Povežite se sa nama

DRUŠTVO

KO KRADE ŠUMU U NACIONALNOM PARKU: Provjerene metode podmetanja

Objavljeno prije

na

Direktor Nacionalnog parka Prokletije Enes Drešković optužio je predsjednika Opštinskog odbora DPS-a u Plavu Husniju Šabovića da stoji iza krivičnih prijava koje su podnesene protiv njega. Šabović te optužbe odbacuje i tvrdi da Drešković pokušava da utiče na istragu koja još nije završena.

Drešković je najavio da će zbog „sve učestalijih napada šumarske mafije biti prinuđen da zatraži zaštitu Osnovnog državnog tužilaštva, Vrhovnog državnog tužilašta, ministra policije i direktora Uprave za šume Pljevlja”.

On tvrdi da je ,,šumarska mafija u Crnoj Gori, pa i u Plavu, vrlo dobro organizovana s duboko političkim kontaktima da bi joj mogla pozavidjeti i italijanska Koza nostra”, zbog čega je veoma zabrinut i strahuje od podmetanja.

,,Svaka moja godina rada u Nacionalnom parku Prokletije završavala se krivičnim prijavama podnesenim od anonimnih lica, mada sam ja uvijek bio siguran ko stoji iza njih. Do sada sam ove krivične prijave shvatao kao odličnu priliku da se njihovom neosnovanošću dokaže moj zakonit rad”, priča Drešković za Monitor.

Direktor NP Prokletije kaže da ga najnoviji pokušaj diskreditacije navodi na osnovanu sumnju da šumarski lobi na čelu s predsjednikom OO DPS-a ima uticaja na dio nadležnih državnih organa i institucija.

,,Moje sumnje su potkrijepljene činjenicom da je prije nekoliko dana Husnija Šabović sa svojim službenicima i službenim vozilom Uprave za šume Pljevlja PJ Plav,  bez mog znanja na teritoriji Nacionalnog parka organizovao nekakvu akciju tajnog prikupljanja dokaza, a da o tome niti ja lično, niti bilo ko iz preduzeća nije obaviješten”, kaže Drešković.

On je podsjetio da su protiv njega u 2015. godini bile podnešene dvije krivične prijave Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal zbog navodne zloupotrebe službenog položaja, odnosno pustošenja šuma i štete od trista hiljada eura. Jednu od tih prijava, kaže on, podnijelo je poznato lice, dok je druga anonimna.

,,Iza tih prijava je u toku istrage javno stao Husnija Šabović, i to opet u ulozi vodiča na terenu zajedno s njegovim poslušnicima, koji su pokušali klasično podmetanje na nekoliko lokacija. Nakon skoro dva mjeseca detaljne istrage smatram da nijesu utvrđene nezakonitosti u mojim službenim radnjama na mjestu direktora NP Prokletije”, tvrdi Drešković.

On, međutim, optužuje šefa lokalnog DPS-a da će u nedostatku dokaza zloupotrijebiti državne organe, ,,na način što će raznim nezakonitim radnjama dovesti nadležne inspekcijske službe pred svršen čin”.

,,Ukoliko nadležni budu zainteresovani da me zaštite vrlo rado ću objasniti njihove metode podmetanja koje datiraju više od petnaest godina. Neshvatljivo je da državne organe na terenu po Nacionalnom parku vodi osoba koja kod tih istih organa ima brdo krivičnih prijava, od kojih ga još uvijek čuva imunitet poslanika”, kaže Drešković.

On pita da li je moguće da se u Crnoj Gori dozvoljava podmetanje i proganjanje onih koji čuvaju državnu imovinu, ,,dok se pojedinci s debelim dosijeima kriju iza poslaničkog imuniteta”.

,,Isto tako zbunjen sam načinom rada nadležnih organa te njihovom ekspeditivnošću kada se protiv mene podnesu krivične prijave koje se neviđenom hitrošču procesuiraju, dok Husnijine već godinama kupe prašinu u arhivima nadležnih službi”, kaže Drešković.

Odgovarajući na ove optužbe, Šabović kaže da Drešković pokušava da spriječi državne organe da rade svoj posao, ali da mu to neće uspjeti.

,,Ja bih želio da pitam Dreškovića odakle meni toliki uticaj i da li zna da sam s bilo kim iz državnih organa bio u kontaktu povodom ovog slučaja”, rekao je Šabović za Monitor.

On tvrdi da se u Nacionalnom parku našao po prijavi predsjednika Udruženja vlasnika privatnih šuma Saliha Pejčinovića, koji je prijavio policiji da se u zoni Nacionalnog parka Prokletije sijeku elitna stabla čamovine.

,,To se radi na račun privatnog vlasništva, u srcu Nacionalnog parka u državnoj šumi. Posječeno je pedeset kubnih metara najkvalitetnije šume. Mene su pozvali iz inspekcijske službe i privrednog kriminala da dam jedno službeno lice da im pokaže granice privatnih i državnih šuma u NP. Pošto niko zbog ranijih prijetnji nije smio da ide, ja sam pošao i zatekli smo stanje kao što je navedeno u prijavi”, tvrdi Šabović.

Prema njegovim riječima, direktor NP Prokletije je potom telefonom pozvao veliki broj ljudi pokušavajući da ,,utre tragove”.

,,Očito je da se Drešković uplašio i podigao galamu, obraćajući se državnim organima da ga zaštite, a ja se pitam od koga i od čega. Neka pusti državne organe da rade svoj posao, a ja znam da će se pokazati da nije nevin kao što priča”, kaže Šabović i dodaje da ovo nije prva prijava protiv Dreškovića. Predsjednik OO DPS-a Plav kaže da nije tačna tvrdnja da se krije iza poslaničkog imuniteta.

,,Meni je upravo po nekim izrežiranim procesima Dreškovića i njegove družine skidan imunitet 2006. godine i tada je utvrđeno da nijedan od navoda iz tih prijava nije tačan”, kaže Šabović.

Direktor NP Prokletije odgovara da šumarska mafija kojoj Šabović pripada nema religiju, naciju i partiju i da se rukovodi samo pohlepom i interesom za vlastiti džep.

,,Godinama su uništavali šume u Plavu a niko nije smio da im pomene ime. Ja sam ih konačno istjerao iz Nacionalnog parka i zato sada pokušavaju da mi se osvete. To vam je, poslije droge, najjača mafija u Crnoj Gori. Na osam mjesta su napravili bespravnu sječu, pripisali je meni i prijavili specijalnom tužiocu bez ijednog dokaza. Žele da me istisnu i preuzmu Nacionalni park”, tvrdi Drešković.

On dodaje da ga ohrabruju dešavanja koja sprovodi Specijalno tužilaštvo kada je u pitanju korupcija na visokom nivou u Crnoj Gori i poziva ih da istraže sve sumnjive ugovore, koncesije i zaposlenja u Upravi za šume.

,,Posljednji je trenutak da se sačuvaju šume kao glavni prirodni resurs naše države. Ja ne želim ništa da prejudiciram, ali očekujem da me specijalni tužilac pozove da i ja kažem šta imam. Neko će morati da objasni kako je to Husnija bez mog i znanja mojih radnika izigravao vodiča u Nacionalom parku i kako zloupotrebljava državne organe”, kategoričan je direktor NP Prokletije Enes Drešković.

Tufik SOFTIĆ

Komentari

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo