Povežite se sa nama

Uncategorized

IRENA LAGATOR-PEJOVIĆ, UMJETNICA: Poetička rekonstrukcija stvarnosti

Objavljeno prije

na

Umjetnica Irena Lagator-Pejović diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, a doktorirala je 2012. godine na Univerzitetu umetnosti u Beogradu – Centar za interdisciplinarne studije. Boravila je na Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts du Mans u Francuskoj. Iza nje su brojne samostalne i grupne izložbe. Izlagala je i u Italiji, Austriji, Danskoj, na Islandu, u Turskoj, Holandiji, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Njemačkoj, Rumuniji, Egiptu, Rusiji… Dobitnik je brojnih rezidencijalno-produkcijskih grantova kao i nagrade CANU 2010. godine, internacionalnih nagrada: 24. Memorijala Nadežde Petrović; UNESCO nagrade 4. cetinjskog bijenala; nagrade 4. Bijenala grafike u Kairu i 22. Bijenala mediteranskih zemalja u Aleksandriji. Prošle godine bila je predstavnik Crne Gore na 55. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji.

MONITOR: Više od deceniju realizujete ideje posredstvom fotografije, videa, ambijentalnih instalacija. I vaši raniji radovi – ,,Svjedok vremena – sada”, instalacija na tvrđavi Kosmač, kačenje vrećica za transport novca, izložba ,,Living room”… podrazumijevali su i učešće posmatrača. Da li to upravo vidite kao cilj umjetnosti – da reaguje i ukaže na pojave koje nas okružuju i na neki način njegovim učešćem mijenjate posmatrača?
LAGATOR-PEJOVIĆ: Umjetnost je uvijek ukazivala na stvarnost. Potrebno je razumjeti umjetničke epohe, pokrete da bi se uvidjelo da i danas njeno stanje nije drugačije. Ako je to nekada bila dada ili konceptualna umjetnost na primjer, danas možemo govoriti između ostalog i o relacionoj umjetnosti i njenim različitim strujama. Za relacionu umjetnost zainteresovana sam u smislu francuskog filozofa Žaka Ransijea tj. rad na procesu distribucije osjetilnosti. Na posmatraču je da procijeni u kojoj mjeri želi primiti impulse djela, započeti refleksiju, uočiti značenje intersubjektivnosti koju nastojim aktivirati i učiniti vidljivom svojim djelima. Djelo je neophodan korak prema razvoju kognitivnih i osjetnih procesa kojima je ljudski rod nadaren.

MONITOR: Prošle godine ste predstavljali Crnu Goru na 55. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji izložbom „Misliti slikom”, u kojoj se bavite i pitanjem postojanja Društva neograničene odgovornosti. Kako je nastala ova izložba, jer se ovom tematikom bavite i ranije?
LAGATOR-PEJOVIĆ: Na pozivni konkurs prijavila sam projekat izložbe Misliti slikom koji je selektovan od stručnog žirija. Izložbu grade četiri komponente ili djela, i prožima je toliko i osnovnih tematika odnosno slojeva. Svako moje djelo ili izložba plod je iskustva, rada i znanja sticanih kontinuitetom istraživanja tema i problema koji me interesuju, jer novo se razumije kroz staro i obratno. Izložba je nastala na ideji stvaranja procesa spoznaja i sugestija koje se razvijaju u četiri ambijenta ili kategorije prisustva koje se tiču pitanja percepcije, interaktivnosti posmatrača sa djelom, interdisciplinarosti. Djela Izvan konačnosti, Misliti slikom, Ecce Mundi i Camera imaginata. Sredstva za razmjenu moći imaginacije su zamišljena kao prostori unutar prostora koji nastoje da prevedu viđenje u mišljenje, odsustvo u prisustvo, iskustvo u smisao, zarad naših ličnih i kolektivnih odgovornosti po pitanju proizvodnje slika i znanja.

MONITOR: Rad se sastoji od tri instalacije, a četvrti dio je intervencija u katalogu izložbe. Možete li nam pojasniti značenje – Misliti slikom?
LAGATOR – PEJOVIĆ: Misliti slikom poziva na akciju umjesto na reprezentaciju, na učešće umjesto na recepciju. Prolazak kroz zlatnu, crnu i bijelu odaju izložbe Misliti slikom vraća nas pitanjima vrijednosti, kreacije i budućnosti našeg svijeta i obratno, započnete li posjetu izložbe u bijeloj odaji završićete je pitanjem vrijednosti ili zlatnom odajom stvarnosti. Ali, da li je zlatna stvarnost danas? Rezultat ovih iskustvenih i vremenskih odnosa je poetička rekonstrukcija stvarnosti što je naglašeno djelom u katalogu za čije dovršenje posjetilac sam bira prostor i vrijeme. A kako se u osnovi teme bijenala Enciklopedijska palata nalazi stvaralaštvo jednog od mojih omiljenih filozofa, djelo Hansa Beltinga i između ostalog njegova misao da ,,u stvarnosti nije medij, već je posjetilac taj koji u sebi stvara sliku”, izložba Misliti slikom nastoji da probudi lične i kolektivne odgovornosti u odnosu na stvaranje slika ali i u odnosu na stvaranje mišljenja. Slika i mišljenje slike svijeta, spoj ruke i uma, proizvode znanje.

Umjetnost se dešava u odnosu na ono što vidimo, što osjećamo, što mislimo i znamo. Izložba Misliti slikom znači izazovno područje između intelektualne strogosti i estetske posljedice.

MONITOR: Za umjetnika veliki je uspjeh predstavljati zemlju na najprestižnijem događaju na svjetskoj umjetničkoj sceni. Kažite mi kako je publika reagovala i jeste li zadovoljni? Je li bilo nekih poziva i saradnje nakon Bijenala?
LAGATOR-PEJOVIĆ: Tokom otvaranja crnogorskog paviljona umjetnik i filozof Bazon Brok najavio je moju buduću saradnju sa interesantnim internacionalnim institucijama i kustosima. Stručna publika takođe je pokazala veliko interesovanje za izložbu Misliti slikom. Izuzetno pozitivne kritike objavio je stručni časopis Arte e Crtitca iz Rima, Kunstforum International kao i Sleek iz Berlina, između ostalih. Od brojnih intervjua koje sam dala za elektronske i štampane medije naglasila bih intervjue za stručne časopise Abitare, Juliet, Klat, ali i da je selekcija crnogorskog paviljona u osam paviljona zastupljenih (od ukupno 88 nacionalnih paviljona) u TV dokumentarcu Enciklopedijska palata SKY Italia televizije, prilično veliki uspjeh. Sjajne komentare za inostrane i domaće medije dali su kustosi i umjetnici poput Brace Dimitrijevića, Emanuele Mazonis, Laure Safred, Kloe Pikoli, Kriste Štajnle, Dejana Sretenovića itd. Posebnim uspjehom smatram posjetu interesantnih galerista i predstavnika značajnih institucija. U toku je moja razmjena informacija sa njima, pa je izbor i vrijeme potrebno pažljivo osmisliti.

MONITOR: Dok stvarate da li razmišljate o publici i koliko se ova naša razlikuje od inostrane kad je u pitanju vaš rad?
LAGATOR-PEJOVIĆ: Nastojim da se ne vežem samo za jednu sredinu, zemlju ili društvo. Zanimljivih i značajnih komentara na umjetnikovo djelo od strane pojedinaca ima u svakoj sredini, pa tako i u našoj. Međutim bilo bi potrebno, i višestruko korisno, da i crnogorska publika ima što više prilike za posjetu gostujućih internacionalnih izložbi u Crnoj Gori. O publici, posmatraču na sasvim ravnopravnom nivou, razmišljam paralelno sa drugim aspektima važnim za djelo, jer u osnovi sebe uvijek ćemo pronalaziti druge, o čemu nam je veliko nasljeđe ostavio Huserl. To i jeste razlog zbog kojeg kao jedan vid određenja svoje umjetnosti vidim umjetnost kao socijalnu strategiju.

Miroslav MINIĆ
foto: Lazar Pejović

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Fratar – gigant

Objavljeno prije

na

Objavio:

Bosanski franjevac Marko Oršolić i iz bolesničke postelje šalje gigantske poruke,signale bosanskohercegovačkoga jedinstva u različitosti! Njegov angažman doista je angažman giganta medju vjerskim i političkim pigmejima .Za sve su”kriva”dva elementa:bosnoljublje i neviđeni kozmopolitizam

 

U Sarajevu živi bosanski franjevac Marko Oršolić. Podrijetlom iz najplodnijeg dijela Bosne i Hercegovine fra Marko Oršolić proveo je golemi dio života u Sarajevu”prisvojivši ” ovaj grad, identificirajući se sa ljudima, navikama i običajima “šeherskim”…Obrazovan na uzornim i prestižnim katoličkim učilištima fra Marko je stekao čak četiri”poslijediplomska”zvanja i postao jedan od najobrazovanijih katoličkih svečenika u Bosni i Hercegovini

Osnovavši medjunarodnu humanitarnu udrugu i multinacionalni centar IMIC fra Marko Oršolić dao je osobito za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu golemi doprinos rješavanju brojnih egzistencijalnih problema gradjana raznih vjera i nacionalnosti.

Njegov spisateljski rad, osobito u knjizi Zlodusima unatoč zapažen je kako u žanru angažirane publicistike jednako i na planu teologijskih i politoloških traganja u suvremenom svijetu.

Iako mu posljednjih decenija zdravstvene prilike ne dozvoljavaju da osobito aktivno djeluje fra Marko i iz postelje šalje gigantske poruke,signale bosanskohercegovačkoga jedinstva u različitosti! Njegov angažman doista je angažman giganta medju vjerskim i političkim pigmejima. Za sve su”kriva”dva elementa:bosnoljublje i neviđeni kozmopolitizam.

Gradimir GOJER

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Ekološka,  ali naški

Objavljeno prije

na

Objavio:

Od kako je Crna Gora postala prva ekološka država na svijetu, sebi i prirodi koja nas okružuje napravili smo više nevolja nego što smo ih riješili, ili makar sanirali. Čini se kako je nadležnima najvažnije da izlobiraju đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar

 

Prođe još jedan državni praznik. Možda nijeste ni primijetili, pošto smo Dan ekološke države i 32. godišnjicu njenog proglašenja obilježili skromno, u krugu porodice. A, šta bi i slavili?

Ilegalna eksploatacija pijeska, ilegalna sječa šuma – čak i u granicama Nacionalnih parkova, ilegalne deponije smeća na svakom koraku, ilegalan lov i ribolov, zatrovane rijeke, odumiruća jezera, zagađen vazduh… I, uglavnom, frustrirajuća ravnodušnost sa kojom se sve to posmatra.

Uoči „praznika“ bili smo svjedoci neuobičajene polemike između čelnika Agencije za zaštitu životne sredine i resornog Ministarstva kulture i medija oko budućnosti Kotora i Nacionalnog parka Durmitor na Listi svjetske baštine UNESCO-a. Pozivajući se na nezvanične informacije, iz Agencije su upozorili da bi na predstojećem samitu UNESCO u Rijadu, Kotor mogao biti brisan sa Liste, a NP Durmitor svrstan među one kojima takva sudbina predstoji u skoroj budućnosti, ukoliko se stvari suštinski ne promijene (tzv. crvena lista).

Iako neprijatne, te najave nijesu baš iznenađenje. Ne treba UNESCO da nas obavijesti koliko smo spremni i sposobni da upropastimo, zagadimo i odložimo rješenje evidentiranih problema. Dok ne bude kasno. Ipak, nakon kritika i demantija iz Ministarstva i SO Kotor, direktor Agencije je revidirao  objašnjavajući kako je njegova izjava bila „nesmotrena“. I izvinio se zbog nepreciznosti.

Ako to znači da više nećemo uočavati posljedice rada ilegalnog kamenoloma iznad Risna (za još tri nova na istoj lokaciji čeka se saglasnost Agencije); da će divljom gradnjom budvanizovano podnožje Durmitora i okruženje Žabljaka, sve do obronaka kanjona Tare, iznenada postati ugodno našim čulima; dok će se krišom posječena stabla smrča i jela sa teritorije Nacionalnog parka preko noći obnoviti – onda je sve u najboljem redu.

Možemo onda da se okrenemo prečim brigama.

Podgorica još nema kolektor za preradu otpadnih (kanalizacionih) voda. Ako je vjerovati stanovnicima Botuna, koji tvrde da će životima sprječavati njegovu izgradnju u svom selu (SO Zeta), neće ga ni biti u dogledno vrijeme. Mada je svakome jasno da je kolektor neophodan, kako Podgorici tako i cijelom Primorju koje se, podsjetimo, vodom za piće snabdijeva sa izvorišta u Skadarskom jezeru. U koje Morača donosi sve to što nose ona i njene pritoke iz Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Zete. Novac za izgradnju odavno je obezbijeđen, uglavnom donacijama iz EU (riječ je o nekih 40 miliona). Nedostaje  volje i sposobnosti da se pronađe kompromis i završi započeti posao.

Nikšićka deponija i dalje gori. Nekada se to vidi i osjeća manje, nekada više, ali požar u dubini deponije tinja/plamti godinama. I truje. „Na pragu smo rješenja višedecenijskog problema – deponije Mislov do i usklađivanja procesa upravljanja otpadom sa evropskim standardima”, najavio je neki dan predsjednik Opštine Nikšić. Dobra je to vijest. Samo po malo bajata. Isto je, naime, obećano i prošlog septembra. I ko zna koliko puta prije. Pa ništa.

O Plavskom jezeru i Adi Bojani gotovo se  i ne govori. Osim kao o “resursima” koje treba “valorizovati”. Legalnom ili ilegalnom gradnjom. To da i jednom i drugom prijeti nestanak – znamo. Stručnjaci kažu da znaju kako se taj proces može spriječiti ili makar značajno usporiti. Ali, nema para. Baš kao ni volje da se utiče makar na to što ljudski faktor dominantno doprinosi prirodnim procesima koji prijete da nam u bliskoj budućnosti oduzmu te bisere. Na žalost potomstva koje, takođe, odlazi iz Crne Gore. Bez povratne karte.

Tužne priče pričaju i Tara, Bjelasica, Lovćen, Lim, pljevaljska kotlina, Zeta… Ima li iko da ih čuje? Ili je, ipak, najvažnije da izlobiramo tamo đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar. Dok ne bestragamo sve to što smo dobili na poklon od prirode i predaka.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Knjige i vatra

Objavljeno prije

na

Objavio:

Možemo se složiti ili ne složiti  sa razlozima vodećih zapadnih zemalja koje niijesu glasale za rezoluciju  o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu.  Iz različitih  perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje ne izgledaju jednako opasno. Ali demokratske vlasti su dužne da svoje odluke pojasne građanima.  U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili

 

Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHRC) usvojilo je, većinom glasova, prošle nedjelje u Ženevi, rezoluciju o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu počinjeno “javno i s predumišljajem” uz odobrenje skupa od strane švedske policije.

Usvojenim tekstom su zemlje članice UN pozvane da “spriječe i procesuiraju djela i zagovaranje vjerske mržnje koja podstiču na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje”.

Crna Gora, koja je članica Vijeća UNHRC u mandatu 2022-2024, našla se među zemljama koje su glasale protiv usvajanja te Rezolucije. Baš kao i SAD, Velika Britanija, Kostarika i članice EU trenutno zastupljene u Vijeću. Za Rezolucije su glasale Kuba, Kina, Indija, Ukrajina, afričke i zemlje članice Organizacije islamske saradnje. Ukupno 28 od 47 članica Vijeća UNHRC, uz 12 protiv i sedam uzdržanih.

“Žao nam je što smo morali glasati protiv ovog neizbalansiranog teksta, ali on je u suprotnosti sa našim stavovima kada je riječ o slobodi izražavanja”, objasnila je svoju odluku američka ambasadorka pri UNHRC. “Ljudska prava štite ljude a ne religije, doktrine, uvjerenja ili njihove simbole”, pridodao je francuski ambasador, naglašavajući kako “ni na Ujedinjenim nacijama ni na državama nije da definišu šta je sveto”.

Možemo se složiti ili ne. Iz različitih perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje očito ne izgledaju jednako opasno. Ali, nesporno je da su demokratske vlasti dužne da svoje odluke pojasne građanima. U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili.

Mnogi su od Vlade i resornog Ministarstva vanjskih poslova zatražili odgovor kako se i zašto crnogorska delegacija, nakon svega što nam se dešavalo i dešava od 90-tih prošlog vijeka do danas, opredijelila da glasa protiv tog dokumenta.

Iz vlade su pitanja ignorisali.  Ostalo je samo da nagađamo  jesu li premijer Abazović,  koji vodi i resor vanjskih poslova, i njegovi saradnici nepokolebljivo privrženi pravu na slobodu iznošenja stavova, koliko god oni bili radilkalni i opasni, ili su samo iskoristili priliku da na pitanju javnog spaljivanja svetih knjiga, demonstriraju lojalnost “zapadnim saveznicima”. Kada to već, slijedeći lične interese, ne mogu uraditi na nekim drugim poljima (poštovanje zakona, moralna i politička odgovornost, transparentnost rada i donošenja odluka…).

Kad – kaza nam se samo. Među javnim kritičarima crnogorskog glasanja o Rezuluciji o vjerskoj mržnji našao se građanin Crne Gore koji nije zaštićen javnom funkcijom. Svoje stavove je ubrzo  morao pojašnjavati pred policijskim inspektorom. Nakon toga, policajac je  tužilaštvu predložio da tog građanina,  po službenoj dužnosti, goni  zbog podrivanja ustavnog sistema. Srećom, tužilaštvo je odbilo taj prijedlog.  Isljeđivani intelektualac je zamolio da ostane aniniman, kako ne bi dodatno uznemiravao porodicu.

Toliko o nepovrjedivosti prava na slobodu mišljenja i izražavanja u Crnoj Gori.

Iz Stokholma je stigla nova priča. Nakon protesta na kome su paljene stranice Kurana, švedskoj policiji obratio se građanin koji je prijavio naum da javno spali Bibliju i Toru. I on je dobio odobrenje nadležnih, ali je umjesto lomače za svete knjige okupljenim novinarima izjavio: “Sloboda izražavanja ima ograničenja koja se moraju uzeti u obzir. Ako ja zapalim Toru, drugi Bibliju, treći Kuran, ovdje će biti rata. Želio sam pokazati da to nije u redu.”

Ko, eventualno, nije razumio o čemu je govorio Ahmad Alush, neka baci pogled na stare pljevaljske zidine koje odnedavno “krasi” grafit: Kad se vojska na Kosovo vrati.  “Oni koji su stih iz Amfilohijeve pesme ispisali na zidu… postupili su u punom skladu sa raison d’être  ove pesme. Njena vokacija – kao i vokacija nacionalističke poezije u celini – jeste da zove u rat”, napisao je srpski etnolog, antropolog, aktivista za ljudska prava Ivan Čolović, prije pola godine, kada se isti stih počeo pojavljivati na beogradskim fasadama.

Pitanje je samo želimo li da pročitamo. Il’ da palimo.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo