Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 981

Objavljeno prije

na

POVODOM NAPADA NA UREDNIKA I FOTOREPORTERA VIJESTI
Gradonačelnik i sin siledžije

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša i njegov sin Miljan napali su zamjenika glavnog urednika Vijesti Miodraga Jovovića i fotoreportera Borisa Pejovića pred ponoć u srijedu. Mugoša i njegova ekipa šamarali su, udarali, psovali, otimali mobilne telefone i na kraju pištoljem uperenim u Jovovića prijetili. Jovoviću je povrijeđena bubna opna i biće operisan.  Nasilnici su napali novinare samo zato što je fotoreporter Pejović pokušao da snimi nepropisno parkirani automobil gradonačelnika Podgorice. Mugoša je parkirao vozilo ispred kafića svog sina, u ulici Svetog Petra Cetinjskog. Dan prije incidenta Vijesti su objavile fotografiju Mugošinog nepropisno parkiranog automobila u istoj ulici, ispred hotela Premijer. Mugošino ponašanje je brutalno i ogoljeno. Ali njemu je krila dalo ono sistemsko nasilje koje je ovdje ustoličeno kao norma.
Mugoša je samo najvulgarnija verzija režimskog nasilništva. On je od ranije poznat kao čovjek koji jedino zna za jezik nasilja. Svi smo imali prilike da vidimo kako se kukavički povija pred jačima, a olako demonstrira nasilje prema slabijim. Podsjetimo se samo kako se pognuo i povinovao kada je Aco Đukanović podigao bunu prilikom gradnje zgrade Maksim u Podgorici. Takav, naš gradonačelnik siledžija se junači i ruši kućerke nepropisno podignute po periferiji, ali zato nedodirljivi betoniraju korito Ribnice u centru grada. Naposljetku, šta do nasilje očekivati od gradonačelnika koji je slijepoj službenici, zbog psa vodiča, zabranio ulazak na posao i pored sudskih presuda.
Da je gradonačelnik kojim čudom savjestan nagradio bi fotoreportera što ga je radeći svoj posao podsjetio da krši zakon nepropisnim parkiranjem skupocjenog vozila na zabranjenom mjestu. Valja se sjetiti – gradonačelnik šalje komunalnu policiju da diže nepropisno parkirana vozila. Ali to je suština današnje Crne Gore: pravila koja donose moćni ne važe za njih. Da je nasilništvo stil pokazuje i činjenica da se u prebijanje novinara uključio i Miomirov nasljednik Miljan – diplomata. Monitor je već pisao o ćaćinim sinovima koji su se dokopali diplomatske službe.
Za one koji pamte šta se sve događalo slobodnim novinarima u proteklih petnaestak godina ovaj brutalni napad na urednika i fotoreportera Vijesti i nije iznenađenje. Novinarima nezavisnih medija se sudi, prijeti, nekoliko njih su pretučeni i nijedan od napadača još nije otkriven. Znači – radi se o kontinuitetu nasilja i još jednom primjeru direktnog pokušaja ućutkivanja slobodne riječi. Gradonačelnik Podgorice je jasno poručio – ko nije poslušnik vlasti od nje može očekivati sve vrste nasilja. Svi koji nijesu dio vladajućeg klana potencijalne su mete.
Pitanje je da li će Mugošine gazde preuzeti odgovarajuće mjere i smijeniti Mugošu sa gradonačelničkog mjesta, koje je oskrnavio. Ali nije pitanje šta će oni učinjeti, već šta mi više ne smijemo pristati da trpimo. Nakon ovakvog napada na svoje kolege, svi mediji u Crnoj Gori su dužni da Miomira Mugošu tretiraju kao osobu koja je trajno izgubila legitimitet da obavlja javne poslove. Novinarska je profesionalna obaveza da ga tretiraju kako dolikuje: kao i svakog siledžiju.

REAGOVANJA
Obračun moćnika s medijima

Redakcije Monitora, Vijesti i TV Vijesti najoštrije su osudile nasilje gradonačelnika Miomira Mugoše nad zamjenikom glavnog urednika Vijesti Mihailom Jovovićem i fotoreporterom Borisom Pejovićem.

,,Gradonačelnik Podgorice je samo demonstrirao kako se u Crnoj Gori vlast obračunava sa medijima. Ovaj događaj svjedoči o ambijentu koji je stvoren u zemlji u kojoj je nasilje konstanta, a strah poluga kojom se vlada. Napad Miomira Mugoše na predstavnike Vijesti je, dakle, kontinuitet dugogodišnje prakse. Ubistvo Duška Jovanovića, prebijanje Željka Ivanovića, Tufika Softića, Mladena Stojovića i ovaj incident, slikovito svjedoče da su predstavnici medija mete sa kojima se moćni krugovi obračunavaju i ostaju nekažnjeni. U normalnoj zemlje poslije ovakvih događaja daju ostavke ne samo akteri nasilja, već i resorni ministri”, navodi se, pored ostalog, u reagovanju.
Savjet Novinarskog samoregulatornog tijela najoštrije je osudio brutalni obračun sa urednikom i fotoreporterom Vijesti, upozoravajući da je to, ne samo povreda ljudske slobode i prava na rad, već i težak šamar demokratskom razvoju Glavnog grada i Crne Gore.
Pokret za promjene najavio je da će se obratiti predsjedniku Administrativnog odbora sa zahtjevom da sazove hitnu sjednicu na kojoj bi trebalo oduzeti imunitet poslaniku Miomiru Mugoši. PZP je najavio da će njegov odbornički klub u podgoričkoj skupštini pokrenuti inicijativu za opoziv gradonačelnika Glavnog grada.
U reagovanju civilnog sektora navodi se da ovaj napad ponovno ukazuje da su medijski i drugi javni djelatnici najugroženiji upravo od lica koja obavljaju ključne državne funkcije.
“Ovaj incident je prilika da se pokaze da li je Crna Gora država koja je uredjena po demokratskim principima u kojima se za ovo odgovara tako što se snose posljedice koje će se ogledati u krivičnoj odgovornosti i gubljenja statusa diplomatsog predstavnika, kao i izopštenost svh mjesta gdje se okupljaju moralni ljudi”, kaže se u reagovanju Inicijative mladih za ljudska prava.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo