Povežite se sa nama

INTERVJU

MLADEN MATIČEVIĆ, REDITELJ: Arsen je kao Kazablanka

Objavljeno prije

na

Šesti UnderhillFest zvanično je otvoren 4. juna u Crnogorskom narodnom pozorištu – projekcijom filma o Arsenu Dediću – Moj zanat reditelja Mladena Matičevića. Zamišljen kao intimistički portret jednog od najznačajnijih kantautora nekadašnje Jugoslavije, Moj zanat prati Dedićev životni put od djetinjstva u rodnom Šibeniku do danas i predstavlja do sada jedino kinematografsko ostvarenje posvećeno ovom umjetniku.

Mladen Matičević, koji je bio gost UnderhillFesta, najpoznatiji je kao reditelj igranih ostvarenja 1 na 1 i Zajedno, ali značajno mjesto u njegovoj filmografiji zauzimaju i dokumentarni radovi Geto, Kako postati heroj i Run for Life.

MONITOR: Svi mediji su najavili „Moj zanat” kao prvi većinsko hrvatski film koji je, od raspada SFRJ, režirao srpski reditelj. Kako je zapravo nastao film, kako ste odlučili da snimate priču o legendarnom kantautoru?
MATIČEVIĆ: Negde u proleće 2007. godine, dobio sam na poklon nekoliko kompakt diskova Arsena Dedića. Ja sam, kao i svi koji su rođeni u bivšoj SFRJ, donekle poznavao njegov opus, ali budući da sam u mladosti uglavnom bio okrenut rokenrolu, sa skepsom sam počeo da preslušavam albume. Vrlo brzo sam shvatio da je reč o izuzetnim delima i brže bolje sam pokupovao sve što se od Arsena moglo nabaviti. Uskoro sam uhvatio sebe kako slušam njegovu muziku i u stanu i u kolima i kako mi ona izaziva vrlo snažne emocije i što je još važnije slike u glavi. Tada sam shvatio da želim da snimim film o njemu i da moram da pronađem hrvatskog producenta. Imao sam sreće da sam sa nekih festivala poznavao gospođu Veru Robić-Škarica koja u Zagrebu vodi uglednu filmsku kuću Hrvatski filmski savez . Vera je bila dovoljno hrabra da u Hrvatskoj producira film koji režira srpski reditelj. Film je zatim finansijski podržao Hrvatski audiovizuelni centar, a onda i Filmski centar Srbije . Vrlo sam ponosan na činjenicu da sam prvi srpski reditelj koji je režirao većinski hrvatski film. Nadam se da će biti i obrnutih slučajeva i da će se zemlje bivše SFRJ ponovo povezati u sferi kulture.

MONITOR: Da li je bilo teško nagovoriti Arsena Dedića da govori o sebi?
MATIČEVIĆ: Uvek je teško nagovoriti nekoga da se otvori pred kamerom. Arsen nije bio izuzetak. Trebalo je puno vremena, gotovo godinu dana, da bi smo se nas dvojica uopšte dogovorili da pravimo ovaj film. Kada je snimanje počelo, stvari su postale još teže. Često smo se svađali oko toga šta u film treba da uđe, a šta ne. Nekada sam uspeo da isteram ono što sam hteo, nekada ne. On je bio vrlo oprezan kada su stvari koje govori o sebi u pitanju jer je bio svesan činjenice da će ovakav film biti nekakav finalni vizuelni dokument kada je on pitanju. Dakle, bilo je teško nagovoriti ga i raditi sa njim, ali istovremeno je bilo i veličanstveno biti u blizini čoveka koji je istinski genije. Na kraju, kada je odgledao film, bio je vrlo zadovoljan. Naš „rat” je rezultirao dobrim filmom.

MONITOR: Kažite nam nešto o realizaciji dokumentarnog filma. Koliko se razlikuje ono što snimite od prvobitne zamisli – da li ste dobili sve odgovore koji su Vas zanimali?
MATIČEVIĆ: Krajnji rezultat svakog dokumentarnog filma je gotovo uvek različit od onoga što je autor prvobitno zamislio. Na to utiču razne stvari, okolnosti, budžet, rokovi, relacija autor-glavni junak filma. Svaki reditelj kreće u realizaciju dokumentarnog filma sa određenim idejama ili čak predubeđenjima, ali se sve to neminovno menja na terenu. To što sam ja zamislio da nešto snimim je samo moja želja. Tome se vrlo često suprotstavljaju i okolnosti i akteri filma i nastaje neka potpuno nova vrednost. Posebno i poslednje preusmeravanje filma nastaje u montaži kada se vrlo često putanja dokumentarnog filma u potpunosti promeni, odnosno u njemu postane dominantan neki narativni tok koji je tokom snimanja delovao manje važno. Ipak, kada je film o Arsenu Dediću u pitanju, moram da kažem da je on gotovo potpuno onakav kakvim sam ga zamislio, jer sam ga snimao prilično precizno po unapred zamišljenom konceptu. Kao takav on u potpunosti odstupa od mojih prethodnih iskustava.

MONITOR: Šta Vas je najviše zanimalo da predstavite filmom – koji segment Arsenovog života?
MATIČEVIĆ: Moja osnovna namera je bila da kroz film pokušam da ,,saznam” ko je zapravo čovek koji stoji iza svih tih fenomenalnih pesama i poezije koju toliko volimo. Nisam želeo da se bavim faktografijom već karakterom čoveka čiji talenat, po mom mišljenju, prevazilazi sve druge u regionu. Moj zanat dakle nije zvanična već uslovno rečeno ,,emotivna” biografija Arsena Dedića. To je takođe film koji je potpuno subjektivan jer predstavlja ono kako ja vidim tog velikog umetnika.

MONITOR: Koliko vremena ste proveli u istraživanju i pripremama za film?
MATIČEVIĆ: Nisam proveo mnogo vremena u neposrednom istraživanju jer sam o Arsenu znao veoma mnogo, s obzirom na činjenicu da sam film o njemu želeo da snimam veoma dugo. Neposredne pripreme , koje su u stvari bili umetnički pregovori između mene i Vere Robić sa jedne strane i Arsena sa druge strane, trajale su nekoliko meseci jer nije bilo lako dogovoriti se sa njim kako taj film treba da izgleda. Takođe bilo je potrebno i vreme da bi se odabrale lokacije za ovakvu vrstu filma. U tome su mi pomogli kako Vera Robić-Škarica, tako i direktor fotografije Boris Poljak koji je dao izuzetan doprinos vizuelnom identitetu ovog filma. Na tome sam mu veoma zahvalan. Neke od najboljih scena u ovom filmu su njegova zasluga.

MONITOR: Naravno Vaše opredjeljenje da film bude crno-bijeli ispostavilo se kao pun pogodak. Ali zašto ste to odlučili?
MATIČEVIĆ: Zato što ja Arsenovu muziku vidim crno-belo. Pri tome, kada govorimo o crno-belom u sferi filma, ja pre svega mislim na velike klasične holivudske filmove. Arsenova muzika je u onom najboljem smislu starinska, emotivna i ima ogromnu težinu, baš kao veliki, stari filmovi koji ostaju zauvek. Arsen je kao Kazablanka. Njegova umetnost će ostati zauvek i kako je koja nova generacija bude otkrivala, ljudi će iznova shvatati da tu, u komšiluku , imamo jednog od najvećih evropskih kantautora svih vremena.

MONITOR: Kako birate teme koje ćete predstaviti u filmovima i možete li nam najaviti sledeći projekat?
MATIČEVIĆ: Teme kojima ću se eventualno baviti u filmovima biram potpuno nasumice. Mene su uvek zanimale potpuno različite stvari i zato pravim potpuno različite filmove. Takođe, ja u svakom trenutku pokušavam da paralelno razvijam nekoliko projekata. Moja teorija je da svakom autoru u proseku „prođe” tek svaki treći, četvrti film koji pokuša da napravi. Verujem da su oni filmovi koje uspem da snimim „odabrani” nekakvim prirodnim sistemom selekcije. Dakle, da bih se uopšte bavio filmom, moram da imam mnoštvo ideja u „džepu” i da se za svaku od njih podjednako borim. Na kraju se materijalizuje upravo ona koja je zbog nečega bila bitna. Ja dakle, vrlo često, ne biram šta ću da radim, već na neki čudan način teme odaberu mene.

Miroslav MINIĆ

Komentari

INTERVJU

DRAGAN KOPRIVICA, IZVRŠNI DIREKTOR CDT: Dobro došli u crnogorsku partitokratiju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Imamo tipičan primjer obrasca: jako zagovarate progresivne i demokratske vrijednosti i aktivnosti a istovremeno radite sve kako ne bi došlo do promjene sadašnjeg stanja i postojeće političke kulture

 

 

Anomalije koje su dovele do prijevremenih lokalnih izbora u Budvi, Andrijevici i, možda, Šavniku ukazuju na obrazac ponašanja i funkcionisanja političkih elita u Crnoj Gori, kaže nam Dragan Koprivica, izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju. “Funkcionisanje institucija kao da je svrha njihovog postojanja, omogućavanje i podsticanje partijskog preduzetništva, a ne javni interes, pravna država i razvoj zajednice zapravo jeste suština tog modela”

MONITOR: Može li se to promijeniti nakon vanrednih lokalnih izbora?

KOPRIVICA: U Budvi i Andrijevici nema puno ni političkih ni ideoloških razloga za krizu vlasti i vanredne izbore. Radi se samo o dodatnoj fragmentaciji izborne scene, novoj prekompoziciji i potrebi da se blokira rad opštine u nadi da će im novi izbori omogućiti bolju poziciju prilikom isisavanja državnih (opštinskih) resursa i njihovo prebacivanje u ruke moćnika. To je dio naše političke kulture koja se, iako svaki dan slušamo drugačije priče, neće brzo promijeniti. Problem je što građanke i građani još uvijek ne umiju da ovakvo ponašanje kazne na izborima. Oni se, nažalost, ili okreću apstinenciji ili, ako su mlađeg doba, odlaze iz zemlje.

To je savršen scenario za partitokratiju. Kad pogledamo razvoj političkih odnosa, ne bi bilo iznenađenje da se ove anomalije nastave i u drugim opštinama ili se brzo pojave i na državnom nivou.

MONITOR: Situacija u Šavniku je i za naša poimanja politike neobična. Postoji li, vama poznat, sličan primjer u izbornoj praksi?

KOPRIVICA: U svojoj praksi, a bavim se izborima skoro 25 godina, nijesam vidio sličan slučaj. Gotovo je teorijski nemoguće da se u jednom izbornom ciklusu, za izbore koji imaju 1.600 upisanih birača, dogodi sve ono što smo imali prilike da gledamo u Šavniku. Da smo taj slijed događaja pokušali smisliti, i u šali, vjerujem da nam ne bi pošlo za rukom da budemo toliko kreativni. Slijed događaja, ponašanje političkih subjekata, različitih državnih organa i izborni proces koji traje 19 mjeseci zaista nije lako smisliti. To je, nažalost, ono što ni teorijski nije moguće zamisliti jeste naša politička realnost.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

ANA LALIĆ-HEGEDIŠ, PREDSJEDNICA NEZAVISNOG DRUŠTVA NOVINARA VOJVODINE: Hajka će se završiti kada Vučić opozove svoje poslušnike

Objavljeno prije

na

Objavio:

Podrška međunarodnih organizacija i pritisci EU zvaničnika i stranih ambasada na srpsku vlast su jedini način da se ova krvločna hajka na Dinka Gruhonjića i mene završi

 

 

MONITOR: U vrijeme vanrednog stanja usled pandemije kovida, bili ste uhapšeni zbog izvještavanja o situaciji u zdravstvenim ustanovama u Novom Sadu. Sada ste ponovo na žestokom udaru, na društvenim mrežama i preko SMS poruka…Čini se kao da ste na nekom mogućem spisku „dežurnih krivaca“?

LALIĆ-HEGEDIŠ: Srpskim vlastima je uvek potrebna lista “dežurnih krivaca” kojom se skreće pažnja građana sa nepočinstava, nepodopština i političkih marifetluka vladajuće koalicije. S obzirom da svojim izveštavanjem godinama ukazujem na sistemsku korupciju, nepotizam, partijsko iživljavanje nad građanima, koketiranje sa nacionalizmom, na bahatost, siledžijstvo … a uz to radim u nezavisnim medijima koje Vučić otvoreno naziva “stranoplaćeničkim i izdajničkim”, moje ime je podvučeno na svim njihovim spiskovima za obračun. Za mene ništa novo, jer prezime moje porodice se već devedesetih našlo na jednom takvom opskurnom spisku. Tada ga je sastavljao četnički vojvoda, haški osuđenik i Vučićev politički otac Vojisalav Šešelj, za potrebe proterivanja Hrvata iz Srema. Danas, njegov najbolji radikalski đak samo nastavlja Šešeljevu misiju i viziju, a to je hegemonističko društvo podeljeno na “srpske patriote” i “izdajnike” , “ustaše” i “strane plaćenike”. A zna se šta takvima treba da se dogodi …

MONITOR: Identifikovano je nekoliko  osoba od onih koji su vam prijetili, neki su uhapšeni -pa pušteni u kućni pritvor…Može li ovo što je do sada urađeno na očuvanju vaše bezbjednosti, da spriječi dalje napade? Ili je za to važnija javna podrška-kolega, strukovnih udruženja-ovdašnjih i međunarodnih, EU predstavnika i dijela javnosti, koju ste vi i vaš kolega Dinko Gruhonjić, dobili?

LALIĆ-HEGEDIŠ: Koliko god su hapšenje osoba koje su nam pretile da će nam zaklati porodice, ubiti nas, silovati decu, lomiti kosti … za nas dobra vest, toliko istovremeno izazivaju potpuni kontraefekat u javnosti. Nakon svakog uhapšenog, salve nasilja i uvreda koje primamo se multiplikuju, jer značajan deo građana Srbije, koji se svakodnevno informišu isključivo preko režimskih medija, smatra da su ljudi koji nam prete neki novi srspki Obilići, a da smo Dinko i ja izdajnici koji zaslužuju da im se stane na kraj.

Podrška međunarodnih organizacija, ali i pritisci EU zvaničnika i stranih ambasada na srpsku vlast su jedini način da se ova krvločna hajka završi. A, završiće se onda kada Vučić opozove svoje trbuhozborce sa skupštinskih govornica, poslušnike, dodvorice i armiju botova koji su po njegovom nalogu i otpočeli ovaj pir nasilja i bezumlja.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

VESELIN RADULOVIĆ, ADVOKAT: Ogoljena borba za vlast

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministar policije nema aktivnu legitimaciju za podnošenje tužbe protiv akta u čijem je donošenju učestvovao, bez obzira na to kako je na sjednici Vlade glasao. Tužbu protiv ove odluke Vlade mogao bi podnijeti neko od kandidata koji nijesu izabrani. Prihvatanje tužbe ministra bio bi presedan u dosadašnjoj praksi Upravnog suda

 

 

MONITOR: Ministar policije Danilo Šaranović tužio je Vladu Upravnom sudu zbog postavljenja v.d šefa Uprave policije za koje tvrdi da je bilo nezakonito. Kako vidite tu tužbu i njenu sudbinu pred Upravnim sudom?

RADULOVIĆ: Postupak određivanja v.d. direktora Uprave policije je bio nezakonit, ali je u tom nezakonitom postupku vrlo aktivno učestvovao i ministar unutrašnjih poslova. Tužbu gospodina Šaranovića vidim kao reakciju strane koja je poražena u besprizornoj borbi za kontrolom tog značajnog dijela bezbjednosnog sektora. Međutim, ono što je bitno jeste da ministar nema aktivnu legitimaciju za podnošenje tužbe protiv akta u čijem je donošenju učestvovao, bez obzira na to kako je na sjednici Vlade glasao. Tužbu protiv ove odluke Vlade mogao bi podnijeti neko od kandidata koji nijesu izabrani. Prihvatanje tužbe ministra bio bi presedan u dosadašnjoj praksi Upravnog suda i zato očekujem da taj sud štiti interese zakonitosti, a ne partijske interese i neostvarene ambicije bilo kog člana Vlade.

MONITOR: Koliko su takve tužbe uobičajene?

RADULOVIĆ: Takve tužbe nijesu česte u praksi, ali dešavaju se slučajevi da tužbu podnese lice koje nema aktivnu legitimaciju. Obično takve tužbe podnose pravno neuka lica.

MONITOR: Kako vidite proces izbora vd šefa UP i šta je sve tokom tog izbora bilo nezakonito?

RADULOVIĆ: U procesu izbora v.d. direktora UP sve je bilo nezakonito. Na istoj sjednici kada je razriješen prethodni direktor policije Zoran Brđanin, Vlada je morala da odredi vršioca dužnosti na predlog ministra, kako je to propisano Zakonom o unutrašnjim poslovima.Umjesto toga, Vlada i ministar su ušli u nezakonite improvizacije, počev od raspisivanja tzv. internog oglasa, pa do poligrafskog testiranja na inicijativu ministra koje je sprovođeno proizvoljno i na način koji je izazvao brojne sumnje. Ni javnost, a ni kandidati, ne znaju ko je i na osnovu čega odredio na koje okolnosti kandidati treba da se ispitaju na poligrafu, gdje će se sprovodi ispitivanje, kojim redosljedom, da li će svima biti postavljena ista pitanja i sl. Na kraju smo došli do čak apsurdne situacije da su strožiji uslovi i komplikovanija procedura za izbor v.d. direktora, nego za izbor direktora u punom mandatu.

MONITOR: Sporni izbor odigrava se u vrijeme dok se vlasti kunu u IBAR, odnosno dobijanje Izvještaja o privremenim mjerilima za poglavlja 23, 24, koja se tiču upravo vladavne prava. Koliko je Crna Gora daleko od vladavine prava?

RADULOVIĆ: Ovaj izbor je samo jedan od primjera koji pokazuje da živimo u ambijentu u kome je sve podređeno partijskim i ličnim interesima i pokušajima da se preuzme ili sačuva kontrola nad što većim dijelom sistema. Političke partije i njihovi lideri otvoreno pokazuju da ih javni interes ne zanima. Politička scena u Crnoj Gori uglavnom je podijeljena na dva dijela, od kojih bi jedan dio prodao Crnu Goru bez razmišljanja, a drugi dio bi je poklonio drugom. Pri tome i jedni i drugi državu i njene resurse doživljavaju kao plijen i koriste ih u ličnom i partijskom interesu. Istovremeno, brojne insititucije koje treba da obezbijede poštovanje pravnog poretka su nedovoljno funkcionalne. Kad svemu tome dodamo nepodnošljivo neznanje i veoma često i loše namjere kod političara i javnih funkcionera, onda je jasno koliko smo blizu ili daleko od društva vladavine prava.

MONITOR: Gdje je u tom smislu pravosuđe, i koliko smo daleko od njegovog reformisanja?

RAULOVIĆ: Nažalost, pravosuđe još uvijek nije ušlo u proces ozbiljnih i istinskih reformi. Vesna Medenica je ukupno 17 godina rukovodila pravosuđem na jedan autokratski način koji je favorizovao nestručne kadrove bez integriteta, a istovremeno sputavao profesionalce. Tri godine nakon njene ostavke i dvije godine od kada je ona uhapšena, sistem koji je ona sa saradnicima u pravosuđu kreirala i dalje je skoro netaknut. Možda je najbolji primjer za to upravo postupak koji se vodi protiv nje, gdje je suđenje do sada 15 puta odloženo i to na način koji pokazuje da je određenim akterima postupka i dalje dozvoljeno da se sa pravosuđem i državom izruguju jednako kako su to zajedno sa g-đom Medenicim radili dok je ona pravosuđem i formalno upravljala. Mislim da će tako biti sve dok se u cjelokupnom pravosuđu ne sprovede neka vrsta vetinga ili lustracije koja će pravosuđe očistiti od kadrova koji su ga doveli u stanje u kome se nalazi i koji sada sprječavaju početak ozbiljne reforme u pravosuđu. U fokusu tog procesa, pored odgovornosti, trabalo bi da bude ispitivanje zakonitosti porijekla imovine tih lica.

MONITOR: Šta su vlasti nakon pada DPS-a propustile da urade na reformisanju pravosuđa?

RADULOVIĆ: Osim izbora Glavnog specijalnog tužioca, teško da se može govoriti o pozitivnim potezima koje su vlasti nakon pada DPS-a preduzele na reformi pravosuđa. Prije se stekao utisak da su svi koji su vršili vlast željeli da u pravosuđu imaju nekoga ko će njima biti ono što je Medenica bila DPS-u. Od kada je DPS izgubio vlast, aktuelna Vlada je treća po redu. Niti jedna od tih Vlada nije uradila gotovo ništa da državnom tužilaštvu i pravosuđu uopšte poboljša uslove rada. Pozitivne stvari u pravosuđu prethodnih godina desile su se isključivo iz dva razloga. Prvi je izbor g-dina Novovića za Glavnog specijalnog tužioca, a drugi je dokazni materijal koji je Crnoj Gori stigao od strane Europola. To je u krajnjem dovelo i do procesiuranja g-đe Medenice, pa je logično i prirodno da ona i njeni saradnici čine sve da ospore i opstruiraju aktivnosti GST-a i materijal Europola. Ipak, zabrinjavajuće je da GST i pravosuđe nemaju adekvatnu i dovoljnu podršku od onih koji, bar deklarativno, ne pripadaju sistemu čiji značajan dio je bila g-đa Medenica. Izgleda da vladavina prava ne ide u prilog ni mnogima od njih.

MONITOR: Dok se u vladi dešava sukob oko bezbjednosnog sektora, na lokalnom nivou dešavaju se turblencije. Kako vidite slučajeve Andrijevica i Šavnik iz pravnog ugla?

RADULOVIĆ: Uvođenje tzv. prinudne uprave u Andrijevici od strane Vlade bilo je opravdano. Međutim, odluka Vlade da uvede prinudnu upravu u opštini Šavnik je sporna, isto kao što je sporna i odluka Skupštine opštine Šavnik da skrati mandat koji je prestao još 2022. godine. Nakon toga, sporna je bila i odluka Vlade da “povuče” odluku i kasnije opet da je objavi. Skupštini opštine kojoj je mandat istekao ne može se skratiti mandat, niti se može raspuštiti Skupština opštine kojoj je mandat istekao. Odluke o raspuštanju ili skraćenju mandata mogu se donijeti samo dok mandat traje. Primjeri Andrijevice i Šavnika potvrđuju da Crna Gora nema funkcionalne institucije koje treba da obezbijede poštovanje zakona, odnosno u tim slučajevima održavanje sjednice Skupštine opštine i održavanje lokalnih izbora.

Mislim da je dobra odluka predsjednika Milatovića da ne raspiše izbore u opštini Šavnik jer izborni proces po ranijoj odluci o raspisivanju izbora je tamo u toku, odnosno nije okončan. Pravni izlaz iz takve situacije je u tome da institucije obezbijede da se okončaju već raspisani lokalni izbori jer je to obaveza države i njenih institucija. Nažalost, na djelu imamo ogoljenu borbu za vlast koja, u nedostatku funkcionalnih institucija, ima prednost u odnosu na pravni izlaz i poštovanje zakona.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo