Povežite se sa nama

Uncategorized

FOND ZA ZDRAVSTVO I TENDER ZA LABORATORIJE, NOVA EPIZODA ŠPANSKE SERIJE: Naš novac za njihove

Objavljeno prije

na

Dok sutkinja Upravnog suda čita hronologiju slučaja koja je tek djelić dvogodišnje agonije, tendera Fonda za zdravstvo za laboratorije koji nikako da se završi, podgorički advokat Nikola Martinović nervozno kucka naočarama po stolu, s vremena na vrijeme rukom pređe preko kožne futrole da je prebriše, provjeri telefon, pa opet u krug.

,,Molim vas sudija, pa valjda smo svi to pročitali, ne morate čitati više”, kaže advokat desetak minuta kasnije, pomalo ljutito. Vrijeme je novac valjda. Sutkinja mu se zahvaljuje i odustaje od čitanja.

Advokat Martinović je poznat kao partner premijerove sestre Ane Kolarević u aferi Telekom, ali i Đukanovićev konsultant za million eura na projektu valorizaciju Buljarice o čemu je Monitor nedavno pisao, u ovom krajnje neobičnom sporu pred Upravnim sudom, zastupa Fond da zdravstvo.

Duže od dvije godine otkako nije u stanju da okonča tender za laboratorije raspisan u decembru 2012. godine, što građane koštalo i oko pola miliona eura godišnje, Fond za zdravstvo tužio je državnu Komisiju za kontrolu javnih pa građani sada dodatno plaćaju i troškove dvorskog advokata Martinovića. Koji, dokazano ne radi za sitninu.

Do sada nije poznat slučaj da je naručilac nabavki tužio državnu komisiju, organ zadužen za kontrolu tog postupka, što je kao da osuđeni tuži sud. Da se radi o pravnom nonsensu, na sudu su ukazali i zastupnici suprotne strane. Oni su napomenuli da rješenjem komisije zbog koje se Fond odlučio na tužbu, nije naloženo Fondu kakvu odluku da donese, te da je nejasno zbog čega tužba.

Monitor je direktoru Fonda Kenanu Hrapoviću uputio pitanja o tome zašto je Fond tužio Komisiju i pri tom angažovao advokata Martinovića pored svojih pravnih zastupnika, ali odgovore nijesmo dobili do zaključenja broja. Čitaoci Monitora ostali su uskraćeni otuda i za podatak da li je Martinović angažovan kroz adekvatnu proceduru javnih nabavki i koliko je novca za zastupanje dobio od Fonda, odnosno građana.

Građani za sada svakako trpe zbog nesposobnosti Fonda da u zakonitoj proceduri već dvije godine nabavi reagense za laboratorijske analize za bolnice. Kako su Vijesti nedavno pisale, samo u četiri opšte bolnice u Beranama, Bijelom Polju, Nikšiću i Baru, poreski obveznici su tokom 2014. godine za ad hok nabavke reagensa, mimo cijena ponuđenih na tenderu koji nikako da se okonča, morali doplatiti čak oko 200.000 eura. Pri tom, upravo firme koje nijesu dobile posao na tenderu Fonda, poput Uriona, Fondu prodaju reagense po višestruko višim cijenama jer se u bolnicama nalaze aparati proizvođača čiji su zastupnici . Monitor je već više puta pisao o privilegovanoj poziciji Uriona na tenderima KCCG i Fonda. Tokom 2009. na tenderima je tako dobio poslove od oko šest miliona eura, iako nije bio registrovana za trgovinu ljekovima i medicinskom opremom.

Osim toga bolnice su zbog tendera koji nikako da se okonča nerijetko bile bez određenih reagenasa pa se nerijetko nijesu mogle raditi analize kao što su glukoza, CRP …

Od januara 2013. godine , vodi se čitav niz postupaka pred Komisijom za kontrolu javnih nabavki ali i Upravnim sudom, nakon brojnih žalbi pojedinih ponuđača. Fond sa Hrapovićem na čelu uporan je međutim u tome da istjera svoje, bez obzira na uputstva Upravnog suda i Komisije. Tender se odnosi na četvorogodišnju nabavku laboratorija i vrijedan je – 14.598.758 eura.

Suđenju Fonda i Komisije pred Upravnim sudom prisustvuju predstavnici američke ambasade u Crnoj Gori i američke kompanije Abbott čije je proizvode, iako jeftinije od ostalih, Fond odbio na tenderu.

Fond je tužio Komisiju zbog njenog rješenja da je Fond postupio nezakonito kada je odbio ponude Osmog reda i Farmalaba na tender za partije 21 i 15, koje se odnose na hematološku dijagnostiku i hormone i specifične markere. Za te partije Fond je posao za cijenu preko pet miliona eura bio dodijelio Urionu, ali je postupak pokrenut ponovo nakon rješenja Komisije i presude Upravnog suda.

Fond je u junu 2013 odbio ponudu kompanije Osmi red koja je na tenderu ponudila proizvode američkog Abbotta koji se smatra jednim od najboljih svjetskih proizvođača pomenute opreme. Pri tom, kako je na sudu napomenula izvršna direktorica Osmog reda Angelina Vuković, njihova ponuda bila je za 208 hiljada eura jeftinija, a da pri tom žalbu nije podnijela konkurentska kompanija Farmegra, već Fond.

Fond je odbio ponudu Osmog reda, odnosno Abbotta, uz obrazloženje da je ponuda neispravna, odnosno ,,da nije ponuđen dovoljan broj kalibratora i kontrola kao i aparat koji zadovoljava kriterijum da radi više od 95 analiza na sat”.

Zanimljivo je pri tom da je nakon dostavljanja ponude Osmog reda, komisija Fonda za otvaranje i vrednovanje ponuda, utvrdila da je ta ponuda – ispravna, da bi potom osporio sopstveni stav.

Fond tako naknadno osporava brzinu aparata koji po tehničkoj dokumentaciji ABBOTT Laboratories USA radi 100 analiza na sat, što je i brže nego je Fond tražio. Takođe, Fond tvrdi da Osmi red i Farmalab nijesu ponudili dovoljno kontrola i kalibratora, iako tenderom i nije određeno koliko je to dovoljno, obzirom das u se kompanije obavezale da će taj prateći material isporučivati besplatno uz reagense za analize.

Fond je odbio i jedinu ispravnu ponudu Farmalaba koji je bio za 12.300 eura povoljniji od Uriona. Iako neispravna ponuda Uriona je diskvalifikovana tek nakon žalbi Farmegre, Farmalaba i Osmog reda.

U rješenju Državne komisije navodi se da su žalbe Osmog reda i Farmalaba osnovane, odnosno da je odluka Fonda kojim je odbio njihove ponude nezakonita.

Državna komisija je pojasnila da se iz tenderske dokumentacije i poziva za javno nadmetanje ne može ustanoviti na koji način je Fond definisao pravila na osnovu kojih ponuđači ispunjavaju tabele u koje se unosi podatak o količinama kalibratora i kontrola osim preporuke ponuđača koju su odbijene kompanije dostavile.

,,U konkretnom slučaju u tenderskoj dokumentaciji Fond nigdje nije ustanovio kriterijum kako popuniti tabelu u kojoj se unose količine kalibratora i kontrola, osim da to bude uračunato u cijenu analize, kao i da se popune u skladu sa preporukama proizvođača. što je u konkretnom slučaju ponuđač D.O.O. „OSMI RED – D” iz Podgorice i uradio”, navodi se između ostalog u rješenju Državne komisije za kontrolu javnih nabavki.

Umjesto da postupi po rješenje državne Komisije i suda, Fond za zdravstvo tuži Komisiju, trošeći dodatna sredstva i vrijeme građana. Istovremeno i dalje se vodi postupak za partije 5 i 6 za biohemiju, gdje Fond prakti;no ne prihvata da je Abbott vlasnik i proizvođač svojih proizvoda.

Zašto? Jedno je sigurno: javni interes, i interes građana odavno su manje važni u odnosu na poslove povlašćenih. Pa i kad su u pitanju nabavke opreme za laboratorije.

Pale i krivične prijave

Dvije godine nakon raspisivanja tendera za potrebe laboratorija, tužilaštvo je podiglo optužni predlog protiv Radmile Femić, vještakinje u predmetu za partije 15 i 21 a po krivičnoj prijavi koju su podnijeli Farmalab i Osmi red. Tužilaštvo je međutim odbacilo krivičnu prijavu protiv tadašnje članice Državne komisije Katarine Radović, protiv koje su su Osmi red i Farmalab nastavili postupak kao subsdijarni tužilac. U krivičnoj prijavi navodi se da je Katarina Radović u nekom od ranijih postupaka utvrđivanja ispravnosti ponuda Osmi red i Farma lab (ne)ispravne angažovala vještakinju Femić koja se ,,ne nalazi na listi sudskih vještaka”. Navodi se da je Radović potom ,,na osnovu mišljenja Radmile Femić donijela odluku da se ponude Osmog reda i Farma laba odbiju”. Osnovni sud odbio je optužni predlog tužilaštva protiv vještakinje Femić. Sada se čeka odluka Višeg suda.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

DNEVNI BORAVAK  ZA STARE U KOLAŠINU ZATVOREN:  Godine čekanja, mjesec i po radovanja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dugo čekani Dnevni boravak za stare u Kolašinu radio je samo mjesec i po. U lokalnoj upravi i Centru za socijalni rad ne može se dobiti informacija kada bi taj servis mogao biti ponovo dostupan korisnicama

 

Najstariji Kolašinci ponovo su bez prostora gdje bi mogli da provode određeni dio dana, ali i da dobiju toli obrok i najneophodniju stručnu podršku.  Privilegiju da imaju na raspolaganju servis za podršku, pripadnici „trećeg doba” u toj varoši imali su samo od novembra do kraja decembra prošle godine. Najavljivan  od 2018, adaptiran dvije godine, Dnevni boravak za stare u Kolašinu zvanično je otvoren u novembru prošle godine. Od Nove godine, vrata tog prostora su zaključana, a trenutno je teško dobiti odgovor na pitanje do kada. Prema nezvaničnim informacijama iz Centra za socijalni rad Kolašin i Mojkovac, resorno ministarstvo,  koje je nosilac tog projekta, čeka da se u vođenje servisa uključe ili lokalna uprava ili licencirana NVO.

Dnevni boravci za stare u Crnoj Gori otvarani su u saradnji sa Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, kroz projekat razvoja kapaciteta usluge socijalne zaštite u našoj državi. U okviru tog projekta trajalo je i dugo adaptiranje prostora u Kolašinu. Opština je dugo prolongirala odluku o određivanju lokacije. Sada smatraju da su sve svoje obaveze prema najstarijim sugrađanima završili, ustupajući prostor za Dnevni boravak. U kolašinskoj lokalnoj upravi još ne znaju koje bi trebalo da budu njihove obaveze  u  funkcionisanju  tog servisa. Kako je za Monitor kazao Sekretar za finansije Dragan Bulatović, još nijesu dobili zvanični dopis sa sličnim očekivanjima sa bilo koje adrese.  Zbog toga, objašnjava, ne mogu ni kazati da li će Opština i na koji način doprinijeti projektu.

„Lokalna uprava je, skupštinskom odlukom, za potrebe Dnevnog boravka za stare ustupila prostor od 80m2 u zgradi koja je opštinsko vlasništvo. Taj objakat se nalazi u Ulici Jagoša Simonovića. Nemamo, koliko je znam, nikav upit, predlog  incijativu ili informaciju o načinima na koje bismo se mogli uključiti u funkcionisanje tog servisa. Obaviješteni smo kad je počeo da radi. Ne znam ništa o zatvaranju niti kako funkcioniše“, kazao je Bulatović.

Na sajtu JU Centri za socijalni rad Crne Gore, uz informaciju o početku rada, piše i da će Dnevni boravak korisnicima u Kolašinu pružati usluge toplog obroka, psihosocijalne podrške, sitnih medicinskih usluga… Takođe i organizovanje društvenih igara, dnevno posluženje, realizaciju radionica u saradnji sa osnovnim školama, orgnizovanje izleta…

Tokom kratkog rada, u Dnevnom boravku bilo je svega nekoliko korisnika. Uglavnom onih koji su u stanju socijalne potrebe. No, njihovo iskustvo govori da je taj servis, čak i u tom kratkom  periodu, bio nedostupan mnogima kojima je podrška neophodna.

„Bila sam svega dva dana. Nije bilo loše. Dobijali smo sok, kafu, jedan obrok, koji je donošen iz obližnjeg restorana. Imali smo televiziju i mogućnost za društvene igre. Bilo je toplo i udobno. Međutim, i da nastavi da radi, ne znam kako bih više mogla da dolazim. Ta kuća je u centru grada, a ja živim u prigradskom naselji, dva i po kilometra daleko od centra. Svaki put treba da platim taksi u oba pravca, što nije malo s obzirom na to da sam korinica socijalnih davanja. Uostalom, za taj novac bih mogla bih sebi taj jedan obrok da obezbijedim”, kaže sedamdesetdvogodišnja Kolašinka.

Ona tvrdi da bi trebalo razmisliti i o načinima da se u staračka, i uglavnom samačka domaćinstva, besplatni obrok nekako dopremi, pa da korinici ne moraju dolaziti. Tvrdi i da je čula od ostalih rijetkih korisnika kratkotrajnog rada servisa Dnevnog boraka da im je komplikovano da dolaze svakodnevno.

„Bilo je korisno jer sam se poslije dužeg vremena zatvorenosti u kući, srela sa nekim vršnjacima. Razgovarali smo, gledali TV… Pričali smo o zajedničkim mukama, a nije ih malo. Predugo traju dani kad je čovjek bolestan, star i sam… Nijesu nas obavijetili o zatvaranju Dnevnog boravka, čula sam nešto da je problem plaćati struju, a to bi, valjda, trebalo Oština da radi. Dobro bi bilo da ga ponovo otvore, pa ko može da dolazi, nek’ dolazi, ko ne može, neka sjedi kući, kao i do sada”, priča sagovornica Monitora.

U Opštinskoj organizaciji penzionera Kolašin gotovo da ne znaju ništa o načinu na koji je zamišljen rad Dnevnog boravka. Niko ih, tvrde, nije pitao za savjete niti pokazao incijativu da ih uključi u funkcionisanje. Iako su prostorije Udruženja penzionera i Dnevni boravak u istoj zgradi, kažu da su potpuno neinformisani.

„Dok se prostor uređivao pružili smo tehničku podršku, koliko smo mogli, s obzirom na to da smo u istoj zgradi. To je sve. Čula sam da je ideja da se tamo pružaju usluge starima u stanju socijalne potrebe. Ni to precizno ne znam. U svakom slučaju, podržavamo svaki oblik osnaživanja i pomoći najstrijim, ali uz brižljivo analiziranje njihovih stvarnih potreba. Čini mi se da je to izostalo”, kaže predsjednica kolašinske organizacije penzionera Ljiljana Tatić.

Ona podsjeća na veliki broj starijih ljudi na seoskom području, kojima su, kaže ona, usluge Dnevnog boravka daleko i nedostižne. Tatić kaže da je u Kolašinu oko 1.400 penzionera, te da ni njihov položaj nije zavidan. Potrebana im je, zaključuje ona, višestruka i multidiscplinarna podrška. Objašnjava da je pandemija donijela nove strahove, izolovanost i nove egzistencijalne probleme.

„Podjednako bitno kao i novac za osnovne potrebe je uključivanje starijih u aktivnosti koje su primjerene njihovom zdravstvenom stanju i starosnom dobu. Druženje, zabava, razgovori, izleti… sve bi to upotpunilo i uljepšalo njihovu svakonevnicu. Mi se trudimo, i pored orgraničenih sredstava, da dio tih potreba i zadovoljimo. Međutim, opet, ostaje veliki broj naših vršnjaka izvan toga. Ili su daleko od grada ili su bolesni”, objašnjava ona.

Organizacija penzionera u Kolašinu koristi prostor od oko 80m2, uključujući i kancelariju. No veliki problem je održavanje, zagrijavanje i plaćanje računa za struju. Iz opštinske kase ove godine će biti izdvojeno svega 1.000 eura za to udruženje. Imaju još 400 eura prihoda od članarina. Polovinom novca dobijenog iz lokalnog budžeta, kažu, kupili su drva za ogrjev, a račun za struju im je opterećen i ratama kojima otplaćuju raniji dug. Od Opštine su  ove godine tražili oko 5.000 eura. Međutim, taj zahtjev su iz lokalne uprave ocijenili kao neosnovan.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

JAVNI POZIV ZA NOVINARSKA ISTRAŽIVANJA IZ OBLASTI ŽIVOTNE SREDINE I POGLAVLJA 27

Objavljeno prije

na

Objavio:

 Imate li ideju za novinarsku priču od javnog interesa, želite li da istražujete teme od značaja za Crnu Goru i proces evropskih integracija, vezanih prije svega za Poglavlje 27 i zaštitu životne sredine? Da li hoćete da uz trening i mentore iz zemlje i regiona, rukovodeći se najvišim standardima, razvijete temu koja vas zanima? Hoćete li da se vaša priča objavi u regionu, da se prevede na engleski jezik, dopre do čitalaca van našeg govornog područja?

Ako na ova pitanja odgovorite potvrdno, prijavite svoje ideje za istraživačke tekstove od javnog interesa vezane za proces evropskih integracija. Autori najboljih prijedloga će proći  trening, koji će se održati u Crnoj Gori krajem aprila 2021.

Nakon trenga, izvršiće se selekcija. Tri kandidata sa najboljim idejama, novinarskim vještinama i znanjima, uz mentorsku podršku uredničkog tima iz zemlje i regiona, realizovaće svoje istraživačke projekte.

Nakon završetka istraživanja, svi radovi će biti objavljeni na sajtovima CIN-CG-a i BIRN-a, kao i u posebnoj dvojezičnoj publikaciji i e-knjizi.

Pravo apliciranja imaju svi novinari iz Crne Gore sa istraživačkim sklonostima i iskustvom. Pored treninga, mentorske i  uredničke podrške, odabrani kandidati dobiće i 1000 eura za rad na pričama (umanjenih za oko 9% poreza na honorare).

Konkurs se sprovodi u okviru projekta Istraživačko novinarstvo, ekološke teME, učešće građana/ki, koji finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Prijave sa prijedlozima se šalju do 26. marta 2021. godine, na email: konkurscincg@gmail.com i assistantcincg@gmail.com.

Formulare za prijavu možete preuzeti na ovom LINKU

Ukoliko imate dodatnih pitanja, pošaljite ih na e-mail: konkurscincg@gmail.com ili na   assistantcincg@gmail.com.

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

CONDITIONS FOR CONDUCTING PHYSICAL EDUCATION: Coronavirus Returned Youth to Sports

Objavljeno prije

na

Objavio:

Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city – these were images of everyday life of young people in Podgorica. Closure of schools and one-month home isolation made the teens, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates

 

The new emergency situation caused by spread of COVID- 9, closure of schools and one month home isolation, made teenagers, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates… Basketball is played on the sports fields in the blocks. “Tracksuit” style can be seen throughout the city.

The situation was completely different before the coronavirus. Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city. Taking photos for Instagram was a favourite sport. Cafés, bookmakers, rare bikers – these were images of everyday life of young people in the capital. Now, after a month long isolation, Podgorica has another, more beautiful face that resembles some European “smart city” with fewer cars, cleaner air and a wide range of alternative traffic.

As high school students told us, before the closure of schools, physical education classes were attended only by students who liked sports. Professors, they said, had an understanding, so they closed their eyes to those who were not interested in sports. The conditions for teaching in high schools range from poor to almost ideal.

– It all depends on the professor. New, young professors insist on work at the beginning, but gradually they also abate. Only those who want, attend physical education classes, mostly guys. I have no need to do that. I spend time learning some other subject with my friends. That's a great option. We have the equipment and space, the conditions in the gym are excellent. We have a lot of sections – skiing, cycling, hiking, swimming which operate at full capacity – said M.M. student of “Slobodan Skerovic” Grammar School.

And while in Grammar School students have the opportunity to socialize and have fun during organised recreational extracurricular activities, in some high schools there are high irregularities, so physical education classes have not been implemented at all.

– During four years of my education, I’ve entered gym only few times. We have almost never had that class. We use that time to take a break from school at a nearby café or to walk. We often see physical education professors sitting in cafés across the school – told us A.P. student of Economic High School “Mirko Vesovic”.

We should seek reasons for avoiding physical education classes, whose impact is vital for adolescents’ psychophysical development, also in breakthrough of new technologies. They captivate youth minds, tying them up to computers and surfing on the Internet.

– There is a sports court in the block, it's great, but it happens that there is nobody to play basketball with, everyone is online and it bothers them to go out – says S.L.

Besides that, teenagers mostly spend time in cafés, playing raffle or filling out bookmaker tickets or just hanging out in the street. Researches show an increase in drug, alcohol and gambling addictions among youth. The age limit for addicts is getting lower every year. It seems that the former campaign Sports against Drugs (2010) would be even more needed for young people today, giving them clearer insight into promising different reality. And maybe coronavirus isolation achieved that much faster.

– A new basketball court was built in the backyard of my building. A lot of kids play there. The courts are much better than before. Finally something starts to change – said M.Z.

Director of “Vaso Aligrudic” Electro-technical High School Veselin Picuric, points out that, thanks to the new young professors, physical education classes take place regularly, as well as that students within this subject have possibility to learn dance basics. He adds that outdoor sports fields were renovated three years ago in cooperation with the Ministry of Sports and are constantly available to recreational athletes in the area. However, the school gym is still inadequate.

– Sports hall, built in the early 70s, is deteriorated and has never been generally reconstructed. The roof leaks, the old wooden windows have collapsed, so we have to repair the floor every year. It is the only sports hall that was not renewed within the Energy Efficiency Program in Public Institutions three years ago. It is used by approx. 3,000 students from Electro-technical, Chemical and Civil Engineering high schools. Those children deserve a normal gym and adequate conditions – explains Picuric.

Despite their different starting positions, the most fortunate ones seem to be those students who have a good elementary school teacher who succeeds in fulfilling his/her mission despite the existing restrictions – to develop good recreational habits in young people through fun and socializing, often with his/her ideas, enthusiasm and extracurricular activities.

– All professors who take kids to competitions do it because they love their job. And it’s not the point to be the first, as some people think, but to participate. I often take kids to watch a game, skiing, swimming… And during this crisis period, physical education takes place on online platforms, and children submit their videos with successfully done exercises. We all do our jobs, but each of us in his/her own way. Guests in the class are also our friends, actors, singers, athletes, who explain children why they love sports. It is important not to experience sports as a competition, but to focus on awakening in children the desire to play a sport. Only then our mission is successful. It is not easy for us, because we are fighting against technology, lack of free time and everything else that makes modern life – said teacher of physical education at Primary School “Pavle Rovinski” Velimir Vlahovic.

It would be good to get good ideas and habits in place, and bad ones to bring to a minimum.

 

Balloon sports halls as an alternative

School gyms and outdoor courts are not the only places where young people engage in sports activities. During bad weather, young people opt for the use of balloon sports halls, although they are not satisfied with the quality of air inside them. “I prefer open space, it's healthier, only when the weather is bad, I opt for balloon sports halls, though the air is stale inside. Renting is not expensive, it depends, we give from 1.5 to 2.5 euros each – this is not expensive when more people gather to play”, said high school student M.K.

Renting costs are acceptable for children and income from balloon sports halls is used for school purposes. “70% out of income generated from balloon sports halls owned by schools, goes to school and 30% to Fund for Talents of the Ministry of Education”, told us Dijana Lakovic, Director of Elementary School “Pavle Rovinski”.

School management in Grammar School “Slobodan Skerovic” plans to invest income which they generate from balloon sports hall in an innovative way. “The contracts with the owners of balloon sports halls expire next year. Generated profit is used for school purposes. Part of my second mandate development plan includes building of a park space behind the school and possibly, restoring an athletic track”, announced Zoja Bojanic, Grammar School Director.

 

Reconstruction and construction of halls

The Ministry of Education points out that a lot of money has been invested in construction and reconstruction of the existing sports infrastructure in recent years.

Only last year, 16 projects, concerning reconstruction or construction of gyms throughout Montenegro were carried out, independently or in cooperation with other entities. Sports halls of Primary School “Ristan Pavlovic” in Pljevlja, Maritime High School in Kotor, Primary School “Marko Miljanov” in Bijelo Polje, Primary School “Salko Aljkovic” in Pljevlja, Grammar School in Cetinje, Primary School in Rozaje, Grammar School in Tuzi, Primary School “Blazo Jokov Orlandic” in Bar, Primary School “Oktoih” in Podgorica, Primary School “Orjenski bataljon” in Bijela and many others were equipped, constructed or reconstructed, as well as sports fields in Plav and Gusinje. Reconstruction of sports hall in Grammar School and Vocational High School in Rozaje will start soon, as well as construction of sports hall in Primary School “Lovćenski partizanski odred” in Cetinje.

Irena CEJOVIC
Elena DABETIC

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo