Povežite se sa nama

DRUŠTVO

VLADA I KONCESIJE ZA KORIŠĆENJE PRIRODNOG BOGATSTVA ZA POTREBE HE KOMARNICA: Oživljavanje stare energetske šarene laže

Objavljeno prije

na

Vlada Zdravka Krivokapića, prije desetak dana, u tehničkom mandatu, donijela je važnu odluku – o davanju koncesije za korišćenje prirodnog bogatstva u cilju korišćenja energetskog objekta HE Komarnica. Tek tako. Ta je rijeka prepoznata kao važno područje, što su utvrdili i predstavnici UNESCA. Gradnjom hidroelektrane bila bi nepovratno uništena. I isplativost ovog projekta predmet je sporenja stručnjaka

 

,,Izgradnja hidrocentrale na Komarnici bila bi moj najveći poraz – kao roditelja, filozofa, prirodnjaka i čovjeka”, kaže za Monitor Miljko Bulajić koji gotovo dvije decenije na kajacima i rafting čamcima vesla na rijekama Balkana, Evrope i svijeta u, kako ističe, potrazi za nečim skrivenim, dubokim, tajanstvenim.

To nešto pronašao je u Komarnici, gdje je prvi put veslao prije sedam godina. ,,Drugar iz Austrije pronašao je stari kajakaški vodič za Balkan i u njemu opis o Komarnici kao malom skrivenom dragulju i sekciji od 12 kilometara divlje vode, odmah poslije kanjona Nevidio. Tu počinju naše avanture, otkrivanje starih i zaraslih staza i njihovo uređivanje i prokrčivanje – kako bismo doprinijeli i popularizaciji tog dijela rijeke i kajakinga u Crnoj Gori”, objašnjava Bulajić.

Zahvaljujući njihovom trudu, mnogo turista rekreativaca imalo je prilike da sa Bulajićem i njegovim prijateljem prođe kroz kanjon i uvjeri se u njegovu posebnost.

Potencijalna gradnja HE Komarnica ispriječila se njihovoj lijepoj priči. Više od  nekoliko decenija crnogorska vlast planira da gradi hidroelektranu na Komarnici. Ovaj put najbliža je  realizaciji. Vlada Zdravka Krivokapića prije desetak dana, u tehničkom mandatu donijela je važnu odluku – Odluku o davanju koncesije za korišćenje prirodnog bogatstva, u cilju izgradnje, održavanja i korišćenja energetskog objekta hidroelektrane Komarnica. Tek tako.

Idejni projekat je, prema saznanjima Monitora, gotov, ali nije dostupan javno. Iz Crnogorskog društva ekologa (CDE) ga, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, već dvije godine od Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) bezuspješno traže. I pored brojnih obećanja da će im ga ustupiti, do danas – nijesu.

Izrada projektne dokumentacije, kako je ranije saopšteno iz EPCG, realizuje se po ugovoru o zajedničkom finansiranju realizacije pripremnih radova za taj projekat, koji su EPCG i Elektroprivreda Srbije (EPS) zaključile još 1992. godine, a kojim je definisano da učešće u troškovima EPCG bude 51 odsto, a EPS – 49 odsto. U projekat će se, od novca svih građana, uložiti otprilike 350 miliona eura.

,,Projekcije pokazuju da će godišnja proizvodnja HE Komarnica biti oko 213 GWh, što je oko sedam odsto naše ukupne godišnje potrošnje. Imajući u vidu ugovor sa EPS – njoj bi bila isporučivana polovina proizvedene struje. Crna Gora, osim novca, u taj projekat planira da uloži cijelu svoju rijeku”, istakao je biolog Vuk Iković na nedavnoj održanoj javnoj tribini Izgradnja hidroelektrane na rijeci Komarnici u podgoričkom Kulturno-informativnom centru (KIC) Budo Tomović.

Za organizaciju te tribine iz CDE-a i grupe građana Spasimo Komarnicu odlučili su se nakon što je rukovodstvo EPCG odbilo da organizuje javnu raspravu u Podgorici, iako je od njih traženo da građane informišu o koristi i šteti koju imaju od izgradnje hidroelektrane na Komarnici.

U neposrednoj blizini planirane brane, kako je istakao Iković, postoji pukotina dugačka 1 500 metara, što je hidrološki nerješiv problem. ,,Taj podatak ne stoji nigdje u Studiji o uticaju na životnu sredinu”, kazao je on. Objasnio je da stručnjaci iz energetike tvrde da će radovi trajati sigurno 10 godina, a da bi, sa vjerovatnim probijanjem roka, prvi proizvedeni kilovat struje imali tek 2033.

,,Problem je što iz EPCG-a prvo urade projekte, dovedu građane pred svršen čin i onda kažu: ‘Ako se bunite, nama će novac da propadne’”, kazao je na pomenutoj tribini inženjer mašinstva Denis Hot. On smatra  da HE Komarnica ne treba da se gradi, jer Crna Gora ima mnogo prostora za solarne i vjetroparkove.

,,Javna rasprava je poslužila, moj je utisak, da iz EPCG-a manipulišu informacijama i da ih kriju od javnosti, stavljajući potencijalnu novčanu dobit ispred interesa građana. Bez trunke srama su predstavnici ove institucije kontrolisali tok javne rasprave, zanemarujući predstavnika Agencije za zaštitu životne sredine (AZŽS) čiji je to posao bio, a dozvoljavajući zainteresovanima za izgradnju hidroelektrane da govore šta i koliko hoće, dok su neistomišljenici dobijali mnogo manje vremena uz konstantno ometanje“, kaže za Monitor Dejan Lazarević, učesnik javne rasprave o HE Komarnica u Šavniku početkom marta ove godine.

Prema njegovim riječima, uprkos tome što je cilj javne rasprave bio da kreatori elaborata i stručni tim iz više naučnih oblasti objektivno prikažu posljedice projekta HE Komarnica, mještani su uglavnom dobijali informacije o novčanim sumama koje će Opština Šavnik navodno dobijati od HE, kao i obećanja o novim radnim mjestima, o povratku stanovništva u taj predio, i tvrdnje da kanjon Nevidio neće biti ugrožen… ,,Na pitanje kako će novozaposleni iz Šavnika ići na obećani posao bez pristupnog puta nijesu imali odgovor, a mještanima sela Duži i Dubrovsko preporučili su iskopavanja bunara od više stotina metara kao način za vodosnadbijevanje iz akumulacije. U suštini, na sva pitanja o nedostacima u elaboratu vješto je izbjegavan odgovor“, napominje Lazarević.

Neki mještani sela Duži koji gaje dušku heljdu, zabrinuti su za njenu budućnost. To je biljka koja je, zbog specifičnog podneblja iznad kanjona Komarnice i ,,tajnog“ načina obrade,  prepoznata kao veoma kvalitetan i tražen domaći proizvod. Oni su pitali kreatore elaborata kako će prašina izazvana sedmogodišnjim radovima (koliko bi trebalo da traje izgradnja HE Komarnica), a potom i smanjen broj sunčanih sati izazvan akumulacijom vode, uticati na taj zaštićen proizvod. Odgovoreno im je da ne moraju da brinu.

,,Samo udruženi građani mogu spriječiti još jedan ekocid”, upozorava Miljko Bulajić. Godine i godine  nebrige o prirodi, kako ističe Bulajić, dovele su do toga da u Crnoj Gori, plodnoj za razvijanje sportova kao što je kajaking, danas ima svega desetak kajakaša na divljim vodama. ,,Raduje me što će svi koji su prepoznali njenu ljepotu i potencijal, među kojima ima mnogo stranaca, biti prvi na liniji odbrane Komarnice”.

Ta je rijeka prepoznata kao područje koje karakteriše ogromna biološka raznolikost. To su utvrdili i iz UNESCA, čiji su predstavnici predlagali Vladi Crne Gore da se dio Komarnice pripoji zaštićenom području Durmitora. Opština Šavnik je to odbila.

Gradnjom hidroelektrane bila bi nepovratno uništena. ,,Kanjoni nijesu pustinje. Upravo suprotno, riječ je o složenim mozaicima ekosistema, od kojih su mnoge endemične ekološke cjeline“, saopštila je biološkinja Jelena Popović na javnoj tribini u Podgorici.

Vuk Iković za Monitor ističe da će nastaviti sa informisanjem građana o vrijednostima Kormanice i o tome gdje nas može odvesti izgradnja hidroelektrane. ,,Pokrećemo inicijative za promociju kanjona putem nekoliko manifestacija, organizovanja naučno-istraživačkog kampa i dugoročnog očuvanja Komarnice kao potencijanog dijela svjetske baštine. Predstavićemo rješenja čijom primjenom možemo imati dovoljno energije i bez nove hidroelektrane”, zaključuje on.

Andrea JELIĆ

Komentari

DRUŠTVO

RIPREMNE RADNJE ZA NOVOG, STAROG DIREKTORA RTCG: Ostavka bez smjene

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nakon pet presuda da je nezakonito izabran za generalnog direktora RTCG, Boris Raonić sada ima priliku da nakon ostavke na novom konkursu bude reizabran. Ovaj put zakonito.  Uz blagoslov političara i tužilaštva

 

 

 

Generalni direktor Radio televizije Crne Gore (RTCG) Boris Raonić podnio je u utorak ostavku, nakon čega ga je Savjet RTCG imenovao za vršioca dužnosti i raspisao konkurs za novog generalnog direktora.

,,Kako se sa nespornih uspjeha RTCG ne bi skretao fokus, nakon stupanja na snagu novog Zakona o nacionalnom javnom emiteru, odlučio sam da shodno članu 38 Zakona, podnesem ostavku na mjesto generalnog drektora i molim Savjet da ostavku konstatuje na prvoj sjednici. Vjerujem da je upravo ovo način da se reforme Javnog medijskog servisa stave u fokus i dodatno intenziviraju, a Savjet i menadžment relaksiraju od pritisaka koji se na njih vrše”, navodi se u ostavci Raonića.

Imenovanje Raonića za v.d. direktora podržali su svi članovi Savjeta, osim potpredsjednice tog tijela Marijane Camović-Veličković.

,,Boris Raonić se iživljava nad Javnim servisom na način koji mu padne na pamet i za sve ima podršku Savjeta čiji su članovi puki izvršitelji naloga koji uvijek djeluju organizovano i mimo logike, što je konstatovala i Agencija za sprječavanje korupcije koja je za takvo ponašanje rekla da ukazuje na korupcuju. Iživljavanje je podnošenje ostavke na funkciju koju je obavljao u nezakonitom mandatu sa objašnjenjem da će se tako stvari dovesti u red i momentalno samokandidovanje i imenovanje za vršioca dužnosti dok se ne završi konkurs za izbor novog generalnog direktora koji će biti raspisan u skladu sa Zakonom koji je pisao sam za sebe”, kaže za Monitor Camović-Veličković.

Zahvaljujući izmjenama Zakona o nacionalnom javnom emiteru, Raonić  sada ispunjava uslove da bude generalni direktor, sa pet umjesto kao do sada deset godina radnog iskustva na poslovima rukovođenja u oblasti od značaja za obavljanje djelatnosti Javnog medijskog servisa (novinarstvo, umjetnost, kultura, audiovizuelna medijska djelatnost, sociologija, istorija, pravo, ekonomija…).

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

SUD PONOVO VRAĆA BRĐANINA NA ČELO POLICIJE: Kontinuitet vladinih nezakonitosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Zoran Brđanin je po treći put vraćen na mjesto direktora Uprave policije presudom Upravnog suda Crne Gore. Vlada je nastavila praksu prethodne u nezakonitostima u ovom slučaju

 

Presudom Upravnog suda Crne Gore Zoran Brđanin je po treći put vraćen na čelo Uprave policije.

Brđaninov zastupnik, advokat Siniša Gazivoda kazao je da je ova pravna stvar riješena i da se ne vraća Vladi na ponovno odlučivanje: ,,Tako je bilo i poslije druge smjene Brđanina, kada je on i vraćen na dužnost”. Da odluka suda ne ostavlja prostor za drugačije tumačenje osim da Brđanin bude vraćen na funkciju, potvrdio je i ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović. Ipak se ogradio da ne može da prejudicira odluku Vlade kao kolektivnog organa.

Ipak, Šaranović je izrazio čuđenje zbog odluke suda: ,,Iako nikada ne komentarišem odluke sudova, ne mogu a da ne ukažem da je sa aspekta ustavne podjele vlasti odluka Upravnog suda da kontrolnu ulogu parlamenta svodi na upravni postupak ,najblaže rečeno čudna”.

Još čudnije je činjenje vlada koje već tri puta pada na sudu po istom pitanju. Brđanin je za   direktora policije izabran u avgustu 2021, u mandatu vlade Zdravka Krivokapića. Na startu se suočio sa nezadovoljstvom političara. Njegovu, kao i smjenu tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića tražio je bivši premijer Krivokapić zbog neslaganja po pitanju aktivnosti tokom ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija na Cetinju 5. septembra 2021. godine.

Brđanin i Sekulović su smatrali da ustoličenje na Cetinju nosi visok bezbjednosni rizik i predlagali da se crkvena ceremonija obavi u Hramu SPC u Podgorici. Neslaganja je bilo i nakon što su izbili sukobi na Cetinju između protivnika ustoličenja i policije. Njih dvojica su se protivili prekomjernoj upotrebi sile protiv demonstranata. Tadašnji vicepremijer Dritan Abazović spriječio je formalizovanje Krivokapićevog zahtjeva za ostavkama Brđanina i Sekulovića.

Abazovićeva vlada krajem marta prošle godine ipak smjenjuje Brđanina.  Smjena je uslijedila nakon što je uhapšen Brđaninov pomoćnik zadužen za Sektor za borbu protiv kriminala Dejan Knežević. Specijalno državno tužilaštvo tereti Kneževića da je odavao tajne podatke kavačkom klanu. Knežević je početkom ove godine izašao iz pritvora, nakon što je Apelacini sud prihvatio jemstvo od 760.000 eura u nekretninama za bivšeg policajca, koje su njegovi prijatelji ponudili kao garanciju da neće pobjeći tokom sudskog postupka.

Brđaninu je pored hapšenja rukovodioca koje je on predložio, na teret stavljano i da je održavao kontakt sa visokopozicioniranim članovim organizovanih kriminalnih grupa.

Nakon što je Brđanin prvi put smijenjen, ministar pravde Marko Kovač kazao je da odluka Vlade da smijeni direktora policije može biti upitna sa stanovišta procedure i da će vjerovatno završiti pred sudom. Brđanin nije naime imenovan na funkciju direktora policije, već je izabran na javnom konkursu uz podršku parlamentarnog Odbora na petogodišnji mandat.

Upravni sud je u julu poništio Vladino rješenje o smjeni direktora UP. I pored sudske odluke, Abazovićeva vlada u tehničkom mandatu u avgustu prošle godine donosi novo rješenje o smjeni Brđanina. Na ponovnu odluku Vlade uslijedila je Brđaninova žalba koju je 7. decembra prošle godine ponovo uvažio Upravni sud i donio novu  odluku, kojom se šef policije vraća na posao, nakon što je dužnosti razriješen dotadašnji v.d. direktora policije Nikola Terzić.

Po povratku na čelo Uprave policije iz novoformirane vladajuće većine su poručili da Brđanin nema njihovo povjerenje, pa se krenulo u traženje načina da se ponovo smijeni.

Njegovo ponovno razrešenje zatražio je krajem decembra 2023. ministar unutrašnjih poslova Šaranović, nakon što Brđaninov izvještaj o radu policije za 2022. dok je bio na čelu tog resora, nije prošao skupštinski Odbor za bezbjednost. Brđanin je odbio da prisustvuje sjednici na kojoj su razmatrani njegovi izvještaji stari više od godinu dana, uz obrazloženje da je jasno da „njegovo prisustvo nije potrebno, te da su partije već dale svoj sud o tim izvještajima“. Kako je saopštio, tim izvještajima, i njihovim neblagovremenim razmatranjem, se samo „fingira“ njegova zakonita smjena.

Vlada je odlagala razrješenje Brđanina, koje je bilo  samo jedno od pitanja oko kog se spore Demokrate i Pokret Evropa sad, u okviru borbe za kontrolu sektora bezbjednosti. Nakon posljednje smjene Brđanina, Vlada je za v.d. direktora policije izrabrala Aleksandra Radovića. Takav rasplet rezultirao je mimoilaženjem u vladajućoj koaliciji jer nije prošao kandidat kojeg je tada predložio ministar unutrašnjih poslova iz redova Demokrata, Šaranović. I Brđanin je tada smijenjen „na odloženo“, s naumom da mu mandat traje do dogovora sukobljenih djelova vlade.

Sud je svu tu priču vratio na početak. Treći put.

Da Vladi sa zakonitim smjenama ne ide, potvrdila je i druga presuda Upravnog suda. Naime, sud je ocijenio da je Vlada nezakonito razriješila doskorašnju zastupnicu Crne Gore pred sudom u Strazburu Valentinu Pavličić i poništio rješenje o njenoj smjeni.

Iz Upravnog suda su saopštili da je nezakonito rješenje Vlade Crne Gore od 2. februara ove godine, kojim je zastupnici Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentini Pavličić prestao mandat zbog stupanja na snagu nove Uredbe o zastupniku Crne Gore u Strazburu. Upravni sud je utvrdio da Vlada u spornom rješenju nije navela jasne i potpune razloge koji bi ukazali da je predmetna upravna stvar riješena na zakonit način, imajući u vidu da je u obrazloženju rješenja samo citiran predlog ministra pravde koji je podnijet izvršnoj vlasti, uz konstataciju da je Vlada navedeni predlog razmotrila i prihvatila i odlučila kao u dispozitivu rješenja.

I dok se čeka kako će iz Vlade reagovati na utvrđene nezakonitosti u njihovom radu, predsjednik države Jakov Milatović upozorio je da izvršna vlast i druge institucije trebaju svoje djelovanje uskladiti sa zakonom. Dodao je i da mora postojati jasan sistem odgovornosti za utvrđene nezakonitosti. Odgovornosti za sada nema. Slučaj Brđanin, kome mandat ističe u avgustu 2026, potvrđuje kontinuitet nezakonitih vladinih odluka.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

NASTAVLJEN RAT NARKO KLANOVA: Pukla bomba na Cetinju, a bruka u policiji

Objavljeno prije

na

Objavio:

U mafijačkom obračunu na Cetinju stradala su dva pripadnika škaljarskog klana, dvojica su ranjeni, a teže je povrijeđena i slučajna prolaznica. Prolazi vrijeme a  o  odgovornosti nadležnih, koji su trebali da spriječe slična zlodjela – od policije i ANB-a do pravosuđa – još se ne govori

 

 

Nakon privremenog zatišja, nastavljen je krvavi rat balkanskih kriminalnih klanova. Nove žrtve pale su na Cetinju.

Policija je, kažu, mjesecima strahovala da bi obračun zaraćenih  kriminalnih grupa mogao da se  nastavi i to baš na Cetinju, budući da se veliki broj pripadnika kriminalnih klanova i posljednjih pola godine domogao slobode. Većina njih su izašli iz pritvora jer im sud nije izrekao ni prvostepenu presudu tri godine nakon određivanja pritvora. Najveći broj osoba, koje je policija zavela kao pripadnike OKG, nalaze se u Prijestonici.

Pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor za borbu protiv kriminala, Lazar Šćepanović, rekao je da su izvršioci dvostrukog ubistva, u određenom periodu pratili navike oštećenih. Ističe da su u prethodnom periodu imali informacije da se na Cetinju komplikuje bezbjednosna situacija, te da su u tom periodu u Prijestonici procesuirali 23 pripadnika organizovanih kriminalnih grupa i sa njima povezanih osoba. To, očito, nije bilo dovoljno da se spriječe nove egzekucije. I žrtve među civilima.

Vršilac dužnosti direktora Uprave polcije Aleksandar Radović novinarima je kazao da je policija imala obavještajne podatke da može doći do obračuna kriminalnih grupa. “Set obavještajnih podataka već duže vremena govori da je obračun kriminalnih grupa u toku. Prethodno dva rasvijetljena krivična djela su takođe bila sukob organizovanih kriminalnih grupa, tako da – imali smo obavještajne podatke da može doći do ovoga. Nažalost, ostvarilo se”, kazao je Radović.

I to je, valjda, to. Višemjesečna borba za kontrolu sektora bezbjednosti unutar izvršne vlasti, predviđali su analitičari, mogla bi uticati na sposobnost policije da radi svoj posao.  Demokrate Alekse Bečića su, prema rasporedu potpredsjedničkih i ministarskih resora, formalno zadužene za upravljane bezbjednosnim sektorom. Međutim, ono što im je dao na mostu, rasporedom mandata u Vladi, Milojko Spajić i njegov PES, pokušavaju oduzeti na ćurpiji. Premijer je  praktično preuzeo ingerencije ministra, imenujući svog v.d. direktora Uprave policije. Nakon što su skupa, pokazalo se nezakonito, još jednom razvlastile poslednjeg zakonito izabranog direktora UP Zorana Brđanina (izabran 2021. u mandatu vlade Zdravka Krivokapića).

Kako je i aktuelni ministar pravde Andrej Milović na ledu, dok čeka da Skupština odgovori na Spajićevu inicijativu za njegovo razrješenje, bez institucionalne reakcije prolazi i očigledna nesposobnost pravosuđa da radi svoj posao. Višegodišnja suđenja bez izrečene presude pogoduju samo kriminalcima, i oni nakon boravka u Spužu, nastavljaju svoj posao. Kako vidimo, nedovoljno ometeni od strane nadležnih.

Nakon ubistva Jovana Vukotića, navodnog šefa škaljarskog klana, koje se dogodilo u Turskoj polovinom septembra 2022. godine, pojavile su se procjene da je rat klanova priveden kraju. Škaljarski klan je, cijenili su verzirani, obezglavljen, dok su kavčani redom završili iza rešetaka, ili u bjekstvu. Navodno, daleko van granica Crne Gore. Nije ostao niko da se bori, nadali su se nadležni.

Uzalud, pokazalo se. Prošlog četvrtka odjeknula je eksplozija na Cetinju.

Eksplozivna naprava je,  na licu mjesta usmrtila Cetinjanina Petra Kaluđerovića, dok je u bolnici preminuo njegov sugrađanin, bokser Dragan Roganović. Teško su ranjeni njihovi sugrađani Taso Jovanović i Mihajlo Borozan. Prema operativnim podacima policije – sva četvorica su pripadnici škaljarskog klana. U eksploziji je povrijeđena i slučajna prolaznica, koja je u tom trenutku prelazila ulicu.

Ubijeni Roganović u bezbjednosnim krugovima označavan je kao najbliži saradnik cetinjskog škaljarca Vladana Radomana. Sa bogatim dosijeom. Taj nekada profesionalni bokser, ranjen je u decembru 2017. godine na Cetinju. O njegovom ranjavanju dvije godine poslije toga sve je ispričao zaštićeni svjedok Specijalnog državnog tužilaštva, Bajram Pista.

Krajem 2019. godine on je u Specijalnom državnom tužilaštvu tvrdio da su mu članovi kavačkog klana u spuškom zatvoru ispričali za koja ubistva, pokušaje i podmetanje eksploziva su odgovorni, ali i da su planirali ubistvo Cetinjanina Ivana Vukotića, Beograđanke Biljane Mančić, neuspješno organizovali bjekstvo Maria Miloševića iz kosovskog zatvora, zapalili vikendicu Nikšićanina Ranka Radulovića, ubili čovjeka u zatvoru, ranili prošle nedjelje ubijenog Dragana Roganovića…

Ubijeni Petar Kaluđerović (20) i ranjeni Mihajlo Borozan (29) hapšeni su početkom aprila zbog sumnje da su izvršili krivična djela – nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija. Nakon mjeseca provedenog  iza rešetaka, sud im je ukinuo pritvor. Taso Jovanović (46) je nekolko puta bio akter vatrenih obračuna u Prijestonici. Još 2013. godine bio je meta, godinu kasnije zapaljen mu je automobil, a 2015. godine on je pucao u sugrađanina Neđeljka Perovića. Perović i Aleksandar Saša Jabučanin bili su njegova meta i 2018. godine, kada ih je teško ranio.

Prije ovoga, posljednje ubistvo kriminalnih klanova u Crnoj Gori bila je likvidacija Edmonda Mustafe u Baru početkom godine. Dvije godine prije toga dogodila se likvidacija Milića Minje Šakovića u Budvi. Riječ je o visokorangiranom članu „škaljarske“ grupa iz Podgorice. Ubica mu je prišao dok je sjedio sa društvom na terasi budvanskog kafića Korkovado, a zatim ispalio više hitaca, ne ostavljajući mu ni najmanju mogućnost da preživi. Mjesec kasnije istražitelji su na osnovu bioloških i drugih tragova došli do imena direktnih počinilaca. Kao ubica označen je 22-godišnji Beograđanin Luka Pilčević, a kao njegov pomagač Kragujevčanin Duško Tanasković.

Dešifrovana SKY ECC komunikacija između „kavčana“ pokazala je i da su brutalno ubijani pripadnici suprotstvljenog klana, koji su se vodili kao nestali. Tako su iz te aplikacije izuzete fotografije tijela „škaljarca“ Damira Hodžića i njegovog zeta Adisa Spahića, koje su u Spužu namamili i ubili pripadnici suprotstavljenog klana. Ista sudbina sačekala je i državljanina Srbije Mila Radulovića zvanog Kapetan.

Posljednji događaji na Cetinju, kaže Aleksandar Radović, bacaju sjenku na dobre rezultate koje je, kako tvrdi, policija imala u prethodnom periodu, tokom kog su isporučili konkretne rezulatate. Istakao je da je naložio angažovanje kompletnog sastava policije. “Razumijemo uznemirenost građana, posebno u situacijama kada imamo slučajne žrtve, ovo je crvena linija, Crna Gora ne može sebi dozvoliti nijednu slučajnu žrtvu. Dužni smo da se suprotstavimo svakom obliku nasilja i kriminala, na svakom mjestu, u svakom gradu, u svakoj ulici, u cijeloj Crnoj Gori. Borba protiv kriminala mora biti prioritet. Neće biti laka borba, ali država će pobijediti, a ne kriminal”, ističe Radović.

Slične priče slušamo desetak godina. Suštinskog napretka u borbi protiv organizovanog kriminala nema. Samo je žrtava sve više.

Ivan ČAĐENOVIĆ

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo