Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Ko koga muze

Objavljeno prije

na

Početkom prošle nedjelje u Beogradu su se sreli ministri poljoprivrede Srbije, Hrvatske i Makedonije. Sastanku je prisustvovao i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine. U potrazi su, saopšteno je, za regionalnim odgovorom na pojavu nedozvoljeno visoke koncentracije kancerogenog aflatoksina u mlijeku i stočnoj hrani. Odsustvo kolege iz Podgorice niko od okupljenih nije komentarisao.

I u crnogorskom Ministarstvu poljoprivrede, regionalni sastanak u Beogradu su, prosto, prećutali.

Krajem prošle sedmice o dešavanjima na ovdašnjem tržištu proizvodnje, prerade i prometa mlijeka govorio je ministar Petar Ivanović. Optimista po službenoj dužnosti, ministar je novinarima predočio kako ne očekuje značajnije probleme kad je riječ o snabdijevanju mlijekom. Još manje je, tvrdi ministar, upitan njegov kvalitet. ,,Ministarstvo ne interesuje odakle će dobavljači uvoziti mlijeko, bitno je da ono samo ispravno može ući na tržište Crne Gore”, ustvrdio je Ivanović, naglašavajući novinarima kako je pitanje zdravlja važnije nego kratkoročna nestašica. Koja je evidentna.

Zanimljivo je da ministar Ivanović ni riječju nije pokušao objasniti šta je, odnosno ko, sprečavao nadležne u Crnoj Gori da se i do sada pozabave pitanjem kvaliteta mlijeka koje pijemo.

Kako smo, uopšte, došli u situaciju da se u ovdašnjim trgovinama nađe 500.000 litara neispravnog mlijeka? Pored svih propisanih kontrola tokom uvoza i(li) prije stavljanja u promet. Jednako je zabrinjavajuća činjenica da su crnogorski farmeri, možda i cijelu godinu, kupovali neispravnu stočnu hranu, sa povišenom koncentracijom aflatoksina.

Iako su do neispravnih i opasnih namirnica došli u legalnoj proceduri – što bi moralo da znači i to da je neko od nadležnih provjerio kvalitet stočne hrane prije nego što je ona stavljena u prodaju – crnogorski farmeri su danas, kada se postavlja pitanje naknade štete koju svakodnevno trpe, prepušteni sami sebi. Ministar je, kao gost nekoliko TV stanica, uredno ponavljao tezu da je zdravlje važnije od novca i da ,,svi treba da podnesu zajednički teret”. Naknadno će, valjda, mjesni odbori DPS-a napraviti spisak goveda i glasača kojima bi država trebala da dodijeli nekakvu pomoć. Što će, kao što smo već čuli i pročitali, ,,olakšati rad aktivistima na terenu”.

Petar Ivanović je ipak kratko ministar poljoprivrede da bi bio najodgovorniji za nastalu situaciju. On kusa kašu koju su zakuvali njegovi prethodnici. Sjetimo se ignorantsko-kalkulantskog odnosa sa kojim su se crnogorski zvaničnici iz oblasti bezbjednosti hrane odnosili prema nalazima koji su pokazivali da konzuimiramo neispravan i po ljudsko zdravlje potencijalno opasan krompir, vodu, jaja, pileće i goveđe meso… I sjetimo se da su, po pravilu, inkriminišući podaci dolazili ili iz inostranstva ili od ,,pretjerano” revnosnih državnih službenika koji su, nakon objelodanjenih nepravilnosti, umjesto nagrade trpjeli progone i šikanu.

To što je nov i čini se poprilično neupućen, ministra Ivanovića ne abolira od svega onoga što se sada događa. A nije ni pravedno ni, što je mnogo važnije, bezbjedno.

Nije teško shvatiti da su država, odnosno njene institucije, najodgovornije za nastale nevolje. Tim prije što se već mjesecima govori i piše o problemima sa pljesnivim kukuruzom iz prošlogodišnje berbe. Stručnjaci su, očigledno uzalud, upozoravali da će značajan dio berbe kukuruza iz zemalja u okruženju biti zaražen i opasan za ljudsku i stočnu ishranu. Pitanje je bilo samo to koliki će procenat roda biti zaražen. I gdje će sve završiti. Zašto nadležni iz crnogorskog Ministarstva poljoprivrede nijesu imali sluha za ta upozorenja? Zašto Vlada ni danas nema sluha da preuzme odgovornost i oštećenima plati ceh svoje nesposobnosti i nemara?

Umjesto odgovora na očigledna pitanja, ministar Ivanović pokušava priču prevesti na drugi teren. Uz opasku kako se prerađivačima predaje samo jedna petina domaće proizvodnje mlijeka, on se pred novinarima čudi: ,,Meni je kao ekonomisti čudna ova situacija. Do sada se često čula povika da domaći proizvođači trpe zbog uvoza mlijeka. Sada, zbog ove situacije, imamo prilično drugačije stanje na tržištu koje je veoma naklonjeno domaćim proizvođačima. Ali ne vidim da se situacija nešto mijenja”.

Čudno da najbliži saradnici još nijesu stigli da ministru poljoprivrede predoče nekoliko životno važnih činjenica iz resora koji mu je povjeren. Na primjer, to da mlijeko daju krave. Koje prethodno treba nahraniti. Koncentratom, po mogućnosti. Problem je nastao kada su ovdašnji seljaci, a i poneki građanin, saznali da uvezena stočna hrana koju su jesenas uredno kupili – nije za upotrebu. Sada krave jedu manje – uglavnom sijeno – pa daju i manje mlijeka. Razočarani proizvođači upozoravaju kako su prinosi na njihovim farmama, usljed nedostatka koncentrata, pali i za dvije petine. To do ministra ne dopire. Zato se on čudi.

Ministar Ivanović, istovremeno, kaže ,,kada je riječ o drugim mliječnim proizvodima i mesu, dosadašnji nalazi pokazuju da nema rizika po zdravlje ljudi”. Koji su to nalazi, ko ih je i kada uradio, ministar ne govori.

Važno je, zato, imati u vidi tvrdnju Radmile Resanović, profesorice sa Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu, stručnjak za mikotoksine. Ona za NIN kaže da je aflatoksin jedna od najkancerogenijih materija, te da ne postoji koncentracija ovog toksina koja nije štetna. Prema njenom sudu, pojava aflatoksina u mlijeku ukazuje na to da je on, preko zaražene hrane, stigao i u sve druge mlječne proizvode, ali i u jaja, meso krava, pernate živine i svinja. Dakle, za razliku od zvaničnika iz Podgorice (ali i Beograda), Radmila Resanović kaže kako aflatoksina ,,izvjesno ima i u drugim mlečnim proizvodima pre svega sirevima, pavlaci i jogurtu, ali nemamo tehniku njihovog merenja, pa zato ovi proizvodi nisu povučeni sa tržišta”.

To nije i najveće muka sa kojom se, potencijalno, suočavamo. Ministar poljoprivrede, njegovi saradnici iz ministarstva i kolege iz vladinih resora zaduženih za brigu o zdravlju građana Crne Gore ili nijesu svjesni ozbiljnosti situacije, ili pokušavaju to prikriti od javnosti. Šta je gore – ne zna se.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo