Povežite se sa nama

KAFIĆARENJE

Građani

Objavljeno prije

na

Iako sam rođena u Beogradu, bolnica ‘Dragiša Mišović’, nekako je uvijek u mojoj svijesti postojala ideja o jednom „pravom” zavičaju. Taj zavičaj se nalazi u centralnoj Crnoj Gori, tačnije nedaleko od Cetinja i zove se Građani.

Možda je taj čudan naziv- Građani, zbog čega mi često u šali govore da sam ja obrni okreni prava Građanka, definisao čitav moj životni put koji znači samo jedno: nemirenje sa filozofijom palanke.

Taj zavičaj je dugo živeo samo u priči mojih starih. Kroz nabrajanje baba Stanice (dedine rođene sestre) o neprekinutom nizu Bajkovića od 17 vijeka na ovamo. Probala sam da naučim , ali danas znam samo: Dragan Filipov, Filip Jokov i tu neđe zaštekam. Ne dobacim ni do 4 koljena nazad.

Prije nego li sam doživjela prvi susret sa zavičajem, u svojoj djetinjoj mašti zamišljala sam Građane kao mjesto gdje još uvijek strašni zmajevi, čudesni junaci koji nose mačeve i viteške odore. Bila sam nemalo razočarana kada smo nakon dugog puta preko Obzovice stigli do Građana. Umjesto romantičnih srednjovjekovnih zamkova, dočekale su me seoske kuće, umjesto ponositih konja – pravi pravcati magarci, natovareni drvima- kao oni sa Gvozdovih slika.

Naša porodična kuća se nalazi na vrhu Obera. To je onaj trenutak kada stanete, pa pitate gdje idemo dalje, a neki namrčeni seljak u outfitu Joksima pokaže rukom gore, i nešto promrmlja kroz stisnute zube i cigaretu napravljenu od domaćeg duvana. A vi pogledate gore, i mislite taman tu iznad, kada ono ne- morate glavu baš da nagnete unazad i da gledate u jednu tačku iznad koje lete nekakve ogromne ptičurine- za koje sam kasnije saznala da su posljednji bjeloglavi supovi(koju godinu kasnije uspješno istrijebljeni, čime su žitelji Građana dali svoj autentičan doprinos ideji Crne Gore ekološke države).

E pa tu, na najudaljenijoj čuki se nalazi moja kuća, do koje tada nije postojao put, već se moralo kozijom stazom ispeti, kroz koprive, pored Zminjaka- malog izvora bistre vode, koji je opravdao svoj naziv. Tu i tamo ćete naletjeti na nekog poskoka , ili šarku ali bez panike. Ukoliko ne stanete na rep, prve ne diraju. Tako bar kaže legenda.

Poslije uspona sliejdi susret sa seljanima, ulazak u njihova dvorišta, upoznavanje. Pored naše kuće žive Popovići. Da bih stigla prečicom morala bih da uđem kod krave Mrkulje u njen obor, pa onda preko kod komšija. Bila mi je simpatična ta krava, pravo milo blagorodno biće, koje je žvakalo sijeno i davalo mlijeko. Sve dok jednom, prilikom kasnijih dolazaka, ne znajući da je Mrkulja otišla Bogu na istinu i da je zamijenjena prgavom i opakom Mrkuljom II nisam uletjela, i izletjela maltene na njenim rogovima u drugo dvorište. Od tada imam fobiju od krava, ne volim da im se primaknem ni na 100 metara. Koga krava pojuri, taj se i teleta boji. Tako nekako.

Onda je uslijedila duga pauza. Nisam bila u Građanima skoro punih 15 godina, i kada sam opet otišla, dočekalo me još veće razočarenje. Selo koje pamtim kao živo, puno odraslih i djece je potpuno utihnulo. Živi se u svega nekoliko kuća. I dalje ima magaraca, ali ne nose tovare, već lunjaju okolo pustim selom. One kuće u koje sam ulazila nesputana građanskim vaspitanjem, su prazne, razrušene. Nema mirisa domaćeg hleba, niti rakijskih kazana s jeseni.

Nestali su ljudi, kuće. Ostalo je samo sjećanje nas koji, valjda sa godinama, sve češće imamo potrebu da se uhvatimo svojih korijena i početaka.

Iva BAJKOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

KAFIĆARENJE

Muke roditeljske

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pretpostavljam da svi mi ponekad uhvatimo sebe kako ponavljamo riječi naših roditelja, pa se ugrizemo jer uz to ide naravno sjećanje na one tinejdžerske dane, kada smo puni bunta obećavali sami sebi da nikada nečemo biti kao oni. (više…)

Komentari

nastavi čitati

KAFIĆARENJE

Tetke

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prije izvjesnog vremena, internetom je prostrujila vijest da su tetke u Srbiji dobile status trećeg roditelja.

Šala je krenula sa poznatog satiričnog portala NEWS Net. No sudeći po tome koliko je puta preuzeta, bilo je i onih koji nisu shvatili da je riječ o šaljivom tekstu, koji je skrenuo pažnju na učestale izlive emocija tetki prema djeci svojih braće i sestara. (više…)

Komentari

nastavi čitati

KAFIĆARENJE

Lunje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prije desetak dana u medijima je objavljena priča o eutanaziji trideset pasa iz podgoričkog azila. Ljubitelji životinja su se digli na noge i pokazali zavidnu solidarnost, te su svojim mejlovima i peticijom uspjeli da ako ništa drugo, organizuju sastanak sa predstavnicima gradske uprave, tačnije u Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo