Povežite se sa nama

DRUŠTVO

EVROPA SAD: Ljudi, je li to moguće

Objavljeno prije

na

Sa raznih adresa stiže načelna podrška ideji o povećanju zarada, ali stručnjaci  nijesu ubijeđeni da je to u ovom trenutku izvodljivo i održivo po cjelokupan sistem – od poslodavaca, preko opština do državnog budžeta i njegovih korisnika. A nedoumice se množe

 

Želite li veću platu za vas i sve građane Crne Gore? Ukoliko je odgovor potvrdan, onda ste nekom tautologijom vlasti svrstani među one koji bespogovorno podržavaju projekat Evropa sad, ministara Milojka Spajića i Jakova Milatovića. Imate li bilo kakvu rezervu prema mogućnosti realizacije njihove ideje, u opasnosti ste da vam prišiju etiketu osobe koja ne želi dobro sebi, svojoj djeci i sugrađanima.

U takvoj atmosferi referendumskog izjašnjavanja za i protiv, većina se odlučila za ćutanje. Otud medijski fenomen da predstavljanje najznačajnijeg ekonomskog projekta nakon obnove crnogorske nezavisnosti (po kratkoročnim i dugoročnim posljedicama u rangu odluke o početku izgradnje auto-puta) nije zaslužilo glavni naslov ni na jednoj od naslovnica tri ovdašnja dnevna lista (Vijesti, Dan, Pobjeda). I da o tom projektu, osim dvojice pomenutih ministara, opširnije ne govore ni članovi Vlade, predstavnici vlasti i opozicije u parlamentu, ali ni većina ekonomskih i finansijskih analitičara. Rizik je preveliki a činjenica nedovoljno za utemeljenu analizu i ocjenu  održivosti.

Čak se i na zajedničkoj sjednici Savjeta i Savjetodavnog odbora Centralne banke govorilo o ,,potencijalnim nejasnoćama” koje nose najavljene fiskalne reforme iz programa Evropa sad. Učesnici sjednice su, prema zvaničnom saopštenju, našli za potrebno da prvo pozdrave ,,najavljeno poboljšanje ekonomskog položaja građana i smanjenje opterećenja zarada”, pa tek onda ukažu na to da ,,implementaciji ovako krupnih reformi treba da prethodi detaljna i višeslojna analizu, koja bi razmatrala moguće izvore finansiranja i precizno kvantifikovala uticaj predloženih mjera”.

U prevodu – i čelnici CBCG-a pozdravljaju ideju da preko zarada podijelimo više novca ali nijesu sigurni da je to u ovom trenutku izvodljivo  i održivo po cjelokupan sistem – od poslodavaca, preko opština do državnog budžeta i njegovih korisnika (sistem zdravstva, Fond PIO…). Zato pominju ,,precizno kvantifikovanje” predloženih mjera.

Toga, u konkretnom slučaju, nije bilo. Ili o tome nijesu obaviješteni ni članovi Vlade ni stručna i šira javnost.

Na početku prošlonedjeljnog predstavljanja projekta, premijer Zdravko Krivokapić je saopštio kako je Vlada, nešto ranije tog dana, ,,usvojila informaciju o projektu Evropa sad”. Valja obratiti pažnju – ministri nijesu raspravljali o planu, već su usvojili Informaciju o predlogu ekonomskog programa Evropa sad. Pride, ta se Informacija nije našla u dijelu dnevnog reda naslovljenog sa ,,materijali koji su Vladi dostavljeni radi rasprave”, pa čak ni u onom gdje su materijali o kojima se ne raspravlja. Evropa sad našla se pod tačkom 32. dnevnog reda Pitanja i predlozi.

Možda je premijer Krivokapić ministrima rekao isto što i nama: ,,To je jedan projekat koji sve nas vraća u ono što je bila esencijalna obaveza ove Vlade, a to je da dominira socijalna pravda i da kvalitet života građana bude dostojanstven”. Na šta oni nijesu imali ništa protiv. Kraj priče.

Potom su Spajić, Milatović i njihovi najbliži saradnici razradili detalje. Pa smo saznali da će zaposleni, po osnovu uvećanih zarada, samo tokom naredne godine biti na dobitlku za nekih 200 miliona eura. Da će ta preraspodjela postojećeg novca državni budžet, naredne godine, koštati 135 miliona (125,5 miliona na strani prihoda i 12,3 miliona dodatnih rashoda). Ko će namiriti razliku od 65 miliona nijesu rekli.

U Zajednici opština konačno su se dozvali sebi i shvatili da će dobar dio tog tereta pasti na njihova pleća. Smanjenjem poreza i prireza, te uvođenjem neoporezivog dijela plate od 700 eura bruto, opštine će ostati bez nekoliko desetina miliona eura na koje su do sada računale. A taj novac je manjim i siromašnijim opštinama na sjeveru činio i blizu polovine ukupnog godišnjeg budžeta. O alternativnom finansiranju  nema pomena.

,,Na osnovu trenutnih informcija kojima raspolažemo, izražavamo bojazan da će implementacija programa Evropa sad dovesti lokalne samouprave ponovo u problem obezbjeđivanja finansijske održivosti kako je to bilo prije donošenja aktuelnog Zakona o finansiranju lokalne samouprave”, navode iz Zajednice opština,. Zatražiće sastanak sa ministrom finansija kako bi se ,,upoznali sa planiranim mjerama, njihovim efektima na prihode opština i planom kompenzatornih mjera Ministarstva kojim bi se eliminisao negativni uticaj programa na prihode opština”. Ako ne bude kasno za tu priču.

Čini se da bi neki slični zahtjevi mogli stići i od predstavnika poslodavaca. Oni su prije nekih mjesec dana, na sastanku sa Spajićem i Milatovićem, ministrima predočili da većina poslodavaca sa sjevera nema finansijskih mogućnosti za najavljeno podizanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura. I sa tog sastanka otišli vjerujući da će država ponuditi neki model pomoći onima koji, realno, ne mogu da odgovore postavljenom zadatku. I dalje čekaju. U kuloarima se već priča o mogućim modelima prebacivanja troškova na zaposlene, odnosno, razrađuju se novi inventivniji modeli seobe u sivu zonu tržišta rada. Tako je jedna od ideja prevođenje stalno zaposlenih u status radnika sa pola radnog vremena. Pa samim tim i pola plate…

Ni status države kao poslodavca nije najjasniji iz ponuđenih podataka i objašnjenja koja prate projekat Evropa sad.

Prema onome što su predočili ministri Milatović i Spajić, nešto više od 150 hiljada zaposlenih treba da očekuje povišicu zvaničnih neto primanja od 80 (skoro svaki četvri zaposleni sa minimalnom zaradom) do 12 odsto (oni koji primaju neto platu veću od 1.500 eura). Skoro trećina zaposlenih platu prima iz državnog budžeta (ne računajući zaposlene u opštinama i opštinskim preduzećima).

Prema ovogodišnjem budžetu, država iz budžeta isplaćuje zaradu za 45 hiljada zapošljenih (možda je taj broj u međuvremenu porastao) i za to odvaja nešto više od 530 miliona. Oko 2.500 uposlenih u javnoj administraciji i službama prima minimalac pa će njihova neto zarada porasti za 200 eura mjesečno. Samo to će državu koštati 30 miliona koji će izaći iz državne kase, zaposleni će ih odnijeti kući, a neće se kao dosada transferisati sa stavke bruto zarade na stavku transferi za zdravstvenu zaštitu… ili neki drugi oblik potrošnje koji se finansira od poreza i doprinosa zaposlenih. Procjenjuje se da će ukupno povećanje neto zarada finansiranih iz budžeta odnijeti, možda, 80-90 miliona eura. Pa ipak, zvanična računica kaže da će taj dodatni trošak budžetsku potrošnju povećati za samo 12,3 miliona. Ili su neke druge uštede – poput transfera opštinama pripadajućeg dijela poreza na zarade ostale skrivene. Dovoljno su velike da pokriju većinu troška od uvećanja neto zarada.

Slične nedoumice stvara i najava da će Vlada, uvođenjem novih poreza i akciza, nadomjestiti oko 100 miliona. Uzmimo, recimo, očekivanje da će najavljeni zakon o oporezivanju neprijavljenog prihoda državi donijeti, naredne godine, 20 miliona eura. Sve i da taj zakon bude usvojen, treba ga primijeniti. Sumnjiva imovina se, predviđa nacrt, konfiskuje do okončanja građanske parnice u kojoj vlasnik dokazuje da je legalno stekao svoju pokretnu/nepokretnu imovinu. Građanske parnice traju godinama. Možda vlast uspije da ubrza taj postupak ali će trebati vrijeme za obuku i oblikovanje nove sudske prakse. To baca sjenku sumnje na najavu novog, brzog i poprilično izdašnog prihoda… Jednako, povećanje akciza na duvan, gorivo, alkohol i slatkiše može donijeti dodatni novac. A može, kao što se to desilo na početku mandata Duška Markovića, uvećati sivu ekonomiju u smanjiti prihode od legalnog prometa.

Konačno, ni više od mjesec dana od prvog predstavljanja programa Evropa sad Spajić i Milatović ne pominju penzionere, nezaposlene, primaoce socijalnih davanja. Ukolio njihovi prihodi naredne godine ostanu isti, većina će se naći ispod granice siromaštva. Ako je planiran rast penzija i socijalnih davanja kao dio ovog programa, onda se to moralo vidjeti na budžetskim rashodima.

Čekamo predlog budžeta. I eventualnu odluku vldajućih , prije svega DF-a, da ga podrži u parlamentu zaboravljajući na obećanje da to neće uraditi.

U ponedjeljak ističe zakonski rok (15. novembar) u kome je Vlada dužna da Skupštini dostavi Prijedlog zakona o budžetu za narednu godinu. Na budžetu se još radi dok su ministri finansija i ekonomije radnu nedjelju proveli na službenom putu u Brisel.  Vlada će , prema najavama, tek u petak ( 12) biti u prilici da se upozna sa kompletnim nacrtom budžeta i usvoji ga, kako bi on početkom naredne nedjelje stigao u parlament.

Nepoznanica je da li će budžet pratiti i paket od 12 zakona koje treba usvojiti kako bi se stekli formalni uslovi za provođenje projekta Evropa sad, kojim se  obaćevaju povećanje zarada u rasponu od 20 do 80 odsto, uz ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje,  uvođenje novih akciza, povećanje postojećih  i prelazak sa modela oporezivanja dohotka na oporezivanje potrošnje. Što će, iako se o tome ne govori, mnoge cijene pogurati naviše.

Ukoliko Vlada opstane u pripremi najavljenih propisa, a skupštinska većina iste podrži i usvoji, na red dolazi priča o realizaciji planiranog. I o  inflaciji. Ako, se ne desi neko drugo, još veće čudo.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

NOVA OPTUŽNICA PROTIV „KAVČANA“: Kapetan ubijen u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Visokopozicionirani član takozvanog škaljarskog klana Mile Radulović, zvani Kapetan,  čiji su telefon koristili kavčani da namame žrtve, ubijen je u Crnoj Gori

 

Od početka godine, kada je u Beogradu uhapšen vođa navijača i šef organizovane kriminalne grupe, bliske takozvanom kavačkom klanu, nije se znalo kako je tačno skončao član suprotstavljenog klana Mile Radulović. Visokorangiranog pripadnika takozvanog škaljarskog klana oteli su Belivuk i njegova kriminalna grupa na teritoriji Crne Gore. Njegov kriptovani telefon koristili su kako bi „namamili“ u klopku i ubili više ljudi bliskih suparničkoj grupi.

U optužnici, koju je protiv Belivuka, Marka Miljkovića i njihove grupe, podigao srbijanski tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić piše da Radulovića nijesu odmah lišili života, već su ga koristili kako bi namamili ostale. Na taj način je u Ritopeku, gdje je ozloglašena grupa ubijala i uklanjala tijela, ubijen i Lazar Vukićević. Sve je objasnio svjedok saradnik u tom predmetu Bojan Horvatin – jedan od članova beogradske ćelije kavčana. On je rekao da su Kapetanovu ulogu Beograđani otkrili koristeći nalog Leon na kriptovanoj Skaj aplikaciji, preko kojeg su izvlačili informacije od Stefana Mandića, osumnjičenog za pokušaj ubistva navodnog vođe kavačkog klana Radoja Zvicera.

,,U oktobru 2020. godine Veljko Belivuk – Soprano i Marko Miljković – Kratos su pisali sa Stefanom Mandićem, za koga znam da je učestvovao u pokušaju ubistva Radoja Zvicera – koji ima nadimak Born na aplikaciji Skaj, u Ukrajini. Predstavljali su se da su škaljari. Tom prilikom koristili su drugi nalog na Skaju, mislim da se zvao Leon. Tu su Veljko i Marko preko navedenog naloga pravili priču da Leon treba da nađe i riješi lice sa nadimkom Kockica. U navedenim prepiskama znam da su Marko i Velja identifikovali lice sa nadimkom Kapetan na Skaju, koji je bio škaljar i vodio je poslove oko ubistava – finansirao Šarca (Aleksandra) i Lazara Vukićevića da rade protiv Veljka i Marka Miljkovića i svih ostalih koji su sa njima”, piše u izjavi Hrvatina.

Tužiocima je ispričao da su se tada Belivuk, Miljković i Hell (Nebojša Janković) dogovorili da odu u Crnu Goru i preko osobe koja je radila “za škaljare i kavčane“ i pronađu Kapetana.

,,Ne znam mu ime, a znam da je on pomogao u lociranju Kapetana, za koga znam da je imao bradu, da je bio stariji i video sam mu samo sliku. U Crnoj Gori Veljko, Marko i Hell zajedno sa licem koje je odavalo informacije o škaljarima i bilo na vezi sa Kapetanom, otkriva im štek kuću gdje odlaze da uhapse Kapetana, kako bi preko njega mogli da navuku ostale, prije svega Šarca i Lazara Vukićevića”, ispričao je svjedok saradnik.

Taj svjedok ispričao je da su Belivuk i Miljković telefon preko kog su komunicirali sa Mandićem ostavili Marku Budimiru – Kantoni i Srđanu Laliću – Beriju. Svjedok je objasnio i kako su tada navukli obojicu, ali i da je Šarac odustao od dogovora da se nađe sa „Kapetanovim ljudima“ u Beogradu – jer je posumnjao.

Vukićević je otet, mučen i ubijen 14. oktobra 2020. godine. Prema iskazu svjedoka saradnika, njegova glava tražena je zbog saznanja da je Vukićević navodno vršio opservaciju Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Istog dana, kako tvrde crnogorski i srpski istražni organi, Belivuk i Miljković u Crnoj Gori ubili su Damira Hodžića i njegovog zeta Adisa Spahića, i oni su namamljeni posredstvom Radulovićevog telefona, koji je tog dana, sumnjaju u policiji i tužilaštvu, otet na teritoriji Danilovgrada. U saopštenju SDT-a navodi se da su osumnjičeni Belivuk, Miljković i Janković ubili Hodžića i Spahića, a da im je u tome pomogao Živković tako što je, u cilju realizacije kriminalnog plana, prethodno obezbijedio kuću u koju su namamljeni pa likvidirani.

Na nedavnoj konferenciji Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) otkriveno je da je Radulović ubijen u Crnoj Gori, a da su njegovu otmicu i ubistvo organizovali navodni šefovi kavačkog klana Slobodan Kašćelan i Igor Božović. Oni su, prema riječima specijalnog tužioca Saše Čađenovića, organizovali kriminalnu grupu koja je u oktobru prošle godine otela, a nepuna tri mjeseca kasnije i ubila Mila Radulovića zvanog Kapetan.

Postupajući tužilac saopštio je da postoji osnovana sumnja da su Kašćelan, Božović i drugi osumnjičeni prijetili Raduloviću da mora odati podatke o škaljarskom klanu, koji ih interesuju, ili će ga mučiti i ubiti. To je Kapetan i uradio, omogućivši im da preko njegovog kriptovanog mobilnog telefona i aplikacije SKY druge pripadnike škaljarskog klana namame na unaprijed pripremljene lokacije kako bi ih ubili.

„Nakon što su po svojoj procjeni od oštećenog ( Radulovića) izvukli sve informacije i podatke koje ih zanimaju, oštećenom su obećali da će ga pustiti da živi u Španiji i da ga neće ubiti, iako su znali da to neće učiniti”, rekao je Čađenović.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

MATERIJAL ZA PROIZVODNJU I SATNICA DRASTIČNO POSKUPILI: Poljoprivreda čeka  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prema najavama trend poskupljenja će se nastaviti. Naši upućeni sagovornici upozoravaju da se subvencije koje je resorno ministarstvo do sada uvelo odnose samo na sadni materijal (sjemenske kulture), ne i za preparate i proizvode za tretiranje biljnih vrsta

 

Cijene materijala koje mali poljoprivrednici u Crnoj Gori koriste za proizvodnju u samo par mjeseci drastično su porasle. Prema najavama, taj trend će se nastaviti. Pomoć koju je resorno ministarstvo, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV), do sada pružalo nije dovoljna.

„U aprilu ove godine vreća kombinovanog đubriva za poljoprivredu koštala je oko 11 eura, a u ovom trenutku njena cijena je 28 eura. To je znatno poskupljenje i nas poljoprivredne proizvođače stavlja u veoma nezavidan položaj“, kaže Sava Klikovac, poljoprivrednik iz Zete.

Osim đubriva, poskupila je i folija za rasadni materijal, za oko 30 odsto, kao i materijal za sistem „kap po kap“, za 35 odsto. I radna je snaga povećala satnicu – sa 2,5 eura na 3,5.

„U posljednjih nekoliko godina malo toga se radi da se zaštiti domaći proizvod. Uvoz je porastao za čak 85 odsto. Najavljeno je da će cijene materijala rasti, a ukoliko reakcija resornog ministarstva izostane, posljedica će biti i veće cijene poljoprivrednih proizvoda”, napominje Klikovac.

Iz Vladinog resora kojim rukovodi ministar Aleksandar Stijović kazali su Monitoru da su redovne agrobudžetske mjere koje sprovode – osavremenjene i povećane u ovoj godini za 10 odsto u prosjeku.

Do sada su subvencionisali koncentrovanu stočnu hranu (iz svih sektora stočarske proizvodnje) i ribarstvo sa 5 centi po kilogramu za avgust i septembar. Podržan je i sektor živinarstva, smanjenjem PDV-a na jaja početkom godine. No, od te mjere, tvrde Monitorovi upućeni sagovornici, više vajde imaju uvoznici nego proizvođači.

„Za oktobar, novembar i decembar subvencionišemo i sektor mlječnog govedarstva, dok je sektor svinjarstva podržan i kroz novu mjeru koja je u toku, a u okviru koje će proizvođači dobiti dodatnu podršku po nazimici u iznosu od 50 eura. Pomoć je pružena i sektoru ovčarstva i kozarstva”, kazali su nam još iz resora Stijovića.

Ovu godinu propratili su i viškovi mladog krompira i lubenice, što zbog uvećanog posađivanja, što zbog roda koji je bio iznad prosjeka za naše tržište. To je dovelo do pada prodajne cijene ispod cijene koštanja proizvodnje. Dodatno je sve pogoršala smanjena potrošnja kroz turizam, što je rezultiralo značajnijim poremećajima na crnogorskom tržištu. Iz Ministarstva kažu da su reagovali raspisivanjem Javnog poziva za dodjelu pomoći skladištenju i povlačenju sa tržišta mladog krompira i lubenice crnogorskih poljoprivrednih proizvođača. „Za krompir je opredijeljena podrška u iznosu od 6 centi po uskladištenom kilogramu, a za lubenicu pet centi”, navode.

No, prema riječima naših upućenih sagovornika koji se bave povrtarstvom i voćarstvom, subvencije koje je MPŠV do sada uvelo odnose se samo na sadni materijal (sjemenske kulture), ne i za preparate i proizvode za tretiranje biljnih vrsta. Ta je vrsta pomoći, kako kažu, neophodna.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

PARTIJSKO ZAPOŠLJAVANJE U ULCINJU: Samo selektivno

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iako je bilo i drastičnijih primjera nepotizma i partijskog zapošljavanja u gotovo svim crnogorskim opštinama, dok i aktuelna vlada i partije koje je podržavaju ne zaostaju u tome, pred sudom bi uskoro mogli da završe samo ulcinjski funkcioneri

 

Ulcinj je, reklo bi se po aktivnostima Specijalnog državnog tužilaštva, bio leglo partijskog zapošljavanja. Krajem januara bivši predsjednik opštine Ulcinj Ljoro Nrekić priveden je zbog krivičnog djela nesavjesnog rada u službi. U Specijalnom državnom tužilaštvu formiran je i predmet protiv aktuelnog predsjednika Opštine Aleksandra Dabovića. Takođe zbog  nezakonitog zapošljavanja, a u skladu sa odlukama partije.

Iako je bilo i drastičnijih primjera nepotizma i partijskog zapošljavanja u gotovo svim crnogorskim opštinama, dok i aktuelna vlada i partije koje je podržavaju ne zaostaju u tome, pred sudom bi uskoro mogli da završe samo ulcinjski funkcioneri. Jedino šta ih razdvaja od ostalih je televizijska emisija u kojoj Nrekić priznaje da je bilo partijskog zapošljavanja u Ulcinju i da to njegova Demokratska partija socijalista (DPS) radi „po čitavoj Crnoj Gori“. Objasnio je tom prilikom da „pored 190 stalno zaposlenih, u lokalnoj samoupravi radi 90 osoba koje su tu stizale kako ih koja partija ubaci i da problem partijskog zapošljavanja ne može brzo da iščezne”.

Specijalna državna tužiteljka Sanja Jovićević nedavno je dostavila Višem sudu optužni predlog protiv Nrekića i pet njegovih saradnika koje terete za zlopupotrebu službenog položaja. Osim Nrekića, tu su bivši sekretar za budžet i finansije i aktuelni šef ulcinjskog odbora DPS-a Sead Osmanović, bivši sekretar za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Mustafa Goran, načelnik Službe za zaštitu i spašavanje Saubih Mehmeti, sekretar Komunalne policije i bivši predsjednik Skupštine opštine Ulcinj Milazim Mustafa, kao i tadašnji predsjednik Skupštine opštine Ulcinj Ilir Čapuni.

Na saslušanju u ulcinjskom tužilaštvu nakon hapšenja u januaru, Nrekić je kazao da je lokalna vlast tokom 2020. zaposlila određeni broj ljudi, svjesna da krši važeće zakonske propise. Rekao je i da je lokalna vlast bila prinuđena da zapošljava na takav način, kako bi obezbijedila normalno funkcionisanje Opštine.

Tužilaštvo funkcionere Opštine Ulcinj tereti zbog zapošljavanja po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima bez saglasnosti Ministarstva finansija, što je predviđeno Sanacionim planom, koji je ta lokalna samouprava mora uraditi s obzirom na to da je korisnik sredstava Egalizacionog fonda. Opština Ulcinj je za deset i po mjeseci, prema planu budžeta za zarade u 2020, na osnovu tih ugovora isplatila gotovo 330.000 eura.

Najviše takvih zapošljavanja evidentirano je u Komunalnoj policiji i Sekretrarijatu za budžet i finansije, koji su za te potrebe izdvojili preko 90.000, odnosno 70.000 eura. Služba zaštite i spasavanja za te ugovore izdvojila je oko 50.000 eura, a Sekretarijat za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine i kabinet predsjednika Opštine po oko 30.000 eura.

Nrekić je pred tužiocem priznao da nijedno novo zaposlenje, osim u tri slučaja, nije pratila imperativna saglasnost Ministarstva finansija, budući da je Opština u sanacionom planu. Neki od bivših funkcionera Ulcinja ponudili su da sa tužilaštvom sklope sporazum o priznanju krivice, ali do dogovora nije došlo.

Advokat Zoran Piperović je ranije kazao da njihova radnja nije imala za posljedicu štetu niti težu povredu prava drugog. Potvrdio je da su od bivšeg ministra finansija Darka Radunovića tražili da se odobri isplata ljudima koje je trebalo zaposliti, jer je postojala potreba za turističkim inspektorima i komunalnim policajcima pred turističku sezonu. Naveo je da su njegovi branjenici naglasili da su ta sredstva obezbijeđena rebalansom budžeta, koji je usvojen u lokalnoj Skupštini.

Krajem oktobra u Specijalnom državnom tužilaštvu počela su saslušanja bliskih saradnika i aktuelnog predsjednika Opštine Ulcinj Aleksandra Dabovića. Potpredsjednica Opštine Hatidža Đoni saslušana je ranije u svojstvu građanina pred državnim tužiocem.

SDT je u avgustu, od Osnovnog državnog tužilaštva u Ulcinju, preuzelo slučaj Dabovića. Dabović, koji je na funkciji naslijedio Nrekića zbog stečenih uslova za starosnu penziju, pod istragom je zato što je tokom ljeta donio rješenja o formiranju dvije opštinske radne grupe. Prva grupa sa četiri člana i predsjednikom, formirana je za praćenje rada društava s ograničenom odgovornošću čiji je osnivač Opština – DOO Parking servis, DOO Vodovod i kanalizacija i DOO Komunalne djelatnosti. Druga grupa s tri člana i predsjednikom zadužena je za praćenje primjene opštinske odluke o tihoj zoni na Adi Bojani.

Grupe će, kako piše u rješenjima, raditi i van radnog vremena, a članovima komisija pripašće naknade za rad u iznosu od 400 eura mjesečno, koje će biti plaćene iz budžeta Opštine. I jednoj i drugoj grupi mandat traje do 31. decembra ove godine. Prema informacijama Vijesti, Dabović je u međuvremenu rasformirao jednu komisiju.

Iz resora kojim rukovodi Milojko Spajić, krajem jula ponovo je upozoreno da nema novih niti produžavanja starih zaposlenja, dok opštine ne budu poštovale i izvršavale obaveze prema državi. Da i druge opštine ne izvršavaju obaveze, pokazao je i posljednji izvještaj o realizaciji Plana optimizacije javne uprave za drugu polovinu 2019. godine, koju je uradilo tadašnje Ministrastvo javne uprave. Prema tom dokumentu, lokalne samouprave su za tih pola godine zaključile 1.501 ugovor o djelu, a gotovo polovina tih ugovora nije dobila saglasnost Užeg kabineta Vlade ili predsjednika opštine – 790, gdje prednjače javne ustanove (521 ugovor bez saglasnosti). Kada je riječ o ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, koje u Ulcinju istražuje tužilaštvo, zaključeno ih je ukupno 450, od čega četvrtina bez saglasnosti predsjednika Opštine ili Užeg kabineta Vlade – 106.

Pitanje je kada će posljedice, koje su dočekali čelnici Ulcinja, dočekati i čelnike drugih gradova, ali i aktuelne i bivše vlasti.

 

Evropa traži depolitizaciju javne uprave

Od 24 lokalne samouprave, sredstva Egalizacionog fonda koristi 15 opština: Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Danilovgrad, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Pljevlja, Rožaje, Šavnik, Ulcinj i Žabljak. Riječ je o načinu finansiranja siromašnijih opština, kako bi svaka lokalna samouprava bila u stanju da pruža jednaki (ili približno jednaki) kvalitet usluga stanovništvu. Prema izvještaju Ministarstva javne uprave, među opštinama koje su najviše zapošljavale u izvještajnom periodu bez saglasnosti Vlade, nalaze se opštine Bijelo Polje i Nikšić. Prema sanacionim planovima one, takođe, ne bi smjele zapošljavati bez saglasnosti Vlade. Prema četvorogodišnjem planu optimizacije, broj radnika u javnoj upravi mora biti smanjen za deset odsto, a za 15 odsto u lokalnim samoupravama. Međutim, broj zaposlenih se svake godine povećava.

U posljednjem Izvještaju o napretku Crne Gore Evropska komisija je naglasila da je potrebna snažna politička volja u cilju depolitizacije javne administracije i državne uprave. Podsjećaju i da nije bilo epiloga navodne zloupotrebe javnih sredstava u aferi Snimak iz 2013. godine. Afera Snimak izbila je nakon objavljivanja audio-snimka sa zatvorene sjednice DPS-a, u vrijeme dok je bio na vlasti, čiji funkcioner Zoran Jelić govori o zapošljavanju simpatizera DPS-a preko projekata Zavoda za zapošljavanje. Jelić nije procesuiran, a 2017. godine izabran je za člana Državne revizorske institucije koja je zadužena za kontrolu trošenja budžetskih sredstava i upravljanja državnom imovinom.

 

Nije samo DPS zapošljavao po partijskom ključu

Prema nalazima Upravne inspekcije, nije samo Demokratska partija socijalista koristila vlast u opštini kako bi jačala partijsku infrastrukturu. Isto je rađeno i u opštinama gdje je vlast obnašala tadašnja opozicija na državnom nivou, a danas vlast.
U Kotoru su, čim je na vlast došla koalicija na čelu sa Demokratama, krenula imenovanja partijskih drugova. Par mjeseci nakon što je imenovan predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić, njegova vjenčana kuma, inače članica Demokrata, postavljena je na mjesto direktorice Centra za kulturu Kotor. U toj ustanovi ubrzo je zapošljeno još nekoliko nekoliko članova kotorskog odbora Demokrata. Za glavnog administratora opštine postavljen je sin direktora Demokratske Crne Gore Vladimira Vujovića.

Upravna inspekcija je nezakonito zapošljavanje utvrdila i u Beranama, gdje je od 2014. na vlasti koalicija predvođena Socijalističkom narodnom partijom (SNP) i nosiocem njihove liste Dragoslavom Šćekićem. Inspekcijski nadzor obavljen je krajem 2017. godine i tada je utvrđeno da 65 službenika u organima lokalne jedinice ne ispunjava uslove za ta radna mjesta. Značajno je povećan i broj zaposlenih u gradskim preduzećima. Agencija za izgradnju i razvoj Berana u 2014. godini imala je 34 zaposlena, a samo dvije godine kasnije taj broj je povećan na 73. U Komunalnom je broj zaposlenih za dvije godine, od 2016. do 2018, porastao sa 129 na 208.

I Budva, nakon smjene DPS-a, je primjer zapošljavanja partijskih kadrova i članova šire familije u opštini gdje vlada nekadašnja opozicija. Partijska podjela „opštinskog plijena“ u toj lokalnoj samoupravi vjerovatno je i najvidljivija s obzirom na to da je svako malo vladajuća koalicija u krizi zbog nezadovoljstva podjelom fotelja.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo