Povežite se sa nama

Izdvojeno

IZAZOVI ZA NOVOG GST: Novovića dočekale pune Katnićeve fioke

Objavljeno prije

na

Novi glavni specijalni tužilac Vladimir Novović pred Tužilačkim savjetom je obećao da će mu prioritet biti predmeti visoke korupcije i finansijske istrage. Ubrzo ćemo vidjeti je li to ozbiljno mislio

 

Kada god bi predstavnici parlamenta – iz redova vladajuće koalicije ili opozicije zamjerali predstavnicima Vlade da nema ozbiljnijih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije, izvršna vlast je imala jedan argument – Specijalno državno tužilaštvo. Taj argument bio je najsnažniji nakon događanja na Cetinju 4. i 5. septembra, kada je koordinator svih službi bezbjednosti Dritan Abazović kazao da do nereda ne bi došlo da su imali funkcionalno Specijalno državno tužilaštvo.

Borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala zaista nema bez tužilaca koji bi vodili istrage protiv počinilaca takvih krivičnih djela. Međutim, zbog međustranačkih prepucavanja i borbe za političke (i lične) poene među predstavnicima vladajuće koalicije, na novog glavnog specijalnog tužioca čekali smo više od godinu i po.

Napokon, Tužilački savjet (TS) je prošlog petka izabrao dugogodišnjeg sudiju podgoričkog Višeg suda Vladimira Novovića za glavnog specijalnog tužioca (GST).

Izboru Novovića prethodile su izmjene Zakona o državnom tužilaštvu i izbor novog Tužilačkog savjeta, na koji se, takođe, dugo čekalo. Novović je izabran sa deset glasova članova Tužilačkog savjeta, samo je tužiteljka i potpredsjednica savjeta Đurđina Ivanović bila protiv da on bude novi šef Specijalnog državnog tužilaštva. Nakon obavljenih intervjua sa prijavljenim kandidatima, vršiteljka dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VD VDT) Maja Jovanović podnijela je predlog da se Novović izabere, naglašavajući da je „cijenila stručno znanje i sposobnost za obavljanje funkcije GST-a“.

Novović je pred Tužilačkim savjetom obećao da će mu prioritet biti predmeti visoke korupcije i finansijske istrage. On smatra da SDT očekuju brojni izazovi – kadrovske promjene, stvaranje uslova za rad i tehničke opremljenosti, ali da smatra da je najveći problem „percepcija javnosti o radu tužilačke organizacije“. Kazao je da prema istraživanja javnog mnjenja iz decembra 2021. godine, 56 odsto ispitanika ne vjeruje u rad tužilaštva, a svega 19 odsto da vjeruje.

„Može se to popraviti, pregalačkim radom, povećanjem kvaliteta i stvaranjem osjećaja da je zakon jednak za sve“, rekao je on. Uskoro ćemo vdjeti je li mislio ozbiljno.

Novovićeva karijera bila je obilježena krupnim i medijski propraćenim slučajevima, uključujući i one koji su se odnosili na najbliže srodnike bivšeg potpredsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovića. Novović je 2015. godine kao istražni sudija Milošu Maroviću odredio pritvor do 30 dana. Na predlog Specijalnog tužilaštva iste godine odredio je pritvor i bivšoj šefici budvanskog katastra Mirjani Marović, vlasniku kompanije Megapromet Miodragu Mitroviću i procjeniteljima Milki Lazarević i Marku Radunoviću. Sudio je i u zvučnim slučajevima organizovanog kriminala.

Njegov izbor za glavnog specijalnog tužioca pozdravili su svi, od predsjednika  Vlade kojoj je izglasano nepovjerenje Zdravka Krivokapića, njegovog potpredsjednika i mandatara za sastav nove vlade Dritana Abazovića, pa sve do političkih partija i nevladinih organizacija. Neki su podsjetili i da ga očekuje ozbiljan i obiman posao. Neophodno je da Novović krene u efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije i ratnih zločina.

„Svi izazovi kao i očekivanja dobrog dijela javnosti se mogu sumirati u neophodnosti da se napravi jasan otklon od svega onoga što je personifikovao prethodni glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. I to u mjeri koja će obezbijediti održive rezultate, posebno kada je u pitanju korupcija na visokom nivou“, kazao je direktor istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac.

Milovac kaže da građani očekuju da upravo Specijalno državno tužilaštvo bude institucija koja će donijeti pravdu u slučaju brojnih propalih i sumnjivih privatizacija, počevši od KAP-a i Telekoma, pa sve do najmanje fabrike na sjeveru Crne Gore. Poseban izazov za Novovića će, smatra on, biti da se odupre političkom uticaju koji će političari nastaviti da vrše na državno tužilaštvo. Dokaz da je u tome uspio će, tvrdi, biti procesuiranje slučajeva koji poltičkim vođama  ograničavaju takvu moć.

„Tu prije svega mislim na puno procesuiranje Pandora Papira u saradnji sa međunarodnim ekspertima za tu vrstu finansijske forenzike. Zatim na ponovno otvaranje istraga afere Koverta, Snimak, Vrela Ribnička i ostalih slučajeva sumnji na korišćenje takozvanih crnih fondova i državnog novca u političke svrhe, a koje su okončavane onda kada su vodile do samog vrha političkih partija“, naglasio je Milovac.

On ocjenjuje da će posebno otežavajuća okolnost za novog glavnog specijalnog tužioca biti postojeći kadar u SDT-u, koji je dobrim dijelom i dalje odan interesima koje je svojim neadekvatnim postupanjem štitio Katnić. „Nulta tolerancija na korupciju, nerad i neznanje trebao bi biti apsolutni prioritet za kompletiranje tužilačke reforme, gdje će pozivanje na odgovornost tužilaca biti pravilo, a ne incident“, kaže Milovac

Građanska alijansa (GA) smatra da na stolu GST-a mora biti rješavanje afera koje su opterećivale javnost i predstavljale breme za državu. U GA kažu da ne smije ostati praksa da se najveći procenat slučajeva rješava sporazumima o priznanju krivice, na šta je u svom izvještaju upozorila i Evropska komisija. Podsjetili su da u predmetima ratnih zločina nije bilo adekvatnih i konkretnih rezultata.

„Čak i kada su neke osobe procesuirane, bilo je riječ o osobama koje su na najnižim pozicijama u komandnom lancu. Ta krivična djela se moraju rasvijetliti do kraja i odgovorni moraju biti procesuirani kako bi se na adekvatan način oslobodili hipoteka iz mračnog perioda naše istorije koje su nam nametnuli pojedinci”, navodi se u saopštenju.

Novović je rekao da se slika o Specijalnom državnom tužilaštvu može popraviti „pregalačkim radom, povećanjem kvaliteta i stvaranjem osjećaja da je zakon jednak za sve“. Zakon mora biti jednak za sve. Tužilaštvo sa prethodnim rukovodstvom to nije uspjelo da postigne, vidjećemo da li će „pregalački rad“ novog GST biti dovoljan za to.

 

Medijski eksponirana suđenja – od političara do ubica i mafijaša

Vladimir Novović je u maju 2017. godine oslobodio lidere Demokratskog fronta (DF) Andriju Mandića i Slavena Radunovića optužbe da su pokušali da izvedu nasilnu promjenu ustavnog poretka, tokom demonstracija 24. oktobra 2015. godine ispred Skupštine Crne Gore. Riječ je o jednom od medijski eksponiranijim suđenja poslanicima prije afere „državni udar“.

On je 2020. godine kao sudija za istrage Višeg suda odredio vođi takozvanog „škaljarskog klana” Jovici Vukotiću pritvor do mjesec dana zbog sumnje da je učestvovao u pokušaju ubistva Vojina Stupara i Milora Radonjića u kotorskom naselju Rakite 2016. godine. Bio je u fokusu medija i kada je Ivan Kontić uhapšen u Podgorici zbog sumnje da je u Novom Sadu pokušao da ubije Miljana M. (28) i saglasio se na saslušanju u podgoričkom Višem sudu da bude izručen Srbiji.

Bio je sudija za Istragu u slučaju za ubistvo Šejle Bakije. On je 2018. godine osumnjičenima za ubistvo petnaestomjesečnog dječaka, Nerminu Šišiću i dječakovoj majci Jeleni Jovović odredio pritvor.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

FOKUS

VLADIN LIJEK ZA GLAVOBOLJU: Obećavaju povišicu, pripremaju nove dažbine

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok prosvjetni radnici, policajci, nemedicinsko osoblje u državnom sistemu zdravstva, državna i lokalna administracija… iščekuju informacije o iznosu/procentu obećane povišice, iz Vlade sve glasnije najavljuju kako se ,,ozbiljno razmatra” ponovna naplata doprinosa za zadravstveno osiguranje

 

Iz nedjelje u nedjelju, na sjednicama Vlade slušamo o povišicama plata zaposlenima u državnoj administraciji i javnom sektoru. Prošle nedjelje najavljene su veće zarade policajcima iz Specijalnog policijskog odjeljenja koji rade sa tužilaštvom i zaposlenima iz IT sektora u javnoj upravi. Vlada je pripremila prijedlog izmjena Zakona o zaradama u javnom sektoru.

Usvoje li se one, ubuduće šefovi kabineta ministara, načelnici, inspektori, savjetnici, referenti… iz sve tri grane državne vlasti i lokalnih samouprava, sve skupa oko 20.000 državnih službenika, platu neće primati po osnovu postojećeg Zakona i ranije propisanih koeficijenata (od 9,4 do 2,6) već će o njoj, uz pomoć sindikata, pregovorati po osnovu Opšteg kolektivnog ugovora (kad bude potpisan). Što bi trebalo da im donese veće zarade.

Između sjednica, ministri objašnjavaju kako je stanje u državnoj  kasi ,,neodrživo”, žale se na ,,naslijeđene probleme”  i tragaju za kreditorom spremnim da pozajmi novac (do 350 miliona) predviđen nedavnim rebalansom budžeta za 2022.  Prema saznanjima Monitora zajmodavca smo izgleda pronašli u Njemačkoj. Samo još da saznamo koliko je on spreman pozajmiti i kolike će biti kamate.

Onda slijedi malo prazničkog opuštanja, pa potraga za novim kreditima. Svejedno da li će na vlasti biti 43. ili 44. Vlada. Prema prijedlogu Zakona o budžetu za narednu godinu državnoj kasi nedostajaće oko 700 miliona.

Para treba više nego ikad. Samo za uvećane neto plate i penzije – okruglo 1.000.000.000 (milijardu) eura. Procente povišica ne znamo, ali imamo obećanje resornog ministra da će oni biti približni stopi ovogodišnje inflacije. Ugrubo, između 15 i 20 odsto.

Dok prosvjetni radnici, policajci, nemedicinsko osoblje u državnom sistemu zdravstva, državna i lokalna administracija… sa nestrpljenjem iščekuju informacije o iznosu/procentu ponuđene povišice, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić najavljuje kako se ,,ozbiljno razmatra” ponovna naplata doprinosa za zadravstveno osiguranje. Riječ je o državnim dažbinama koje su programom Evropa sad ukinute od ove godine zbog čega je, pored ostalog, došlo do značajnog povećanja neto zarada u Crnoj Gori.

,,To moramo da uradimo kako bismo obezbijedili održivost sistema zdravstva”, saopštio je Šćekić obrazlažući da je program Evropa sad ozbiljno ugrozio održivost zdravstvenog sistema. I da je o tome kako, kada i kome vratiti obavezu plaćanja doprinosa za zdravstvo već razgovarao sa ministrom finansija.  ,,Nijesmo konkretizovali, ali svakako da smatramo da kroz institucije sistema mora da se vrate izdvajanja za doprinose za zdravstveno osiguranje”.

U prvi mah, bilo je neobično da tako krupno finansijsko pitanje – doprinosi za zdravstveno osiguranje donijeli su, lani, državnoj kasi više od 180 miliona – ne pronalazimo u predloženom budžetu za ovu godinu. Pošto je period od 12 mjeseci, u najboljem slučaju, vremenski okvir u kome bi aktuelna Vlada u tehničkom mandatu mogla da projektuje svoje poteze. Taman kada smo pomisllili  da su premijer Dritan Abazović i njegovi preostali ministri zagledani u budućnost mnogo dalje nego što bi trebali, ministar Damajnović je, koliko-toliko, pojasnio stvari.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

INTERNET PREVARE U OBLANDAMA LAŽNOG MARKETINGA: Meta naivni i nezaštićeni

Objavljeno prije

na

Objavio:

Zakon o zaštiti potrošača zabranjuje prevarne oglase koji prenaglašavaju efekte ponuđenih proizvoda, sadrže neistinite tvrdnje da će on biti dostupan samo u kratkom roku ili uspostavljanje i vođenje tzv. piramidalnih programa… Ipak, baš takve sadržaje svakodnevno susrijećemo na portalima i društvenim mrežama

 

Na portalima i društvenim mrežama zapljuskuju oglasi koji nude priliku da se bez mnogo truda i novca oslobodimo zdravstvenih i finansijskih problema. Ponuda je bogata: riješite se dioptrije bez operacije, zaboravite na dijabetes, obnovite oštećenu hrskavicu na zglobovima, izliječite neplodnost, prostatitis ili smršajte 50 i nešto kilograma za 28 dana.

Ponuđene metode su, kako piše, nove i revolucionarne, dok ljekari i farmaceuti pokušavaju da ih zataje ne bi li sačuvali dobru zaradu. Često se naglašava kako je za čudesno otkriće zaslužan neki crnogorski student/studentkinja. Doduše, kako svjedoče kolege iz okruženja, ako istim  oglasima pristupite sa internet adresa iz neke druge zemlje, bude da je pronalazač njihov a ne naš zemljak.

Timski rad? Ili najobičnija prevara? Biće drugo.

,,Ove godine se dogodilo nešto nevjerovatno na Europskom kongresu urologa. Sva publika je stajala 10 minuta i pljeskala momku koji je bio na bini. Bio je to Veselin Mitrović – student iz Nikšića. On je predložio upotrebu jedinstvene formule koja dopušta potpuno izlječenje prostatitisa i spriječenje smrtonosnih posljedica. Razvoj lijeka koordinirao je profesor Aleksandar Mišić, urolog na medicinskom institutu”.

Tako počinje tekst koji u naslovu tvrdi da je pronađen lijek koji prostatitis uklanja poslije prve terapije. Slijedi razgovor sa dvojicom ,,pronalazača”, fotografije, opis teškoća (i prijetnji) kojima ih je navodno  izložila farmaceutska mafija. Čitav sajt djeluje prilično poznato. Počevši, nerijetko, od fotografije osobe koja vodi dnevnik na nekoj od ovdašnjih televizija. I, kako izgleda, baš čita vijest o našem genijalnom studentu (fotografija mu je u pozadini) i njegovom nevjerovatnom otkriću.

Tokom istraživanja naišli smo na makar tri slučaja da su novinari/novinarke iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine bili žrtve zloupotrebe takvih montaža. Neko je pozajmio njihovo ime/fotografiju da bi dao vjerodostojnost reklamama za svoje čudotvorne proizvode.

Sajt sa revolucionarnim lijekom nudi brojne sadržaje karakteristične za obične portale (politika, ekonomija, zdravlje, zabava…). Samo što oni, umjesto očekivanog sadržaja, vode do oglasa za kupovinu prostamida, kako se zove novootkriveni ,,lijek”.

Tu piše kako se za nekoliko minuta završava petnaestodnevna akcija tokom koje je ,,lijek” moguće kupiti u pola cijene, iako ni tada nije jeftin – 39 eura. Treba, ipak, požuriti pošto na lageru, pokazuje brojčanik, ima još samo nekoliko komada.     „Preporučujem da Prostamid što prije naručite. Program se neće ponoviti uskoro”, podstiče i profesor koordinator.

Za nepovjerljive, tu je istraživanje o učinkovitosti lijeka. ,,Prostamid distribuiramo u Crnoj Gori više od mjesec dana i proveli smo anketu među 10.000 naših klijenata”, kazuje jedan od ,,pronalazača” uz rezultate navodne ankete: Normalizacija mokrenja i prestanak neugodne boli – 99% ispitanika;  Lakoća i učinkovitost liječenja – 100% ispitanika; Poboljšanje potencije – 92% ispitanika; Nisu uočene nuspojave i ovisnost – 100% ispitanika.

Kako ne kupiti takav lijek? Ili neki sličan, a dostupan samo u virtuelnoj stvarnosti.

,,Ove godine se dogodilo nešto nevjerovatno na Evropskom kongresu dijabetologa. Sva publika je stajala 10 minuta i pljeskala momku koji je na bini. Bio je to Mićan Vujović – student iz Nikšića. On je predložio upotrebu jedinstvene formule koja dopušta potpuno izlječenje dijabetesa i spriječavanje smrtonosnih posljedica”, piše u tekstu na sajtu na kome se promoviše ,,unikatni lijek” koji reguliše dijebetes poslije prve terapije.  Djeluje poznato?

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MINISTAR PRAVDE MARKO KOVAČ PREDLOŽIO ALBANSKI MODEL: Vetingom do reforme pravosuđa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministarstvo pravde, na čijem čelu je u tehničkoj Vladi Marko Kovač,  predlaže veting sistem u reformi pravosuđa, koji bi podrazumijevao ispitivanje imovine nosioca pravosudnih funkcija, istraživanje njihovih veza sa kriminalnim grupama, provjeru njihovih kvalifikacija…

 

Crna Gora je više puta kretala u reformu pravosuđa. Nikada iskreno. Tome svjedoče slučajevi bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića.

Direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović više puta je kao argument o neiskrenosti navodila optužnice za pranje novca protiv kriminalnih grupa Safeta Kalića i Darka Šarića. Iako su zbog loših optužnica na kraju oslobođeni optužbi, svi koji su učestvovali u tom predmetu su napredovali u karijeri.

Izvještaji međunarodnih organizacija upozoravaju da su kriminalne strukture uvezane sa određenim državnim službama, dok nam korupcija nagriza cijeli sistem. Obje vlade formirane nakon parlamentarnih izbora najavile su zakone o porijeklu imovine i lustraciju. Mđutim, još nemamo nacrte tih zakona, niti javnu raspravu.

Ministar pravde u tehničkom mandatu Marko Kovač provukao je prošle sedmice da se razmišlja o uvođenju veting sistema u pravosuđu. Riječ je o sistemu reforme pravosuđa koji se pokazao uspješnim u susjednoj Albaniji. Državne službe bi provjeravale porijeklo imovine sudijama i državnim tužiocima, kao i njihove veze sa kriminalnim strukturama. Ukoliko bi pravosudni funkcioneri bili kompromitovani, razriješili bi se dužnosti, a njihov predmet bi preuzelo tužilaštvo. Međutim, cijelu provjeru mogli bi da spriječe ukoliko podnesu ostavku. U Albaniji je na ovaj način preko 45 odsto ljudi uklonjeno iz pravosudnog sistema. Većina njih je podnijelo ostavku kako bi se obustavio proces provjere.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo