Povežite se sa nama

Izdvojeno

KOLAŠIN ŽELI DA SAČUVA SVOJ NAJVREDNIJI RESURS: Ljepota bez zaštite

Objavljeno prije

na

Kolašinska lokalna uprava incirala je proces zaštite najvrednijih prostora te opštine:  kanjona Mrtvice, Kapetnovog jezera i Park-šume Dulovine. Kada  procedure budu završene, ostaće izazov upravljanja tim područjima. Do sada, sudeći prema primjeru Parka prirode Komovi,  Opština nije pokazala umješnost u tim poslovima

 

Kolašinska lokalna uprava potpisala je, početkom decembra, sa Agencijom za zaštitu životne sredine ugovore o izradi studija zaštite područja Park-šume Dulovine, Kapetanovog jezera i kanjona Mrtvice. Time je, konačno, započela realizacija, decenijama starih, ideje o  zaštiti najvrednijih prostora na teritoriji  te opštine.

Novac za studije obezbijeđen je iz opštinskog budžeta i uz podršku NVO sektora.  Agencija bi posao trebalo da počne ubrzo, a tokom naredne godine i završi. Izradu studije za kanjon Mrtvice finansiraće civilni sektor.  Taj nedovoljno poznat kanjon, skriven između Moračkih planina i dubok oko 1.250 metara, jedan je od najljepših u Evropi. U Opštini podsjećaju da je u blizini Zelenog vira, na Mrtvici, kameni most koji je 1858. godine podigao knjaz Danilo Petrović, u znak sjećanja na majku Krstinju.

Zaštita Kapetanovog jezera, kažu u kolašinskoj lokalnoj upravi, odavno je trebalo da bude inicirana. Očekuju da će, nakon izrade studije,  toj prostor biti spašen od dalje devastacije. Zvaničnici odlazeće kolašinske vlasti se, kako kažu,  nadaju da će njihovi nasljednici imati dovoljno motivacije i stručnosti da se taj posao ne odugovlači. I podsjećaju da je prostor oko jezera već uzurpiran divljom gradnjom, raznim vrstama  otpada i otpadnim vodama, kao i unošenjem alohtonih, invazivnih vrsta.  Inspekcije na to, do sada,  nijesu obraćale mnogo pažnje, pa uvođenje reda u urbanistički haos oko jezera tek predstoji.

Kako za Monitor kaže  predsjednica Opštine Marta Šćepanović, prvo će biti završena studija za Dulovine, čiju izradu finansiraju iz lokalnog budžeta.  Više je razloga za urgentnost  zaštite tog prostora, koju je incirala NVO Natura. Dulovine su  udaljene   svega nekoliko stotina metara  od centra grada, a trajnom zaštitom tog prostora, smatraju inicijatori, omogućila bi se zaštita od budućeg devastiranja i gradnje, pošto važeća planska dokumenta to ne mogu da omoguće. U jeku ubrzanog razvoja grada i investicionog buma, kaže Šćepanovićeva,  ,,nameću se i obaveza i odgovornost da se od devastracije sačuva sve što se može”.

To područje je praktično jedina zelena površina koja je ostala u vlasništvu opštine Kolašin, a ekolozi tvrde da predstavlja vrijedan lokalitet sa pozicije zaštite biodiverziteta, ali i kao izletište za građane i turiste. Krajem 50-ih godina XX vijeka, na tom prostoru zasađena je sastojina crnog i bijelog bora. ,,Prirodan uticaj – sušenje stabala, lomovi od vjetra i snijega su u ovoj šumi ostavili prostor da se javljaju autohtone vrste kao što su jasen, javor, jova, bukva, grab, kao i ostale vrste, čije je ovo i inače prirodno stanište. Sada se na prostoru Park-šume Dulovine  nalazi najveći broj vrsta koje rastu na ovim prostorima. Na južnoj strani zemljište je podbarno, tako da se tu javljaju i vrste kojima pogoduje takvo stanište”, piše u inicijativi, koju je potpisao direktor NVO Natura Milan Mikan Medenica.

Iz te NVO upozravaju i da  bi ,,svaka moguća namjena tog prostora za gradnju učinila nenadoknadivu štetu za Kolašin i za Crnu Goru”. Sticajem okolnosti, većina tog prostora ostala je u vlasništvu Opštine, ali planovi o gradnji ga nijesu zaobišli, pa su autori  planskih dokumenata ostavili mogućnost za gradnju turističkih kompleksa i u tom dijelu grada.

Nakon stavljanja pod zaštitu kanjona Mrtvice, Dulovina i Kapetanovog jezera, objašnjavaju u Opštini, trebalo bi izraditi i petogodišnje planove upravljanja, ali i odrediti upravljače.

Upravljanje  zaštićenim područjima, ako je suditi po iskustvu Parka prirode (PP) Komovi, nije posao u kojem se kolašinska lokalna uprava, do sada, dobro snalazila. Štaviše, način na koji su brinuli o Komovima, pokazao je da za to nedostaje i senzibiliteta i kadra, ali i novca i dobre volje.  Gotovo ništa iz Plana o upravljanju, koji je za Komove donesen, prije više od pola godine do sada nije realizovano. Za upravljanje kolašinskim dijelom PP, kako je predviđeno, u naredne četiri godine, trebalo bi da bude osnovano novo preduzeće ili agencija.

Jedan od modela, kako piše u predlogu Plana, je ,,objedinjavanje lovačkih društava, koja bi, uz administrativni kadar i zaštitare, upravljali tim, kao i budućim zaštićenim područjima na teritoriji opštine Kolašin (Sinjavina, Kapetanovo jezero, Torna i Gradišta, kanjon Mrtvice…)”. PP Komovi, do osnivaja preduzeća ili agencije, upravljaće Sekretarijat za zaštitu životne sredine.

Skupština opštine (SO) Kolašin u decembru 2019. godine donijela je odluku o proglašenju tog zaštićenog područja za dio svoje teritorije. Andrijevica i Podgorica, za teritoriju u PP koja njima pripada, te odluke donijele su četiri godine ranije, a zatim i osnovale upravljače – Park prirode Andrijevica d.o.o i Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorica. Predlogom Plana upravljanja PP, Kolašinci su definisali da u Upravnom odboru (UO) novog upravljača budu predstavnici osnivača, Ministarstva poljoprivrede i šumarstva i turističkih ponuđača.

Dokumentom je analiziran i predlog mogućih izvora finansiranja. Direktni prihodi bili bi ostvareni, kako je predloženo, od naknada za ulazak u to zaštićeno područje, pružanje usluga posjetiocima, posmatranja ptica, snimanja igranih i komercijalnih filmova, spotova i reklama, sakupljanja, branja i otkupa šumskih plodova, sportskog ribolova, boravišne takse… Indirektni prihodi stizali bi kroz preusmjeravanje sredstava koji su specijalni prihod opštinskog budžeta – koncesione naknade za lovište i šume koje se nalaze u PP.

,,Treba ispitati i valorizovati brojne vrijednosti i potencijalne turističke atrakcije koje sada nisu dio turističke ponude (alpinizam, specifični i geomorfološki oblici, pećine, izvori, arheološka nalazišta, kulturni spomenici, vodenice, viseći mostovi). Turistička ponuda mora biti raznovrsnija od nuđenja lijepe prirode sa malo sadržaja u katunima”, zaključuju autori predloga Plana.

Prioritet je, tvrde, brz razvoj prateće infrastrukture za razvoj turističke ponude, ali i definisanje ulazne zone za PP. U okviru PP Komovi određuju se zone zaštite 2. i 3. stepena. ,,Zona doživljaja prirode” (2. zona) treba da ,,omogući prirodni razvoj ekosistema i doživljaj prirode posjetiteljima”. Ta zona, čija je površina 212 hektara, obuhvata visokoplaninsko područje Komova, dozvoljeno je posjećivanje, izgradnja i održavanje planinarskih staza i druge neophodne infrastrukture. Za treću zonu, čija je površina 5.948 hektara, predviđeno je održivo korišćenje prirodnih resursa i ruralnog razvoja. I na tom prostoru konstatovani su ugrožavajući faktori – neplanska i nelegalna izgradnja objekata, nekontrolisana sječa šume, prekomjerno branje šumskih plodova i bilja, nekontrolisan lov, podmetnuti požari…

Mještani, do sada jedinog zaštićenog područja o kojem brine lokalna uprava Kolašina tvrde da, tokom minulih godina, nijesu osjetili da nadležni žele i mogu da sačuvaju prirodu Komova, ali ni da unaprijede život onih koji su ostali na tom prostoru. Sječa šume, uništavanje vodotoka i krivolov, tvrde, jednako su česti kao i prije nego što su Komovi zvanično zaštićeni.  U podkomovskim selima objašnjavaju da je, i pored ,,titule” Parka prirode,  taj dio kolašinske opštine na dnu liste prioroteta nadležnih inspekcija, ali i privremenog upravljača Sekreterijata za zaštitu životne sredine.

                                                                                      Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

FOKUS

MILO ĐUKANOVIĆ I JAKOV MILATOVIĆ U DRUGOM KRUGU PREDSJEDNIČKIH IZBORA: Je li 29 veće od 35

Objavljeno prije

na

Objavio:

Da li je Milatovićevih 29 odsto podrške veće od Đukanovićevih 35 u prvom krugu, zavisiće od njihovih „rezervoara“, kako to naziva aktuelni predsjednik Crne Gore. A posebno od toga da li je podrška jednog dijela avgustovskih pobjednika Milatoviću deklarativna ili stvarna

 

U drugi krug predsjedničkih izbora, zakazan za 2. april ove godine, idu aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i jedan od lidera Pokreta Evropa sad, Jakov Milatović.  Milatović je  u prvom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju 19. marta  osvojio 28,92 odsto glasova, a Đukanović – 35, 37 odsto.

Đukanović, čiji je ulazak u drugi krug predsjedničkih izbora  očekivan, u prvom krugu osvojio je preko 60 hiljada glasova manje nego 2018. godine, kada je pobijedio već u prvom krugu predsjedničkih izbora. U glavnom gradu, Milatović je osvojio čak skoro osam hiljada glasova više od Đukanovića.

Iako se očekivao dobar rezultat Jakova Milatovića, koji se od njegove kandidature pominje kao jedan od najozbiljnijih rivala Đukanovića ukoliko uspije da uđe u drugi krug,  procenat glasova koji je Milatović osvojio, iznenadio je, čini se,  gotovo sve.  Možda ponajviše  Đukanovića i njegovog predizbornog partnera Andriju Mandića, koji su uporno pokušavali da se predstave kao oni koji će ići u drugi krug predsjedničkih izbora. ,,Samo Đukanovića doživljavam kao konkurenta”, govorio je uoči prvog kruga predsjedničkih izbora lider DF-a Andrija Mandić.  Pristavši da se suoči u javnom nastupu samo sa Mandićem, na privatnoj debati, umjesto sa svima na RTCG-u, Đukanović je poručivao isto. Da smatra da je Mandić njegov jedini rival. U prevodu – jedini željeni. Monitor je već pisao da Mandić u drugom krugu nema onoliko širok spekar glasača poput Milatovića ili Alekse Bečića, te da je otuda bio Đukanovićeva najbolja šansa za konačnu pobjedu.

Dogodio se, međutim, scenario koji Đukanović nikako nije želio.

,,Obećao sam da ćemo uspjeti i uspjeli smo. Ovo je pobjeda svih onih koji su u prethodnih 30 godina bili diskrimisani, čija su djeca napustila Crnu Goru, onih koji nisu imali pravdu. Đukanovića ćemo poslati u političku penziju 2. aprila”, poručio je Milatović, trudeći se da djeluje optimistično.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

I POMOĆNIK UPRAVE POLICIJE U ZATVORU ZBOG SUMNJI DA JE SARAĐIVAO SA KAVAČKIM KLANOM: Ko je kome gazda

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dejan Knežević je uhapšen zbog sumnje da je povezan sa grupom koju SDT tereti za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge. Nadležni najavljuju nova hapšenja policajaca osumnjičenih da su uključeni u organizovani kriminal

 

Nastavlja se akcija razotkrivanja i hapšenja policajaca i policijskih funkcionera koji su se  godinama, držeći uz sebe policijsku značku, bavili najtežim oblicima kriminala, i međunarodnim krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Pomoćnik direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala Dejan Knežević uhapšen je u srijedu zbog sumnje da je povezan sa dijelom nedavno uhapšene grupe, koju Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge.

Na osnovu kojih dokaza je Knežević uhapšen nije za sada poznato, ali postoje sumnje da je hapšenje povezano sa transkriptima Sky aplikacije koje je dostavio EUROPOL. Upravo na osnovu tih podataka u nedavnoj akciji Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), kojom rukovodi SDT, uhapšeno je 15 osoba među kojima su sadašnji i bivši policajci.

Knežević je u policijskoj službi više od 20 godina i važi za hrabrog profesionalca i časnog čovjeka, kažu nam njegove kolege ali i novinari koji godinama prate rad policije. „Dao je doprinos brojnim akcijama zapljena velike količine droge kako na domaćem tako i na međunarodnom planu,  prvenstveno kroz Odsjek za borbu protiv narkotika i Specijalno policijsko odjeljenje, ali i kao pomoćnik policije za borbu protiv kirminala“, piše portal Standard.

Zvanično, iz Uprave policije bili su škrti na riječima. „Imajući u vidu fazu postupka, odnosno zakonska ograničenja, ne može se saopštiti više detalja. Policija sarađuje i postupa po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva u ovom slučaju”, stoji u kratkom saopštenju objavljenom nakon Knaževićevog privođenja.

Kolege policajci i novinari nijesu jedini koji su bili spremni da pohvale Kneževićev dugogodišnji doprinos službi. „Za svoj dosadašnji rad i ostvarene rezultate višestruko je nagrađivan”, piše na sajtu Vlade u njegovoj službenoj biografiji. Tu možemo saznati da Knežević u crnogorskom MUP-u radi od 2000. godine, dok se na rukovodećim pozicijama nalazi od 2004.

Od 2004. do 2009. godine obavljao je poslove načelnika Odjeljenja za borbu protiv droge u CB Podgorica. Potom je, do 2018. bio rukovodilac grupe pa potom i cijelog Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga u sjedištu Sektora kriminalističke policije. Narednih godinu dana je u Specijalnom policijskom odjeljenju rukovodio Grupom za istrage organizovanog kriminala, terorizma i ratnih zločina, da bi u periodu od 2019. do 2021. godine obavljao poslove rukovodioca Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije kojim je rukovodio Zoran Lazović.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

KAKO PRONAĆI IMOVINU JAVNIH FUNKCIONERA SKRIVENU U INOSTRANSTVU: ASK dobija oštrije zube

Objavljeno prije

na

Objavio:

Istovremeno sa donošenjem novog Zakona o sprečavanju korupcije, Ministarstvo pravde najavljuje sporazum po osnovu koga će se moći kontrolisati imovina ovdašnjih funkcionera u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji

 

Prema izvještaju globalne nevladine organizacije Transparensi Internešnel, prošle godine se povećala percepcija korupcije u Crnoj Gori, zbog čega je naša zemlja nazadovala na njihovom Indeksu korupcije.

Još od 2014, kada je prvi put donesen Zakon o sprečavanju korupcije, Crna Gora pokušava da pronađe način da se izbori sa funkcionerima koji su javni interes podredili vlastitom. Primjena tog zakona uglavnom se svela na (samo)popisivanje imovine državnih funkcionera, bez ozbiljnijih provjera tačnosti dostavljenih podataka ili ispitivanja porijekla kapitala kojim raspolažu ljudi kojima su povjereni odgovorni državni poslovi.

Prvi državni organ koji se bavio ovim poslom bila je Vladina Komisija za sprečavanje konflikta interesa, koja je vodila imovinske kartone funkcionera. Njen bivši predsjednik Slobodan Leković nazvao je taj organ „tigar bez zuba“. Aludirao je na to kako funkcioner formalno mora da prijavi imovinu, ali ukoliko to ne bi učinio – Komisija nije mogla da ga natjera, niti da ga sankcioniše.

Odredbe Zakona o sprečavanju korupcije izmijenjene su i rođena je današnja Agencija za sprečavanje korupcije (ASK). Iako joj je zakon dao zube, odnosno nadlženosti i alate da natjera funkcionere da prijave imovinu, a njoj mogućnost da istu provjeri i ispita, Agencija je bježala od nekih funkcionera, poput predsjednika Mila Đukanovića, kasnije i premijera Dritana Abazovića, dok je na drugima oštrila i zube i kandže, poput bivše članice Savjeta ASK Vanje Ćalović Marković.

Međutim, poslovi Agencije su se svodili, kada je riječ o sukobu interesa i eventualnim zloupotrebama, uglavnom na kršenja formalnosti i tehnikalija, a ne na ispitivanje imovine i utvrđivanje njenog porijekla.

Predstavnici ASK-a su se više puta pravdali da je to posao za tužilaštvo, a ne za njih. Demantuje ih ipak slovo Zakona o sprečavanju korupcije koji kaže da Agencija vrši provjeru podataka iz Izvještaja (imovinskih kartona) „upoređivanjem tih podataka sa prikupljenim podacima o imovini i prihodima javnog funkcionera od organa vlasti i pravnih lica koji raspolažu tim podacima“.

Ti organi vlasti i pravna lica dužni su da, u roku i na način koji odredi Agencija, dostave sve tražene podatke i obavještenja, odnosno stave na uvid traženu dokumentaciju u skladu sa zakonom. „Ukoliko Agencija u postupku provjere utvrdi da su imovina i prihodi javnog funkcionera i povezanih lica sa javnim funkcionerom veći u odnosu na realne prihode, javni funkcioner je dužan da, na zahtjev Agencije, u roku od 30 dana, dostavi detaljne podatke o osnovima sticanja imovine i prihoda“, piše u zakonu.

Manjkavosti Agencije primijetili su, uz javnost i državne organe, i naši evropski partneri. Savjet Evrope nedavno je izradio studiju o reformi Agencije za sprečavanje korupcije. Eksperti SE predložili su da se razmotri uvođenje prava ASK-u da traži informacije, zaključuje i sprovodi sporazume sa drugim zemljama.  To se navodi u analizi djelova Zakona o sprečavanju korupcije koji uređuju sukob interesa, ograničenja i izvještaje o prihodima i imovini, poklone, donacije i sponzorstva, koju su izradili eksperti Valts Kalniš i Jure Škrbec.

Taj dokument, između ostalog, predviđa i da treba „razmotriti eksplicitno propisivanje obaveza i ovlašćenja Agencije u pogledu praćenja načina života, uključujući i sagledavanje stvarnih okolnosti na terenu (nekretnine, prevozna sredstva)”.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo