Povežite se sa nama

INTERVJU

IVAN TOKIN, PISAC: Učim da živim svaki dan

Objavljeno prije

na

Ivan Tokin je pisac kojeg su ljudi zavoljeli kroz pisanje kolumne u magazinu City, u okviru koje se bavi svakodnevnim stvarima kao što su kuvanje, ljubav prema ženi, lojalnost psa… Najnormalniji čovek na svetu je njegov prvi roman koji je objavljen 2014. godine. Nedavno je bio gost Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga gdje je promovisao roman prvijenac, za koji je Teofil Pančić ranije rekao da je diskretno nježan, elegantan, s oporom završnicom. Takođe je dodao da odlično ide uz vino, sir i Majlsa Dejvisa i da ga treba čuvati na suvom mjestu zaklonjenom od sunca, uživati ga u samoći misleći na nekog dragog, dostižnog ili ne.

MONITOR: U vašoj biografiji piše da ste radili i kao konobar, prodavac čokolade, revizor računovodstvenih izvještaja, pomoćnik zidara… Da li je uvijek bio prisutan taj poriv za pisanjem i kako su izgledali Vaši spisateljski počeci?
TOKIN: Bio je uvek prisutan. Od kad se sećam. U ranim razredima osnovne škole počeo sam da vodim dnevnike i da pišem pričice. Ima zanimljivih priča iz tog perioda. Kao tinejdžer pisao sam srceparajuće pesme. Uvek sam pisao dnevnike, povremeno me je neko angažovao da napišem tekst za ovo ili ono, potpisan imenom ili pseudonimom. Uvek sam nalazio zadovoljstvo u pisanju, a u nekom trenutku sam počeo da nalazim spas. Čim sam ga ugledao, počeo sam redovno da se spasavam. I ne planiram da prestajem.

MONITOR: Iako je ,,Najnormalniji čovek na svetu” vaš prvi roman, publika već godina poznaje vaš rad zbog više od 100 objavljenih kolumni. Kad ste odlučili da napišete roman i da li je bio težak prelazak iz kraće literarne forme u roman?
TOKIN: Stvarno sam odlučio šest meseci pre nego što je izašao iz štamparije. Prvo je išlo teško, jer nisam imao pojma kako se to radi, a vuklo me je, osećao sam da je neophodno da uđem u dužu formu i da će mi to doneti nešto novo, da će izvući iz mene ono što kratka ne može. Bio sam u pravu, u stvari taj glas je u meni bio toliko jači od moje lenjosti i mog straha da prosto nisam mogao da ga ne čujem. Tako u stvari ništa nisam odlučio nego sam bio primoran da to uradim ili da crknem.

MONITOR: Dva su paralelna pripovjedna toka u romanu koja se sve vrijeme smjenjuju. Polovina poglavlja je opis fotografije iz djetinjstva – doba protagonistove porodične sreće, a drugi tok priče počinje njegovim hapšenjem. Čitalac kao da prati razgovor sa prošlošću, sa izgubljenim trenucima, nedorečenim dijalozima sa članovima porodice. Da li je ovo neka vrsta i vaše nostalgije i žal za prošlim vremenima?
TOKIN: Što se kompozicije romana tiče, samo mi je palo na pamet. Razmišljao sam kako da ispričam priču, i smislio ovo. Sećam se trenutka kad sam pomislio na fotografije. Nije to bio precizan plan kako će sve da izgleda, samo naznake. Ostatak se stvorio tokom pisanja i preživljavanja te priče.

Verovatno ima i nostalgije, mada ja ne vidim da je primarna. Ja te fotografije i razgovore koji ih prate, vidim kao pokušalj utemeljenja onogo što glavni junak jeste sada. Traženje nečega od čega bi se čovek odbacio, u trenutku kad mu život izmiče, a on ga traži.

MONITOR: U romanu protagonist pomaže „Priručnik za rukovanje samim sobom”. Kako Vi gledate na svakodnevicu i koji je Vaš recept opstajanja u njoj?
TOKIN: Svakodnevica je jedino u šta ponekad pomislim da se razumem. To je nešto u šta verujem. Skup trenutaka čini život, toga sam svestan, mada mi oni često izmiču. Život mi često izmiče dok planiram ili se kajem. Učim da živim svaki dan, ali retko uspevam. Uspeh najčešće dolazi izvan mene, kad me neko prene, kad vikne, kad se nešto strašno desi, kad me sva čula zajedno izdignu iznad prošlosti i budućnosti, onda živim. A ponekad, kad baš imam sreće, poživim malo i sam od sebe, samo osetim život, osetim da sam to ja koji sam tu, tada. Ne uživam u tim trenucima, i mislim da oni i nisu za uživanje. To su trenuci svesnosti kojima se klanjam.

MONITOR: Zanimljiv je naslov romana ,,Najnormalniji čovek na svetu”, a tokom čitanja čak malo i zbunjuje jer junak upada u mnoge probleme. Zašto baš ovaj naslov?
TOKIN: Naslov sam dao na brzinu jer je trebalo da se pošalje u tom trenutku zbog katalogizacije. Mislio sam da ću moći da ga menjam. Ispostavilo se da nisam mogao da ga promenim. U prvom trenutku sam bio očajan jer sam mislio da ću sigurno smisliti bolji, pa će mi biti krivo. Sekirao sam se što sam prvom romanu dao naslov tako brzopleto. Međutim, sedam meseci po izlasku romana, ja još nemam bolji naslov.

A zašto baš taj naslov? Zato što mi se sviđa taj tip iz romana. Volim kako se postavlja prema životu, bez kukanja, bez ljutnje, mirno i ne pridajući sebi veliku važnost. Voleo bih da on bude prosek, da on bude najnormalniji, jer bi onda ovaj svet bio mnogo bolje mesto nego što je sada.

MONITOR: U kolumnama često opisujete Beograd. Šta Vas sve vrijeme kod njega fascinira?
TOKIN: Fascinira me jedino to što sam rođen u Beogradu, što sam tu odrastao i proveo najveći deo života. Da se to desilo na nekom drugom mestu, opisivao bih to drugo mesto. Zanima me okruženje, a moje okruženje je Beograd. Beograd se menja, na načine koji mi se ne sviđaju, ali ne bih ništa menjao. Sve to ima nekog smisla, sigurno. To što ja taj smisao trenutno ne vidim, to ne znači da on ne postoji. Beograd nije od juče, a nije ni do sutra.

MONITOR: Planirate li da sakupite kolumne i objavite knjigu ili da li pišete novi roman?
TOKIN: Upravo to radim. Skupljam ih, biram, pravim planove za ilustracije. Trebalo bi da bude i desetak neobjavljenih i jedna priča, ili novela, videćemo kako će da ispadne. Mislim da će zbirka izaći za manje od dva meseca.

Ne pišem novi roman, mada imam plan. Sigurno znam da ću ga pisati sledeće zime, ili kasne jeseni. Negde ću otići, nadam se da će me neko primiti na residence za pisce, pa ću tamo na miru pisati. O čemu će biti ne znam, ili znam malo, ali to ništa ne znači, jer se to menja. Biće o životu, to je sigurno.

Miroslav MINIĆ

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DALIBORKA ULJAREVIĆ, CGO: Živimo život za 2+

Objavljeno prije

na

Objavio:

Istraživanja pokazuju da nam je opšte povjerenje u institucije i organizacije prije avgusta 2020. bilo jače nego danas kada najviše rangirani jedva prebacuju 2,5 na skali od 1 do 4. I mnogo je važnih segmenta koji su nam na ocjeni 2+.  Život koji se kreće oko ocjene 2+ nije onaj koji ukazuje na poboljšanje

Za očekivati je da na ovim izborima imamo manju izlaznost nego u avgustu 2020. godine, jer nema više mobilizacijskog potencijala koji bi mogao da se aktivira kao tada, niti su na isti način spoljni akteri zainteresovani za Crnu Goru, kaže Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) u razgovoru za Monitor. „Nema ni onog DPS-a koji je bio homogenizirajući kako za svoje birače, tako i za one koji su izlazili samo da glasaju protiv. To predstavlja izazov mnogima koji su svoju politiku gradili samo na oponiranju DPS-u i sistemu koji je ona oblikovao.

Takođe, dio građana i građanki je poslije ove tri godine razočaran i onim akterima za koje su glasali na prethodnim izborima jer su vidjeli da im je na prvom, a često i jedinom, mjestu lični interes”.

MONITOR: Čeka nas Parlament, a moguće i Vlada, sa mnogo novih lica. Treba li to da nas raduje ili plaši?

ULJAREVIĆ: Problem Crne Gore danas je što ona od obnove nezavisnosti nije uspjela da stvori jaku, prozapadnu alternativu Đukanoviću i DPS-u. Umjesto toga, svjedočimo rastu desno-populističkih snaga, uz dio onih koji su nepouzdani i neotporni na štetne uticaje ili retrogradne strukture. Zato mi sa novim licima, nažalost, najmanje dobijamo kvaliteta u pristupu politici, rukovođenju, pa i u onom što se odnosi na struku kad je riječ o specifičnim oblastima.

Vrijedi podsjetiti da smo mi već imali tu političku fazu u kojoj su samo mladost, neiskustvo, i puka kritika prema prethodnicima bili protežirani kao prednosti – a to nijesu prednosti u politici demokratskih društava. Izgleda da lekciju naučenu 90-ih godina prošlog vijeka moramo da obnavljamo, a vidjećemo i koliko će nas to koštati.

MONITOR: A kakva bi mogla biti nova Vlada?

ULJAREVIĆ: Sada se u dijelu javnosti pozicionira pretpostavljena većina koja bi trebalo da je formira, a koji bi činili Evropa sad sa koalicijom Demokrate-URA i manjinskim partijama. Imajući u vidu sve razlike koje postoje među njima, ali i lične animozitete koji se kao u talasima javljaju i ukrivaju, za očekivati je da to bude mučan proces.

Nema tu kohezivnog faktora koji bi se zasnivao na principima i vrijednostima, uz činjenicu da za neke i ne znamo koje su to magistralne vrijednosti na kojima stoje.

Dodatno, imamo još nekoliko nepoznatih: da li je DF i dalje neprihvatpjiv kao dio vlasti, jer smo svjedoci da se on već duže od aktera sadašnje Vlade i njima bliskih saveznika iz različitih sfera „umiva”; kako će se odvijati stvari u PES-u s obzirom na vidno postojanje različitih struja; da li će koalicija Demokrate – URA biti raskinuta nakon izbora; Kakav će biti odnos Spajića prema Abazoviću i njegovoj partiji koja je bila ključna u obaranju Vlade čiji je on faktički bio drugi čovjek i protiv kojeg je Abazovićeva Vlada prije samo nekoliko sedmica podnijela prijavu zbog zaduženja iz 2020…

Konačno, uz očekivani uspjeh PES-a i činjenicu da su oni otvorili Pandorinu kutiju primarno ekonomskog populizma, bila bi neka kosmička pravda i da dođu u poziciju da pokušaju sprovesti svoja obećanja.

MONITOR: Kako, u odsustvu stabilnih institucija, nadomjestiti očekivani nedostatak iskustva kod budućih nosilaca ključnih političkih funkcija?

ULJAREVIĆ: Nije samo neiskustvo ono što karakteriše novu političku strukturu, već i nedostatak odgovornosti i nevjerovatno brza i jaka opijenost onim što nosi funkcija, a takvima odgovaraju erodirane institucije.

Pored izostanka kvaliteta političkih struktura, treba ukazati i na hronično nedostajanje zdrave kritičke misli u dovoljnom obimu. Naglašavam ovo zdrava kod kritičke misli, da bi pravili razliku između kritike i krikova, a mi, na žalost, prečesto čujemo samo te neartikulisane i prizemne krikove sa raznih strana.

Upravo nedostatak zdrave i principijelne kritike, stalno kalkulisanje niza aktera sa novim ili prolaznim donosiocima odluka, predstavlja opasnost u društvu koje prolazi kroz turbulentne procese u pokušaju da dođe do nove paradigme političkog djelovanja. To bi uključilo fokus na institucijama a ne na ličnostima, realnim javnim politikama a ne promotivnoj kampanji, osluškivanje pulsa građanstva čak i kad nije u skladu sa onim što su preferencije, kao i donošenje odluka koje vode emancipaciji društva, a ne njegovom nazadovanju da bi se lakše vladalo.

Zoran RADULOVIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR MAIDA BURDŽOVIĆ, SPECIJALISTA PSIHIJATRIJE: Nebriga o mentalnom zdravlju došla na naplatu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ako znama da je porijeklo svakog nasilja rezultanta straha kao jedne od tri osnovne emocije, uz bijes i gnijev, onda moramo znati da obezbjeđivanjem osjećaja sigurnosti kod svakog pojedinca, najbolje možemo spriječiti pojavu nasilnog ponašanja

 

MONITOR: Upozorili ste tokom pandemije na pogoršanje psihičkog zdravlja ljudi. Koliko je povećana agresija i nasilje rezultat pandemije, a koliko drugih faktora?

BURDŽOVIĆ: Posljednjih dana, dešavanja kojima svijedočima kod nas, u regionu, a reklo bi se i u čitavom svijetu, nesumnjivo ukazuju da je nebriga o mentalnom zdravlju došla na naplatu. Pritiak na mentalno zdravlje svakog pojedinca  nakon zvaničnog kraja pandemije produbio se pogoršanjem socioekonomske situacije, rata u Ukrajini, te raznih političkih previranja. Kada imamo takve prilike u drštvu, a odgovorni ne čine potrebne intervencije da to ublaže, pojačan stepen svih oblika agresije je neminovan.

MONITOR: Kako preduprijediti nasilje?

BURDŽOVIĆ:  Ako znama da je porijeklo svakog nasilja rezultanta straha kao jedne od tri osnovne emocije, uz bijes i gnijev, onda moramo znati da obezbijeđivanjem osjećaja sigurnosti kod svakog pojedinca, najbolje možemo spriječiti pojavu nasilnog ponašanja. Veliki problem kod nas predstavlja porast vršnjačkog nasilja o kome se dosta govorilo u posljednje vrijeme, a moramo znati da sigurnost dijece isključivo zavisi od  odraslih koji brinu o njima. Kad kažem „odrasli”, mislim na njihove roditelje, blisko okruženje, prosvjetne radnike i sve one koji kreiraju ambijent u kome ta djeca rastu. Jasnim strategijama zdravstvenih vlasti, brigom o mentalnom zdravlju, intervencijama prosvjetnih radnika,  možemo učiniti mnoga za nas i naše najmlađe.

Predrag NIKOLIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR SRĐAN PUHALO, SOCIJALNI PSIHOLOG IZ BANJA LUKE: Naš je problem što nas, najčešće, ujedinjuju tragedije

Objavljeno prije

na

Objavio:

Koliko god nas svađali, plašili i djelili, to nije toliko uspješno koliko se na prvi pogled čini. Najviše putujemo unutar regiona. Rodbinski i prijateljski smo povezani. Govorimo isti jezik, imamo isto porijeklo, mentalitet nam je sličan, jedemo istu hranu, slušamo istu muziku i protiv toga su nemoćni svi naši nacionalizmi

 

MONITOR: Kako vidite posljedice dva masovna ubistva u Beogradu koja su imala reperkusije i u regionu, pa i u Republici Srpskoj gdje je policiji prijavljeno više incidentnih situacija, naročito u školama?

PUHALO: Ako izuzmemo Sloveniju i donekle Hrvatsku, za ostale zemlje koje su nastale raspadom Jugoslavije, možemo reći da su zapuštana društva u svakom smislu. I to traje već 30 godina. Siromašni smo, PTSP-om se niko nikada nije bavio, permanetno smo pod stresom, politička nestabilnost je svakodnevica, nezadovoljni smo, naoružani smo… Antidepresivi, alkohol i lake droge su nam najbolji prijatelji, besperspektivnost dominira, ljudi odlaze, roditelji nemaju kada da se bave poslom roditelja od trke da zarade za pristojan život, djeca odrastaju u takvom društvu i smatraju ga normalnim, a niko ništa ne preduzima da se to zaustavi.

Što se tiče sistema vrijednosti koji dominira, čini mi se da imamo ozbiljne razlike između onoga što se govori u školama i realnosti.

Imamo sve predispozicije da budemo agresivni, ljuti i samo je pitanje kako će se to ispoljiti prema sebi, porodici, slabijim od sebe, pederima, ljudima druge nacionalnosti ili protivničkim navijačima.

Kao što vidite, namjerno ne spominjem rijalitije, video igrice, jutjubere, Tik-Tok i ostale „kvaritelje omladine“ jer mislim da oni nisu mnogo važni u čitavoj ovoj tragediji.

Naravno, ne smijemo na osnovu jednog ili dva slučaja donositi generalizacije, ali je sasvim jasno da od ovakvih incidenata nijedno društvo nije zaštićeno. Sada treba sjesti i prepustiti stručnjacima da predlože plan kako sanirati štetu i šta raditi na prevenciji da nam se ovakve tragedije ne bi ponavljale.

MONITOR: Ove tragedije su dovele i do nove solidarnosti sa žrtvama i građanstvom u Srbiji. U BiH i Crnoj Gori je proglašen, povodom njih, i dan žalosti. Kako bi to trebalo da razumijemo?

PUHALO: Prije svega naš problem je što nas tragedije najčešće ujedinjuju, sjetimo se poplava ili zemljotresa u Hrvatskoj. Koliko god nas svađali, plašili i djelili, to nije toliko uspješno koliko se na prvi pogled čini. Najviše putujemo unutar regiona. Rodbinski i prijateljski smo povezani. Mi govorimo isti jezik, imamo isto porijeklo, mentalitet nam je sličan, jedemo istu hranu, slušamo istu muziku i protiv toga su nemoćni svi naši nacionalizmi. Na kraju, kada nastradaju djeca, svaki roditelj, kao i odrasli čovjek, ne može da ne saosjeća sa roditeljima žrtava. Empatija je biološki uslovljena i to ne može zaustaviti nijedna granica, niti ideologija ili politika.

Nastasja RADOVIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo