Povežite se sa nama

danas, sjutra

KAKO MONITOR VIDE ŽRTVE REŽIMA: Uvijek tu

Objavljeno prije

na

Pitali smo ljude koji su zbog svojih stavova, aktivnosti i uvjerenja na razne načine bili žrtve režima – da li su u borbi za istinu mogli računati na Monitor

Slobodan Pejović
Nikada nije ustuknuo

Kada mi je bilo najpotrebnije, kada je bilo pitanje mog opstanka, podržao me je Monitor. Nijesu, članovi redakcije Monitora, stali iza Slobodana Pejovića, iza imena i prezimena, već su stali na stranu pravde i istine. Monitor čitam od prvog broja, on je pored LSCG bio putokaz kuda treba da idemo. Nažalost, Crna Gora ni tada ni sada to ne shvata. Kada je vlast počela da me proganja, prvi mi je pritekao u pomoć Monitor. Ostao je na toj stazi i kada je sva medijska ološ – od Podgorice, Sarajeva, Beograda nastavila nasrtaje na mene. Sve to do danas traje. Iako se nakon tri godine istrage Specijalnog tužilaštva dokazalo da su svi ti napadi lažni. Nijesu našli ništa protiv mene, svi ti članci, knjige, filmovi su laž. Napadi se nastavljaju jer na vrhu te piramide zla, od početka devedesetih do sada, je premijer Đukanović. Zajedno sa mnom u toj hajci stradali su i pojedini novinari Monitora, posebno mi je žao ženskog dijela redakcije i napada koje su pretrpjele zbog odbrane istine. Razočaravajuće je što, poslije toliko vremena, ovdje opstanka nema – ili ćeš biti ubijen, kao na primjer inspektor Šćekić, ili ti preostaje da ideš u inostranstvo, poput Gorana Stankovića ili policajaca sa sjevera, ostaje i ta opcija da se ovdje živi kao ja, a to čak ni svojim progoniteljima ne bi poželio.

Slavica Šćekić
Neumorni tragači za istinom

Koristim priliku da svim zaposlenim u Monitoru čestitam 25 godina rada, da poželim puno uspjeha u budućem radu, sa iskrenom željom da dalje nastave sa pisanjem, kao i do sada. Ujedno se zahvaljujem uredništvu i novinarima Monitora, zbog desetogodišnjeg pomnog praćenja i obavještavanja javnosti o svemu što je u vezi slučaja ubistva mog brata. Bilo mi je zadovoljstvo sarađivati sa novinarima Monitora, koji su se pokazali kao neumorni tragači, koji su težili istini, a pri tom su bili posvećeni činjenicama. Monitor je omogućio da se rad državnih organa u postupku za ubistvo mog brata stavi na javnu ocjenu i da javnost može o njima dati svoj sud. Nadalje, značaj Monitora se ogleda i po tome što su njegovi novinari imali petlju da javno ukažu na slabosti i greške državnih organa, tokom vođenja pretkrivičnog i krivičnog postupka u slučaju ubistva mog brata Slavoljuba Šćekića. Istovremeno, redovnim obavještavanjem javnosti o slučaju ubistva mog brata, novinari su na neki način kontrolisali rad pravosudnih organa. Sve što je napisano u Monitoru, a u vezi ubistva mog brata, zasnovano je na istini, a na temelju odgovarajućih načina dokazivanja, a sva mišljena izražena su na pošten način i etički. Lično smatram da su novinari Monitora, ujedno i borci za pravdu, poštenje i ljudsku jednakost. Upravo stoga, oni zavrjeđuju moje povjerenje i poštovanje.

Goran Stanković
Vjetar u jedrima

Monitor je dao vjetar u jedra mojoj porodici na putu u normalan, bolji život, u Evropi. Lično, saradnja sa Monitorom mi je puno pomogla . Uposleni u Monitoru pružili su mi ruku kad to niko nije htio. Zahvaljujući ovom listu javnost se upoznala sa onim kroz što smo godinama prolazili. U Luksemburg sam sa sobom ponio i članske iz Monitora u kojima je pisalo o mom slučaju. To mi je mnogo značilo, a i njima jer je sadržaj tekstova pomogao da shvate ozbiljnost mog slučaja i shvate sve nevolje mene i moje porodice. I u ratnim vremenima 90-ih Monitor je bio jedina svijetla tačka u medijima Crne Gore i do danas je u mnogim stvarima ostalo tako.

Alma Kalač
Čuvari nade

Izuzetno sam zadovoljna saradnjom sa Monitorom. U potpunosti sam imala i imam podršku redakcije ovog nedjeljnika u teškoj borbi za istinu o sudbini mog muža Ernada Kalača. Beskrajno sam zahvalna. Zahvaljujući postojanju Monitora, vjerujem da borba za istinu neće stati. Nadam se da će jednoga dana istina pobijediti jer postoje ljudi koji drže do sebe, koji svoj posao profesionalno obavljaju. I žive bez straha.

Ibrahim Čikić
Zvijezda na crnom nebu

Monitor je četvrt vijeka u kontinuitetu informativna sjajna zvijezda na crnom nebu crnogorske političke i kulturološke pozornice. Naravno, da sam na Monitor mogao računati. Od prvog dana mog hapšenja 1994. godine pa do današnjih dana ovaj nedjeljnik je posvetio desetine novinskih članaka kako meni, tako i ostalim članovima SDA kako bi objektivno i bez ostrašćenosti informisali javnost. Zbog tog sam im od srca zahvalan. Istinske čestitke povodom 25 godina profesionalnog novinarstva hrabroj posadi glasa potlačenih i obespravljenih građana Crne Gore i regiona. Puno sreće u životu i budućem radu. Da nam još dugo godina Monitor poživi i širi istinu.

Slavica Jovanovć
Vjerujem u saradnju nezavisnih medija

Odnos sa Monitorom pratio je sudbinu društvenih kretanja u našoj državi. Od ozbiljnih nerazumijevanja na početku, do toga da Monitor danas ukazuje na značajne anomalije kao što su ubistva i napadi na novinare i njihova uslovljenost sa kritikama režima. To je uostalom i dovelo do saradnje sa Danom i vjerujem da je ona trajna, baš kao i želja da se objelodane sva nepočinstva ovog režima. Kao i u mnogim drugim stvarima i tu je moj suprug Duško Jovanović bio vizionar, otvarajući vrata saradnje sa vlasnicima Monitora. Konačno, njegovo ubistvo i želja da se ono rasvijetli je tačka koja bi trebalo da spaja nezavisne medije.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

danas, sjutra

MONITOR OČIMA SLOBODNIH INTELEKTUALACA: Na crti, bio i ostao

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ugledne intelektualce iz Crne Gore i našeg regiona pitali smo: Šta im je značio Monitor u proteklih dvadeset pet godina? (više…)

Komentari

nastavi čitati

danas, sjutra

NAŠI KOLUMNISTI: Pisati za Monitor

Objavljeno prije

na

Objavio:

Naši kolumnisti našem nedjeljniku daju posebnu dimenziju. Dubinu koja pravi razliku. Pitali smo ih zašto su, vrhunski intelektualci, izabrali da pišu za Monitor. I oni i mi znamo: honorar razlog nije (više…)

Komentari

nastavi čitati

danas, sjutra

Blistava baština

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kad se jednog dana netko ozbiljno pozabavi stanjem crnogorskog društva pri kraju dvadesetoga i početkom dvadesetprvoga stoljeća pokazat će se golema uloga tjednika Monitor. Ne samo da je Monitor okupio dobru Crnu Goru pod jedan krov, on je prednjačio u povratku časti crnogorskom narodu nakon sramotne avanture na dubrovačkoj fronti, te u borbi za povratak pune crnogorske neovisnosti. Štoviše, Monitor je poticao europeizaciju Crne Gore, otpor raznim društvenim negativnostima, te razvoj novog, demokratskog, crnogorskog identiteta. Pri tomu nije zaboravio na pluralnost Crne Gore: uvijek je imao mjesta za manjinske zajednice, koje, poput Hrvata u Boki i Primorju, svjedoče o dugom kontinuitetu suživota u ovom dijelu svijeta.
Monitorove ljude – Miška Perovića, Milku Tadić, Esada Kočana i druge – upoznao sam postepeno na raznim mjestima – od Budimpešte i New Havena do trpeze don Branka Sbutege u Dobroti, te konačno i u samoj Podgorici. Postepeno sam shvatio važnost njihova pothvata, koji mi je inače bio nepoznat sve do sredine 1990-ih, kad sam Monitor počeo primati. Tako sam se o suvremenim zbivanjima u Crnoj Gori informirao posredstvom Monitora i shvatio velike mogućnosti Crne Gore za rekonstrukciju pozitivnih odnosa u južnoslavenskom prostoru. Zapravo, bila je to povlastica posve u prilog Crne Gore, jer sa Crnom Gorom i Crnogorcima ima i drugih načina upoznavanja, koji zacijelo mnogo ne obećavaju.
Trebat će mnogo vremena da se uklone svi negativni stereotipi o Crnoj Gori i Crnogorcima. U tomu se ne može uspjeti potiskivanjem Monitora, pritiscima na njegove ljude, obnavljanjem cijele lepeze državnih mjera iz posve drugih vremena i političkih (ne)kultura. Zato neka Monitor neometano radi pospremajući Crnu Goru za bolje dana što sigurno dolaze. Kad sve loše bude zaboravljeno, ostat će njegova blistava baština.

Ivo BANAC

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo