Povežite se sa nama

INTERVJU

MLADEN MATIČEVIĆ, REDITELJ: Arsen je kao Kazablanka

Objavljeno prije

na

Šesti UnderhillFest zvanično je otvoren 4. juna u Crnogorskom narodnom pozorištu – projekcijom filma o Arsenu Dediću – Moj zanat reditelja Mladena Matičevića. Zamišljen kao intimistički portret jednog od najznačajnijih kantautora nekadašnje Jugoslavije, Moj zanat prati Dedićev životni put od djetinjstva u rodnom Šibeniku do danas i predstavlja do sada jedino kinematografsko ostvarenje posvećeno ovom umjetniku.

Mladen Matičević, koji je bio gost UnderhillFesta, najpoznatiji je kao reditelj igranih ostvarenja 1 na 1 i Zajedno, ali značajno mjesto u njegovoj filmografiji zauzimaju i dokumentarni radovi Geto, Kako postati heroj i Run for Life.

MONITOR: Svi mediji su najavili „Moj zanat” kao prvi većinsko hrvatski film koji je, od raspada SFRJ, režirao srpski reditelj. Kako je zapravo nastao film, kako ste odlučili da snimate priču o legendarnom kantautoru?
MATIČEVIĆ: Negde u proleće 2007. godine, dobio sam na poklon nekoliko kompakt diskova Arsena Dedića. Ja sam, kao i svi koji su rođeni u bivšoj SFRJ, donekle poznavao njegov opus, ali budući da sam u mladosti uglavnom bio okrenut rokenrolu, sa skepsom sam počeo da preslušavam albume. Vrlo brzo sam shvatio da je reč o izuzetnim delima i brže bolje sam pokupovao sve što se od Arsena moglo nabaviti. Uskoro sam uhvatio sebe kako slušam njegovu muziku i u stanu i u kolima i kako mi ona izaziva vrlo snažne emocije i što je još važnije slike u glavi. Tada sam shvatio da želim da snimim film o njemu i da moram da pronađem hrvatskog producenta. Imao sam sreće da sam sa nekih festivala poznavao gospođu Veru Robić-Škarica koja u Zagrebu vodi uglednu filmsku kuću Hrvatski filmski savez . Vera je bila dovoljno hrabra da u Hrvatskoj producira film koji režira srpski reditelj. Film je zatim finansijski podržao Hrvatski audiovizuelni centar, a onda i Filmski centar Srbije . Vrlo sam ponosan na činjenicu da sam prvi srpski reditelj koji je režirao većinski hrvatski film. Nadam se da će biti i obrnutih slučajeva i da će se zemlje bivše SFRJ ponovo povezati u sferi kulture.

MONITOR: Da li je bilo teško nagovoriti Arsena Dedića da govori o sebi?
MATIČEVIĆ: Uvek je teško nagovoriti nekoga da se otvori pred kamerom. Arsen nije bio izuzetak. Trebalo je puno vremena, gotovo godinu dana, da bi smo se nas dvojica uopšte dogovorili da pravimo ovaj film. Kada je snimanje počelo, stvari su postale još teže. Često smo se svađali oko toga šta u film treba da uđe, a šta ne. Nekada sam uspeo da isteram ono što sam hteo, nekada ne. On je bio vrlo oprezan kada su stvari koje govori o sebi u pitanju jer je bio svesan činjenice da će ovakav film biti nekakav finalni vizuelni dokument kada je on pitanju. Dakle, bilo je teško nagovoriti ga i raditi sa njim, ali istovremeno je bilo i veličanstveno biti u blizini čoveka koji je istinski genije. Na kraju, kada je odgledao film, bio je vrlo zadovoljan. Naš „rat” je rezultirao dobrim filmom.

MONITOR: Kažite nam nešto o realizaciji dokumentarnog filma. Koliko se razlikuje ono što snimite od prvobitne zamisli – da li ste dobili sve odgovore koji su Vas zanimali?
MATIČEVIĆ: Krajnji rezultat svakog dokumentarnog filma je gotovo uvek različit od onoga što je autor prvobitno zamislio. Na to utiču razne stvari, okolnosti, budžet, rokovi, relacija autor-glavni junak filma. Svaki reditelj kreće u realizaciju dokumentarnog filma sa određenim idejama ili čak predubeđenjima, ali se sve to neminovno menja na terenu. To što sam ja zamislio da nešto snimim je samo moja želja. Tome se vrlo često suprotstavljaju i okolnosti i akteri filma i nastaje neka potpuno nova vrednost. Posebno i poslednje preusmeravanje filma nastaje u montaži kada se vrlo često putanja dokumentarnog filma u potpunosti promeni, odnosno u njemu postane dominantan neki narativni tok koji je tokom snimanja delovao manje važno. Ipak, kada je film o Arsenu Dediću u pitanju, moram da kažem da je on gotovo potpuno onakav kakvim sam ga zamislio, jer sam ga snimao prilično precizno po unapred zamišljenom konceptu. Kao takav on u potpunosti odstupa od mojih prethodnih iskustava.

MONITOR: Šta Vas je najviše zanimalo da predstavite filmom – koji segment Arsenovog života?
MATIČEVIĆ: Moja osnovna namera je bila da kroz film pokušam da ,,saznam” ko je zapravo čovek koji stoji iza svih tih fenomenalnih pesama i poezije koju toliko volimo. Nisam želeo da se bavim faktografijom već karakterom čoveka čiji talenat, po mom mišljenju, prevazilazi sve druge u regionu. Moj zanat dakle nije zvanična već uslovno rečeno ,,emotivna” biografija Arsena Dedića. To je takođe film koji je potpuno subjektivan jer predstavlja ono kako ja vidim tog velikog umetnika.

MONITOR: Koliko vremena ste proveli u istraživanju i pripremama za film?
MATIČEVIĆ: Nisam proveo mnogo vremena u neposrednom istraživanju jer sam o Arsenu znao veoma mnogo, s obzirom na činjenicu da sam film o njemu želeo da snimam veoma dugo. Neposredne pripreme , koje su u stvari bili umetnički pregovori između mene i Vere Robić sa jedne strane i Arsena sa druge strane, trajale su nekoliko meseci jer nije bilo lako dogovoriti se sa njim kako taj film treba da izgleda. Takođe bilo je potrebno i vreme da bi se odabrale lokacije za ovakvu vrstu filma. U tome su mi pomogli kako Vera Robić-Škarica, tako i direktor fotografije Boris Poljak koji je dao izuzetan doprinos vizuelnom identitetu ovog filma. Na tome sam mu veoma zahvalan. Neke od najboljih scena u ovom filmu su njegova zasluga.

MONITOR: Naravno Vaše opredjeljenje da film bude crno-bijeli ispostavilo se kao pun pogodak. Ali zašto ste to odlučili?
MATIČEVIĆ: Zato što ja Arsenovu muziku vidim crno-belo. Pri tome, kada govorimo o crno-belom u sferi filma, ja pre svega mislim na velike klasične holivudske filmove. Arsenova muzika je u onom najboljem smislu starinska, emotivna i ima ogromnu težinu, baš kao veliki, stari filmovi koji ostaju zauvek. Arsen je kao Kazablanka. Njegova umetnost će ostati zauvek i kako je koja nova generacija bude otkrivala, ljudi će iznova shvatati da tu, u komšiluku , imamo jednog od najvećih evropskih kantautora svih vremena.

MONITOR: Kako birate teme koje ćete predstaviti u filmovima i možete li nam najaviti sledeći projekat?
MATIČEVIĆ: Teme kojima ću se eventualno baviti u filmovima biram potpuno nasumice. Mene su uvek zanimale potpuno različite stvari i zato pravim potpuno različite filmove. Takođe, ja u svakom trenutku pokušavam da paralelno razvijam nekoliko projekata. Moja teorija je da svakom autoru u proseku „prođe” tek svaki treći, četvrti film koji pokuša da napravi. Verujem da su oni filmovi koje uspem da snimim „odabrani” nekakvim prirodnim sistemom selekcije. Dakle, da bih se uopšte bavio filmom, moram da imam mnoštvo ideja u „džepu” i da se za svaku od njih podjednako borim. Na kraju se materijalizuje upravo ona koja je zbog nečega bila bitna. Ja dakle, vrlo često, ne biram šta ću da radim, već na neki čudan način teme odaberu mene.

Miroslav MINIĆ

Komentari

INTERVJU

ERVINA DABIŽINOVIĆ, PSIHOLOŠKINJA: Čerečenje leša javne uprave i institucija  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prethodna Vlada nije promijenila ambijent u kojem bi se razvlastio dotadašnji sistem, a sadašnjoj se prema kapacitetima koje ima i podršci koju može da obezbijedi,  ne nazire riješenje te društvene patologije u kojoj se gubimo

 

MONITOR:  Imali smo i dvije vlade ekspertsku i manjinsku. Kako vidite jednu, kako drugu, njen sastav i mogućnosti?

DABIŽINOVIĆ: Svjedočimo velikim obećanjima nakon 30 avgusta koji su se pretvorili u svoju suprotnost. Promjena vlasti nije ispunila ni obećanja koje je dala niti očekivanja građanki/na Crne Gore. Vidjeli smo, a vidimo i sada, bjesomučno čerečenje leša javne uprave i institucija u koji se ubacuju partijski aktivisti po dubini i širini. U duhu takve politike imamo građane prvog, drugog i trećeg reda. U kontinuitetu se povećava jaz između sirotinje i bogatih. Nastavlja zloupotreba političke moći na rad institucije sistema što predstavlja nastavak prethodnika sa kojima se ne želi sarađivati, i tako gradi vlastita politička pozicija.  Često je to jedina tačka programa. Mislim da je o sastavima i jedne i druge vlade bilo dosta riječi. Svela bi sve na političku trgovinu i prevaru. Kako oni koji su u krvi do lakata iz devedesetih a njih je većina,  mogu biti pokretačka snaga državi koja je na aparatima. Zaključujem, prethodna vlada nije promijenila ambijent u kojem bi se razvlastio dotadašnji sistem a sadašnjoj se, prema kapacitetima koje ima i podršci koju može da obezbijedi, ne nazire riješenje te društvene patologije u kojoj se gubimo.

MONITOR:  Da li je nova Vlada u stanju da deblokira evropski proces imajući u vidu da su u njoj mnogi stari politički akteri, a da joj je parlamentarna podrška DPS?

DABIŽINOVIĆ: Prema onom što stiže iz sadašnje Vlade poruke su zbunjujuće. Strateški cilj  ulaska Crne Gore u EU  sada u javnom govoru prvog ministra dobija pandam u Otvorenom Balkanu. Ne bi trošila bespotrebno vrijeme čitalaca baveći se objašnjenima ovog unakrsnog zbunjivanja građana. Ne polažem prevelike nade u sadašnju Vladu. Po mom ubjeđenju ova Vlada bi trebalo da pripremi teren za izbore koji ne bi bili kompromitovani. O raščišćavanju problema i propadanja Crne Gore trebalo bi da povedemo široki društveni konsenzus jer je trideset godina ogroman period za uništavanje a mali za „ozdravljenje“. Društveni procesi koji bi trebalo da donesu duh jednog drugog vremena moraju početi oduzimanjem imovine onima koji su je stekli nelegalno ali i suočavnjem sa prošlošću devedesetih i lustracijom. Za to nam trebaju sve društvene snage i znanje cijelog svijeta ukoliko hoćemo da se procesi pokrenu nabolje.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 20. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

Dr Biljana Đorđević, docentkinja FPN-a, izabrana narodna poslanica Koalicije Moramo: Na vlasti u Srbiji je da donese odluku o sankcijama Rusiji

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ne samo što bi dobrosusjedski odnosi morali da budu stalno njegovani već to za naš region označava istovremeno i sentimentalno i racionalno. Osjećamo da smo nekad bili dio iste države i pogađaju nas slični problemi koji, moguće je da će se to pokazati kao racionalno, traže i zajednička regionalna riješenja

 

MONITOR: Prema rezultatima GIK-a, vlast u Beogradu bi trebalo da ostane ista. To je veliko razočarenje za veliki broj glasača opozicije. Potez Dragana Đilasa koji je odmah nakon izbora tražio od Aleksandra Vučića da se beogradski izbori ponove, naišao je na odijum opozicionih stranka, sem njegovog SSP-a, zbog toga što nije sačekao GIK i Upravni sud. Prema Vučiću, beogradski izbori će se ponoviti. Kako će se u ovoj situaciji ponašati „Moramo”?

ĐORĐEVIĆ: Sastanak Vučića i Đilasa bio je izuzetno štetan zbog načina na koji je do njega došlo i trenutka u kojem se desio – sastanak koji dogovara nove izbore u trenucima kada stari nisu završeni, mimo dokazane potrebe za nečim takvim i bez saglasnosti ostalih – što Đilasovih koalicionih partnera, što drugih opozicionih lista. U tom trenutku se čeka ponavljanje izbora na nekim mestima u Beogradu i taj sastanak je obeshrabrio i demotivisao Beograđane da ima smisla boriti se da se veći broj opozicionih glasova zaista i pretvori u više mandata, tako što bi se na ponovljenim izborima strateški podržala lista Ajmo, ljudi. To se u svetlu ovog sastanka nije dogodilo. Sada je jasno da režim ima tesnu većinu, mada videćemo koliko tesnu da formira vlast u Beogradu i koliko će takva vlast moći da opstane.

Mi nismo sigurni da će se izbori uopšte ponoviti u Beogradu. Čak i Vučić govori da će se to desiti ako opozicija to želi. Kada je to opozicija dobila nešto što je tražila? Ako se i ponove, to je zato što bi SNS-u, to iz nekog razloga odgovaralo, a ne zato što je neko iz opozicije to tražio. Međutim, ako izbora bude bilo, mi ćemo na te izbore izaći i sigurna sam imati još bolji rezultat nego što smo imali početkom aprila.

MONITOR: Vaša koalicija je dobila najviše podrške „sa strane“, od njemačkih Zelenih koji su relevantni činioci vlade Olafa Šolca, ali i od Evropske partije Zelenih koji su vam, kako se saznaje, postavili uslov formiranja političke partije, da biste mogli postati njihova članica. Sem tog članstva, šta će vam donijeti nova organizacija dosadašnje koalicije sastavljene od građanskih udruženja?

ĐORĐEVIĆ: Evropska partija Zelenih nije nama postаvila uslov da formiramo jednu političku partiju, već je njihovo pravilo da članice EGP moraju biti partije. Istovremeno, praksa EGP je da mogu imati i više članica iz iste zemlje. S tim u vezi bih da objasnim da se trenutno ne stvara politička organizacija koalicije Moramo već da dolazi do okupljanja oko stranke Zajedno za Srbiju, u kojem učestvuju Ekološki ustanak i deo organizacija iz platforme Akcija, ali ne i Ne davimo Beograd koji ima svoj proces evaluacije i planiranog restrukturiranja političke organizacije u novim okolnostima – o kojima ćemo raspravljati na Skupštini pokreta. Koalicija Moramo svakako nastavlja da postoji a njene konstitutivne organizacije se spremaju za naredne korake.

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DUŠKO VUKOVIĆ, NOVINAR I ANALITIČAR MEDIJA: Svjedočimo samo vrhu brijega

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sada kada se skida veo sa kriminalnih radnji kojima se baca sumnja na istaknute ljude režima, bude smiješno govoriti kako je kratkotrajuća koaliciona vlast, koja je bila prvi rezultat posljednjih parlamentarnih izbora, blokirala evropski put

 

 

MONITOR: Mediji su zaslužni sto su otvoreni i procesuirani slučajevi zloupotreba bivše predsjednice Vrhovnog suda i policajaca povezanih sa organizovanim kriminalom. Šta vam to govori?

VUKOVIĆ: Polakote, što bi rekao bivši glavni specijalni tužilac Katnić. Prvo moramo odati zahvalnost Europolu, koji je prikupio informacije i proslijedio ih na adrese naših nadležnih. Odatle možemo govoriti o zasluzi medija, jer su obnarodovali kompromitujuće informacije i tako, pretpostavljam, ubrzali procesuiranje. Mi sada ne znamo šta bi se desilo da kompromitujući transkripti telefonskih razgovora nijesu došli do medija, ali je jasno da je njihovo objavljivanje ubrzalo policijsko-tužilačke akcije.

Jedna od funkcija medija je da kontrolišu one koji imaju formalnu i neformalnu moć, jer je istorijsko iskustvo pokazalo da su i najnezavisnije institucije i najpošteniji ljudi skloni zloupotrebama moći u određenim situacijama. Zato ih neko stalno mora držati na oku. No, dešavalo se i ranije da mediji u Crnoj Gori odigraju dobro ulogu kontrolora i galame dovoljno glasno, ali je bilo uzalud jer je konfiguracija moći u društvu bila takva da se ta galama zabadala u debelo uho nezainteresovanih. Sada imamo nešto drugačiju konfiguraciju moći i uši nekih institucija su se počele tanjiti.

MONITOR: Šta govori činjenica da su policajci, te čelni ljudi pravosuđa članovi organizovanih kriminalnih grupa?

VUKOVIĆ: Neke mlađe ljude sam nedavno edukovao o tome kako je aktuelni predsjednik države tokom svoga prvoga premijerskog mandata govorio opoziciji u parlamentu da neće nikada saznati istinu o sivom državnom novcu koji se nalazio na posebnim računima koji su otvarani na imena režimskih ljudi. Bilo je to u vrijeme međunarodnih sankcija kojima su kažnjavane Srbija i Crna Gora zbog uloge u krvavom raspadu Jugoslavije. Od toga vremena datiraju razne vrste nekažnjivih zloupotreba moći i njegovanje raznih vrsta simbioza kriminala i institucija koje su dužne da služe javnom interesu. Ta simbioza je trebala ljude posebnog kova, stvarala ih i uzgajala, a odricala ih se samo u trenucima kada su postojali remetilački faktori ili su bili podesni za žrtvovanje na oltar euroatlantskih integracija. Najilustrativniji primjer je bivši dugogodišnji broj 2 vladajuće partije i režima – Svetozar Marović.

Ovo čemu trenutno svjedočimo je samo vrh brijega i možemo samo slutiti šta će nam pući pred očima ako budemo u prilici da vidimo makar veći dio toga brijega.

MONITOR: Kako komentarišete izjavu bivšeg specijalnog tužioca da se „svoji agenti ne hapse”?

VUKOVIĆ: Milivoje Katnić je ovom izjavom upravo otkrio simbiozu policije i kriminalnih grupa, jer je jasno da policajci nijesu bili infiltrirani u kriminalni klan kako bi dolazili do važnih informacija. Transkripti pokazuju da su kriminalci znali s kim imaju posla i jedni se prema drugima odnose s drugarskom pažnjom i razumijevanjem. Možda je ova saradnja polučivala i nešto što je bilo od koristi za opšte dobro i to može biti olakšavajuća okolnost akterima kada dođe do poštenog suđenja. Bojim se, ipak, imajući u vidu prirodu režima i duh vremena, da ta korist nije bila velika, ako je uopše bilo. Ko je izvlačio veću koriste iz te simbioze, takođe bi trebalo da pokaže neko pošteno suđenje.

MONITOR: Vjerujete li da će novo tužilaštvo, uz nove vlasti, moći do kraja da rasvjetli sistem u kom je to bilo moguće?

VUKOVIĆ: Nemam osnova da vjerujem, imam pravo da se nadam. Kad kažem da nemam osnova da vjerujem, imam na umu to da tek treba izgraditi institucionalnu moć sposobnu da razgradi nakaradni sistem i da učvrsti novi koji je sušta suprotnost nakaradnom. Bez hrabrih pojedinaca i herojskog podvižništva tako nešto neće biti moguće, ali politička moć mora za to podvižništvo obezbijediti dobar kontekst i dati mu smisao. Nadam se da aktuelna politička paktiranja imaju i neku skrivenu agendu koja usmjerava procese u poželjnom pravcu.

MONITOR: Kako vidite novu vladu i njen sastav?

VUKOVIĆ: U jednom ranijem razgovoru za Monitor sam iznio negativno mišljenje o ideji tzv. manjinske vlade. U međuvremenu je takva vlada postala politička činjenica, a ja mišljenje nijesam promijenio. Ovakva kakva je opravdaće svoje postojanje jedino ako njen mandat bude iskorišćen za početak razgradnje nakaradnog sistema. Uskoro ćemo vidjeti da li je u ovu kontroverznu tvorevinu ugrađen neki lukavi politički um koji će nam se otkriti na kraju bajke i izmamiti usklik odobravanja.

MONITOR: A izbor novog šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost?

VUKOVIĆ: Krajnje mi je neuvjerljivo obrazloženje premijera Abazovića da je izbor pao na Kenteru zato što je riječ o čovjeku koji formalno nije bio član nijedne partije. Formalno nečlanstvo u partiji ne znači i da je neko nezavisan u svome djelovanju i, pogotovo, da je nečije prethodno djelovanje bilo u službi javnog interesa. Ako želite da javnost povjeruje u vašu političku agendu, onda biste morali voditi računa o tome da važne poslove u realizaciji te agende ne povjeravate ljudima koje prate kontroverze.

MONITOR: Slažete li se sa onima koji smatraju da parlamentarna podrška DPS-a znači i kontrolu vlade, i povratak te partije na vlast?

VUKOVIĆ: Apsurdno je tvrditi za političku partiju koja tvori parlamentarnu većinu od koje zavisi izvršna vlast da je opozicija. Naravno da se DPS vratio na vlast, s tim da to nije u punom kapacitetu. Ostaje otvoreno pitanje hoće li on taj kapacitet koristiti za emancipaciju od vlastite prošlosti ili za njenu obnovu. Sada nijesu vidljivi ni nagovještaji za ovo prvo. Možda ih razvoj događaja natjera na to, ali želju im ne vidim.

MONITOR: Hoće li ovakva vlada moći da ispuni obećanja među kojima su oslobađanje institucija, vladavina prava, odblokiranje evropskog puta i ekonomski razvoj?

VUKOVIĆ: Sada kada se skida veo sa kriminalnih radnji kojima se baca sumnja na istaknute ljude režima, bude smiješno govoriti kako je kratkotrajuća koaliciona vlast koja je bila prvi rezultat posljednjih parlamentarnih izbora blokirala evropski put. Ja bih radije govorio o tome da je porazom DPS-a i njegovih političkih klijenata razobličena šaren-laža njihovog evropejstva i odškrinuta vrata za neko utemeljenije i iskrenije putovanje u Evropu. Bojim se da ova i ovakva vlada nema kapaciteta ta vrata širom otvori. Biće dobro ako ih uspije održati i ovako odškrinuta.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo