Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. ,,Takva peticija je udžbenički, arhetipski čin fašizma koji je u logičkoj ravni ili u produženom trajanju sa onim, nikad društveno osuđenim i procesuiranim linčom i protjerivanjem Roma iz Danilovgrada iz 1993. godine”, kaže se u saopštenju Inicijative.

Ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović kazao je da je sasvim siguran da građani Danilovgrada nijesu protiv otvaranja dnevnog centra te da je peticija plod neinformisanosti građana Danilovgrada koji vjeruju da se radi o izmještanju ustanove Komanski most u opštinu Danilovgrad.

Ministar samo nije objasnio da li bi u tom slučaju, da se zaista radi o izmještanju Komanskog mosta u Danilovgrad, bila opravdana inicijativa o protjerivanju te djece iz Danilovgrada.

RISAN
Pronađen novac kralja Balajosa

Na lokalitetu Carine u Risnu otkriveno je 4600 metalnih novčića kralja Balajosa, ilirskog vladara, iz drugog i trećeg vijeka prije nove ere.
Novčiće su pronašli poljski arheolozi, koji već 11 godina rade zajedno sa crnogorskim kolegama.

Balajos je, kako se pretpostavlja, vladao sa Hvara ili Rhizona – Risna, bivšeg utočišta ilirske kraljice Teute.

Nalazom je potvrđeno da je Balajosa u Risnu imao svoju kovnicu novca, a možda i svoju prijestonicu.

BAR
Kupovina diploma

Radenko Pejović, predsjednik Savjeta za visoko obrazovanje, kazao je da je nakon nedavno izvršene kontrole Ministarstva prosvjete u jednoj višoj školi u Baru utvrđeno da je škola poslovala ,,na divlje”, da nije bilo odgovarajućeg obima nastave, te da je uslov za dobijanje diplome gotovo bio samo uplaćena školarina.

Pejović je kazao da je ta škola već izdala oko 100 takvih diploma, a da su one nostrifikovane od strane Ministarstva prosvjete.

Pejović je objasnio da je Savjet u više navrata, ranije, tražio od Ministarstva da izvrši kontrolu na pojedinim ustanovama visokog obrazovanja, ali da se to nije desilo.

RUDNICI BOKSITA NIKŠIĆ
Inženjeri preuzimaju upravljanje?

Udruženje inženjera nikšićkih Rudnika boksita spremno je da preuzme upravljanje firmom ukoliko ne uspiju pregovori Sindikata i menadžmenta o visini otpremnina.
Udruženje ima stručnjake koji bi od Boksita napravili uspješnu kompaniju kakva je bila prije 20 godina kada je godišnja proizvodnja iznosila 900 hiljada tona rude i tri miliona otkrivke. Upravnik jame Biočki stan Radomir Burić kazao je da u dva rudokopa proizvodnja može ubrzo početi, a procijenjene rezerve njima iznose deset miliona tona crvenog boksita, najkvalitetnijeg u Evropi. Udruženje okuplja 40 inženjera, rekli su njegovi predstavnici, što je 70 odsto tog kadra u Boksitima.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1020

Objavljeno prije

na

Objavio:

1020tribina

PROMOCIJA KNJIGE IBRAHIMA ČIKIĆA U SARAJEVU
Nastavak zločina

Knjiga Ibrahima Čikića Gdje sunce ne grije promovisana je ove sedmice u Sarajevu, u organizaciji Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. Knjiga Ibrahima Čikića, ocijenjeno je na promociji, je svjedočanstvo o brutalnom hapšenju i montiranom procesu protiv čelnika i simpatizera Stranke demokratske akcije u Crnoj Gori. Među 24 uhapšena 1994. godine u Novom Pazaru i 21 u Bijelom Polju, bio je i Ibrahim Čikić koji je prošao najgore torture i mučenja (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo