Povežite se sa nama

Uncategorized

KAKO MONITOR VIDE ŽRTVE REŽIMA: Uvijek tu

Objavljeno prije

na

Pitali smo ljude koji su zbog svojih stavova, aktivnosti i uvjerenja na razne načine bili žrtve režima – da li su u borbi za istinu mogli računati na Monitor

Slobodan Pejović
Nikada nije ustuknuo

Kada mi je bilo najpotrebnije, kada je bilo pitanje mog opstanka, podržao me je Monitor. Nijesu, članovi redakcije Monitora, stali iza Slobodana Pejovića, iza imena i prezimena, već su stali na stranu pravde i istine. Monitor čitam od prvog broja, on je pored LSCG bio putokaz kuda treba da idemo. Nažalost, Crna Gora ni tada ni sada to ne shvata. Kada je vlast počela da me proganja, prvi mi je pritekao u pomoć Monitor. Ostao je na toj stazi i kada je sva medijska ološ – od Podgorice, Sarajeva, Beograda nastavila nasrtaje na mene. Sve to do danas traje. Iako se nakon tri godine istrage Specijalnog tužilaštva dokazalo da su svi ti napadi lažni. Nijesu našli ništa protiv mene, svi ti članci, knjige, filmovi su laž. Napadi se nastavljaju jer na vrhu te piramide zla, od početka devedesetih do sada, je premijer Đukanović. Zajedno sa mnom u toj hajci stradali su i pojedini novinari Monitora, posebno mi je žao ženskog dijela redakcije i napada koje su pretrpjele zbog odbrane istine. Razočaravajuće je što, poslije toliko vremena, ovdje opstanka nema – ili ćeš biti ubijen, kao na primjer inspektor Šćekić, ili ti preostaje da ideš u inostranstvo, poput Gorana Stankovića ili policajaca sa sjevera, ostaje i ta opcija da se ovdje živi kao ja, a to čak ni svojim progoniteljima ne bi poželio.

Slavica Šćekić
Neumorni tragači za istinom

Koristim priliku da svim zaposlenim u Monitoru čestitam 25 godina rada, da poželim puno uspjeha u budućem radu, sa iskrenom željom da dalje nastave sa pisanjem, kao i do sada. Ujedno se zahvaljujem uredništvu i novinarima Monitora, zbog desetogodišnjeg pomnog praćenja i obavještavanja javnosti o svemu što je u vezi slučaja ubistva mog brata. Bilo mi je zadovoljstvo sarađivati sa novinarima Monitora, koji su se pokazali kao neumorni tragači, koji su težili istini, a pri tom su bili posvećeni činjenicama. Monitor je omogućio da se rad državnih organa u postupku za ubistvo mog brata stavi na javnu ocjenu i da javnost može o njima dati svoj sud. Nadalje, značaj Monitora se ogleda i po tome što su njegovi novinari imali petlju da javno ukažu na slabosti i greške državnih organa, tokom vođenja pretkrivičnog i krivičnog postupka u slučaju ubistva mog brata Slavoljuba Šćekića. Istovremeno, redovnim obavještavanjem javnosti o slučaju ubistva mog brata, novinari su na neki način kontrolisali rad pravosudnih organa. Sve što je napisano u Monitoru, a u vezi ubistva mog brata, zasnovano je na istini, a na temelju odgovarajućih načina dokazivanja, a sva mišljena izražena su na pošten način i etički. Lično smatram da su novinari Monitora, ujedno i borci za pravdu, poštenje i ljudsku jednakost. Upravo stoga, oni zavrjeđuju moje povjerenje i poštovanje.

Goran Stanković
Vjetar u jedrima

Monitor je dao vjetar u jedra mojoj porodici na putu u normalan, bolji život, u Evropi. Lično, saradnja sa Monitorom mi je puno pomogla . Uposleni u Monitoru pružili su mi ruku kad to niko nije htio. Zahvaljujući ovom listu javnost se upoznala sa onim kroz što smo godinama prolazili. U Luksemburg sam sa sobom ponio i članske iz Monitora u kojima je pisalo o mom slučaju. To mi je mnogo značilo, a i njima jer je sadržaj tekstova pomogao da shvate ozbiljnost mog slučaja i shvate sve nevolje mene i moje porodice. I u ratnim vremenima 90-ih Monitor je bio jedina svijetla tačka u medijima Crne Gore i do danas je u mnogim stvarima ostalo tako.

Alma Kalač
Čuvari nade

Izuzetno sam zadovoljna saradnjom sa Monitorom. U potpunosti sam imala i imam podršku redakcije ovog nedjeljnika u teškoj borbi za istinu o sudbini mog muža Ernada Kalača. Beskrajno sam zahvalna. Zahvaljujući postojanju Monitora, vjerujem da borba za istinu neće stati. Nadam se da će jednoga dana istina pobijediti jer postoje ljudi koji drže do sebe, koji svoj posao profesionalno obavljaju. I žive bez straha.

Ibrahim Čikić
Zvijezda na crnom nebu

Monitor je četvrt vijeka u kontinuitetu informativna sjajna zvijezda na crnom nebu crnogorske političke i kulturološke pozornice. Naravno, da sam na Monitor mogao računati. Od prvog dana mog hapšenja 1994. godine pa do današnjih dana ovaj nedjeljnik je posvetio desetine novinskih članaka kako meni, tako i ostalim članovima SDA kako bi objektivno i bez ostrašćenosti informisali javnost. Zbog tog sam im od srca zahvalan. Istinske čestitke povodom 25 godina profesionalnog novinarstva hrabroj posadi glasa potlačenih i obespravljenih građana Crne Gore i regiona. Puno sreće u životu i budućem radu. Da nam još dugo godina Monitor poživi i širi istinu.

Slavica Jovanovć
Vjerujem u saradnju nezavisnih medija

Odnos sa Monitorom pratio je sudbinu društvenih kretanja u našoj državi. Od ozbiljnih nerazumijevanja na početku, do toga da Monitor danas ukazuje na značajne anomalije kao što su ubistva i napadi na novinare i njihova uslovljenost sa kritikama režima. To je uostalom i dovelo do saradnje sa Danom i vjerujem da je ona trajna, baš kao i želja da se objelodane sva nepočinstva ovog režima. Kao i u mnogim drugim stvarima i tu je moj suprug Duško Jovanović bio vizionar, otvarajući vrata saradnje sa vlasnicima Monitora. Konačno, njegovo ubistvo i želja da se ono rasvijetli je tačka koja bi trebalo da spaja nezavisne medije.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

Uncategorized

Fratar – gigant

Objavljeno prije

na

Objavio:

Bosanski franjevac Marko Oršolić i iz bolesničke postelje šalje gigantske poruke,signale bosanskohercegovačkoga jedinstva u različitosti! Njegov angažman doista je angažman giganta medju vjerskim i političkim pigmejima .Za sve su”kriva”dva elementa:bosnoljublje i neviđeni kozmopolitizam

 

U Sarajevu živi bosanski franjevac Marko Oršolić. Podrijetlom iz najplodnijeg dijela Bosne i Hercegovine fra Marko Oršolić proveo je golemi dio života u Sarajevu”prisvojivši ” ovaj grad, identificirajući se sa ljudima, navikama i običajima “šeherskim”…Obrazovan na uzornim i prestižnim katoličkim učilištima fra Marko je stekao čak četiri”poslijediplomska”zvanja i postao jedan od najobrazovanijih katoličkih svečenika u Bosni i Hercegovini

Osnovavši medjunarodnu humanitarnu udrugu i multinacionalni centar IMIC fra Marko Oršolić dao je osobito za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu golemi doprinos rješavanju brojnih egzistencijalnih problema gradjana raznih vjera i nacionalnosti.

Njegov spisateljski rad, osobito u knjizi Zlodusima unatoč zapažen je kako u žanru angažirane publicistike jednako i na planu teologijskih i politoloških traganja u suvremenom svijetu.

Iako mu posljednjih decenija zdravstvene prilike ne dozvoljavaju da osobito aktivno djeluje fra Marko i iz postelje šalje gigantske poruke,signale bosanskohercegovačkoga jedinstva u različitosti! Njegov angažman doista je angažman giganta medju vjerskim i političkim pigmejima. Za sve su”kriva”dva elementa:bosnoljublje i neviđeni kozmopolitizam.

Gradimir GOJER

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Ekološka,  ali naški

Objavljeno prije

na

Objavio:

Od kako je Crna Gora postala prva ekološka država na svijetu, sebi i prirodi koja nas okružuje napravili smo više nevolja nego što smo ih riješili, ili makar sanirali. Čini se kako je nadležnima najvažnije da izlobiraju đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar

 

Prođe još jedan državni praznik. Možda nijeste ni primijetili, pošto smo Dan ekološke države i 32. godišnjicu njenog proglašenja obilježili skromno, u krugu porodice. A, šta bi i slavili?

Ilegalna eksploatacija pijeska, ilegalna sječa šuma – čak i u granicama Nacionalnih parkova, ilegalne deponije smeća na svakom koraku, ilegalan lov i ribolov, zatrovane rijeke, odumiruća jezera, zagađen vazduh… I, uglavnom, frustrirajuća ravnodušnost sa kojom se sve to posmatra.

Uoči „praznika“ bili smo svjedoci neuobičajene polemike između čelnika Agencije za zaštitu životne sredine i resornog Ministarstva kulture i medija oko budućnosti Kotora i Nacionalnog parka Durmitor na Listi svjetske baštine UNESCO-a. Pozivajući se na nezvanične informacije, iz Agencije su upozorili da bi na predstojećem samitu UNESCO u Rijadu, Kotor mogao biti brisan sa Liste, a NP Durmitor svrstan među one kojima takva sudbina predstoji u skoroj budućnosti, ukoliko se stvari suštinski ne promijene (tzv. crvena lista).

Iako neprijatne, te najave nijesu baš iznenađenje. Ne treba UNESCO da nas obavijesti koliko smo spremni i sposobni da upropastimo, zagadimo i odložimo rješenje evidentiranih problema. Dok ne bude kasno. Ipak, nakon kritika i demantija iz Ministarstva i SO Kotor, direktor Agencije je revidirao  objašnjavajući kako je njegova izjava bila „nesmotrena“. I izvinio se zbog nepreciznosti.

Ako to znači da više nećemo uočavati posljedice rada ilegalnog kamenoloma iznad Risna (za još tri nova na istoj lokaciji čeka se saglasnost Agencije); da će divljom gradnjom budvanizovano podnožje Durmitora i okruženje Žabljaka, sve do obronaka kanjona Tare, iznenada postati ugodno našim čulima; dok će se krišom posječena stabla smrča i jela sa teritorije Nacionalnog parka preko noći obnoviti – onda je sve u najboljem redu.

Možemo onda da se okrenemo prečim brigama.

Podgorica još nema kolektor za preradu otpadnih (kanalizacionih) voda. Ako je vjerovati stanovnicima Botuna, koji tvrde da će životima sprječavati njegovu izgradnju u svom selu (SO Zeta), neće ga ni biti u dogledno vrijeme. Mada je svakome jasno da je kolektor neophodan, kako Podgorici tako i cijelom Primorju koje se, podsjetimo, vodom za piće snabdijeva sa izvorišta u Skadarskom jezeru. U koje Morača donosi sve to što nose ona i njene pritoke iz Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Zete. Novac za izgradnju odavno je obezbijeđen, uglavnom donacijama iz EU (riječ je o nekih 40 miliona). Nedostaje  volje i sposobnosti da se pronađe kompromis i završi započeti posao.

Nikšićka deponija i dalje gori. Nekada se to vidi i osjeća manje, nekada više, ali požar u dubini deponije tinja/plamti godinama. I truje. „Na pragu smo rješenja višedecenijskog problema – deponije Mislov do i usklađivanja procesa upravljanja otpadom sa evropskim standardima”, najavio je neki dan predsjednik Opštine Nikšić. Dobra je to vijest. Samo po malo bajata. Isto je, naime, obećano i prošlog septembra. I ko zna koliko puta prije. Pa ništa.

O Plavskom jezeru i Adi Bojani gotovo se  i ne govori. Osim kao o “resursima” koje treba “valorizovati”. Legalnom ili ilegalnom gradnjom. To da i jednom i drugom prijeti nestanak – znamo. Stručnjaci kažu da znaju kako se taj proces može spriječiti ili makar značajno usporiti. Ali, nema para. Baš kao ni volje da se utiče makar na to što ljudski faktor dominantno doprinosi prirodnim procesima koji prijete da nam u bliskoj budućnosti oduzmu te bisere. Na žalost potomstva koje, takođe, odlazi iz Crne Gore. Bez povratne karte.

Tužne priče pričaju i Tara, Bjelasica, Lovćen, Lim, pljevaljska kotlina, Zeta… Ima li iko da ih čuje? Ili je, ipak, najvažnije da izlobiramo tamo đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar. Dok ne bestragamo sve to što smo dobili na poklon od prirode i predaka.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Knjige i vatra

Objavljeno prije

na

Objavio:

Možemo se složiti ili ne složiti  sa razlozima vodećih zapadnih zemalja koje niijesu glasale za rezoluciju  o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu.  Iz različitih  perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje ne izgledaju jednako opasno. Ali demokratske vlasti su dužne da svoje odluke pojasne građanima.  U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili

 

Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHRC) usvojilo je, većinom glasova, prošle nedjelje u Ženevi, rezoluciju o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu počinjeno “javno i s predumišljajem” uz odobrenje skupa od strane švedske policije.

Usvojenim tekstom su zemlje članice UN pozvane da “spriječe i procesuiraju djela i zagovaranje vjerske mržnje koja podstiču na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje”.

Crna Gora, koja je članica Vijeća UNHRC u mandatu 2022-2024, našla se među zemljama koje su glasale protiv usvajanja te Rezolucije. Baš kao i SAD, Velika Britanija, Kostarika i članice EU trenutno zastupljene u Vijeću. Za Rezolucije su glasale Kuba, Kina, Indija, Ukrajina, afričke i zemlje članice Organizacije islamske saradnje. Ukupno 28 od 47 članica Vijeća UNHRC, uz 12 protiv i sedam uzdržanih.

“Žao nam je što smo morali glasati protiv ovog neizbalansiranog teksta, ali on je u suprotnosti sa našim stavovima kada je riječ o slobodi izražavanja”, objasnila je svoju odluku američka ambasadorka pri UNHRC. “Ljudska prava štite ljude a ne religije, doktrine, uvjerenja ili njihove simbole”, pridodao je francuski ambasador, naglašavajući kako “ni na Ujedinjenim nacijama ni na državama nije da definišu šta je sveto”.

Možemo se složiti ili ne. Iz različitih perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje očito ne izgledaju jednako opasno. Ali, nesporno je da su demokratske vlasti dužne da svoje odluke pojasne građanima. U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili.

Mnogi su od Vlade i resornog Ministarstva vanjskih poslova zatražili odgovor kako se i zašto crnogorska delegacija, nakon svega što nam se dešavalo i dešava od 90-tih prošlog vijeka do danas, opredijelila da glasa protiv tog dokumenta.

Iz vlade su pitanja ignorisali.  Ostalo je samo da nagađamo  jesu li premijer Abazović,  koji vodi i resor vanjskih poslova, i njegovi saradnici nepokolebljivo privrženi pravu na slobodu iznošenja stavova, koliko god oni bili radilkalni i opasni, ili su samo iskoristili priliku da na pitanju javnog spaljivanja svetih knjiga, demonstriraju lojalnost “zapadnim saveznicima”. Kada to već, slijedeći lične interese, ne mogu uraditi na nekim drugim poljima (poštovanje zakona, moralna i politička odgovornost, transparentnost rada i donošenja odluka…).

Kad – kaza nam se samo. Među javnim kritičarima crnogorskog glasanja o Rezuluciji o vjerskoj mržnji našao se građanin Crne Gore koji nije zaštićen javnom funkcijom. Svoje stavove je ubrzo  morao pojašnjavati pred policijskim inspektorom. Nakon toga, policajac je  tužilaštvu predložio da tog građanina,  po službenoj dužnosti, goni  zbog podrivanja ustavnog sistema. Srećom, tužilaštvo je odbilo taj prijedlog.  Isljeđivani intelektualac je zamolio da ostane aniniman, kako ne bi dodatno uznemiravao porodicu.

Toliko o nepovrjedivosti prava na slobodu mišljenja i izražavanja u Crnoj Gori.

Iz Stokholma je stigla nova priča. Nakon protesta na kome su paljene stranice Kurana, švedskoj policiji obratio se građanin koji je prijavio naum da javno spali Bibliju i Toru. I on je dobio odobrenje nadležnih, ali je umjesto lomače za svete knjige okupljenim novinarima izjavio: “Sloboda izražavanja ima ograničenja koja se moraju uzeti u obzir. Ako ja zapalim Toru, drugi Bibliju, treći Kuran, ovdje će biti rata. Želio sam pokazati da to nije u redu.”

Ko, eventualno, nije razumio o čemu je govorio Ahmad Alush, neka baci pogled na stare pljevaljske zidine koje odnedavno “krasi” grafit: Kad se vojska na Kosovo vrati.  “Oni koji su stih iz Amfilohijeve pesme ispisali na zidu… postupili su u punom skladu sa raison d’être  ove pesme. Njena vokacija – kao i vokacija nacionalističke poezije u celini – jeste da zove u rat”, napisao je srpski etnolog, antropolog, aktivista za ljudska prava Ivan Čolović, prije pola godine, kada se isti stih počeo pojavljivati na beogradskim fasadama.

Pitanje je samo želimo li da pročitamo. Il’ da palimo.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo