Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 982

Objavljeno prije

na

IN MEMORIAM

Umro književnik Božo Bulatović

U Podgorici je 12. avgusta umro Božo Bulatović, partizan-učesnik NOB-a, profesor, pisac, književni kritičar, prevodilac i urednik. Rođen 6. januara 1927. godine, u Mojkovcu. Potiče iz istaknute crnogorske i partizanske kuće. Uređivao časopise Susreti, Razvitak, Godišnjak Ivangradske gimnazije. Kasnije se intenzivnije posvetio novinarstvu. Bio je urednik u redakcijama Borca, Pobjede, Borbe, Sveta, Crnogorskog književnog lista, saradnik Liberala, Monitora, Politike. Prozu počeo da piše još kao srednjoškolac, 1947. godine, u nikšićkoj gimnaziji. U književnoj periodici objavio veliki broj pripovijedaka, eseja, drama, književnih i pozorišnih kritika, polemika, pjesama, prevoda sa ruskog jezika. Jedan je od začetnika crnogorske književne kritike i najplodnijih i najboljih crnogorskih prevodilaca ruske literature. Za roman Karaula, objavljen 1956. godine, dobio je najveće crnogorsko književno priznanje. Za cjelokupno stvaralaštvo dobio je nagradu grada Mojkovca (1983). Dobitnik je još nekoliko značajnih književnih nagrada. Uvršten je u antologiju crnogorske proze, Antologiju pjesama o Crnoj Gori, Antologiju pisaca za djecu i mlade, te brojne jugoslovenske antologije. Posljednjih dvadesetak godina, bio je zapažen borac za obnovu crnogorske državnosti. Bio je član Matice crnogorske, Crnogorskog društva nezavisnih književnika i Crnogorskog P. E. N. centra. Po izričitoj volji, Božo Bulatović sahranjen je u Mojkovcu, u krugu najuže porodice.

AKCIJA NLB MONTENEGROBANKE
Vaučer kao bioskopska karta

NLB Montenegrobanka je od bioskopa Ster u Podgorici otkupila 5. 000 karata, koje će poklanjati svojim klijentima koji redovno koriste usluge na bankomatima.
Redovnim podizanjem gotovine na 55 bankomata širom Crne Gore, klijenti imaju mogućnost da dobiju poklon vaučer, koji će u bioskopu Ster moći da zamijene za kartu bilo koje projekcije filma koji u tom trenutku bude na bioskopskom repertoaru. NLB Montenegrobanka na taj način želi da podstakne klijente na korišćenje bankomata čime im pomaže da uštede svoje vrijeme, jer za podizanje gotovine nije neophodno čekati u redu na šalteru. Određena količina karata biće podijeljena najboljim odjeljenjima u više škola širom Crne Gore. Akcija će trajati do 31. decembra 2009. godine. NLB Montenegrobanka je članica NLB Grupe, najveće slovenačke međunarodne finansijske institucije, koju čine 63 članice u 16 zemalja na 18 tržišta, sa više od tri miliona klijenata i 1.500 korespodentskih banaka u preko 140 država.

ULICINJ
Sele iz kuće zbog diskoteke

Porodica Ustabećir iz Ulcinja uzaludno je tražila od nadležnih da je zaštite od buke koja dolazi iz diskoteke Galera. Pošto je buka sve neizdržljivija kao i ćutanje nadležnih, odlučili su da prodaju kuću i poslovni prostor i potraže mir u nekom civilizovanom mjestu. O ostalim detaljima ovog problema, karakterističnog za sve gradove u Crnoj Gori, dovoljno govore dva panoa koja je porodica Ustabećir postavila ispred svoje kuće.

GUSINJE
Marko Vešović počasni građanin

Književnik Marko Vešović postao je počasni građanin Gusinja. Po završetku manifestacije Gusinjsko ljeto, predsjednik Mjesne zajednice „2.avgust”, dr Rusmin Laličić uručio je Vešoviću, koji je na manifestaciji predstavljen kao najveći živi crnogorski pjesnik, plaketu počasnog građanina Gusinja. Vešović je dobijanje priznanja prokomentarisao da je za to „sva krivica predsjednika Mjesne zajednice i prijatelja novinara Šekija Radončića, koji ga je prvi put doveo u to mjesto”. ,,Nadam se da će ovo biti i moj zavičaj. Ovdje mi je ostala u dubokom sjećanju slika kada sam otišao na vodopad Grlja, koji je nalik na bradu proroka, možda Muhameda. Da li će to biti početak priče ili pjesme o Gusinju, s moje strane, vidjećemo”, rekao je Vešović zahvaljujući se na počasti.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo