakvom obliku ne primjenjuje na advokate”, istakao je Begović.

Iz resornog ministarstva su prilično šturo govorili o sastanku sa predstavnicima Advokatske komore. Oni su saopštili da su se njihovi stavovi „u najvećoj mjeri približili“, i da će raditi „na postizanju konkretnih dogovora koji će voditi ka prevazilaženju nastale situacije“.

Najviše ispaštaju građani, čija prava bi trebalo da štiti pravosudni sistem. Građani, pogotovo oni socijalno ugroženi, ne mogu doći do besplatne pravne pomoći, koju im garantuje Ustav. Delinkventi i kriminalci koriste štrajk advokata kao „rupu u zakonu“ i izmiču pravdi. Najsvježiji je primjer Nikšićanina Luke Krivokapića koji je osumnjičen da je usred bijela dana, pred svjedocima, u centru grada ubio sugrađanina. Da se na poziv dežurnog tužioca nije odazvala advokatica Mirjana Pajković i prihvatila da zastupa osumnjičenog, Krivokapiću ne bi mogao biti određen pritvor. Advokatska komora je, međutim, suspendovala Pajkovićevu zbog prekida štrajka i protiv nje pokrenuli disciplinski postupak. Nedavno je specijalni povratnik, počinilac porodičnog nasilja, pušten da se brani sa slobode, a isto se može dogoditi i sa specijalnim povratnikom u predmetu koji se vodi za krivično djelo silovanje, ukoliko se štrajk nastavi.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 11. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo