Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 983

Objavljeno prije

na

PREMIJER NA ODMORU
Zaštitari sa suvom hranom

Premijer Milo Đukanović odmara se ovih vrelih avgustovskih dana u hotelu Avala u Budvi. Dok prvi ministar koristi zasluženi odmor u komfornom apartmanu na desetom spratu bespravno podignutog hotela, koji je navodno u većinskom vlasništvu članova njegove porodice, za njegovu bezbjednost brine veći broj službenih bezbjednjaka i policajaca razmještenih po svim tačkama oko hotela, od brda Vidikovac do Starog grada Budve. O bezbjednosti hotela brine i veliki broj pripadnika zaštitarske firme Guardijan securiti iz Nikšića. Ti momci u bijelim majicama gotovo okružuju hotel. Čuče po parkovima, na parkinzima, na prilaznim rampama hotela, tako da ni galeb hotelu nepozvan ne može prići. U podnožju hotela koji se kao crna kamena planina izdiže iznad Starog grada smješten je hotelski otvoreni bazen. U ljetnjim danima prostor ispod bazena u kome se kupaju dobrostojeći turisti, mahom domaći zvaničnici, pretvoren je u pravi javni wc. Tim putem turisti prolaze na gradsku plažu Mogren, često zatvorenog nosa od nepodnošljivog smrada koji upotpunjava nevjerovatna nečistoća hotela i razbacano smeće koje se ne čisti. Na tom neveselom mjestu, u hladu građevinskog otpada sjedi i kontroliše prolaz jedan od Guardijanovih momaka, bivši radnik Željezare. Na radnom mjestu provede 14 sati dnevno, plus tri sata na putu. Svako jutro na posao dolazi iz Nikšića, gdje se uveče kombijem i vraća, za mjesečnu nadoknadu od 250 eura kojom hrani petočlanu porodicu. Ispred skupog hotela čitav dan provede sa hranom i pićem koju ponese od kuće. Uprava hotela ne daje ni piće ni topli obrok za ove napaćene momke. Niti im to obezbjeđuje Guardijan securiti d.o.o. iz Nikšića. Na temperaturi od blizu 40 stepeni, više gladan nego sit, zaštitar čuva mir prebogatih političara koji se kupaju i odmaraju u okruglom bazenu iznad morske površine. Ko zna, možda je junak naše priče jedan od onih radnika sa Žute grede i antibirokratske revolucije od prije dvadeset godina, kojom je Crna Gora raskrstila zanavijek sa privilegijama političara na čelu države. Privilegija one vrste više nema. Naši državnici ne ljetuju više o trošku države po rezidencijalnim vilama, ne putuju na odmor redovnim avio linijama.Oni imaju svoje hotele, vile, jahte, avione, džipove, kompanije, holdinge, fondove, banke, koje traže sve veći broj zaštitara.

Branka PLAMENAC

NOVI KONFLIKT IZMEĐU SPC I CPC
Sukob vjernika

Vjernici Crnogorske pravoslavne crkve i Srpske pravoslavne crkve sukobili su se u srijedu na Ivanovim koritima gdje su se okupili kako bi, u hramu Preobraženja Hristovog, obilježili taj vjerski praznik.
Sveštenici Srpske crkve, kako je najavljeno dan ranije, trebalo je da održe liturgiju ujutro i potom napuste hram kako bi liturgiju za svoje vjernike obavili i sveštenici Crnogorske crkve. Međutim, pristalice SPC nisu poslije liturgije htjele da napuste crkvu, nego su se zaključale u njoj i tako onemogućili da i mitropolit CPC Mihailo održi liturgiju. Oni i sveštenstvo nisu htjeli da napuste crkvu ni na zahtjev policije, pa su nezadovoljni vjernici CPC probili policijski kordon i došlo je do sukoba. Morala je da interveniše policija. ,,Policijski službenici prema vjernicima nisu preduzeli bilo kakve mjere i radnje niti sredstva prinude, osim potiskivanja jedne i druge grupe, a sve u cilju sprečavanja narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, čime je, isključivo profesionalim postupanjem policije, spriječeno kulminiranje incidenta sa težim posljedicama. Tri službenika Ispostave Cetinje su, prilikom preduzimanja službenih mjera i radnji, zadobila lakše tjelesne povrede”, saopštila je policija.
O događaju je obaviješten Osnovni državni tužilac na Cetinju, a policija radi na identifikovanju lica koja su policijskim službenicima nanijela povrede. CPC je saopštila da su sveštenici Srpske crkve ,,demonstrirali brutalnu i kriminalnu neodgovornost, jer su zloupotrijebili žene i djecu da im služe kao zaštita za krađu tuđe imovine, crkve na Ivanovim koritima”.

TURIZAM
Žabljak osvojili stranci

U Žabljaku ove sezone, prema procjenama lokalne turističke organizacije, boravi duplo više turista nego prošle. Direktor Turističke organizacije Žabljaka Darko Stijepović kaže da vikendom u tom gradu boravi i do 3.500 gostiju, dok je taj broj radnim danima manji za hiljadu. ,,Dobra posjećenost bilježi se još od sredine aprila. Najviše je gostiju iz Francuske, a slijede turisti iz Srbije, Italije, Češke, Poljske, Engleske i Španije”, kazao je Stijepović. Prema riječima Stijepovića, i potrošnja je ove godine, uprkos globalnoj ekonomskoj krizi, bolja u odnosu na prošlu godinu. Upućeni kažu da jedan turista na Žabljaku potroši više nego desetak onih koji odmaraju na Crnogorskom primorju.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo