Povežite se sa nama

PARALELE

Hibernizacija ideologije?

Objavljeno prije

na

Nedavni komentari nekih crnogorskih poslanika o strategiji svrgavanja DPS vlasti podśetio me na predvečerje nekih teških vremena iz prošlosti. Parafrazirane njihove polazišne teza zvuče ovako – crnogorske opozicione partije treba da hiberniraju ideologiju i onda tako objedinjene sruše ,,hobotnicu” (omiljena metafora neše opozicije). Nakon toga ,,očepili bi se procesi” i Crna Gora konzumirala demokratiju. Ali ponudu o crnogorskoj budućnosti nijesmo čuli, sem floskularna nadanja u poboljšanje životnoga standarda i demokratizaciju. Pa zar nijesmo od DPS-a u povoju 1989. godine slušali iste priče – ,,dovoljno je da stari odu”, pa smo umjesto jagnjećih brigada gledali četničke, dobrovoljačke, obučene u uniforme JNA kako gađaju Dubrovnik, pale Konavle ili dragovoljno idu po Bosni da ,,čiste”.

Nego, nijesam mislio na ‘89. kad sam pomenuo predvečerje teških vremena. Mislio sam na doba nakog Prvoga svjetskog rata. Stopirana ideološka sukobljavanja unutar zemalja učesnica u ratu zbog proklamovane cenzure i patriotske obaveze vratiće se na kraju rata u svom najcrnjem obliku. Dok su na početku rata, npr. u Njemačkoj, socijaldemokrate glasale za ratni kredit u parlamentu zajedno s najkonzervativnijim strujama, u Britaniji, Francuskoj i Italiji ljevica i desnica imale su neku vrstu džentlmenskog sporazuma o nenapadanju. Kako rat bude odmicao, hibernirane ideološke rasprave proizvodiće ogromnu količinu antagonizama koji su stavljani pod tepih zbog višega cilja – pobjede u ratu. Ali kad rat bude završen oslobodiće se neviđena količina centrifugalnih sila: dojučerašnji suborci lovili su se međusobno po metropoloma Evrope, a kao odgovor na mnoga neriješena pitanja u toku Velikoga rata rodio se fašizam.

Dešavanja u Crnoj Gori od oktobra 2015. do danas, samo onoga ko ne poznaje istoriju mogu da ne brinu. Dvadeset osam godina na vlasti jedne partije maksimalno je istrulilo crnogorsko društvo. Napadi na DPS nekad su zaustavljani zbog višega cilja – ne kritikovati vlast jer je rat u Hrvatskoj i Bosni; nakon 1997. – ne kritikovati vlast dok padne Milošević; do 2006. – ne kritikovati vlast dok ne pobijedimo na referendumu; do danas – ne kritikovati vlast dok se ne uđe u NATO. Sada je takvu taktiku počela da primjenjuje opozicija. Na svojim FB profilima mnogi opozicioni političari koji sebe nazivaju ,,građanskom opcijom” ističu novu mantru – i s crnim đavolom, samo da padne DPS. A ko je crni đavo? Zar đavo nije crven?

Pošto u Crnoj Gori nema više crvenih, iako ih je nekad bilo najviše u svijetu srazmjerno broju stanovnika, onda je đavo vjerovatno pocrnio od uniformi ravnogorskoga pokreta ili crkvenih mantija? A ,,građanskoj” opciji to ne smeta, jer ,,dovoljno je da ovi odu”. Blokada ideoloških sukobljavanja i u njihovom smislu riječi ,,nenapadanje”, možda je dobra izborna taktika, možda konačno oburda DPS ako se sam ne sruši, ali je za budućnost neperspektivna. Ili nam bar opozicija ne umije reći – kako dalje?

Kad vidim nenapadanje, ja mislim na to da ne može DF uoči svakih izbora kaštigati Uru, Demokrate, SDP i Demos i obratno, lijepeći etikete o izdaji/prodaji na ličnoj osnovi. Kad vidim nenapadanje, ja mislim na poštenu terensku borbu, a ne malograđanske izlive opozicionometrije – ko je veći Đukanovićev neprijatelj? A naša opozicija radi sve naopako – oni nenapadanje vide kao ćutanje na najdelikatnija ideološka mimoilaženja između potencijalnih partnera. Takva praksa samo guši kritičku misao i napumpava model koji je svojim kapacitetima ograničen. DF može predśedniku Ure reći da je lopov, ali ista Ura ne smije osuditi otvorenu četničku ikonografiju DF-a. DF može razapinjati predśednika SDP-a zbog njegove višegodišnje saradnje s DPS-om, ali SDP u potonje vrijeme ne osuđuje otvorenu ravnogorsku doktrinu toga saveza. DF može sebi dozvoliti da Demokratama spočita udbašku motivisanost djelovanja, ali Demokrate nikako da se osvrnu na nedemokratske metode DF-a. Zašto ne mogu? Jer se propagira ideološka hibernizacija! A što se dešava kad se nešto naglo otopi? Poplave.

U Crnoj Gori mora doći do smjenjivosti vlasti i dosadašnje prakse vladanja. Da bi se to desilo mirno, mora postojati čista alternativa koja neće ponavljati istoriju iz 1918, 1945, i 1989. Nije dovoljno samo ,,da ovi odu”? Pitanje je ,,što kad odu”?! Prizemno napadnje ne, ideološko napadanje da! To je smisao demokratije.

Boban BATRIĆEVIĆ

Komentari

nastavi čitati

PARALELE

Revolveri u naoružanju crnogorske vojske

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iako je bajonet itekako bio popularan početkom XX vijeka u vježbama za blisku borbu, crnogorski vojnici nijesu voljeli da se puno oslanjaju na njega jer im je smetao pri ciljanju. Zbog toga je u vojnim krugovima crnogorske vojske odlučeno da je za blisku borbu najbolje koristiti revolver. Time se računalo da jedan dobar strijelac može da savlada pet do sedam neprijatelja u borbi prsa u prsa. Mnogi izvještaji, naročito oni iz Drugoga balkanskoga rata kazuju nam da su Crnogorci upravo zbog toga bili izuzetno opasni u jurišima kad se približe neprijatelju, što su dobro ośetili bugarski vojnici. (više…)

Komentari

nastavi čitati

PARALELE

Njegoš na ratištu devedesetih

Objavljeno prije

na

Objavio:

O upotrebi velikog pjesnika u različite svrhe do sada je puno napisano. No, posebno zanimljivom čini se njegova epizoda u toku „rata za mir”. Slijepo slijedeći instrukcije Slobodana Miloševića, crnogorska vlast uzela je aktivnog učešća u raspadu Jugoslavije. Ljeta 1991. godine sprovedena je mobilizacija rezervnoga sastava JNA u Crnoj Gori, koja je septembra mjeseca raspoređena po istočnoj Hercegovini i okolini Dubrovnika. (više…)

Komentari

nastavi čitati

PARALELE

Crnogorski internirci

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nedavno je crnogorskoj javnosti prezentovana veoma zanimljiva knjiga istoričara Vukote Vukotića. Radi se o zborniku dokumenata Internacija stanovništva Crne Gore 1916 – 1918 u izdanju Državnoga arhiva Crne Gore koji predstavlja plod njegova višegodišnjeg studioznog i metodičnog istraživanja crnogorske ratne građe pohranjene u crnogorskoj riznici pamćenja. U njoj nalazimo pokušaj da se potomcima crnogorskih stradalnika, ali i čitavoj crnogorskoj javnosti prezentuju imena crnogorskih interniraca i okolnosti u kojima su proživljavali trenutke svoje povijesne drame. Spiskovi su sortirani prema izvještajima i heurističkoj bazi koja je ostala iza djelovanja Crnogorskoga Crvenoga krsta u Neiju, u Francuskoj, a koji je bio jedna od najznačajnijh naših institucija humanosti u toku Prvoga svjetskoga rata. Vukotić nastoji doći do konkretnih imena osoba koje su nasilno odvedene iz svoje domovine i rasute po tamnicama austrougarskoga okupatora. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo