Povežite se sa nama

DRUŠTVO

EVROPA SAD: Ljudi, je li to moguće

Objavljeno prije

na

Sa raznih adresa stiže načelna podrška ideji o povećanju zarada, ali stručnjaci  nijesu ubijeđeni da je to u ovom trenutku izvodljivo i održivo po cjelokupan sistem – od poslodavaca, preko opština do državnog budžeta i njegovih korisnika. A nedoumice se množe

 

Želite li veću platu za vas i sve građane Crne Gore? Ukoliko je odgovor potvrdan, onda ste nekom tautologijom vlasti svrstani među one koji bespogovorno podržavaju projekat Evropa sad, ministara Milojka Spajića i Jakova Milatovića. Imate li bilo kakvu rezervu prema mogućnosti realizacije njihove ideje, u opasnosti ste da vam prišiju etiketu osobe koja ne želi dobro sebi, svojoj djeci i sugrađanima.

U takvoj atmosferi referendumskog izjašnjavanja za i protiv, većina se odlučila za ćutanje. Otud medijski fenomen da predstavljanje najznačajnijeg ekonomskog projekta nakon obnove crnogorske nezavisnosti (po kratkoročnim i dugoročnim posljedicama u rangu odluke o početku izgradnje auto-puta) nije zaslužilo glavni naslov ni na jednoj od naslovnica tri ovdašnja dnevna lista (Vijesti, Dan, Pobjeda). I da o tom projektu, osim dvojice pomenutih ministara, opširnije ne govore ni članovi Vlade, predstavnici vlasti i opozicije u parlamentu, ali ni većina ekonomskih i finansijskih analitičara. Rizik je preveliki a činjenica nedovoljno za utemeljenu analizu i ocjenu  održivosti.

Čak se i na zajedničkoj sjednici Savjeta i Savjetodavnog odbora Centralne banke govorilo o ,,potencijalnim nejasnoćama” koje nose najavljene fiskalne reforme iz programa Evropa sad. Učesnici sjednice su, prema zvaničnom saopštenju, našli za potrebno da prvo pozdrave ,,najavljeno poboljšanje ekonomskog položaja građana i smanjenje opterećenja zarada”, pa tek onda ukažu na to da ,,implementaciji ovako krupnih reformi treba da prethodi detaljna i višeslojna analizu, koja bi razmatrala moguće izvore finansiranja i precizno kvantifikovala uticaj predloženih mjera”.

U prevodu – i čelnici CBCG-a pozdravljaju ideju da preko zarada podijelimo više novca ali nijesu sigurni da je to u ovom trenutku izvodljivo  i održivo po cjelokupan sistem – od poslodavaca, preko opština do državnog budžeta i njegovih korisnika (sistem zdravstva, Fond PIO…). Zato pominju ,,precizno kvantifikovanje” predloženih mjera.

Toga, u konkretnom slučaju, nije bilo. Ili o tome nijesu obaviješteni ni članovi Vlade ni stručna i šira javnost.

Na početku prošlonedjeljnog predstavljanja projekta, premijer Zdravko Krivokapić je saopštio kako je Vlada, nešto ranije tog dana, ,,usvojila informaciju o projektu Evropa sad”. Valja obratiti pažnju – ministri nijesu raspravljali o planu, već su usvojili Informaciju o predlogu ekonomskog programa Evropa sad. Pride, ta se Informacija nije našla u dijelu dnevnog reda naslovljenog sa ,,materijali koji su Vladi dostavljeni radi rasprave”, pa čak ni u onom gdje su materijali o kojima se ne raspravlja. Evropa sad našla se pod tačkom 32. dnevnog reda Pitanja i predlozi.

Možda je premijer Krivokapić ministrima rekao isto što i nama: ,,To je jedan projekat koji sve nas vraća u ono što je bila esencijalna obaveza ove Vlade, a to je da dominira socijalna pravda i da kvalitet života građana bude dostojanstven”. Na šta oni nijesu imali ništa protiv. Kraj priče.

Potom su Spajić, Milatović i njihovi najbliži saradnici razradili detalje. Pa smo saznali da će zaposleni, po osnovu uvećanih zarada, samo tokom naredne godine biti na dobitlku za nekih 200 miliona eura. Da će ta preraspodjela postojećeg novca državni budžet, naredne godine, koštati 135 miliona (125,5 miliona na strani prihoda i 12,3 miliona dodatnih rashoda). Ko će namiriti razliku od 65 miliona nijesu rekli.

U Zajednici opština konačno su se dozvali sebi i shvatili da će dobar dio tog tereta pasti na njihova pleća. Smanjenjem poreza i prireza, te uvođenjem neoporezivog dijela plate od 700 eura bruto, opštine će ostati bez nekoliko desetina miliona eura na koje su do sada računale. A taj novac je manjim i siromašnijim opštinama na sjeveru činio i blizu polovine ukupnog godišnjeg budžeta. O alternativnom finansiranju  nema pomena.

,,Na osnovu trenutnih informcija kojima raspolažemo, izražavamo bojazan da će implementacija programa Evropa sad dovesti lokalne samouprave ponovo u problem obezbjeđivanja finansijske održivosti kako je to bilo prije donošenja aktuelnog Zakona o finansiranju lokalne samouprave”, navode iz Zajednice opština,. Zatražiće sastanak sa ministrom finansija kako bi se ,,upoznali sa planiranim mjerama, njihovim efektima na prihode opština i planom kompenzatornih mjera Ministarstva kojim bi se eliminisao negativni uticaj programa na prihode opština”. Ako ne bude kasno za tu priču.

Čini se da bi neki slični zahtjevi mogli stići i od predstavnika poslodavaca. Oni su prije nekih mjesec dana, na sastanku sa Spajićem i Milatovićem, ministrima predočili da većina poslodavaca sa sjevera nema finansijskih mogućnosti za najavljeno podizanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura. I sa tog sastanka otišli vjerujući da će država ponuditi neki model pomoći onima koji, realno, ne mogu da odgovore postavljenom zadatku. I dalje čekaju. U kuloarima se već priča o mogućim modelima prebacivanja troškova na zaposlene, odnosno, razrađuju se novi inventivniji modeli seobe u sivu zonu tržišta rada. Tako je jedna od ideja prevođenje stalno zaposlenih u status radnika sa pola radnog vremena. Pa samim tim i pola plate…

Ni status države kao poslodavca nije najjasniji iz ponuđenih podataka i objašnjenja koja prate projekat Evropa sad.

Prema onome što su predočili ministri Milatović i Spajić, nešto više od 150 hiljada zaposlenih treba da očekuje povišicu zvaničnih neto primanja od 80 (skoro svaki četvri zaposleni sa minimalnom zaradom) do 12 odsto (oni koji primaju neto platu veću od 1.500 eura). Skoro trećina zaposlenih platu prima iz državnog budžeta (ne računajući zaposlene u opštinama i opštinskim preduzećima).

Prema ovogodišnjem budžetu, država iz budžeta isplaćuje zaradu za 45 hiljada zapošljenih (možda je taj broj u međuvremenu porastao) i za to odvaja nešto više od 530 miliona. Oko 2.500 uposlenih u javnoj administraciji i službama prima minimalac pa će njihova neto zarada porasti za 200 eura mjesečno. Samo to će državu koštati 30 miliona koji će izaći iz državne kase, zaposleni će ih odnijeti kući, a neće se kao dosada transferisati sa stavke bruto zarade na stavku transferi za zdravstvenu zaštitu… ili neki drugi oblik potrošnje koji se finansira od poreza i doprinosa zaposlenih. Procjenjuje se da će ukupno povećanje neto zarada finansiranih iz budžeta odnijeti, možda, 80-90 miliona eura. Pa ipak, zvanična računica kaže da će taj dodatni trošak budžetsku potrošnju povećati za samo 12,3 miliona. Ili su neke druge uštede – poput transfera opštinama pripadajućeg dijela poreza na zarade ostale skrivene. Dovoljno su velike da pokriju većinu troška od uvećanja neto zarada.

Slične nedoumice stvara i najava da će Vlada, uvođenjem novih poreza i akciza, nadomjestiti oko 100 miliona. Uzmimo, recimo, očekivanje da će najavljeni zakon o oporezivanju neprijavljenog prihoda državi donijeti, naredne godine, 20 miliona eura. Sve i da taj zakon bude usvojen, treba ga primijeniti. Sumnjiva imovina se, predviđa nacrt, konfiskuje do okončanja građanske parnice u kojoj vlasnik dokazuje da je legalno stekao svoju pokretnu/nepokretnu imovinu. Građanske parnice traju godinama. Možda vlast uspije da ubrza taj postupak ali će trebati vrijeme za obuku i oblikovanje nove sudske prakse. To baca sjenku sumnje na najavu novog, brzog i poprilično izdašnog prihoda… Jednako, povećanje akciza na duvan, gorivo, alkohol i slatkiše može donijeti dodatni novac. A može, kao što se to desilo na početku mandata Duška Markovića, uvećati sivu ekonomiju u smanjiti prihode od legalnog prometa.

Konačno, ni više od mjesec dana od prvog predstavljanja programa Evropa sad Spajić i Milatović ne pominju penzionere, nezaposlene, primaoce socijalnih davanja. Ukolio njihovi prihodi naredne godine ostanu isti, većina će se naći ispod granice siromaštva. Ako je planiran rast penzija i socijalnih davanja kao dio ovog programa, onda se to moralo vidjeti na budžetskim rashodima.

Čekamo predlog budžeta. I eventualnu odluku vldajućih , prije svega DF-a, da ga podrži u parlamentu zaboravljajući na obećanje da to neće uraditi.

U ponedjeljak ističe zakonski rok (15. novembar) u kome je Vlada dužna da Skupštini dostavi Prijedlog zakona o budžetu za narednu godinu. Na budžetu se još radi dok su ministri finansija i ekonomije radnu nedjelju proveli na službenom putu u Brisel.  Vlada će , prema najavama, tek u petak ( 12) biti u prilici da se upozna sa kompletnim nacrtom budžeta i usvoji ga, kako bi on početkom naredne nedjelje stigao u parlament.

Nepoznanica je da li će budžet pratiti i paket od 12 zakona koje treba usvojiti kako bi se stekli formalni uslovi za provođenje projekta Evropa sad, kojim se  obaćevaju povećanje zarada u rasponu od 20 do 80 odsto, uz ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje,  uvođenje novih akciza, povećanje postojećih  i prelazak sa modela oporezivanja dohotka na oporezivanje potrošnje. Što će, iako se o tome ne govori, mnoge cijene pogurati naviše.

Ukoliko Vlada opstane u pripremi najavljenih propisa, a skupštinska većina iste podrži i usvoji, na red dolazi priča o realizaciji planiranog. I o  inflaciji. Ako, se ne desi neko drugo, još veće čudo.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

PO MILOSTI SPC-a: Ordenje za zaslužne političare

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ordeni SPC-a na grudima političara svjedoče o prevrtljivosti politike i promjenama težnji i interesa. I o kontinuitetu bliskosti SPC-a sa politikom

 

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije uručio je, protekle sedmice, na Miholjskoj prevlaci kod Tivta Orden prvog stepena Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca direktoru i predsednik odbora direktora Elektroprivrede – Nikoli Rovčaninu i Milutinu Đukanoviću, kao i predsjedniku i članici borda Rudnika uglja Dušanu Janjuševiću i Slavici Batinić.

Ordeni su dodijeljeni „za djelatnu ljubav prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a posebno za nesebičnu pomoć Manastiru Svetog Arhangela Mihaila na Miholjskoj prevlaci”. Rovčanin i Janjušević su funkcioneri Demokrata, a Đukanović Demokratskog fronta.

Opozicija je reagovala i optužila funkcionere vladajućih partija da su dobili ordenje za uništavanje državne energetske kompanije. Mimo politike, primjetno je da je EPCG od preuzimanja kompanije od strane nove vlasti ukinula neka sponzorstva za sportske saveze, muzičke i kulturne manifestacije. S druge strane, crkvi se sve češće izlazi u susret sa donacijama. Tokom ove godine EPCG je donirala novac za izgradnju skulpture Svetog Save u Goliji (5.000 eura), obnovu hrama u selu Muževice (3.000 eur), renoviranje i adaptaciju prostorija Parohijskog doma u Toploj (5.000 eura), održavanje i tekuće potrebe za Hram Sv. Dimitrija u Kolašinu (3.000 eura), kupovinu zemljišta zbog ,,nastavka aktivnosti“ za izgradnju Sabornog hrama na Žabljaku (10.000 eura).

I tokom prošle godine, EPCG je pomagao brojnim crkvama i manastirima po Crnoj Gori. Kako piše Pobjeda nova donatorska strategija izlazi u susret i  organizacijama bliskim crkvi: Institutu za srpsku kulturu, Klubu dobrovoljnih davalaca krvi Sveti Sava Nikšić, Matici srpskoj, NVO Miholjski zbor Pljevlja, Časopis za književnost, istoriju i kulturu Glas Holmij iz Kolašina, Udruženju srpskih epskih pjesnika Crne Gore Radovan Bećirović Trebješki, Bratstvu pravoslavne omladine Sveti Pantelejmon Tivat…

Pomoć SPC-u i od strane bivše vlasti nije bila neuobičajena, kada je to trebalo. To pokazuje i slučaj funkcionera DPS-a Predraga Boškovića. Obavljajući jednu od brojnih funkcija, Bošković je dok je bio predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja pomogao izgradnju pravoslavnog hrama u Pljevljima. I za to je od SPC-a dobio Orden Svetog Save.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

NASTAVLJAJU SE IGRE OKO ULCINJSKE SOLANE: Dosoljavanje soli

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kada se činilo da su otklonjene prepreke i da kreće revitalizacija Solane, opet su, odlukama Vrhovnog, pa Upravnog suda, stvari vraćene unazad, kada je riječ o vlasništvu nad tim prostorom u zaleđu Velike plaže od oko 15 miliona kvadratnih metara. Na potezu je ponovo Vlada Crne Gore

 

Upravni sud Crne Gore usvojio je prošlog mjeseca tužbu Akcionarskog društva za proizvodnju morske soli Bajo Sekulić Ulcinj u stečaju i poništio mišljenje Vlade, odnosno Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte iz jula 2021. godine, u kome je konstatovano nesporno državno vlasništvo nad zemljištem naše jedine fabrike za proizvodnju slanih kristala. Na osnovu toga Uprava za katastar i državnu imovinu, Područna jedinica Ulcinj, upisala je pravo svojine na ime države Crne Gore.

Upravni sud, prethodno je u aprilu, odbio tužbu akcionara, cijeneći da mišljenje Savjeta nije upravni akt. Tako nije mislio i Vrhovni sud, pa je Upravni sud u ponovnom postupku, preinačio presudu.

Tako je napravljen korak unazad što se tiče statusa Solane, odnosno vlasništva nad tim prostorom u zaleđu Velike plaže od oko 15 miliona kvadratnih metara. Vladin savjet je tek nakon deset godina donio mišljenje, na osnovu stava eksperata, da u procesu privatizacije za Solanu nije plaćena tržišna cijena. Podsjetimo se da je Eurofond za kupovinu većinskog paketa akcija, od oko 72 odsto, platio 800.000 eura. I to akcijama stare devizne štednje!

Ubrzo nakon toga u ovu najstariju ulcinjsku kompaniju je uveden najprije programirani, a onda 2011. i klasični stečaj. Eurofond je u cijelom tom periodu imao pravo korišćenja nad zemljištem Solane. Na prvom javnom pozivu za prodaju tog preduzeća stečajna uprava je navela početnu cijenu od 257 miliona eura.

Država je kao vlasnik zemljišta Solane, zvanično u katastarskim knjigama upisana početkom jula ove godine. Predstavnici manjinskih akcionara su, nakon toga, najavili tužbe koje bi državu, prema njihovoj procjeni, mogle da koštaju i preko 200 miliona eura. Oni tvrde da je u pitanju imovina 20 hiljada akcionara i da je država potvrdila da je izdala akcije bez pokrića. „Faktički je Vlada izvršila eksproprijaciju Solane, jer nemaju papire da je imovina bila državna“, smatraju oni.

U Vladi Crne Gore su uvjereni da je državi vraćena vrijednost od 200 miliona eura. Prema riječima premijera Dritana Abazovića, Solana je samo jedan primjer korupcije sa pečatom države. ,,Bivši vlasnici namjeravali su da prodaju Solanu za 250 ili čak i 300 miliona eura, koju su kupili za 800 hiljada. Ovaj problem traje 20 godina jer su oni bili povezani sa državnim vrhom”, rekao je on. Abazović je naglasio  da  rješavanje imovinsko-pravnih odnosa znači da država može nesmetano da pregovara o vraćanju proizvodnje i života na tom području, kojim već više od šest godina upravljaju Nacionalni parkovi Crne Gore.

Prije odluke Upravnog suda bili su optimisti i u civilnom sektoru. ,,Glavni kamen spoticanja bila je vlasnička struktura. Mi smo zahvalni jer je to pitanje riješeno”, kazala je direktorica Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) Jovana Janjušević.

Ta renomirana organizacija je osigurala donaciju od pola miliona eura koja bi se investirala u oporavak Solane. ,,Novac bi trebao biti usmjeren na izradu geodetske podloge. To je  preduslov za dalju izradu dokumentacije potrebne za obnovu nasipa i pratećih ekoloških dozvola, nabavku dva bagera, nabavku i instaliranje nove pumpne stanice 31, koja predstavlja samo srce Ulcinjske solane bez koje nije moguća buduća proizvodnja kao ni povoljno upravljanje hidrološkim režimom“, saopštila je Janjuševićeva.

Ona je najavila i izradu hidrološke studije. Ta studija  bi dala precizne informacije kako upravljati vodama Solane u cilju obezbjeđivanja povoljnog ekološkog statusa za mnoge ugrožene vrste koje zavise od zdrave i vitalne Solane, kao i očuvanje Natura 2000 habitata.

,,Uz saglasnost stečajnog upravnika, u toku je adaptacija budućeg muzeja i informativnog centra Parka prirode Ulcinjska solana koji će imati jedinstvenu umjetničku postavku”, navode iz CZIP-a.

Zahvaljujući podršci Njemačkog federalnog ministarstva za životnu sredinu i zaštitu prirode, CZIP će kroz naredne dvije godine razvijati šemu monitoringa biodiverziteta za Solanu kako bi ona bila operativna za buduće upravljačko tijelo.

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Opštine Ulcinj su najavili da će do kraja ove godine osnovati zajedničko privredno društvo koje će upravljati Parkom prirode Ulcinjska solana.

,,Brojni primjeri iz regiona, Evrope i svijeta govore da smo na pravom putu, i da je turistička valorizacija bivših fabrika soli, okrenuta prirodi i ornitologiji, jedini održivi model. Opština Ulcinj je formirala i Sekretarijat za ekologiju koji će se aktivno uključiti u rješavanje problematike Solane i za tu svrhu imati i poseban namjenski budžet”, kazao je predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari.

Sva ova predviđena dinamika, na kojoj posebno insistiraju evropske institucije, je sada dovedena u pitanje. Iz Upravnog suda su saopštili da će u ponovnom postupku, Vlada Crne Gore imati u vidu primjedbe ukazane njihovom presudom, s tim što će tužiocu omogućiti učešće u postupku, shodno Zakonu o opštem upravnom postupku. ,,Na taj će mu  način omogućiti da u raspravi, iznese činjenice i pruži potrebne dokaze za svoje tvrdnje, s obzirom na to da mu to u prethodnom postupku nije bilo omogućeno. Nakon otklanjanja svih ovih nepravilnosti, tuženi će biti u mogućnosti da donese, novu i na zakonom zasnovanu odluku”, navodi se u obrazloženju presude.

Dok se čeka na novu odluku Vlade, u Ulcinju se nadaju da će se sistematskom i planskom devastacijom Solane konačno pozabaviti Državno tužilaštvo. Posebno zato što je u maju najavljeno razotkrivanje stečajne mafije koja je državu oštetila za desetine miliona eura. Među preduzećima u kojima najduže traje stečajni postupak, uz brojne nezakonitosti, je svakako i Ulcinjska solana.

Bivši radnici te kompanije ističu da do sada niko nije odgovarao za to. ,,I danas kada pitate te ljude iz Privrednog suda oni govore da su radili sve po zakonu. Zato ih mi radnici i zovemo – stečajna mafija“, rekao je Veselin Mitrović., nekadašnji rukovodilac finansija u Solani

                                                                                           Mustafa CANKA

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BRONZANA MEDALJA NA EVROPSKOM PRVENSTVU: Rukometašice pokazale kako se može

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok se Francuzi čude kako ih, pored brojnih prednosti koje imaju,  pobjeđuju crnogorske rukometašice, naše kažu da je to zbog toga što je igra u državnom dresu za njih više od sporta

 

Rukometašice Crne Gore u meču za treće mjesto na Evropskom prvenstvu pokazale su publici svu draž, neizvjesnost i katarzu igre. Željom i borbenošću savladale su dvostruke olimpijske prvakinje, reprezentativke Francuske.

Kao i prije deset godina kada su osvojile zlatnu medalju protiv Norveške (2012. Beograd), i ovaj put su do odličja došli u iscrpljujućim produžecima. ,,Sjećam se da sam se okrenula u pravcu klupe i pitala ko može da igra, sve su skočile i pokazale prstom na grudi”, priča o atmosferi i htjenju u produžecima selektorka Bojana Popović.

Bila je ovo prva pobjeda crnogorskih rukometašica nad Francuskom, još od Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Treba imati na umu da  Francuska ima 500 hiljada registrovanih rukometašica i rukometaša sa 3.300 klubova, 60 trenera koje plaća država, budžet od 21 milion eura dok je samo u njihovom savezu zaposleno 160 osoba…

O tom odnosu Francuske prema crnogorskoj, za njih, rukometnoj enigmi Bojana Popović je za Antenu M kazala: ,,Oni stalno pričaju o nama. Analiziraju na koji način, kako je to moguće da sa toliko registrovanih igrača i igračica, akademijama sa hiljadama djevojčica i dječaka, skautima koji po Africi traže i dovode talentovanu djecu… kako mi sa šezdesetak registrovanih seniorki uspijevamo da ih dovedemo u situaciju da se muče sa nama ili da ih pobijedimo, kao što smo sada. Ja vjerujem da će opet sada time da se bave, jer im ništa nije jasno. Baš ništa!”.

Za razliku od inostranih rukometnih stručnjaka, domaćima je sve bilo ,,jasno”. Iako, pored vaterpolista, jedine u ekipnim sportovima imaju kvalitet da se redovno takmiče na najvećim turnirima, rukometašice su u posljednjoj deceniji često bile na meti kritika. Nakon što su osvojile  srebro na Olimpijskim igarama u Londonu 2012, i zlato na EP u Beogradu, uslijedila je pauza sa medaljama. Na Svjetskom prvenstvu u Srbiji 2013. zaustavljene su u osmini finala, godinu kasnije postigle su uspjeh, ali bez medalje, osvojivši četvrto mjesto na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Hrvatskoj. Do medalje nijesu stigle ni na Svjetskom prvenstvu 2015. i 2019. Taj niz je prekinut bronzom iz Ljubljane, trećom medaljom osvojenom na velikim takmičenjima.

,,Nijesmo se bavili komentarima. Bili smo fanatici. I drugi vole ovaj sport, igraju ga na visokom nivou, ali mi dajemo mnogo više”, kazala je prva saradnica selektroke Maja Savić.

Pored uspjeha igračica, u rukometnom svijetu odjeknulo je i navijanje za reprezentaciju Crne Gore. Preko 10.000 ljudi gromoglasno ih je bodrilo  tokom tri meča grupne faze koji su odigrani u SC Morača u Podgorici.

Navijački karavan pratio je ,,lavice” u Skoplje, a dvije hiljade navijača pokazalo je euforičnu privrženost svojoj ekipi i u Ljubljani. U svim izjavama reprezentativke i stručni tim ne kriju da su u ovaj uspjeh ugrađeni i navijači. ,,Svaku riječ smo čuli. Ohrabreni smo bili, a ko ne bi bio nakon, Crna Goro, volim te“, istakla je Savić.

Publika je, nakon uspijeha u Ljubljani, rukometašice dočekala na Aerodromu u Podgorici. Selektroka Popović, nekada najbolja igračica svijeta, kojoj je ovo prva trenerska medalja, kazala je da se rukometni svijet pita kako prave ovakve rezultate: ,,Bez zajedništva i timskog duha možeš da budeš igrački genije, možeš da budeš ne znam kakav trener, ali neće biti rezultata. Mi smo bile tim u svim mečevima”.

Osvrnula se i na kritike, koje su u ovdašnjoj javnosti često jedina stvarnost: ,,Bilo je kritika, a valjalo bi ponekad uputiti i lijepu riječ, podržati i kada ne ide, jer su ovo naša djeca, koja vole ovo što rade, koja stvaraju neki svoj put i potrebna im je podrška. Hvala svima, i onima koji vjeruju i onima koji ne vjeruju, a mi ćemo se uvijek boriti do kraja i koliko možemo”, kazala je Popovićeva.

Svečani doček za rukometašice upriličen je i u utorak veče u SC MoračaBemax areni. Jovanka Radičević,  koja je proglašena za najbolje desno krilo evropskog šampionata, zahvalila se navijačima i svima koji su ih podržali. Ona je postigla preko 1.100 golova u nacionalnom dresu, a utakmica sa Francuskom bila je njena posljednja za reprezentaciju Crne Gore.

Milena Raičević koja je meč za bronzanu medalju propustila zbog povrede, po dolasku u Podgoricu, kaže: ,,Pobjeđivale smo na veliko srce, koliki god da imamo, srce je ono što prednjači, što nam daje snagu da osvajamo medalje”.

I dok je na sportskom terenu dokazana priča da talenat, pregnuće i srce donose uspjeh, mimo njega, bez kuraži i želje za uspjehom, sve i dalje ostaje u domenu pizme i podjela.

Lavice su osvajanjem medalje sportskim kritičarima zapušile usta, ali čak ni uspjeh ne može utišati one brojnije koje su povezane sa politikom. Ta podbadanja koja su pratila rukometašice i tokom ovog prvenstva, najčešće su banalna – od boje dresa, preko pjesme koje su slušale u autobusu… do stalnih zamjerki da su jedne od simbola ,,starog režima” te da previše napadno (njihovi kritičari kažu iritantno) iskazuju privrženost državi i njenim simbolima (preglasno pjevaju himnu, previše mašu zastavama…).

Da se te kritike i te kako reflektuju i na trenutnu vlast svjedoči nezadovoljstvo čelnika Rukometnog saveza, stručnog štaba i igračica zbog izostanka adekvatne podrške, prije svega finansijske, tokom organizacije i priprema za Evropsko prvenstvo. Već smo pominjali izjavu predsjednika Rukometnog saveza Crne Gore Petra Kapisode: ,,Ovo prvenstvo nijesu organizovale tri države, nego su ga organizovale − država Slovenija, država Sjeverna Makedonija i Rukometni savez Crne Gore”.

Slično je, po povratku iz Slovenije, govorila i jedna od najboljih rukometašica reprezentacije Milena Raičević: „Nijesmo imali nikakvu podršku od države, što je – ne znam koju bih riječ mogla da izaberem – jer je zaista to sramota“.

I selektorka Popović nije krila stav da je izostala pomoć države  Rukometnom savezu i ŽRK Budućnost. Naglasila je da su sportisti najbolji promoteri Crne Gore, a da podrška države rukometu izostaje: ,,Uvijek moramo da imamo sluha. Mislim da ga u posljednjih nekoliko godina nemamo i to je, po meni, tužno. Da li će biti bolje poslije svih ovih rezultata, vidjećemo. U rukometu je u posljednje dvije godine bila baš, baš loša situacija. To najbolje znamo mi iz Budućnosti. Prosto, za nas nijesu imali sluha, a ta djeca su morala kroz Budućnost da se stvaraju. Svi odlično znamo – da nema Budućnosti ne bi bilo reprezentacije”.

Skandalozno je da država ne pomaže selekcije koje osvajaju medalje i promovišu Crnu Goru, a čija je baza u vaterpolu u par primorskih klubova i za  ženski rukomet u Budućnosti. Posebno što su uvijek po srijedi politički a ne sportski razlozi.

Dugogodišnja saigračica i sadašnja pomoćnica selektorke Maja Savić objasnila je: ,,Dolazili su mi tokom prvenstva i nakon posljednje utakmice, sa pitanjima kako to da ‘mala’ zemlja, sa ovolikim brojem igračica, radi što radi. Nešto sam sakrila, a nešto nijesam, a razloga nema da ne kažem. Kada slušamo himnu, na ivici smo suza. Može patriotizam nekome da smeta, ali šta da se radi. Voliš, pa voliš svoju državu, sigurna sam da velika većina na sličan način razmišlja”.

S kakvim god emocijama većina i manjina bili, rukometašice su primjer i dokaz da se uz veliki rad, želju i istrajnost može postići naizgled nemoguće.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo